Root NationНовиниИТ вестиУкраински хакери го хакирале рускиот систем ГЛОНАСС

Украински хакери го хакирале рускиот систем ГЛОНАСС

-

Се чини дека ќе има уште поголеми проблеми со навигацијата во Русија, иако претставниците на оваа земја претходно не беа баш добри во навигацијата во просторот и времето. Но, украински хакери уште повеќе им ја отежнаа задачата - го хакираа глобалниот сателитски систем за навигација (ГЛОНАСС).

За тоа на вашата страница Facebook пријавил вештачење од сајбер безбедност и основач на многу проекти од областа на сајбер безбедноста, Микита Книш. „Хакерите на мајката“ од групата HackYourMom имаа рака во оневозможувањето на ГЛОНАСС. Специјалистите заклучија дека „водечките руски технологии“ се многу застарени.

Украински хакери го хакирале рускиот систем ГЛОНАСС

Никита Книш сè уште не ја коментирал оваа ситуација, но тој веќе ја советува руската војска и специјалните служби да запомнат како таму да користат хартиени мапи, „бидејќи ГЛОНАСС е сè, сега до одреден степен за нас“. Тој исто така постигна 2 за „Моделот на закани за безбедноста на информациите“, кој беше развиен на московскиот универзитет Бауман.

Украински хакери го хакирале рускиот систем ГЛОНАСС

ГЛОНАСС е советски, а подоцна и руски радио-навигациски сателитски систем, развиен по налог на Министерството за одбрана на СССР. Распоредувањето на системот во вселената е направено со помош на сателитите „Глонас-К“ и „Глонас-М“. ГЛОНАСС се базира на 24 сателити кои се во орбитата на просечна надморска височина од 19,4 илјади километри. Координатите се одредуваат според принцип земен по аналогија со американскиот глобален систем за позиционирање GPS (и велат, аналогни). Во 2015 година, по коригирање на некои грешки, системот ГЛОНАСС, според официјалните податоци, беше пуштен во употреба и беше во сопственост на Министерството за одбрана на Руската Федерација.

Украински хакери го хакирале рускиот систем ГЛОНАСС
Не знам што е „Центар за поддршка Руски“, но изгледа елоквентно во документацијата

Точноста на одредувањето на координатите на системот ГЛОНАСС е полоша од сличните индикатори на ГПС и сега, по плодната работа на украинските „мајки хакери“, воопшто не треба да се потпира на него.

Порталот HackYourMom беше резултат на заедничката работа на волонтерите и тимот на Книш. Истата е исполнета со рацете на волонтери од различни области и е и едукативна платформа, каде што се консолидираат информации од различни области на сајбер безбедноста. Кон крајот на јануари, хакерите на HackYourMom ја спои базата на податоци најголемиот ирански оператор за мобилен интернет, IranCell, како и, како што додаде Микита Книш, „се спои речиси целиот технолошки сектор“.

Исто така интересно:

Jerelofacebook

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

1 коментар
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Валсуј
Валсуј
пред 4 месеци

А што е хакирано?) Документацијата за Глонас се чита со отворен пристап (но на криви адреси) неколку години. Уредник - затвори ја статијата, оти фрлаат „папучи“.

Претплатете се за ажурирања

Популарно сега