Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
StattiAnalizaDitari i një plaku të mërzitur: Çfarë ka të keqe Facebook

Ditari i një plaku të mërzitur: Çfarë ka të keqe Facebook

-

I dashur ditar, dua të ankohem tek ju. Fillova të kuptoj se jetoj në kohë të papritura interesante. Aq sa në një moment gjithçka e rëndësishme këtu dhe tani... do të mbetet vetëm një kujtim i këndshëm në mes të teprimit teknologjik. jam i zhgënjyer Facebook, por në të njëjtën kohë më magjeps.

Deri vonë, rrjeti social që përdorja më shpesh ishte Facebook. Megjithatë, me kalimin e kohës vura re se kaloj gjithnjë e më pak kohë atje. Tani jam atje vetëm herë pas here, vetëm nga zakoni. E rëndësishmja, unë kam një ndjenjë dërrmuese se nuk jam i vetmi person që ndihet në të njëjtën mënyrë. Unë mund të guxoj të parashtroj tezën se Facebook Unë jam i ngopur vetëm. Për më tepër, ky vend është bërë jo shumë i përshtatshëm për përdoruesit. Nuk po flas për rastet e pakuptueshme të bllokimit të përdoruesve ukrainas për shkak të qëndrimit të tyre negativ ndaj rusëve.

Facebook

Metamorfozat Facebook

Aktualisht, kjo platformë është e fokusuar thjesht në shumëfishimin e fitimeve të veta dhe të fitimeve të reklamuesve. Ku është vendi për një përdorues të thjeshtë si unë apo ju në gjithë këtë? Duhet të kalojmë sa më shumë kohë në platformë dhe mbi të gjitha të shikojmë dhe klikojmë me mirësjellje reklamat. Po sikur të mos e bëjmë fare? Pastaj, si në Facebook, dhe partnerët e tij mund të kenë probleme.

“The Social Network” është një film për vitet studentore dhe fillimin e Mark Zuckerberg Facebook si platforma për studentët. Një nga gjërat e pakta që mbaj mend nga ky film është se cili ishte qëllimi kryesor i platformës. Njerëzit duhej të dëshironin të përdornin Facebook, sepse supozohej të ishte argëtuese. Supozohej të ishte një vend i këndshëm në internet që përdoruesit do ta perceptonin jo aq si një rrjet social, por si një zonë personale. Dhe për shkak të kësaj, ata do të japin të dhënat e tyre, do të ngarkojnë foto ose do të raportojnë për ngjarje nga jeta e tyre private dhe profesionale. A është moderne? Facebook i qëndroi besnik kësaj ideje? Kam përshtypjen dërrmuese se tani gjithçka është krejt e kundërta. Facebook është bërë një vend ku gjëja kryesore nuk është përdoruesi, por partneri i biznesit, pra reklamuesi.

Facebook

Facebook ishte një platformë pa të cilën ishte e vështirë të punohej online. Nuk mund të numëroj sa shërbime lokale kam zëvendësuar me sukses Facebook dhe sa u përpoqën të zëvendësonin. Vlen të përmend të paktën disa nga pikat më të rëndësishme nga përvoja ime.

Ne përdornim bisedën ose grupin tonë të punës për të kaluar përfundimisht te Facebook. Kishte edhe ICQ, që ekziston edhe sot, por nuk ishte aq popullor sa Messenger. Forume tematike në internet? Kishte vërtet shumë prej tyre. Shumë prej tyre pushuan së ekzistuari sepse u zëvendësuan nga grupe brenda Facebook. Kështu ishte edhe me platformat e komunikimit mes nxënësve dhe mësuesve. Më kujtohen gjallërisht kohët kur të gjitha njoftimet më të rëndësishme u raportuan për herë të parë Facebook. Qoftë një ngjarje zyrtare apo ndonjë informacion personal në një industri të caktuar, ato u publikuan në këtë platformë.

Lexoni gjithashtu: Si të shmangni hakimin e llogarisë Facebook?

Për çfarë tjetër u përdor? Facebook? Edhe për lojëra. Ndoshta të gjithë kishin dikë në miqtë e tyre që nuk mund të çaktivizonin publikimin automatik të rezultateve të kësaj apo asaj loje në faqen e tyre. Për këtë arsye, deshëm apo jo, duhej të ndiqnim veprimet e një personi të tillë në luftime virtuale. Deri në këtë ditë Facebook po provon dorën e saj si një platformë reklamimi dhe tregtimi. Me çfarë efekti? Disa nga reklamat janë shumë të njohura, kështu që mund të supozohet se shërbimi funksionon mjaft mirë në këtë aspekt.

Facebook u bë gjithashtu një pikë kontakti midis kompanive dhe klientëve të tyre. Pavarësisht nëse është një zinxhir i madh shitjesh me pakicë apo një pikë e vogël shërbimi, media sociale e Mark Zuckerberg ka qenë ndonjëherë forca shtytëse pas popullaritetit në internet. Megjithatë, kanë kaluar disa vite dhe ne, përdoruesit, kemi ndryshuar zakonet tona. Falë kësaj, ne shpenzojmë sot Facebook shumë më pak kohë se në të kaluarën.

Siç e përmenda më herët, grupet në Facebook ishin jashtëzakonisht të njohura. Sot, shumë i përdorin ende, por janë shfaqur mjete të reja që ne i zgjedhim gjithnjë e më shpesh dhe me dëshirë. Telegram, Slack ose Discord funksionojnë shumë më mirë si një vend për të shkëmbyer mendime për një temë specifike, si dhe si platforma komunikimi për studentët, praktikantët ose punonjësit e kompanisë. Ekipet e Microsoft dhe një mjet konkurrues nga Google janë liderë në komunikimet e ndërmarrjeve. Dhe kjo është vetëm një nga shumë humbjet e avantazhit Facebook.

Ashtu si në rastin e komunikimit ndërmjet grupeve të njerëzve, Facebook gjithnjë e më pak përdoret për lojëra. Telefonat inteligjentë dhe lojërat e disponueshme në Google Play Store ose Apple Dyqani i Aplikacioneve. Fotot? Është e nevojshme për këtë Instagram (edhe pse i takon edhe Facebook). Meme dhe video qesharake? Ata arritën një arritje rekord në TikTok. Shitje? OLX po qëndron ende shumë mirë.

Facebook

Çfarë ka mbetur praktikisht e paprekur? Në fakt, vetëm një kanal komunikimi midis kompanive dhe klientëve. Diçka që dikur ishte vetëm një nga arsyet e shumta që njerëzit kalonin kohë Facebook, tani është bërë përdorimi kryesor, edhe pse sigurisht jo për të gjithë. Megjithatë, duke parë burimin tim, konstatoj me trishtim të konsiderueshëm se nuk ka pothuajse asgjë interesante.

Mora një moment për të rishikuar me kujdes atë që po shihja në të vërtetë në furnizimin tim. Në pjesën më të madhe, ishte përmbajtje nga faqet që më pëlqyen më parë, si dhe reklama. Sigurisht, jo të gjitha faqet Facebook, që na pëlqejnë janë komerciale, por shumica e tyre. Falë kësaj, pas një kohe të gjatë shikimi Facebook, arrita në përfundimin se sot është diçka si një faqe interneti që përdoret kryesisht për të parë reklama. Vetëm disa postime ishin nga njerëz që i njihja, madje edhe ato nuk ishin gjithmonë interesante për mua.

Metaverse në shpëtim Facebook?

Per mendimin tim, Facebook nuk është më e këndshme, që automatikisht do të thotë se nuk dua të shpenzoj kohë për të. Gjithashtu, miqtë me të cilët fola për këtë temë vunë re se shërbimet e tjera e kanë zëvendësuar pothuajse plotësisht atë.

A do të thotë kjo se dikur një gjigant i madh shoqëror si Facebook, mund të përballet me problemin e daljes së përdoruesve, e për rrjedhojë edhe të fitimeve? Ka gjithnjë e më shumë indikacione për këtë supozim.

Facebook

Për momentin, gjithçka tregon se aktivitetet e kompanisë janë të përqendruara fort rreth një dege, falë së cilës, siç duket, menaxhmenti i kompanisë do të jetë në gjendje të ndalojë daljen e klientëve dhe të shndërrohet me sukses në diçka krejtësisht ndryshe nga ajo që është tani. Sigurisht, e kam fjalën për Metaverse, një botë virtuale që do të bëhet edhe më afër asaj reale. Teknologji të tilla si realiteti virtual, në të cilin kompania amerikane investon shumë, do të ndihmojë në këtë. Kjo mund të shihet, veçanërisht, në zhvillimin e një prej syzeve më të njohura VR në treg - Oculus.

Menaxhmenti i kompanisë është aq entuziast për idenë e Metaverse saqë ata ndryshuan edhe emrin e kompanisë që e zotëron atë. Facebook. Prej disa kohësh quhet Meta, që përfaqëson idenë se çfarë e ardhme e pret. Megjithatë, nuk mund të mos vërehet se jo të gjithë e mbështesin këtë qëllim. Përkundrazi, tani kjo ide gëzon një interes mjaft të moderuar. Fatkeqësisht, kjo mund të shihet edhe në rezultatet financiare të kompanisë, vlera e së cilës ka rënë me shumë miliarda dollarë. "Vitet e këqija" ka të ngjarë të çojnë gjithashtu në nevojën për t'u ndarë me shumë punonjës në mbarë botën. Është e pamundur të mos vërehet se në teori gjithçka duhej të dukej krejtësisht ndryshe. Metaverse ishte menduar të ishte një shërbim që ne do ta donim, që do të ringjallëte dashurinë tonë për të Facebook. Problemi është se metamorfoza të tilla nuk ndodhin lehtë.

Facebook - Meta

Kush e di, ndoshta ideja Metaverse thjesht duhet të piqet dhe pas një kohe do të dalë e suksesshme në fund të fundit. Megjithatë, nuk ka asnjë garanci se kjo do të ndodhë realisht. Përkundrazi, nuk ka ende aplikime specifike të teknologjisë së re. Betoni, domethënë ato që përdoruesit do të dëshironin të përdornin këtu dhe tani. Si në rastin e origjinalit Facebook, Mark Zuckerberg dhe kompania duhet të bindin përdoruesit se Metaverse është një shërbim i lezetshëm pa të cilin është e vështirë të imagjinohet funksionimi i mëtejshëm i ekosistemit kompjuterik. Në agimin e historisë së kompanisë, një efekt i tillë u arrit sepse Facebook ofroi atë që të gjithë dëshironin dhe kishin nevojë - një platformë funksionale për të komunikuar me të dashurit. Për çfarë saktësisht do të përdoret Metaverse? Kjo është ende e panjohur dhe kjo e panjohur është ende problemi më i madh.

Dhe akoma ju pëlqen ta përdorni Facebook? A e bëni atë aq shpesh sa keni bërë më parë? Do të doja të dëgjoja mendimin tuaj për këtë çështje.

Lexoni gjithashtu:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

3 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani