Root NationНовиниИТ вестиВарјо ги покажа професионалните слушалки за мешана реалност XR-3 на #CES2023

Варјо ги покажа професионалните слушалки за мешана реалност XR-3 на #CES2023

-

Посетителите на изложбата CES 2023 имаа можност не само да погледнат нови уреди од популарни производители, туку и да проверат како работат на сопственото искуство. И, се чини, ново слушалки мешана реалност XR-3 Focal Edition од Varjo работи на неверојатно ниво.

Според оние кои решиле да ја оценат работата на технологијата, сензациите во неа се многу пореални од оние што ги даваат повеќето демонстрации на мешана реалност. Овој уред поврзан со компјутер од 16 долари работи на сосема поинакво ниво од слушалките ориентирани кон потрошувачите како QuestPro од мета. Наместо игри и социјални медиуми, Варјо се насочува кон професионални намени како што се образование и обука на пилоти, моделирање или дизајн на производи.

Varjo XR-3 Focal Edition

Новиот модел генерира измешана реалност не со проектирање слики на проѕирно стакло или пластична плоча, туку со користење на технологија која Мајкрософт применета пред многу години во својот HoloLens. Овие слушалки пренесуваат видео од крај до крај со преземање слики од камери свртени кон надвор и нивно прикажување на дисплеј свртен навнатре како позадина за дигитално прикажаните објекти.

Varjo XR-3 Focal Edition

Варјо не го продава овој уред или постарата, стандардна верзија на XR-3 на приватни лица. XR-3 Focal Edition тежи нешто помалку од еден килограм, така што за време на брза демонстрација не е оптоварување, иако веројатно ќе биде потешко да се изврши повеќечасовно менување на слушалките. Ги следи движењата на рацете со помош на технологијата LiDAR и ако ги навалите слушалките за да погледнете поблиску, тие ќе изгледаат појасни. Така, на пример, уредот создаде чувство на седење во автомобил или авион, а корисниците, наведнувајќи се, можеа јасно да ги разликуваат елементите на контролната табла.

Varjo XR-3 Focal Edition

Слушалките имаат и режим на целосна виртуелна реалност, каде што корисникот може да погледне наоколу, да зема предмети во виртуелни раце, да повикува менија со гестови или дури и да црта. Рендерирање на интерактивни визуелни ефекти со висока резолуција бара значителна компјутерска моќ. Варјо забележува дека во „зоната на фокусирање“ на корисникот, уредот обезбедува резолуција од 1920x1920 со стапка на освежување од 90 Hz и целосно видно поле од 115°.

Можете да и помогнете на Украина да се бори против руските напаѓачи. Најдобар начин да го направите ова е да донирате средства за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Исто така интересно:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега