Root NationНовиниИТ вестиНаучниците ќе развијат шема за потопување на астронаутите во состојба на хибернација

Научниците ќе развијат шема за потопување на астронаутите во состојба на хибернација

-

Научниците веруваат дека првите студии за состојбата на хибернација кај луѓето може да се спроведат веќе во рок од една деценија ЕСА. Ваквите експерименти ќе го отворат патот за долготрајни вселенски мисии, во кои астронаутите се ставаат во заштитен сон со недели или месеци на пат до далечни дестинации. Сè, како во научно-фантастичните филмови.

Хибернација за време на годишното патување на Марс не само што ќе спречи досада во малата вселенска капсула, туку ќе ги заштеди и трошоците за мисијата, бидејќи членовите на екипажот кои хибернираат не треба да јадат или пијат, па дури и имаат потреба од многу помалку кислород.

Научниците ќе развијат шема за потопување на астронаутите во состојба на хибернација

Постојат и други придобивки од хибернацијата. На пример, студиите врз животни покажуваат дека телата на астронаутите кои хибернираат може многу помалку да се истрошат отколку телата на оние кои се будни во микрогравитација. Така, по пристигнувањето, астронаутите ќе бидат фит и ќе можат да започнат со истражување речиси веднаш штом ќе се разбудат.

Поради сите овие причини, хибернацијата, позната и како torpor, долго време е главен елемент на научно-фантастични филмови за простор. Во нив, патниците поминуваат огромни растојанија додека се несвесни во капсули со висока технологија, додека машините за вештачка интелигенција и роботите со Android ги одржуваат вселенските бродови на постојан пат.

И покрај фактот дека ова е научно-фантастична техника, ставањето на луѓето во таква состојба можеби и не е толку пресилен идеја. Џенифер Нго-Ан, претставник на Одделот за истражување на луѓе и роботика на ESA, верува дека, во зависност од достапноста на средствата, првите тестови на режимот на хибернација врз луѓето би можеле да се случат веќе во средината на 2030-тите.

Научниците ќе развијат шема за потопување на астронаутите во состојба на хибернација

Раните студии веќе покажаа дека е можно да се предизвика труење кај животни кои не хибернираат, како што се стаорците, и безбедно да се вратат во живот по неколку дена. Процесот на започнување хибернација е сложен и вклучува намалена изложеност на дневна светлина и период на интензивно хранење проследено со тежок пост.

„Стаорците добиваат лек, невротрансмитер и влегуваат во темен простор со намалена температура“, вели член на истражувачкиот тим. ЕСА за проучување на хибернацијата Јирген Берајтер-Хан. – Ова функционира добро, но проблемот е што мора да ја примените сигналната молекула повеќе пати за да ја одржите состојбата. Неопходно е да се одржи многу високо ниво на невротрансмитер, а тоа може да има штетни последици на долг рок.

Прашањето е дали овој режим може да биде доволно безбеден за астронаутите во мали вселенски летала со минимален медицински надзор и опрема. Џенифер Нго-Ан верува дека ова е единствениот начин да се преживее за време на долгите мисии.

Научниците ќе развијат шема за потопување на астронаутите во состојба на хибернација

Губењето на коскената и мускулната маса е голем проблем за астронаутите. Дури и на ISS, астронаутите губат до 20% од својата мускулна маса месечно, а нивните коски постепено слабеат. Ефектот на микрогравитацијата врз човечкото тело наликува на ефектот на продолжениот одмор во кревет. Изненадувачки, одморот во кревет за време на хибернација се чини дека воопшто не ги има овие ефекти. За разлика од пациент кој се опоравува од долго боледување или кома предизвикана од лекови, животното кое се буди од хибернација покажува изненадувачки високо ниво на кондиција.

„Како што отсекогаш се случувало во медицината, првиот човек мора да биде изложен на овие состојби“, велат истражувачите. „Во одреден момент, постои случај број еден кога применувате [нова техника] затоа што ризиците и придобивките се избалансирани и повеќе се наклонувате кон придобивките за субјектот.

Пациентите (и астронаутите) можат да имаат корист како што имаат со децении од општите анестетици. Сепак, истражувачите се согласуваат дека за хибернацијата да биде корисна при вселенски летови, таа мора да работи без комплексна поддршка во животот и постојано следење на капките. Затоа, патот од пациентите до астронаутите може да трае доста долго.

Прочитајте исто така:

Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Претплатете се за ажурирања
Популарно сега