StattiAnalizaTOP 5 specialitetet e IT-së që do t'ju japin të ardhura të garantuara gjatë luftës

TOP 5 specialitetet e IT-së që do t'ju japin të ardhura të garantuara gjatë luftës

-

Si rezultat i luftës, rreth 35% e ukrainasve humbën punën e tyre ose filluan të kërkojnë veten në sfera të tjera të veprimtarisë. Kërkesat më të rëndësishme të punës sot janë të ardhurat e qëndrueshme dhe fitimi i lartë, si dhe aftësia për të punuar në distancë. Ky i fundit është një faktor kyç, pasi shumë nga bashkëqytetarët tanë u detyruan të lënë shtëpitë e tyre dhe të shpërngulen në qytete dhe vende të tjera për shkak të armiqësive.

Stabiliteti në një botë të paqëndrueshme

Lufta preku pothuajse të gjitha sferat e shoqërisë. Sidoqoftë, një nga industritë më të qëndrueshme që pothuajse nuk u lëkund gjatë luftës mbeti sfera e IT. Një drejtim premtues që ju lejon të punoni nga distanca nga kudo në planet me vetëm një laptop në duar, tërheq ukrainasit. Një nga pyetjet më të njohura në Google në 2022 ishte "si të hyni në fushën e IT nga e para dhe të filloni të fitoni".

TOP-5 specialitete IT

Ne kemi krijuar një përzgjedhje të 5 specialiteteve më të kërkuara të IT për ata që duan të zotërojnë një profesion premtues dhe të besueshëm dhe të kenë të ardhura të qëndrueshme edhe gjatë luftës. Le të flasim për të komplikuarit me fjalë të thjeshta: cilat janë këto profesione të njohura me emra në gjuhën angleze.

Dizajner UI/UX

Mbani mend sa shpesh mbyllni një sajt sepse jeni të bezdisur nga një ndërfaqe e vështirë ose fontet e shëmtuara? Duket se kjo është një gjë e vogël, por varet nga sa i përshtatshëm dhe i kuptueshëm është shërbimi për dërgimin e sushit ose blerjen e një xhakete poshtë në fund, nëse do të bëni një blerje dhe nëse do të ktheheni përsëri atje.

Një projektues UX/UI është një specialist i cili është përgjegjës për përdorshmërinë, logjikën dhe mbështjelljen e bukur të një faqe interneti ose aplikacioni.

Dizajner UI/UX

UX është nga përvoja angleze e përdoruesit, d.m.th. "përvoja e përdoruesit". Bëhet fjalë për komoditetin për përdoruesin: navigimi i faqes, funksionet e brendshme, teksti i lexueshëm. UI - ndërfaqja e përdoruesit, domethënë ndërfaqja e përdoruesit. Mbushja e faqes me përmbajtje me cilësi të lartë, zgjedhja e një ngjyre, krijimi i një elementi të mirë vizual dhe elementë të tjerë grafikë. Shpesh projektuesi UX dhe UI është i njëjti person. Detyra e tij është ta bëjë produktin të përshtatshëm dhe të kuptueshëm për përdoruesit. Ky profesion është shumë i rëndësishëm, sidomos gjatë luftës, kur shumë kompani detyrohen të kalojnë plotësisht online, ku asnjë biznes nuk mund të bëjë pa uebsajtin ose aplikacionin e tij celular. Projektuesi UX/UI ka vend për t'u kthyer këtu.

Zhvilluesi i frontit

Nëse projektuesi shpik se si duhet të duket faqja në mënyrë që gjithçka të jetë e bukur, atëherë detyra e zhvilluesit të Frontend është të sjellë në jetë këtë vizion. Zhvilluesi i FrontEnd krijon ndërfaqen e përdoruesit - domethënë pjesën e faqes në internet që do të jetë e dukshme për një vizitor të zakonshëm të faqes në internet. Detyra kryesore e zhvilluesit të Frontend është të përcjellë me saktësi me ndihmën e paraqitjes atë që projektuesi krijoi në paraqitjen e tij. Dhe për ta bërë atë në mënyrë që gjithçka të jetë logjike dhe e kuptueshme për përdoruesin.

Zhvilluesi i frontit

Për t'u bërë një zhvillues i FrontEnd, nuk keni nevojë për njohuri të matematikës - vetëm kurse speciale plus një Google të madh dhe shumë praktikë. Ju mund ta zotëroni këtë specialitet në 3-6 muaj nëse i kushtoni kohë të mjaftueshme teorisë dhe kodimit. Ky është një profesion i shkëlqyeshëm për punë në distancë në fushën e IT për ata njerëz që hynë në të nga e para dhe mësuan gjithçka gjatë procesit.

Specialist i sigurisë kibernetike

Ai është një person që kërkon dobësi në programe, aplikacione celulare dhe uebfaqe të ndryshme. Ky specialist duhet të mbrojë të dhënat dhe të jetë në gjendje të zmbrapsë sulmet e hakerëve.

Specialist i sigurisë kibernetike

Nëse ju pëlqen të analizoni vëllime të mëdha informacioni, jeni në gjendje të merrni vendime të shpejta dhe të keni një mendje matematikore - ky profesion do t'ju përshtatet patjetër. Përparimet në mjedisin dixhital i kanë mbajtur profesionistët e sigurisë kibernetike të zënë për vitet në vijim. Trajnim për sigurinë kibernetike zhvillohet në kurse të veçanta, ku theksi vihet menjëherë në praktikë. Kërkesa për specialistë të informacionit dhe sigurisë kibernetike po rritet çdo vit dhe ka një mungesë akute të tyre në tregun e punës. Ky drejtim është një nga më premtuesit në sferën e IT.

Zhvilluesi i aplikacionit celular

Ai është një specialist që krijon aplikacione për tableta dhe smartfonë në iOS dhe Android. Meqenëse kjo bëhet përmes programimit, një zhvillues celular është para së gjithash një programues. Aplikacionet celulare janë të kërkuara nga përdoruesit e zakonshëm, biznesi, mjekësia, shkenca, etj. Prandaj, zhvilluesi i celularëve është padyshim profesioni më popullor i së ardhmes.

Zhvilluesi i aplikacionit celular

Sidoqoftë, sot specialistë të tillë nevojiten kudo: media dhe biznesi po krijojnë në mënyrë aktive aplikacionet e tyre celulare për përdoruesit (jemi të sigurt që ju patjetër keni të paktën një aplikacion si Auchan ose EVA). Zhvilluesit celularë nevojiten në fushat e lojërave, aplikacioneve argëtuese dhe edukative, aplikacioneve për mësimin e gjuhës, gjurmuesit e fitnesit, aplikacionet bankare, aplikacionet e tregtisë elektronike... Kurse programimi ku mësohet zhvillimi i aplikacioneve të tilla celulare, ato prodhojnë vazhdimisht specialistë të rinj që shpesh gjejnë punë tashmë gjatë studimeve. Shkalla dhe rritja e vazhdueshme e tregut të produkteve celulare garanton një punësim të qëndrueshëm për një zhvillues shumë të kualifikuar dhe një pagë shumë të mirë.

Inxhinier DevOps

Inxhinierët DevOps, madje edhe fillestarët, janë të nevojshëm në mënyrë aktive nga bankat e mëdha, korporatat, shërbimet cloud, sistemet e tregtimit. Detyra e një specialisti të DevOps është të ndihmojë zhvilluesit, testuesit dhe administratorët e sistemit të punojnë shpejt dhe me efikasitet duke automatizuar proceset e punës. Inxhinieri DevOps konfiguron serverët, automatizon testimin. Kjo e bën atë që përdoruesit e zakonshëm të mos vërejnë procesin e prezantimit të përmirësimeve, dhe vetë ky proces përditësimi është i vazhdueshëm.

Inxhinier DevOps

Me fjalë të thjeshta: kur projekti humbi planifikimin, bëri një gabim me arkitekturën dhe nuk mendoi fare për automatizimin derisa të gjitha proceset u ndalën, një inxhinier DevOps arrin të kuptojë të gjitha këto probleme dhe të bëjë që gjithçka të funksionojë siç duhet.

Sot, tregu për inxhinierët DevOps është i uritur. Janë dy ose tre vende të lira pune për specialist. DevOps nevojiten urgjentisht jo vetëm në Ukrainë, por në të gjithë botën. Nëse keni ndërmend të zhvendoseni në Evropë apo edhe në Amerikë për shkak të luftës, më shumë se 34 kompani janë në kërkim të specialistëve të tillë. Sigurisht që nuk do të mbeteni pa punë. Inxhinierët DevOps kanë një pagë shumë të lartë, por do të kërkohet edhe sasia e njohurive.

Zgjidhni profesionin tuaj të qëndrueshëm të IT

Realitetet e luftës kërkojnë nga ne aftësi të reja, gatishmëri për të studiuar dhe punuar në specialitete të reja. Nëse keni planifikuar të kaloni në fushën e IT për një kohë të gjatë dhe po kërkoni një vend të përshtatshëm për veten tuaj, shpresojmë se ky përshkrim i thjeshtë ju ka prezantuar me "profesionet TOP" dhe tani mund të mësoni më shumë në Google se çfarë ju intereson konkretisht.

Ne përpiluam të njëjtën listë në bazë të lëndëve të mësuara në Akademinë e Kompjuterëve IT STEP - institucioni më i madh në Ukrainë, i cili u mëson studentëve këto dhe shumë specialitete të tjera të IT në kurset e tij që nga viti 1999 - që nga fillimi i ekzistencës së vetë fushën e IT.

Root Nation
Root Nationhttps://root-nation.com
Llogaria e përgjithshme Root Nation, të destinuara për publikimin e përmbajtjeve të papersonalizuara, reklamave dhe postimeve të projekteve kolektive.

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani