Root NationНовиниИТ вестиСе покажа дека изворот на метални руди е магма заситена со вода

Се покажа дека изворот на метални руди е магма заситена со вода

-

Новата студија на геолозите од океанографската институција Вудс Хол (WHOI) и научниците од Технолошкиот институт во Масачусетс откри дека судирите на континенталните плочи апсорбираат многу повеќе вода отколку што се мислеше.

Субдукционите зони можат да се најдат насекаде низ светот. Кога една тектонска плоча ќе се нурне под друга, во тој процес може да ја внесе океанската вода, повлекувајќи ја длабоко во обвивката, каде што се спојува со растечката магма. Колку повеќе вода содржи магмата, толку ерупцијата може да биде поексплозивна. Така, зоните на субдукција се местата на најсилните и најразорните вулкански ерупции во светот.

Субдукција

Магмата во зоните на субдукција може да содржи до 20% вода по тежина, што е околу двапати од максималната содржина на вода што ја предвиделе научниците. За да ја тестираат својата хипотеза, истражувачите се свртеле кон древните магматски карпи, наречени плутонски карпи, кои останале длабоко под површината и никогаш не еруптирале. Односно, тие станаа еден вид регистратори на водата што првично беше апсорбирана. На крајот, нивните пресметки покажаа дека оригиналната содржина на вода на овие лачни магми била повеќе од 8% по тежина.

Исто така, резултатите од истражувањето може да укажат на места каде може да се најдат наоѓалишта на руда и високи концентрации на бакар, сребро и злато. Се смета дека минералите настанале од магматски течности одвоени од матичната магма, кои носат бакар и други метали во раствор. Проблемот отсекогаш бил во тоа што е потребно многу вода за да се формираат такви наслаги - повеќе отколку што доаѓа од 4% магма. Една нова студија покажува дека магмите заситени со вода се главните кандидати за производство на корисни рудни наслаги.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега