Root NationНовиниИТ вестиЗа прв пат, Украина доби 2 важни награди во областа на сајбер безбедноста CYBERSEC Award

За прв пат, Украина доби 2 важни награди во областа на сајбер безбедноста CYBERSEC Award

-

Во последниве години, Русија постојано ја напаѓа Украина на сајбер фронтот - нашите државни ресурси, веб-страниците, банкарскиот систем, медиумите. Ги одбивме овие сајбер напади и ја зајакнавме сајбер отпорноста на државата, додека украинските сајбер специјалисти работеа и создаваа вредност. Но, со почетокот на војната од целосен обем, почнавме не само да се браниме, туку и се обединивме во украинската сајбер армија за да ја заштитиме земјата. Затоа, особено е пријатно што Украина за прв пат доби две важни награди во областа на сајбер безбедноста, наградата CYBERSEC: за херојски отпор кон руската агресија и заштита на дигиталните граници на демократскиот свет.

Церемонијата се одржа денеска на еден од најголемите настани за сајбер безбедност во Европа, Европскиот форум за сајбер безбедност SYBERSEC. Ова го објави министерот за дигитална трансформација на Украина, Михаило Федоров во својот канал Телеграм.

CYBERSEC Европски форум за сајбер безбедност„Оваа награда е важна, пред сè, за целата сајбер заедница и волонтерите, кои денес ја водат првата сајбер војна во светот со нас. Додека нашите храбри воини докажаа дека таканаречената „втора армија на светот“ се обични ограбувачи и убијци, нашата ИТ заедница го поби митот за Русија како најсилна сајбер сила. Она што светот го сведочи сега нема аналози. Ова е ново ниво на искуство не само за нас, туку и за другите земји. Ние го проучуваме заедно и интуитивно наоѓаме решенија кои помагаат да се спротивставиме на оваа закана. Ви благодариме на сите кои заедно со нас ја штитат Украина на дигиталниот фронт. Ова е нашата заедничка победа! Сигурен сум дека во иднина ќе ги има само повеќе“, се вели во објавата.

Исто така, стана познато дека во Варшава е отворен првиот странски бизнис центар Diya.Business за да им помогне на украинските претприемачи и бегалци. Изборот на локација за влез на меѓународно ниво не е случаен. Полска засолни повеќе од 3 милиони Украинци и стана првата земја од ЕУ што прифати дигитални документи во Дија при преминување на границата. А Полјаците не поддржуваат на сите можни фронтови - од дигитален до дипломатски.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега