СофтверИнструкцииКако да го оневозможите SuperFetch во Windows 10/11?

Како да го оневозможите SuperFetch во Windows 10/11?

-

Во оваа наставна статија, ќе зборуваме за процесот SuperFetch, или SysMain, во Windows 10/11 и како да го оневозможите доколку е потребно.

Што е SuperFetch или SysMain?

Sysmain (порано познат како SuperFetch) е технологија што Мајкрософт ја има интегрирано во секоја итерација на оперативниот систем Windows од Windows Vista (Windows XP имаше попримитивна форма на Superfetch наречена PreFetcher). Според Microsoft, SuperFetch „ги одржува и подобрува перформансите на системот со текот на времето“. Истата функција е достапна во Windows 10, па дури и во новиот Windows 11.

Главната цел на Sysmain е да им помогне на компјутерите со Windows подобро и поефикасно да управуваат и користат било која количина на RAM меморија. Sysmain е дел од меморискиот менаџер вграден во секоја верзија на Windows, а оваа технологија е дизајнирана да ги направи лесно достапни до најчесто пристапуваните податоци на вашиот компјутер бидејќи компјутерот може да ги чита од RAM-от yati наместо од тврдиот диск (пристап до податоци зачувани во RAM меморијата бара многу помалку време отколку пристапот до податоците зачувани на тврдиот диск).

Суперфаќање

Sysmain има две главни цели: технологијата го намалува времето потребно за стартување на вашиот компјутер, овозможувајќи му многу побрзо да ги чита датотеките што му се потребни за време на процесот на подигање, а исто така гарантира дека програмите што ги користите најчесто се вчитуваат и стартуваат многу побрзо. од другите. Sysmain е, до одреден степен, интелигентен процес, бидејќи технологијата е во состојба да снима и анализира шеми за користење на компјутерот за подобри перформанси.

Оваа функција е стандардно овозможена во секоја верзија на Windows и работи постојано во заднина за да ги анализира шемите за користење на RAM меморијата. Со текот на времето, ги препознава програмите што најчесто ги користите и ги вчитува однапред во RAM меморијата, што го забрзува вчитувањето на програмите.

Иако оваа функција сигурно може да направи апликациите да се вчитуваат побрзо, понекогаш може да предизвика високи нивоа на користење на процесорот и проблеми со користењето RAM меморија. Многу корисници на Windows 11 пријавија висока употреба на процесорот додека ги користат нивните компјутери. По подлабока проверка, се покажа дека процесот на заднина на SysMain е виновникот за високата употреба на процесорот и RAM меморијата.

Исто така интересно:

Три најдобри начини за оневозможување на Superfetch (SysMain) во Windows 11

Затоа, подобро е да ја исклучите оваа функција ако користите Windows 11 и се соочувате со проблеми со Superfetch или SysMain. Подолу ќе споделиме чекор-по-чекор водич за тоа како да се оневозможи Superfetch (SysMain) во Windows 10/11.

Метод 1: Оневозможете го Superfetch преку услугите на Windows

Овој метод ќе ги користи услугите на Windows за да го оневозможи SuperFetch во Windows 10/11. Еве неколку едноставни чекори што треба да ги следите.

 1. Кликнете Пребарување на Windows 11 и внесете Услуги. Потоа отворете ја апликацијата Услуги од списокотСуперфаќање
 2. Во програмата Услуги лоцирајте и кликнете со десното копче sysmain. Во менито што се отвора со десното копче на глувчето, изберете Својства.Суперфаќање
 3. Потоа во својства sysmain притисни го копчето Стоп под сервисен статус.Суперфаќање
 4. Отворете го паѓачкото мени веднаш до ставката Тип на стартување и изберете Исклучено.Суперфаќање
 5. Кликнете Пријавете се, и OK.

Тоа е се! Ова ќе ги оневозможи Supefetch или SysMain во Windows 10/11. Погрижете се да го рестартирате компјутерот за промените да стапат на сила.

Прочитајте исто така:

Метод 2: Оневозможете го Superfetch во Windows 11 преку регистарот

Можете да користите Уредувач на регистар за да го оневозможите Superfetch или SysMain на вашиот компјутер со Windows 10/11. Треба да извршите неколку едноставни чекори, за кои ќе ви кажеме подолу.

 1. Прво, кликнете на пребарувачот Windows 11 и напишете Регистрирајте се. Потоа отворете го уредникот на регистарот од списокот. Можете исто така да користите збир на копчиња, каде што треба да се притисне комбинација Win + R. Ќе се појави лента со опции Изведете, каде треба да се напише regedit и притиснете Внесете.Суперфаќање
 2. Во уредникот на регистарот, одете на следниов начин: Компјутер\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParametersСуперфаќање
 3. Потоа кликнете со десното копче во десниот панел и изберете Нови и значење DWORD (32-битни).Суперфаќање
 4. Именувајте го 32-битниот клуч DWORD што штотуку го создадовте ОвозможиSuperfetch.Суперфаќање

5. Кога ќе завршите, кликнете двапати ОвозможиSuperfetch и внесете 0 во полето Податоци за вредност.Суперфаќање

6. Кога ќе завршите, притиснете OK и излезете од уредникот на регистарот.

Процесот Superfetch сега ќе биде оневозможен, но прво мора да го рестартирате компјутерот со Windows 10/11 за да ги примените промените.

Прочитајте исто така: 

Метод 3: Оневозможете го SysMain во Windows 11 преку командната линија

Можете исто така да ја користите алатката за командна линија Windows 11 за да го оневозможите SysMain. Треба да следите неколку едноставни чекори што ги нудиме подолу.

 1. Кликнете Пребарување на Windows 11 и внесете Командна линија. Но, најлесниот начин е да кликнете со десното копче на копчето Почеток и изберете Командна линија или Терминар, но оној што дава право Стартувај во име на администраторот.Суперфаќање
 2. Во командната линија, залепете ја следнава команда и кликнете Внесете:

sc stop "SysMain" & sc config "SysMain" start=disabledСуперфаќање

Ова е доволно за да го запрете процесот SuperFetch или SysMain на вашиот компјутер со Windows 10/11.

Дали треба да го исклучам Superfetch во Windows 11?

Поважно! Ако сè уште се соочувате со проблеми со високата употреба на процесорот на вашиот компјутер со Windows 11, можеби ќе треба да решите некои други проблеми. Ако имате компјутер од висока класа, подобро е да ја вклучите оваа функција бидејќи го подобрува времето на вчитување на апликацијата. Меѓутоа, ако имате проблеми со користењето, можете целосно да ја оневозможите функцијата користејќи еден од овие три методи.

Досега, ги знаете сите начини за оневозможување на Superfetch во Windows 11. И ако вашиот компјутер работи бавно, ова ќе помогне да се подобрат перформансите. Ако ви треба повеќе помош за да ги оневозможите Superfetch или SysMain во Windows 10/11, кажете ни во коментарите.

Прочитајте исто така: 

Исто така запомнете, ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Синот на Карпатите, непризнаен математички гениј, „адвокат“ на Мајкрософт, практичен алтруист, левичар

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега