Root NationНовиниИТ вестиНАЗК ја вклучи австриската Рајфајзен банка на листата на воени спонзори

НАЗК ја вклучи австриската Рајфајзен банка на листата на воени спонзори

-

Националната агенција за спречување на корупцијата (NACP) ја вклучи австриската банкарска групација Raiffeisen Bank International на листата на меѓународни спонзори војна Таа е една од најголемите австриски банкарски групи, која работи во 14 земји од Централна и Источна Европа и опслужува околу 17,2 милиони клиенти.

Причината за додавање на Рајфајзен банка на листата на меѓународни спонзори на војната не беше само фактот што по целосната инвазија на Руската Федерација во Украина, банката продолжи работа во Русија, но и тоа што официјално ги признал таканаречените „ДНР“ и „ЛНР“.

НАЗК ја вклучи австриската Рајфајзен банка на листата на воени спонзори

Рајфајзен работи во Москва од 1996 година и е вклучен во списокот на системски важни руски банки, односно е доста важна структура за Руската Федерација. Покрај тоа што е една од ретките европски банки кои сè уште работат на овој пазар, банката и максимално го искористи санкции, што доведе до повлекување на нејзините конкуренти од рускиот пазар. Денес, Рајфајзен е еден од најважните финансиски канали во кои руските деловни субјекти вршат операции во странска валута.

Така банката добива огромни профити и потоа со даноците го финансира буџетот на земјата агресор. Во есента минатата година, известувањето покажа дека во 790. квартал Руската банка Рајфајзен го собори рекордот на нето добивка, со заработка од 4 милиони евра, што значи 70-кратно зголемување во однос на претходната година. Речиси XNUMX% од нето добивката на целата групација падна на руската подружница.

НАЗК ја вклучи австриската Рајфајзен банка на листата на воени спонзори

Руската единица исплати 559 милиони евра во буџетот на земјата минатата година, што е еднакво на цената на околу 95 проектили Калибр, со кои терористичката држава редовно пука врз мирните Украинци. градови.

Згора на тоа, Рајфајзен официјално ги признава таканаречените Доњецк и Лугански „народни републики“ преку неговото руско претставништво и дури обезбедува поволни кредитни услови за руските окупатори, ефективно наградувајќи ја руската војска за нивните воени злосторства. И уште еден детал - банката ќе игра заедно со руската пропаганда, нарекувајќи ја војната „специјална воена операција“.

Народната банка на Украина забележува недостаток на напредок во начинот на донесување одлуки во врска со излегувањето на банката од рускиот пазар. Напротив, Рајфајзен банка останува активен учесник во овој сегмент и се натпреварува за зголемување на кредитното портфолио. Така, сите овие факти и продолжувањето на работењето на Рајфајзен банка во Русија може безбедно да се наречат директна поддршка и спонзорство на тероризмот.

Прочитајте исто така:

Jereloназк
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега