Root NationНовиниИТ вестиВо 2027 година, глобалните испораки на телефони на преклоп ќе достигнат 48,1 милиони единици

Во 2027 година, глобалните испораки на телефони на преклоп ќе достигнат 48,1 милиони единици

-

Водечкиот снабдувач на пазарна интелигенција, International Data Corporation (IDC), очекува дека во 2023 година глобалната понуда на телефони на виткање, вклучувајќи ги и форматите на превртување и Fold, ќе достигне 21,4 милиони единици. Овој индикатор ќе ја надмине минатата година за повеќе од 50% - во 2022 година беа испорачани 14,2 милиони уреди.

Ажурираната прогноза на аналитичарите на IDC предвидува дека испораките на смартфони на преклопување ќе достигнат 2027 милиони единици во 48,1 година и ќе покажат сложена годишна стапка на раст (CAGR) од приближно 27,6%.

OPPO Најдете N2 Flip

Телефоните со преклопување остануваат единствената позитива на пазарот, која минатата година се намали за повеќе од 11%. Успехот и проектираниот раст во овој сегмент укажуваат на здрав интерес на публиката за новата форма. Сепак, вреди да се напомене дека телефоните со преклопување остануваат во сегментите на премиум цените на сите регионални пазари, иако просечните продажни цени (ASP) се малку намалени.

И покрај очекуваниот пад на ASP (-6,8% во 2023 година), аналитичарите забележуваат значителен подобрување издржливост и градба, како и подобрување на целокупното корисничко искуство благодарение на подобрувањата во хардверот и софтверот од сите производители. Новите модели и од новите и од постоечките компании во овој сегмент се очекува да донесат повеќе подобрувања во категоријата и тоа ќе помогне во ширењето на уредите.

Во 2027 година, глобалните испораки на телефони на преклоп ќе достигнат 48,1 милиони единици - аналитичарите

„Пазар телефони на виткање ја заврши годината малку повисоко од претходно предвиденото, бидејќи потрошувачите почнаа да го прифаќаат новиот фактор на форма, рече Ентони Скарсела, менаџер за истражување на пазарот на мобилни телефони во IDC. - Падот од 10% на ASP му помогна на пазарот да порасне за 75,5% минатата година бидејќи уредите со преклопување станаа попристапни на многу пазари. Со новите производители и модели кои се влеваат во сегментот во 2023 година, очекуваме пазарот на уреди со преклопување да биде речиси единствената светла точка со нејзиниот раст од 50,5%, кога вкупниот пазар на паметни телефони може да се намали за 1,1%.

Samsung Galaxy Флип3

„Многуте нови модели од постоечките и новите производители кои доаѓаат на пазарот подоцна оваа година може само да го потврдат неодамнешниот успех и зголемената побарувачка што моментално ја гледаме на пазарот“, велат аналитичарите. - На изложбата во центарот на вниманието беа уредите што се преклопуваат Мобилен Светски конгрес оваа година, бидејќи производителите сакаа да покажат нови и концептни уреди. Со намалувањето на пазарот на паметни телефони за повеќе од 11% минатата година, на потрошувачите им треба нова мотивација да се префрлат на нешто што може да ги воодушеви“.

Според експертите, на побарувачката за уреди што се преклопуваат значително влијае „уа факторот“ и во следните пет години тие ги имаат сите шанси да ги надминат паметните телефони што не се преклопуваат.

Samsung Galaxy Fold4

Преглед и петгодишна прогноза за глобалниот пазар на телефони на виткање, како и неговото проширување и раст до 2027 година, се содржани во новиот извештај на IDC. Во оваа студија, аналитичарите ја разгледуваат и идната побарувачка за категоријата, како и клучните играчи и влијанието што ќе го имаат врз другите производители, оператори, потрошувачи и деловни корисници. Прогнозата се базира на податоците од Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker, кој обезбедува точни податоци за пазарот на мобилни телефони и паметни телефони од над 70 продавачи.

Прочитајте исто така:

Jereloidc

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега