Сè за компјутерДодатоци за компјутерПреглед на ESD380C 1TB: Надворешен SSD со голема брзина со воена заштита

Преглед на ESD380C 1TB: Надворешен SSD со голема брзина со воена заштита

-

Според моето скромно мислење како набљудувач во индустријата, надворешниот хард диск е мртва приказна. Пред 15 години, преносливите хард дискови беа интересни, бидејќи флеш-уредите сè уште не достигнаа пристојна јачина, USB-интерфејсите сè уште не достигнаа пристојна брзина, а цените на SSD-дисковите беа многу високи. Конечно, 100-мегабитниот интернет беше само влечен низ таваните и подрумите од авторот на овој материјал. Откако разговаравме со колегите за брилијантните размислувања на бабите од влезот на тема „не ни треба Интернет“.

Надминете ESD380C

Ако внимателно погледнете надворешен диск во моменталната реалност, тогаш надворешниот SSD ќе биде многу покомпетентно решение. Не му треба дополнително напојување, може да се поврзе преку OTG на телефонот и воопшто на било што (далеку од тоа дека секој HDD може да се пофали со ова поради барањата за напојување). Вреди да се спомене и пати поголемата брзина на работа и толерантен однос кон паѓање и вибрации.

Размислете за пример за такво решение Надминете го ESD380C 1 TB (TS1TESD380C) е нов производ од Transcend, кој може да понуди не само највисоки работни брзини до 2 GB/s, туку и наводна заштита од паѓање според стандардот на американската армија. Ајде да се задржиме на последното подетално.

Позиционирање на пазарот и цена

Според еКаталог, ценовните ознаки Надминете ESD380C започнете со ~ 4600 гривни (пазарот е околу 5000), што моментално е еквивалентно на ~ 115 долари. Во меѓувреме, во прекуокеанските продавници Amazon и Newegg, цените исто така започнуваат од 115 долари, што е дефинитивно пријатно. И ова и покрај фактот што нема официјално претставништво на оваа компанија во Украина.

Ако Transcend не лаже за брзини, и не лаже, но има нијанси, ESD380C не е само добра зделка. ESD380C е пиштол за зделка. Факт е дека конкурентите со слична цена и сличен волумен даваат брзини половина помали. Второ, повеќето имаат гаранција од 3 години, Transcend ESD380C има гаранција од 5 години.

Откако темелно го разгледав пазарот, најдов само 2 конкурентни решенија слични по брзина и гаранција: Kingston XS2000 и ADATA SE900G. Но, Кингстон има лоши критики, а ADATA нема заштита.

Како заклучок, може да се каже дека, според воведните податоци, Transcend ESD380C изгледа како соодветно ќебе, иако со мало истегнување. Да бидам искрен, навистина е моќен за производител на SSD дискови од вториот или третиот ешалон.

Пакување, комплетен сет

Надминете ESD380C

Погонот доаѓа во едноставна кутија што не ги истакнува техничките детали. Од корисните информации, може да се спомене само поддршка за интерфејсот USB 3.2 Gen 2×2, брзина на пренос на податоци до 2 GB/s, како и гаранција од 5 години.

Надминете ESD380C

Од страната на Transcend, не би било излишно да се обезбедат податоци за ресурсот, за алгоритмите на кешот SLC. Предностите на заштитата со воени стандарди се самообјаснети. За жал, овие податоци не се ни достапни на официјална страница ESD380C 1 ТБ.

Надминете ESD380C

Покрај отпадната хартија, која е главно каталози на производи Transcend, комплетот за испорака вклучува 2 кабли: USB Type-C > USB Type-C долг 45 cm и USB Type-C од 40 cm > USB Type-A. Се разбира, целосната брзина може да се добие само кога се користи Type-C, но Type-A обезбедува можност за поврзување со поголема листа на уреди.

Исто така, Type-C е очигледно поквалитетен, како да има дополнителна заштита. Неговиот дел е подебел скоро 2 mm.

Изглед, внатрешна структура

Надминете ESD380C

Transcend ESD380C е многу компактен. Неговите димензии се 96,0×54,0×12,5 mm, а тежината е само 75 g. Всушност, производителот би можел да го намали куќиштето за 20 отсто, што јасно ќе се види подоцна.

Надминете ESD380C

Надминете ESD380C

На задната страна има мала налепница со сериски број итн. Оттука можете да соберете само податоци за потрошувачката - 5 V на 1,5 А, односно до 7,5 W. Ова е доста за надворешен погон (обично ~ 5W), но ова може да се објасни со многу високите работни брзини. Во меѓувреме, 7,5 W е максималната вредност, во суштина реактивна моќност. Најчесто тоа ќе биде околу половина.

Надминете ESD380C

Единствениот конектор се наоѓа на крајот. Тоа е USB 3.2 Gen 2×2 Type-C со теоретски пропусен опсег од 20 Gbps. Тоа е она што го разликува Transcend ESD380C од повеќето конкуренти, кои имаат „нормален“ USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s). Во близина има слаба диода што трепка бело кога е поврзана.

Надминете ESD380C

Воената стандардна заштита од паѓање MIL-STD-810G е обезбедена со каки силиконско куќиште. Исклучително цврсто седи на телото. Морав дури и да испрскам WD40 за да го извадам од куќиштето без оштетување.

Алуминиумското куќиште се состои од две половини споени со 4 завртки. Гарантните пломби номинално ве спречуваат да погледнете внатре, но кога тоа ве спречи?

Надминете ESD380C

Transcend поставува експерти за да ги отстранат пломбите без оштетување. Ваквите „трикови“ нема да функционираат овде.

Надминете ESD380C

Внатре има еднострана табла која не го зафаќа целиот простор на куќиштето. Тешко е да се одговори зошто е направено на овој начин (најверојатно, другите модели користат сличен случај). За верзијата од 2 TB, дополнителниот простор сè уште не е доволен за уште 4 мемориски чипови. Па, но „прекарот“ испадна едноставно прекрасен. Телото е изработено од алуминиум со дебелина од 1,5 мм.

Надминете ESD380C

Значи, ајде да ја проучуваме хардверската платформа. Се базира на контролерот Silicon Motion SM2320G AB. Ова е прилично свеж контролер претставен на крајот на минатата година. Производителот гласно го нарекува SM2320G најбрзиот во својата класа.

Надминете ESD380C
Кликнете за зголемување

Ова е навистина многу напредно решение. Не бара дополнителен USB мост, што ги намалува трошоците и доцнењата. Има поддршка за 256-битна AES шифрирање, заштита од крај до крај на податочниот канал со помош на протоколот NANDXtend ECC, целосна усогласеност со спецификациите на Opal Trusted Computing Group (TCG) и заштита на отпечатоци од прст (не е имплементирана во случајот со Transcend ESD380C ). Контролерот работи со NAND меморија во 4-канален режим, што го подобрува паралелизмот. Податоците за бројот на јадра, техничкиот процес и фреквенцијата не можеа да се најдат, но еве го официјалниот податоци.

DRAM кешот, како што се гледа од таблата, недостасува. Всушност, SM2320G воопшто не го поддржува.

Со NAND чиповите, приказната е, како и обично, комплицирана. Имаат внатрешна етикета Transcend која не кажува ништо. Слабо комуналните услуги за длабока анализа на хардверската платформа не покажаа ништо, бидејќи не знаат како да работат со USB-интерфејсот.

Со индиректни знаци, NAND чиповите се нормални. Прво, воопшто нема означување, што ја намалува веројатноста за отфрлање на Micron, кој често се продава под брендот SpecTek (што е многу популарна тема). Второ, Transcend има пристојна репутација, тие не се препуштаат на „погрешни“ чипови. Трето, се чини дека се навестува гаранција од 5 години.

На крајот од надворешниот и внатрешниот преглед, останува да се додаде дека е елементарно да се спроведе заштита од влага во Transcend ESD380C. Усогласувањето на половините од куќиштето е едноставно прекрасно, речиси беше можно да се подели. Доволно беше да се направи приклучок за USB конекторот за сигурно да се наполни куќиштето со заптивната смеса одвнатре.

А што е MIL-STD-810G?

Надминете ESD380C

Во контекст на овој преглед, нема да биде излишно да се објасни за воениот стандард MIL-STD-810G. Всушност, сложеноста на оваа тема може да се спореди со односот меѓу Кина и Тајван. А текстот е во 24 мегабајти PDF документи на 800 страни, како што рече еден наш гувернер, „малку е напишано како морон“. Особено во однос на разликите помеѓу ревизиите „F“ (MIL-STD-810F), „G“ (MIL-STD-810G), „H“ (MIL-STD-810H) и други. Инаку, „Г“ е претпоследното издание што се појави во 2008 година.

Постои мислење дека е специјално напишано украсно. Не за џабе има компании кои даваат објаснувања за 865 долари по поен.

Исто така, вреди да се разбере дека ознаката MIL-STD-810 воопшто не значи ништо. Тој е целосно отворен, не сертифициран. Тоа не е ни толку стандард колку опис на методологиите за тестирање (и куца на двете нозе). Производителите можат со сигурност да наведат MIL-STD-810, но всушност дури и не спроведуваат тестирање според методологијата. И дури и ако се направени тестовите, самиот MIL-STD-810 вели дека може да се земе нов примерок за време на секој тест. Односно преживеал еден пад, па одговара. Тоа воопшто не значи дека еден примерок ќе преживее 50 падови, се е многу, многу попрозаично. „Филковото писмо“ е фраза што совршено го опишува MIL-STD-810 во контекст на компјутерската опрема на потрошувачите.

Во најдобар случај, производителите прикачуваат тест сертификати од неколку независни истражувачки институти. Овие можат да се најдат на официјалните страници на вистински заштитени лаптопи, тие не се наоѓаат на страницата Transcend ESD380C.

MIL-STD-810G ги опишува методите на различни тестови: отпорност на температури, низок и висок притисок, вибрации и удари, влага и прашина, соли и алкалии и други. Надминете ја заштитата од побарувања само од падови.

Надминете ESD380C

Според методологијата на изданието „Г“, опремата мора да издржи пад од 2 метри на иверица. Тука лежи главната причина зошто не го прифатија последното издание на „Х“. Потребно е да се издржи пад од 24 метри на челичен лим (наводно 24 метри е висината на фрлањето товар од хеликоптер).

Transcend ESD380C е заштитен само со силиконско куќиште и 1,5 mm алуминиум - тоа е сè. Едноставно, ќе преживее ако падне, но не станува збор за некоја сериозна заштита.

Тестирање

Серијата на надворешни SSD-дискови Transcend ESD380C вклучува модели со капацитет од само 1 TB и 2 TB. Ја добив помладата верзија на терабајт.

Од самиот почеток, уредот е форматиран во датотечен систем exFAT. Не сите мобилни уреди можат да работат со него, подобро е да го реформатирате на FAT32 или NTFS.

Надминете ESD380C

По форматирањето, на корисникот му е достапен 931 GB простор на дискот. Гигабајтите се „губат“ при конверзија на вредностите од битови во бајти, дел е резервиран за складирање контролни суми, изедначување на абењето, како резервен фонд за мртвите клетки. Ова е 10% од декларираниот волумен. За повикување, обично 7%.

Пред да започнете со тестовите, важно е да се забележи дека производителите секогаш лукаво укажуваат на брзината на кешот SLC, а не на погонот. Неговиот волумен зависи од дадените алгоритми, од поставките на производителот. Надвор од кешот SLC, брзината паѓа, ако не по ред на големина, тогаш барем драматично.

И последното нешто: обидете се да најдете USB 3.2 Gen 2x2 интерфејс. Лавовскиот дел од модерните матични плочи не се опремени со такви. Тестирањето беше спроведено со евтина „матична плоча“ ASUS ROG Strix B550-E Gaming и најновата верзија на BIOS-от, која ја поправа чудната работа на USB-портите. Сепак, нема USB 3.2 Gen 2×2 (20 Gbit/s) во овој модел. Ќе треба да се задоволите со USB 3.2 Gen 2 (10 Gbit/s) и, како компензација, со заедничкиот USB 3.2 Gen 1 (5 Gbit/s). Дозволете ми да ве потсетам дека USB 3.2 Gen 1 е сосема ист како USB 3.1 Gen 1 и USB 3.0.

Пред секој тест, командата TRIM беше принудена на погонот за да се исчисти и да се добијат сигурни резултати.

CrystalDiskMark

Надминете ESD380C
10 Gbps – USB 3.2 Gen 2
Надминете ESD380C
5 Gbps – USB 3.2 Gen 1

Репер за диск ATTO

Надминете ESD380C
10 Gbps – USB 3.2 Gen 2
Надминете ESD380C
10 Gbps – USB 3.2 Gen 2
Надминете ESD380C
5 Gbps – USB 3.2 Gen 1
Надминете ESD380C
5 Gbps – USB 3.2 Gen 1

Комунални услуги за складирање на наковалната

Надминете ESD380C
10 Gbps – USB 3.2 Gen 2
Надминете ESD380C
5 Gbps – USB 3.2 Gen 1

Репер за диск AIDA64

Големите и убави бројки се, се разбира, одлични, но само тестовите за читање/пишување за целиот волумен ќе ја покажат вистинската брзина на SSD-то.

Надминете ESD380C
10 Gbps – USB 3.2 Gen 2
Надминете ESD380C
5 Gbps – USB 3.2 Gen 1

Прво, за читањето, бидејќи сè е едноставно овде. Во целина, брзината на читање е стабилна, таа е околу 950 MB/s кога се поврзува преку USB 3.2 Gen 2 и 430 MB/s со USB 3.2 Gen 1.

Надминете ESD380C
10 Gbps – USB 3.2 Gen 2
Надминете ESD380C
5 Gbps – USB 3.2 Gen 1

Сè е покомплицирано со снимањето. Како дел од кешот SLC, уредот испорачува околу 870 MB/s и 430 MB/s. Сепак, имплементацијата на алгоритмот за кеш SLC покренува прашања. Не е јасно зошто Transcend имплементирал статичен SLC со волумен од околу 100 GB. Односно, ~ 100 „брзи гигабајти“ се достапни на корисникот секој пат при операциите на снимање. Вообичаено, динамичниот SLC се прави на 33% од достапниот слободен простор.

Се разбира, 100 GB е многу. Но, нема пречка да се направи како и обично и да се даде на корисникот повеќе. И за референца, претходниот Transcend ESD350C имаше 22% SLC кеш, што е брзо околу 200 GB.

Надвор од кешот SLC, брзината на запишување паѓа на ~ 90 MB/s - на ниво на пристоен хард диск, а интерфејсот за поврзување повеќе не влијае на ништо.

Надминете ESD380C
20 Gbps - USB 3.2 Gen 2x2 Извор на слика: Tweakers.net

Успеав да најдам тестови на Transcend ESD380C поврзани со полноправно USB 3.2 Gen 2×2 на Интернет. Во сценаријата за реална употреба, уредот не ги испорачува ветените 2 GB/s, туку околу 1,5 GB/s.

Температурен режим

Надминете ESD380C

Дури и кога снимате податоци со целосна јачина, Transcend ESD380C едвај се загреа. Од дијагностичките алатки, само AIDA64 правилно ги прикажува температурите. Како максимум, AIDA64 покажа 34 степени.

Резиме на Transcend ESD380C

Transcend ESD380C е интересен претставник на сегментот на надворешни SSD дискови. Пред сè, забележливо е малиот број на конкуренти способни да произведуваат слични работни брзини и оние со слична цена. Да, има пристојни конкуренти, но тие се малку, и има прашања за нив.

Надминете ESD380C

Сепак, има и прашања за Transcend ESD380C. Ги произведува декларираните брзини, па дури и малку повеќе, но само во синтетика. Во сценаријата за реална употреба, треба да сметате на 1,5 GB/s како максимум, а не на ветените 2 GB/s. Сепак, недостигот од она што се тврди е типична приказна со SSD-дискови.

Второ, чудната имплементација на кешот SLC. Погонот има само 100 „брзи гигабајти“, иако обично уредите од слична класа имаат 20%+ од декларираниот волумен (т.е. околу 200 GB). Да бидеме фер, секој пат на корисникот му се достапни 100 GB брзи GB, а сепак, ова не е мала количина за секојдневна употреба. Надвор од SLC, брзината паѓа на ~ 90MB/s - ниво на HDD.

Како една од „убиствените карактеристики“ е заштитата од падови. Таму е, но не треба да се надевате премногу на него. Нема сертификати за тестирање од независни лаборатории, а освен со силиконски капак и дебело куќиште, погонот не е заштитен со ништо. Можете да го испуштите од рака, но не повеќе.

Во сува рамнотежа Transcend ESD380C е добар производ. Препорачаните и вистинските цени се нормални, хардверската платформа е модерна и не се користи отфрлање на NAND чипови. Заштита од пад како бесплатен бонус.

Каде да купам

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Преглед на ESD380C 1TB: Надворешен SSD со голема брзина со воена заштита

ПРЕГЛЕД НА ПРОЦЕНКИ

Изглед
7
Комплетен сет
7
Брзина акција
8
Доверливост
8
Цена
9
Transcend ESD380C е добар производ. Препорачаните и вистинските цени се нормални, хардверската платформа е модерна и не се користи отфрлање на NAND чипови. Заштита од пад како бесплатен бонус.

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

1 коментар
Поновите
Постарите Најпопуларен
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари
волошин
волошин
пред 6 месеци

Од 10-тата година, изгледот не е променет - бојата, полнењето и цената се променија, иако не сите на подобро.

Популарно сега

Transcend ESD380C е добар производ. Препорачаните и вистинските цени се нормални, хардверската платформа е модерна и не се користи отфрлање на NAND чипови. Заштита од пад како бесплатен бонус.Преглед на ESD380C 1TB: Надворешен SSD со голема брзина со воена заштита