Осврти на компоненти на компјутерЖелезоПреглед на матичната плоча ASUS B760-PLUS WIFI

Преглед на матичната плоча ASUS B760-PLUS WIFI

-

Матичната плоча е важна основа на секој компјутер. Сигурноста на целиот склоп ќе зависи од квалитетот на плочата, а можноста за надградба и флексибилно поставување на различни параметри ќе зависи од неговата функционалност. Откако одлучи да состави гејмерска станица, на матичната плоча треба да и се додели најважната улога и да му пристапи на нејзиниот избор што е можно поодговорно. Денес ќе ја разгледаме таксата B760-PLUS WIFI од ASUS и ќе се обидеме да откриеме дали е погоден за модерен компјутер за игри.

Прочитајте исто така:

Цена и позиционирање на пазарот

Што се однесува до цената, таа е најдемократска за производ со таков сет на предности. Иако 250 долари се скапи за просечна табла, B760-PLUS WIFI изгледа како вистински подарок за такви пари. Тука нема што да се чуди, бидејќи плочата, иако производителот ја позиционира како среднобуџетна, всушност го има лавовскиот дел од карактеристиките на врвните матични плочи.

Содржина на пакетот ASUS B760-PLUS WIFI

Значи, посакуваниот момент! Имаме кутија на масата со негуваниот натпис "TUF GAMING", клучните карактеристики на производот се истакнати на кутијата, многу, многу достојна, вреди да се забележи. Што не чека внатре? Како што велат - „во потрага по неверојатно“. Првото нешто што нè сретнува, се разбира, е самата табла во антистатичко пакување, но на неа ќе се вратиме подоцна. Што има друго? Антена за Wi-Fi со брендиран дизајн за игри со држач.

ASUS B760-PLUS WIFI

Потоа, има два SATA 3.0 кабли, држачи за дискови со формат M.2 и пар силиконски амортизери за истите дискови. Дефинитивно, ми се допаѓа кога производителот се грижи и за такви ситници.

ASUS B760-PLUS WIFI

Од хартиените брошури нè пречекуваат: брошура со концизни инструкции, сертификат за сообразност TUF GAMING, упатство за употреба на англиски јазик и комплет прекрасни брендирани налепници.

ASUS B760-PLUS WIFI

Прв поглед

Еве ја во наши раце, модерна, но сериозна ATX плоча, направена на црн сјаен текстолит. Првото нешто што ви привлекува внимание е бруталниот дизајн и голем број радијатори за ладење. Најмасивниот од нив покрива девет енергетски фази на процесорот, малку помалата покрива шест фази на моќност на чипсетот B760, кој сам по себе е покриен со брендиран радијатор.

ASUS B760-PLUS WIFI

Слотови M.2 исто така не останаа без ладење - таму се присутни и радијатори. Меѓу забележителните карактеристики е блокот на надворешни конектори целосно покриени со заштитен екран. Конекторот PCIe 5.0 е исто така заштитен

ASUS B760-PLUS WIFI

Посебно е распределена изолирана патека за звук со микроспој во куќиште отпорно на пречки и аудио кондензатори.

ASUS B760-PLUS WIFI

Во принцип, дизајнот на таблата може да се опише со три збора - сериозен, брутален, црн. Како што велат, „убава“.

Прочитајте исто така:

Пристаништа и интерфејси

Предлагам да поминете низ портите и конекторите за проширување, бидејќи тие директно зависат од тоа која опрема можеме да ја поврземе на матичната плоча и кој „хардвер“ да го користиме во нашите сопствени склопови. Да почнеме со надворешниот панел, на кој топло нè пречекуваат пристаништа за поврзување монитори - HDMI 2.1 и DP 1.4

ASUS B760-PLUS WIFI

Од мрежните интерфејси, достапна е порта за етернет, дури 2,5 Gbit и два конектори за поврзување на антената Wi-Fi 6. Излезот на звукот се изведува и преку оптички и преку вообичаените порти од 3,5 mm. Звукот овде, патем, е поддржан до конфигурацијата 7.1. Посебно внимание заслужуваат USB-портите, од кои има дури шест на плочката. Има 3 порти од спецификацијата 3.2 Gen 1, кои се до 5 Gbit/s, една порта од стандардот 3.2 Gen 2 - до 10 Gbit/s и USB Type C Gen 2×2 порта што поддржува брзини до до 20 Gbit/s. Искрено, може да се збуните во USB-стандардите, кои ги менуваат имињата секоја година.

USB

Еден добар стар пријател - USB 2.0 портот - исто така демнеше настрана. Не е таму за ништо, туку за поддршка на кул, но застарени тастатури, кои можеби нема да работат на понови порти, на пример, при конфигурирање на BIOS-от.

ASUS B760-PLUS WIFI

На самата матична плоча, конекторите за интерфејс се видливи и невидливи. Да почнеме, можеби, со приклучоците за напојување, кои на нашата табла се изведуваат според шемата 24 + 8 + 4. Не секој BZh ќе работи, се согласувам, а нашата плоча не е една од едноставните. Во центарот на плочата има приклучок за процесорот LGA1700 и четири слота за RAM меморија од стандардот DDR5. Има четири PCIe порти, една полна - PCIe 5.0 × 16, за видео картички и три намалени - PCIe 3.0 × 16 (×4), 2 × PCIe 3.0 ×1. За да се изгради потсистем за диск, плочата има дури три слота M.2 кои работат според протоколот PCIe 4.0 ×4 со голема брзина и четири SATA III порти. За поврзување на ладењето, обезбеден е цврст сет на конектори - четири за поврзување на вентилатори на куќиштето, еден за пумпата за вода и два за ладилникот на процесорот. Се разбира, сите тие се PWM.

Доволни се и конектори за поврзување на портите на куќиштето. Има излез за USB тип C, USB 3.2 Gen 1 и неколку USB 2.0. Има дури и Thunderbolt конектор со поддршка за USB4, што е многу солидно. Има место и за аудио приклучокот на предната плоча. Забележавме дури и архаичен конектор за COM порта на таблата. Не знаеме ни зошто може да биде корисен во колекција на игри, добро е во ред, не бара храна. Интересно, има четири блока за поврзување на позадинското осветлување, од кои еден е Aura RGB.

ASUS B760-PLUS WIFI

Опции за плаќање

Ајде да видиме што може да направи оваа табла. А бидејќи на кутијата е напишано „TUF GAMING“, логично ќе биде да се претпостави дека уредот е позициониран како уред за игри, па да ги погледнеме видео картичките. Значи, оваа матична плоча лесно ќе поддржува која било видео картичка што можете да си ја дозволите. Нема компромиси, како што велат!

Потоа ОЗП. Четири двоканални DDR5 слотови се замолени да инсталираат до 128 GB RAM меморија. И фреквенцијата на меморијата не е ограничена со ништо - 6400 MHz

ASUS B760-PLUS WIFI

Така стигнавме до најинтересниот дел - процесорот. LGA1700 е најнапредниот приклучок од Intel до денес. И нашата матична плоча ги поддржува најновите процесори на овој приклучок без никакви проблеми. Ова се и i9-13900K и i7-13700K, како и претходните модификации на процесорот од 12-та генерација. Што имаме на крајот? Апсолутна поддршка за сета најсовремена опрема. Па, нели е чудо?

Прочитајте исто така:

Способности на BIOS-от

Зошто воопшто ни требаше да истражуваме во такви суптилни поставки, прашуваш? Искусните оверклокувачи одамна разбрале што да прават, а за неупатените ќе одговориме - „Оверклокување!“

Да, тоа е зголемувањето на брзината на компонентите надвор од поставеното што нè предизвикува да ги проучуваме можностите на BIOS-от. Поставките „Ai Tweaker“ на нашата табла ви дозволуваат да го исцедите максимумот од неа. За оверклокување на RAM меморијата, има и избор на XMP профили и можност за рачно управување со фреквенцијата на часовникот. На располагање ни се и широк опсег на поставки за тајминг. За процесорот, конфигураторот е уште поширок. Овде имаме контрола на мултипликаторот и независно зголемување на фреквенцијата за секое јадро и фини поставки на напојувањето. Постојат дури и голем број сопственички функции за да се обезбеди безбедност при оверклокување.

ASUS B760-PLUS WIFI

Сепак, сакаме да ве предупредиме! Оверклокувањето за неискусните корисници е опасна работа и може да заврши со дефект на компонентите. Треба да бидете што е можно посигурни во својата сила и во издржливоста на вашата опрема.

ASUS B760-PLUS WIFI

Друг интересен случај за употреба на BIOS-от е фино подесување на системот за ладење. Се разбира, поинтуитивно е да се направат такви поставки користејќи комерцијални комунални услуги, но само во овој случај системот за ладење на компјутерот ќе работи правилно само по вчитувањето на оперативниот систем. Може да дојде до дефект, а компонентите на компјутерот ќе бидат изложени на ризик од прегревање. Професионалци го прилагодуваат системот за ладење во BIOS-от!

Конфигураторот на системот за ладење „Q-Fan Control“ во B760-PLUS WIFI се карактеризира со најпријателски интерфејс, а притоа има сè што е потребно за прецизно регулирање на температурата. Всушност, ни е дадена можност да ја поставиме кривата на графиконот во рачен режим за секој поединечен вентилатор или да избереме од четири стандардни претходно поставувања - Стандардна, Тивок, Турбо и Целосна брзина.

ASUS B760-PLUS WIFI

Останатите поставки се многу широки и ќе ги израдуваат ентузијастите кои сакаат да го прилагодат своето железо колку што е можно повеќе.

Тестирање за толеранција на грешки

За да се провери веродостојноста и толеранцијата на дефекти на матичната плоча, беше составен држач за тестирање од следниве компоненти:

  • Процесор: Intel Core i5-13600
  • Ладење на процесорот: ASUS TUF GAMING LC 240 ARGB
  • БЈ: ASUS TUF GAMING 1000G
  • RAM: Kingston FURY DDR5 5200 MHz 2 × 16 GB

ASUS B760 PLUS WIFI

Компонентите се спакувани во големо, пространо куќиште ASUS TUF GAMING GT502. Ладилниците на системот за ладење на процесорот делуваат како вентилатори за отстранување на топол воздух од куќиштето. Намерно не поставивме дополнително ладење, за поголемо оптоварување на радијаторите на матичната плоча. Како што можеби забележавте, на нашата тест клупа недостасува видео картичка. Ова е направено конкретно, бидејќи масивниот видео адаптер дополнително ќе го вчита системот за ладење на матичната плоча со својата топлина, што ќе даде неточни индикации за температурите на плочата под оптоварување.

Системот беше тестиран на собна температура од +22°C. По работењето на системот во режим на мирување еден час, ги добивме следните температури на компонентите:

ASUS B760 PLUS WIFI

Чипсетот на матичната плоча се загрева до само +31°C, а температурата на VRM беше +32°C. Да ги запомниме овие индикации како основни, ќе започнеме од нив за време на анализата на системот за греење под оптоварување.

Откако го извршивме стрес-тестот во AIDA64, чекавме додека температурата во куќиштето не престане да расте и почекавме уште 15 минути.

ASUS B760 PLUS WIFI

Бевме задоволни од температурните отчитувања. Под оптоварување, чипсетот се загреваше само за +2°C и неговата температура беше +33°C. Енергетските фази исто така беа совршено ладени со масивни радијатори, нивната температура беше +51°C. Ова е само +19°C над почетната температура.

ASUS B760 PLUS WIFI

Како што можете да видите, ладење ASUS B760-PLUS WIFI совршено се справува со максималните оптоварувања - не треба да се грижите за дефект на компонентите поради прегревање.

Исто така, не е забележано слегнување на напоните. За време на тестирањето, тие беа доста стабилни.

ASUS B760 PLUS WIFI

Конечно, го извршивме нашиот систем преку тестот PCMark 10. Во стандардниот тест, системот постигна 6156 „папагали“.

ASUS B760 PLUS WIFI

И во проширената верзија - 4857 „папагали“.

ASUS B760 PLUS WIFI

Марка комунални услуги

Секој производител кој се почитува самопочит издава сопствен софтвер за своите табли: за оптимизација на работата, фино подесување, лесно користење и прилагодување. ASUS подготви некои навистина интересни алатки за нашата матична плоча, ајде да ги разгледаме подетално.

ASUS AI Suite 3

Мала програма за следење на најважните индикатори на компонентите на компјутерот. Овде ќе можеме да ја следиме фреквенцијата, напонот на напојување и температурата на процесорот. Исто така, ќе биде корисно да се знаат моменталните перформанси на RAM меморијата и системот за ладење. Покрај тоа, алатката може да врши чистење на меморијата од разни „ѓубре“.

Оклопен гајба и Создател на аура

За разлика од AI Suite, оваа алатка е вистински мултимедијален комбинирач. Програмата содржи алатки за поставување и приспособување на вашиот компјутер, а освен тоа, има и неверојатен интерфејс. На информативниот панел се среќаваме со податоци за системските параметри во форма на прекрасни графикони, кои може да се користат за лесно читање информации за фреквенцијата на процесорот, температурата на системот и напонот на напојувањето на компонентите. Способноста за контрола на системот за ладење исто така ќе биде корисна. Вистинска магија нè очекува во табот „Aura Sync“! Тука имаме можност да го прилагодиме целото осветлување достапно во компјутерот. Можеме да избереме од претходно поставените ефекти или да креираме свои. Табот "Tools" ќе биде многу корисен, каде што можете да го конфигурирате автоматското преземање и инсталирање на драјвери и комунални услуги. Многу, многу погодно!

Како манифестација на грижа за вашиот клиент, ASUS ни обезбеди бесплатен пристап до архиварот WinRAR и програмата CPU-Z, за читање индикатори на процесорот. Како што велат - ситница, но убаво.

Прочитајте исто така:

Краток преглед

Значи, што добиваме за овие пари? Одлична табла со многу модерни интерфејси? Се разбира, еден од многуте. Компоненти со одличен квалитет? Да, но таквите давачки се доволни. Поддршка за најновата опрема? Па, секоја врвна матична плоча веќе може да се пофали со ова. Можеби квалитетен софтвер? Сериозно, истото е достапно и во буџетската линија. Одговорот е всушност едноставен - ги добиваме сите горенаведени, но по цена на табли од средна класа. Одлична матична плоча со врвни карактеристики, подготвена да стане основа за сериозен компјутер за игри. ASUS B760-PLUS WIFI е достоен избор за достојни компјутери!

Цените во продавниците

Преглед на матичната плоча ASUS B760-PLUS WIFI

ПРЕГЛЕД НА ПРОЦЕНКИ
Содржина на пакетот
8
Изглед
10
Квалитет на компоненти
10
Разновидност
10
Ладење
10
Цена
10
Oleksandr Strykal
Oleksandr Strykal
Независен уметник со рачка за лемење наместо четка
Други статии
Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
Популарно сега
Матичната плоча е важна основа на секој компјутер. Сигурноста на целиот склоп ќе зависи од квалитетот на плочата, а можноста за надградба и флексибилно поставување на различни параметри ќе зависи од неговата функционалност. Откако одлучи да состави гејмерска станица, на матичната плоча треба да и се додели најважната улога и да му пристапи на нејзиниот избор што е можно поодговорно. Денеска...Преглед на матичната плоча ASUS B760-PLUS WIFI