Root NationНовиниИТ вестиВрвната технолошка компанија Nokia се приклучи на Diya.City

Врвната технолошка компанија Nokia се приклучи на Diya.City

-

Престој ќе обезбеди Nokia најдобри правни и даночни услови, алатки за привлекување ризичен капитал и заштита на правата на интелектуална сопственост. Сега компанијата ќе може поактивно да се развива во Украина и да придонесе за развојот на дигиталната економија.

NokiaПатем, тимот Министерство за фигури соработува со Nokia на полето на развој на Интернет и комуникација. Компанијата претходно предаде 5000 рутери за украинските училишта. Тие им помагаат на децата да ги продолжат студиите во засолништа за време на воздушни напади.

„Мило ми е што технолошките гиганти го избираат нашиот простор. Чекаме нови жители“, додаде вицепремиерот.

Претходно, Министерството за финансии напиша дека во текот на годината на работа на даночниот простор за ИТ компаниите „Дија.Сити“ му се приклучиле повеќе од 430 жители, биле платени повеќе од 4 милијарди UAH данок.

Од 8 февруари 2022 година, во Украина стапи во функција посебен правен режим „Дија.Сити“, кој беше развиен за развој на ИТ индустријата.

Акција.ГрадУчеството во „Дија.Сити“ им овозможува на компаниите да плаќаат персонален данок од 5%, минимален данок за социјално осигурување (моментално 1320 UAH месечно), воена такса од 1,5% и избор од 18% данок на доход или данок на повлекување капитал.

Просечната месечна плата на вработен во „Дија.Сити“ треба да биде 1200 евра во противвредност на гривни. На стартапите може да им се исплаќаат такви плати не веднаш, туку по една година. Компанијата може да привлече вработени во персоналот како ФОП и врз основа на договор.

Прочитајте исто така: 

Jerelotelegram
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега