Root NationНовиниИТ вестиНово видео од Марс нуди патување низ езерскиот кратер

Ново видео од Марс нуди патување низ езерскиот кратер

-

Ново импресивно видео ги поканува гледачите одблизу да ја разгледаат површината на Марс, поточно кратерот Џезеро, каде роверот на НАСА моментално ја извршува својата мисија Упорност. Тој собрал примероци од почвата овде и сега бара докази дека во езерото, кое некогаш било исполнето со вода, можело да постои микробен живот.

На видеото е прикажана територијата на кратерот со ширина од 45 километри. Снимката со текстура на пејзаж е создадена со помош на податоци собрани од вселенското летало Марс експрес на ЕСА и роверот НАСА Mars Reconnaissance Orbiter (MRO).

Новото видео од Марс покажува детали за кратерот Језеро

Кратерското езеро се наоѓа на западниот раб на рамната марсовска рамнина наречена Isidis Planitia, област за која се верува дека настанала од удар со астероид. Кратерот е т.н.

Кога ќе се приближи видеото езерото, може да се види одливниот канал како змијува од кратерот до гледачот, а два канали за прилив - Неретва Валис и Сава Валис - можат да се разликуваат на западниот и северозападниот раб кога се приближуваат. Ѕидот на езерото е пресечен од три долини, кои се и остатоци од реки кои пресушиле пред милијарди години. Овие притоки некогаш го снабдувале со вода ова античко езеро. Со текот на времето, тие се разгрануваат, создавајќи речна делта во облик на вентилатор - всушност, токму оваа ја истражува тимот на Perseverance.

Упорност

Пред повеќе од 3,5 милијарди години, каналите на езерото истурале вода низ ѕидот на кратерот. И сега истражувачите гледаат траги од глинени минерали кои оваа вода ги донела од околните области во езерото. Постои можност во овој период да постоело во и околу езерото микробен живот. Ако е така, тогаш седиментите на дното на езерото и на брегот на езерото може да содржат негови траги.

Дополнително, разновидноста на карпите, материјалите, карактеристиките и минералогијата видена во и околу кратерот може да ни каже нешто за геолошката историја на Црвената планета. Следно езерото постои систем на Nili Fossae и Syrtis Major, кои пред околу 3 милијарди години биле зона на интензивен вулканизам.

Новото видео е создадено со комбинирање на податоците од стерео камерата со висока резолуција на Mars Express и Контекст камерата на MRO. HRSC прави целосни снимки на Црвената планета во боја од 2003 година, кога Марс Експрес пристигна на планетата и мапираше повеќе од 19% од површината на Марс за 90 години работа.

МРО пристигна на Црвената планета во 2006 година, а нејзината главна мисија е да бара траги од вода кои можеби сè уште постојат на површината на Црвената планета. Обезбедува и комуникација со ровери НАСА и модули за слетување на површината на Марс, а нејзината Контекст камера обезбедува податоци за анализа на клучните области на планетата и создава општа идеја за позадинскиот терен околу некои објекти.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега