Root NationНовиниИТ вестиНАТО ја избира Холандија за седиште на новиот фонд за иновации

НАТО ја избира Холандија за седиште на новиот фонд за иновации

-

Холандија е избрана за седиште на Фондот за иновации на НАТО (НИФ) во одлуката објавена во понеделник. Прво објавено на самитот на организацијата во Мадрид во 2022 година, фондот ќе инвестира 1 милијарда евра во име на земјите-членки на НАТО во следните 15 години.

NIF е мулти-суверен фонд за ризичен капитал кој ќе се фокусира на инвестирање во стартапи во рана фаза и други фондови за ризичен капитал кои развиваат нови и непушачки технологии кои ќе се користат во воената и одбранбената индустрија. Тие вклучуваат:

  • Вештачка интелигенција
  • обработка на големи податоци
  • квантни технологии
  • автономија
  • биотехнологијата и човековото подобрување
  • нови материјали
  • енергија
  • движење и простор

„Ова ќе му овозможи на НАТО да го користи иновативниот екосистем во корист на нашата безбедност и одбрана“, рече Дејвид ван Ваел, помошник генерален секретар на НАТО за новите безбедносни предизвици, во изјавата. Одлука на Управниот одбор за лоцирање на единицата за управување со инвестиции на НИФ во Холандија „означува важна улога во создавањето на овој историски фонд“.

Значајна предност на Холандија во однос на другите апликанти е тоа што регулаторот на финансискиот пазар на земјата има релативно брз процес на одобрување. Се чини дека Амстердам е преферирана локација за седиштето на НИФ, иако сè уште не е донесена конечна одлука.

НАТО

Холандската влада го поздрави формирањето на фонд во Холандија, за што се очекува „Ќе ги прошири можностите за иновативни холандски стартапи за пристап до капитал“. „На овој начин го зајакнуваме она што нашата земја добро го прави, имено работи на решенија за иднината“, изјави Мики Адриаансенс, министер за економија и климатска политика.

Според министерот за одбрана Каиса Олонгрен, „Итно се потребни повеќе инвестиции во високи технологии. На пример, ние работиме со нашите сојузници во НАТО за да се заштитиме од новите закани. Затоа Холандија веќе одлучи значително да го зголеми буџетот за истражување, технологија и иновации“. Според тоа, Холандија вети дека ќе придонесе повеќе од 55 милиони евра во период од 15 години.

Фондот официјално ќе биде пуштен во употреба на следниот самит на НАТО во Вилнус во јули.

Прочитајте исто така: 

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега