Root NationНовиниИТ вестиПортмон и „Врати се живи“ иницираа собирање средства за сајбер силите на вооружените сили на Украина

Портмон и „Врати се живи“ иницираа собирање средства за сајбер силите на вооружените сили на Украина

-

50 милиони гривни - толку планираат да соберат претставниците на надлежниот фонд за помош на армијата „Врати се живи“ и службата Портмон за да ги поддржат сајбер силите на вооружените сили. Учествувајте во собранието можат сите заинтересирани граѓани на Украина и други земји, како и претставници на бизнисот. Новите учесници активно се приклучуваат на кампањата, а собраниот износ веќе надмина 20 милиони UAH. Со ваква динамика, според организаторите, постојат сите шанси наскоро да се постигне зацртаната цел.

Сајбер сили Вооружени сили е воена единица која е подредена на еден од одделите на Генералштабот на вооружените сили на Украина и е создадена во согласност со указот на претседателот на Украина. Се состои од професионалци од областа на сајбер безбедноста и други области на ИТ, кои решаваат голем број сериозни задачи - тие се ангажирани во идентификување цели, блокирање на средствата за комуникација и разузнавање на непријателот, оневозможување на опрема итн.

Portmone и Come Back Alive започнаа голема акција за собирање средства

Како што е објавено на страницата за собирање, модерното војување не се води само на бојното поле, туку и на информацискиот простор и на полето на технологијата. Од првите денови на целосната инвазија, украинските специјалисти од сајбер просторот достоинствено соочете се со противникот и изведувајте успешни контранапади. Во иднина тие ќе станат основа за создавање на посебен вид трупи како дел од вооружените сили.

Украинската сајбер војска има потреба од висококвалитетна опрема што може да ги прошири нивните можности, а собирањето, кое беше заеднички иницирано од службата Портмон и фондацијата, ќе помогне да се реализира оваа цел.врати се живи“ и што беше потврдено од Генералштабот на вооружените сили на Украина.

врати се живи

Иницијаторите на собирањето ќе одвојат 50 милиони UAH за набавка на опрема што ќе обезбеди работа на модерен центар за податоци. Со негова помош, сајбер војската ќе може побрзо и попрецизно да одговори на ризиците и да ги идентификува ранливостите на непријателот, особено елементите на нејзината сајбер инфраструктура. Новиот центар за податоци ќе помогне да се зголеми големината и обемот на загубите на непријателот.

Колекцијата е веќе поддржана од големи украински АД банки “УКРСИББАНК“, Спортбанк и АД „Пивденни“, и благодарение на ова, беше можно значително да се зголеми динамиката на привлекување добротворни прилози. Секој што сака да се приклучи на големиот собир за центар за податоци за сајбер армијата на вооружените сили на Украина може да оди на страница проект Потсетуваме дека нема мали донации, секоја од нив е важна.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега