Root NationНовиниИТ вестиВештачката интелигенција создаде целосен стрип, но беше одбиен да биде препознаен како автор

Вештачката интелигенција создаде целосен стрип, но беше одбиен да биде препознаен како автор

-

Канцеларијата за авторски права на Соединетите држави (USCO) покренува постапка за препознавање на стрип создаден со користење ВИ, така што не подлежи на заштита на авторски права, иако порано ова право веќе му беше проширено.

Канцеларијата за авторски права на САД објави дека иако авторското право ќе остане во сила до завршување на постапката (а подносителот на авторското право исто така ќе има можност да одговори на постапката), за да добие формална заштита на авторските права, предметот мора да биде човек- направени.

Зарија од зората

Во септември, Крис Каштанова објави дека ги добиле авторските права од Бирото за нивниот стрип Зарија на зората, стрип инспириран од нејзината покојна баба. Таа ја креираше визуелизацијата на стрипот користејќи ја програмата Средно патување, кој создава дигитални слики од описи (и, се чини, авторот пред тоа гледал филмови со Зендаја). Каштанова се опиша себеси како „оперативен инженер“ и објасни дека ги следела авторските права за да „докаже дека ги поседуваме авторските права кога правиме нешто со помош на вештачка интелигенција“. И се појавија проблеми со ова.

Зарија од зората

„Уметност со употреба вештачка интелигенција»‎ се уметнички дела создадени како резултат на машинско учење со вештачка интелигенција, што значи дека компјутерот проучувал информации како што се минатите дела и уметнички стил на други уметници, како и описи на ликови и слики, а потоа создал нова слика користејќи го тоа знаење. Тие речиси секогаш доаѓаат од луѓе, кои исто така често ја даваат машината специфични инструкции за создавање на уметничкото дело, но крајниот резултат всушност го создава компјутерот/машината (во овој случај, Midjourney).

Претходно, Канцеларијата за авторски права на САД веќе ја негираше заштитата на авторските права на уметничките дела создадени со употреба на технологии за вештачка интелигенција. На пример, во 2022 година, кога официјалните лица одбија да го заштитат Стивен Талер и неговата слика „Неодамнешен влез во рајот“ (Неодамнешен влез во рајот), создадена од АИ. Талер потоа го тужеше Бирото. Затоа заштитата за „Зорја Свантана“ беше изненадување.

Зарија од зората

Сепак, во објава на неговата страница, Facebook Каштанова пријавила дека со неа контактирале претставници на Бирото за да информираат дека организацијата покренала постапка за одземање на заштитата на авторските права. Тие го припишуваат ова на фактот дека Бирото некако не забележало дека Midjourney го создал уметничкото дело за стрипот (иако Midjourney е наведен на насловната страница на стрипот). Управата за авторски права и даде рок од 30 дена на Каштанова да се жали на одлуката, а во текот на тој процес авторското право останува во сила.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Jerelocbr

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

1 коментар
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Vladyslav Surkov
Админ
Vladyslav Surkov
пред 5 месеци

Не, ну це вже точно Кіберпанк… :)

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега