Root NationНовиниИТ вестиPCIe 5.0 солидна состојба дискови ќе влезат во производство во 2024 година 

PCIe 5.0 солидна состојба дискови ќе влезат во производство во 2024 година 

-

Повеќето компании допрва треба да ја конвертираат целата своја линија на NVMe SSD-дискови за да користат PCI Express 4.0, а на хоризонтот се PCIe 5.0 SSD-а за компјутери.

Компанијата за складирање Silicon Motion во неодамнешниот извештај за заработка рече дека нејзините SSD контролери со поддршка за PCIe 5.0 за потрошувачки цврсти дискови ќе бидат достапни некаде во 2024 година, отворајќи ја вратата за широк опсег на дискови со високи перформанси од различни производители. Производителот на драјвови во цврста состојба ADATA претстави неколку PCIe 5.0 цврсти погони на CES минатиот месец (иако без очекуван датум на издавање), со брзини на читање до 14 GB/s и брзина на пишување до 12 GB/s со помош на контролерот S2008. Тековни SSD-дискови PCIe 4.0 со високи перформанси како што се Samsung 980 Про достигне околу половина од оваа брзина.

PCIe 5.0

Други извештаи покажуваат дека потрошувачките PCIe 5.0 дискови со цврста состојба ќе пристигнат во 2022 година, но според транскриптот на повикот, тоа се однесува само на најновата верзија на контролерот PCIe 5.0 на Silicon Motion за претпријатија со цврста состојба, производите што се користат во серверите и центри за податоци, а не во компјутерите кои обично седат на вашата маса или скут. Раните PCIe 4.0 цврсти погони за потрошувачки компјутери беа прикажани и на CES неколку години пред да станат достапни за купување.

Во 2022 и 2023 година, Silicon Motion ќе продолжи да се фокусира на PCIe 4.0 SSD. Буџетски цврсти погони како што се WD Black SN770 SE-те на Western Digital штотуку почнуваат да преминуваат кон PCIe 4.0, а според прегледите, нивните контролери и флеш меморијата сè уште не се доволно брзи за да имаат голема корист од дополнителниот пропусен опсег. Silicon Motion, исто така, известува дека PCIe 4.0-дисковите со цврста состојба станале вообичаени само кај компјутерите што не се продаваат во изминатата година поради барањата за „обемна валидација и тестирање“.

Ако сакате да го подготвите вашиот компјутер да користи PCIe 5.0 SSD дискови кога ќе станат достапни, процесорите од 12-та генерација Intel Alder Lake и претстојните процесори од серијата AMD Ryzen 7000 Zen 4 поддржуваат PCIe 5.0.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега