Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4G
Root NationНовиниИТ вестиPCIe 5.0 дисковите може да станат пошироки и да бараат поголеми слотови M.2

PCIe 5.0 дисковите може да станат пошироки и да бараат поголеми слотови M.2

-

Процесори Intel Alder Lake 12-та генерација и процесори AMD Ryzen 7000 лансираше PCIe 5.0 дискови со цврста состојба кои обезбедуваат неверојатни перформанси за складирање. Поновите и побрзи дискови сигурно ќе се најдат на листата на најдобри погони со цврста состојба, но потенцијално може да бараат поширок слот M.2.

М.2 погоните со цврста состојба доаѓаат во различни големини. Како и да е, ние сме навикнати да гледаме 2280 погони со цврста состојба на мејнстрим пазарот.Првите два броја ја означуваат ширината, а останатите бројки одговараат на должината. Така, големината на погонот M.2 2280 е 22×80 mm. Ова е најчестиот образец кој се наоѓа во потрошувачките системи.

PCIe 5.0

Стандардот M.2 отсекогаш предвидувал пошироки уреди, вклучувајќи 12mm, 16mm, 22mm или 30mm. Утврдивме големини од 16mm, 26mm, 30mm, 42mm, 60mm, 80mm и 110mm во должина. Главните погони со цврста состојба M.2 обично се придржуваат до 80 mm. Погоните со ширина од 30 mm или долги 110 mm обично не се наоѓаат надвор од пазарот на претпријатие или сервер. Сепак, многу матични плочи од високата класа имаат барем еден слот M.2 кој може да прими погони со должина до 110 mm, или 22110.

Корисник Twitter Хасан Муџаба споделени наводните спецификации на матичните плочи Gigabyte X670 Aorus Pro AX, X670 Aorus Master, X670 Aorus Xtreme и X670 Aero D. Тие конкретно го наведуваат следново: „M.2 Thermal Guard III: Обезбедување на перформанси и стабилност на 25110 M.2 Gen5 SSD . Ова значи дека некои PCIe 5.0 дискови може да бидат широки 25 mm и да не се вклопуваат во постоечките матични плочи со M.2 конектори. Меѓутоа, ако го погледнете објективно, нема ништо лошо во ова, бидејќи никој со здрав ум нема да плати за премиум PCIe 5.0 цврст диск и да ги намали неговите перформанси на стара матична плоча. Под претпоставка дека компаниите ги дизајнираат своите слотови M.2 со одредена маргина, дополнителните 3 мм не треба да бидат проблем.

PCIe 5.0

Компанијата Апacer и Zadak веќе ги објавија своите PCIe 5.0 SSD-дискови со импресивна секвенцијална брзина на читање и запишување до 13MB/s и 000MB/s соодветно. За жал, производителите не прецизираа дали станува збор за стандардни погони со ширина од 12 mm. Ќе биде интересно да се види кои брендови се приклучуваат на опсегот од 000 mm во иднина и дали вистинското зголемување на ширината ќе донесе некакви придобивки.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега