Root NationНовиниИТ вестиНАСА подарува бесплатен календар за 2023 година со вселенски слики

НАСА подарува бесплатен календар за 2023 година со вселенски слики

-

НАСА и ЕСА подготвија одличен подарок за следните 12 месеци. Љубителите на вселената можат да преземаат календар за 2023 година со најубавите слики на вселенските објекти направени од вселенските телескопи Џејмс Веб и Хабл.

Вселенскиот телескоп Хабл во 1990 година и вселенскиот телескоп Џејмс Веб се меѓу нашите најважни прозорци во универзумот. Сега агенциите вклучени во создавањето на овие уреди, НАСА и ЕСА, објавуваат официјален календар за 2023 година со најубавите, најинтересните фотографии направени од двата вселенски телескопи. Фотографиите нема да остават рамнодушен ниту еден вселенски вљубеник.

НАСА подарува бесплатен календар за 2023 година со прекрасни вселенски слики

Објавија вселенските агенции на САД и Европа датотека со многу висок квалитет, погоден за директно печатење. Дигиталниот календар е дизајниран на таков начин што може лесно да се печати и дома во класичен формат А4. Се разбира, ќе изгледа уште поимпресивно на отпечаток во голем формат.

Она што е одлично е тоа што дел од графиката е сопоставување каде што гледаме слики од исти објекти направени од два различни телескопи една до друга: постариот Хабл, во ниска орбита на Земјата од 1990 година, и поновиот Џејмс Веб, кој ја започна својата мисија од декември 2021 година. Ова се однесува, на пример, за фотографиите за февруари и април од новата година. Тарантула маглина

Секако, највпечатливи се прекрасните фотографии до кои дојде вселенскиот телескоп Веб.

Столбови на создавањето
Столбови на создавањето

Мартовска маглина Тарантула е неверојатно импресивна, особено кога блескавото небесно тело се наоѓа точно во центарот на рамката. Апсолутно неверојатна фотографија. Исто така воодушевувачки фотографија од Столбовите на создавањето (имаме цел долг текст за ова) кој поради некоја причина секогаш го поврзувам со магични коњи што се издигнуваат од пената на морето, како планините од Господарот на прстените кои го штитат Фродо од Назгул.

Тарантула маглина
Тарантула маглина

Едноставните графички икони кои ги симболизираат фазите на Месечината се убав додаток. Покрај тоа, на втората страница од календарот има сликички од сите користени фотографии, со кратки описи кои објаснуваат што гледаме на нив.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

2 коментари
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Сербинов
Сербинов
пред 4 месеци

Pdf на 570 MB

Vladyslav Surkov
Админ
Vladyslav Surkov
пред 4 месеци
Одговори  Сербинов

Што ќе правиш... Затоа пишува: „датотеката е со многу висок квалитет“ :)

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега