Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиОкото на вселената ќе ги види тајните на раниот универзум

Окото на вселената ќе ги види тајните на раниот универзум

-

„Окото на универзумот“ е оптички, инфрацрвен, 30-метарски телескоп Оптички, инфра-црвен, триесет метри телескоп (TMT). Во неговото создавање учествуваше цел конгломерат од индиски научници, инженери и индустриски претпријатија. TMT ќе биде најголемиот џиновски телескоп што некогаш бил изграден во светот. Во неговиот развој и изградба, покрај Индија, учествуваа и САД, Јапонија, Канада и Кина.

Индиските партнери на TMT се: Интеруниверзитетски центар за астрономија и астрофизика (IUCAA), Пуна, Индиски институт за астрофизика (IIA), Бангалор и Истражувачкиот институт за набљудувачки науки Арјабхата (ARIES), Nainital.

Оптички, инфра-црвен, телескоп од триесет метри (TMT)

Еден од развивачите на телескопот, 35-годишната Прасана Дешмук, рече: „ТМТ ќе ни овозможи да ѕирнеме од далечина од една светлосна година (во нашиот Сончев систем) во раниот универзум, или околу 13,7 милијарди светлосни години далеку. Замислете ја моќта и досегот на TMT“.

Со помош на TMT, научниците ќе добијат поцелосна слика за планетите, ѕвездите, галаксиите, егзопланетите, маглините, суперновите или пулсарите во незамисливо далечните региони на познатиот безграничен универзум, ќе спроведат спектроскопија на такви тешки објекти за да ја проучуваат нивната атмосфера, да најдат дали има живот таму, или тој може да напредува, ќе ја истражи можноста за идна „кул адреса“ за Земјаните и ќе ги тестира различните моментални хипотези за реалноста на вонземјаните.

Оптички, инфра-црвен, телескоп од триесет метри (TMT)

Со сегашната генерација на телескопи кои работат во оптички, ултравиолетови или инфрацрвени опсези, многу работи не можат да се видат поради нивната ограничена големина и резолуција, но TMT ќе отвори досега непознати начини за разбирање на тајните и мистериозните феномени на огромниот универзум. чии вистински димензии сè уште му бегаат на човекот, рече Дешмух.

Зборувајќи за TMT, Дешмук рече дека главното огледало ќе се состои од 492 шестоаголни огледала поддржани од уште 1 актуатори, 476 високопрецизни сензори за рабовите и 2 помали актуатори кои ќе ги порамнат сите ретровизори, ќе ги детектираат најмалите отстапувања и ќе ги коригираат за да создадат остра слика. неверојатни растојанија во универзумот.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

1 коментар
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега