Root NationНовиниИТ вестиИспораките на паметни телефони паднаа на најниско ниво во последните 10 години: ТОП-5 производители

Испораките на паметни телефони паднаа на најниско ниво во последните 10 години: ТОП-5 производители

-

Високата инфлација и неповолната економска перспектива за 2023 година ги принудија потрошувачите да ги префрлат трошоците од луксуз, како што се премиум паметните телефони, кон посуштински купувања како што се бензин и намирници во 2022 година. Додека гигантите како што се Apple і Samsung, го зголемија својот пазарен удел за неколку поени, индустријата како целина забележа пад во четвртиот квартал кој не беше забележан во последните 10 години. Според аналитичарите на Canalys, глобалните испораки во четвртиот квартал од 2022 година паднале за 17% во споредба со 2021 година. Продажбите за цела година паднаа на помалку од 1,2 милијарди, што е пад од 11% на годишно ниво. Ова се најлошите бројки што индустријата ги видела во последната деценија.

Apple і Samsung се претстави малку подобро од другите, при што гигантот од Купертино презеде 25% од пазарот од корејскиот OEM, што претставува зголемување од 20% во уделот во индустријата. Кинески производители Xiaomi, OPPO і vivo зеде удар, паѓајќи на 11%, 10% и 8% пазарен удел соодветно. Неодамнешно издание на компанијата Apple линии iPhone 14 придонесе за тоа што таа го презеде водството во Samsung, барем до претстојното издание на Galaxy S23.

Испораките на паметни телефони паднаа на најниско ниво во последните 10 години: ТОП-5 производители

Сепак, сите производители доживеаја тешка година, без оглед на зголемувањето на пазарниот удел. Економијата се движи на работ на рецесија, а особено технолошкиот сектор забележа значителна контракција, забележува аналитичарот на Canalys Research, Рунар Бјорховде.

Производителите можеа да ги намалат залихите на премиум стоки за време на празничната сезона, но севкупно, „Q4 2022 е во целосна спротивност со Q4 2021“, кој забележа силна побарувачка и тесна понуда. Дури и побарувачката на ниско и средно ниво нагло падна во првите три квартали. Луѓето во 2022 година беа повеќе загрижени за плаќање на сметките за монтирање отколку за надградба на најновите и најголемите.

Испораките на паметни телефони паднаа на најниско ниво во последните 10 години: ТОП-5 производители

Canalys очекува ОЕМ да го бранат својот удел на пазарот до 2023 година со приоритет на профитабилноста и намалување на трошоците. Во најдобар случај, се предвидува скромен раст во секторот, при што продажбата веројатно ќе остане рамна во новата година.

Исто така интересно:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега