Мото Еџ 30 Нео
realme 10 4G
СофтверИнструкцииКако да користите графички контроли на почетниот екран на iPhone

Како да користите графички контроли на почетниот екран на iPhone

-

Ако се сеќавате, функционалноста и изгледот на виџетите беа ревидирани уште во iOS 14. Сега виџетите во iPhone/iPad може да биде на почетниот екран до вашите омилени апликации. И уште повеќе, виџетите сега можат да бидат мали, средни и големи, односно да прикажуваат само количество информации што ви се корисни.

Инсталирањето и користењето виџети во iOS е прилично едноставно. Ние ќе ви кажеме детално како да користите графички контроли на iPhone.

Како да додадете нов додаток на почетниот екран

Значи, подготвени сте да започнете да работите со виџети и сакате да ги додадете на вашиот почетен екран iPhone / iPad. Еве како да го направите тоа.

 1. Притиснете и задржете го прстот каде било на главниот екран за да влезете во режим на уредување (иконите на екранот ќе почнат да се „тресат“).
 2. Кликнете на копчето „+“ во горниот лев агол на екранот.
 3. Допрете еден од достапните виџети или дојдете до списокот со апликации чиј додаток сакате да го додадете.
 4. Повлечете лево или десно на големината на виџетите за да изберете пригоден формат за користење.
 5. Кликнете на виџетот и повлечете го до саканата локација на почетниот екран.
 6. Допрете Готово за да ја вратите работната површина во нормална состојба.

Ако апликацијата не е прикажана во списокот, тоа значи дека сè уште нема свој додаток на почетниот екран.

Прочитајте исто така: Преглед Apple iPhone 13 Pro Max: Моќта на постепена промена

Како да менувате графички контроли на iPhone

Има многу графички контроли кои можете да ги уредувате за да прикажувате конкретни информации. Опциите може да варираат во зависност од апликацијата, но еве како да дознаете што точно е достапно за вашите виџети:

 1. Притиснете и задржете го графичкиот елемент додека не се појави менито.
 2. Кликнете на „Уреди виџет“. Ако уредувате еден додаток во стекот на графички контроли Smart Stack, кликнете „Уреди (име на графичка контрола)“.
 3. Користете ги различните опции за да го приспособите виџетот за да одговара на вашите потреби. Секој од нив може да има различни способности.

Да додадеме дека не сите виџети имаат можност за уредување.

Како да креирате стек или да додадете графичка контрола во стек

Купот виџети обезбедува лесен пристап до повеќе виџети одеднаш, заштедувајќи простор на вашиот почетен екран. Можете да креирате купишта виџети или да користите претходно создадени паметни стекови (Smart Stack) Apple.

 1. Притиснете и задржете го графичкиот елемент што сакате да го додадете во оџакот.
 2. Повлечете додаток на постоечки стек и ослободете го или повлечете го на друг додаток за да креирате стек.

Тоа е сè - сега имате два, три, четири или повеќе графички контроли кои го заземаат местото на еден. Можете да го видите оној што го сакате со едноставно премотување на оџакот. Ако сакате да направите промени во вашите купови, проверете го хакот подолу.

Прочитајте исто така: Лично искуство: Како се префрлив на iPhone после 5 години на Андроид

Како да го уредите стекот на виџети во iOS

Можете да уредувате стек виџети што сте го создале сами или рачно да конфигурирате еден од готовите паметни стекови Apple, за подобро да ги задоволува вашите потреби. Еве чекор-по-чекор водич:

 1. Притиснете и задржете стек виџети додека не се појави мени.
 2. Кликнете на „Уреди“.
 3. За да го промените редоследот на виџетите во магацинот, притиснете и задржете додаток, а потоа повлечете го нагоре или надолу.
 4. За да отстраните графичка контрола од магацинот, допрете ја иконата „–“ во аголот, а потоа изберете „Отстрани“ за да потврдите.
 5. Под купот виџети, можете да ги вклучите или исклучите Smart Rotate и Widget Suggestions со допирање на соодветните икони.

Smart Rotation е дизајниран за автоматски да го прикажува соодветниот додаток во оџакот за вашите потреби врз основа на типичната употреба на iPhone. Предлозите за виџети можат автоматски да го вметнат виџетот што ви треба во оџакот во вистинско време врз основа на вашите претходни дејства.

Како да додадете графичка контрола на екранот Денес

Иако виџетите може да се постават каде било на почетниот екран на iPhone, почнувајќи од iOS 14, екранот Today сè уште постои и делува како складиште за вашите графички контроли. Некои постари виџети работат само во приказот „Денес“, па можеби сепак ќе сакате да се префрлате на тој екран од време на време.

 1. На почетниот екран, повлечете надесно за да се прикаже приказот Денес.
 2. Допрете и задржете празен простор на екранот за да влезете во режим на уредување (или скролувајте надолу од екранот Денес и допрете Уреди).
 3. Кликнете на копчето „+“ во горниот лев агол.
 4. Кликнете на програмата што сакате да ја видите во приказот Денес.
 5. Повлечете лево или десно за да ја изберете саканата големина на додатокот.
 6. Кликнете и повлечете го виџетот до местото каде што сакате да го поставите во приказот Денес. Исто така, можете повторно да кликнете на графичка контрола или апликација за да изберете различна големина на додатокот.
 7. Кликнете на „Готово“ за да излезете од режимот на уредување.

Прочитајте исто така: Преместување од Android на iPhone, дел II: Apple Часовник и AirPods - дали екосистемот е толку добар?

Како да додадете додаток на работната површина од приказот Денес

Ако приказот „Денес“ има графичка контрола што сакате да ја видите на вашата работна површина, можете да ја додадете на почетниот екран токму од таму.

 1. Повлечете надесно на почетниот екран за да го отворите приказот Денес.
 2. Притиснете и задржете го виџетот што сакате да го преместите на почетниот екран.
 3. Повлечете го графичкиот елемент до саканата локација на работната површина и ослободете го.

Ве молиме имајте предвид дека постарите графички контроли (создадени за iOS 13 и порано) работат само на картичката Денес. Овие стари виџети се собрани во дел на дното на екранот и советот за влечење и спуштање погоре нема да работи со нив.

Можеби новите надградби на iOS ќе ги отстранат старите типови виџети, но засега сè уште можете да ги користите.

Како да отстраните графички контроли од почетниот екран на iPhone

Ако поради некоја причина повеќе не ви треба графичката контрола, можете лесно да се збогувате со него.

 1. Притиснете и задржете го графичкиот елемент што сакате да го отстраните додека не се појави мени.
 2. Кликнете на Отстрани виџет.
 3. Потврдете го бришењето.

***

Виџетите ги освежуваат десктоп компјутерите на iPhone/iPad, ви овозможуваат да добивате кратки информации без да отворате конкретни програми. Приспособувањето на новиот екран според вашите потреби може да потрае некое време, но вреди за новото iPhone искуство.

Дали веќе користите графички контроли на работната површина или сè уште не се осмелувате? Споделете ги коментарите и покажете слики од екранот ако сакате!

Исто така интересно:

Ако сакате да и помогнете на Украина во борбата против руските окупатори, најдобар начин да го направите тоа е да донирате за вооружените сили на Украина преку Савелифе или преку официјалната страница Bвезди.

Други статии

Пријавете се
Известете за
гостин

0 коментари
Вградени критики
Прикажи ги сите коментари

Популарно сега