Root NationНовиниИТ вестиНов тип на „сончеви“ ќелии ќе можат да генерираат струја дури и ноќе

Нов тип на „сончеви“ ќелии ќе можат да генерираат струја дури и ноќе

-

Традиционалната соларна технологија ја апсорбира сончевата светлина за да го намали напонот. Доволно чудно, некои материјали се способни да се движат во спротивна насока, произведувајќи енергија со зрачење топлина на студеното ноќно небо. Група инженери од Австралија ја демонстрираа оваа теорија на дело, користејќи технологија што вообичаено се користи во очилата за ноќно гледање за да генерира енергија.

Досега, прототипот произведува само мала количина на енергија и веројатно нема да биде конкурентен обновлив извор на енергија, но во комбинација со постоечката фотоволтаична технологија, може да користи мала количина на енергија обезбедена од соларни ќелии за да се олади по долго, топло време. ден на работа.

Со нов тип на „сончеви“ ќелии ќе можеме да произведуваме струја дури и ноќе

„Фотоелектрицитетот, директното претворање на сончевата светлина во електрична енергија, е вештачки процес што луѓето го развиле за да ја претворат сончевата енергија во електрична енергија“, вели Фиби Пирс, физичар од Универзитетот во Нов Јужен Велс. „Во оваа смисла, терморадиативниот процес е аналоген: ние ја пренасочуваме енергијата што тече во инфрацрвениот опсег од топлата Земја кон студениот универзум. Присилувајќи ги атомите во кој било материјал да осцилираат со топлина, предизвикувате нивните електрони да генерираат нискоенергетски пулсирања на електромагнетно зрачење во форма на инфрацрвена светлина. Колку и да е слабо ова електронско треперење, сепак може да започне бавна струја на електрична енергија. Сè што е потребно за ова е еднонасочен електронски семафор наречен диода. Направена од вистинската комбинација на елементи, диодата може да ги движи електроните додека полека ја дава својата топлина во поладна средина.

Во овој случај, диодата е направена од жива-кадмиум телурид (жива кадмиум телурид (MCT)). Веќе се користи во уреди кои детектираат инфрацрвена светлина, способноста на MCT да апсорбира средно и далечно инфрацрвено светло и да ја претвори во струја е добро проучена. Она што не беше сосема јасно е како овој конкретен трик може ефективно да се користи како вистински извор на енергија.

Кога се загрева до околу 20°C, еден од тестираните фотоволтаични детектори MCT генерира густина на моќност од 2,26 ml на метар квадратен. Секако, ова не е доволно за да сварите бокал вода за утринско кафе. Веројатно ќе ви требаат доволно MCT панели за да покриете неколку градски блокови за оваа мала задача. Но, тоа всушност не е поентата, имајќи предвид дека сè уште е многу рано на терен да се зборува за реален исход и постои потенцијал технологијата значително да се развива во иднина.

Со нов тип на „сончеви“ ќелии ќе можеме да произведуваме струја дури и ноќе

„Во моментов, демонстрацијата на терморадијациската диода е со многу мала моќност. Еден од предизвиците беше всушност откривањето“, вели водечкиот истражувач Нед Екинс-Доукс. Но, теоријата вели дека технологијата на крајот би можела да произведе околу 1/10 од моќта на соларната ќелија. Со оваа ефикасност, можеби е вредно да се вложат MCT диоди во типични PV мрежи за да продолжат да ги полнат батериите долго откако ќе зајде сонцето.

Да биде појасно, идејата за користење на планета за ладење како извор на ниско-енергетско зрачење е нешто што ги интересира инженерите подолго време. Различни методи покажаа различни резултати, сите со свои трошоци и придобивки. Меѓутоа, со тестирање на границите на секоја од нив и прецизно прилагодување на нивната способност да апсорбираат повеќе инфрацрвени зраци, можеме да развиеме збир на технологии способни да ја исцедат секоја капка енергија од речиси секаков вид отпадна топлина.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега