Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
StattiAnalizaWindows 12: si është, çfarë të presësh dhe çfarë të kesh frikë

Windows 12: si është, çfarë të presësh dhe çfarë të kesh frikë

-

Dritaret 12, një sistem i ri operativ nga Microsoft, u bë i njohur mjaft kohët e fundit, por tashmë ka shkaktuar shumë përfolje dhe polemika. Sot do të përpiqemi të kuptojmë gjithçka.

Microsoft premtoi se Windows 10 duhet të jetë sistemi i fundit operativ, zhvillimi i mëtejshëm i të cilit duhet të bëhet përmes përditësimeve të mëvonshme, dhe kështu deri në fund të botës - ose microsoft. Sidoqoftë, brenda pak vitesh kemi marrë një Windows 11 të ri, kështu që ia vlen të kihet parasysh se planet vizionare të Microsoft nuk do të realizohen gjithmonë. Dhe kjo duhet mbajtur mend në kontekstin e faktit se Windows 12 do të fokusohet në kompjuterin cloud dhe inteligjencën artificiale.

Windows 12 ka të bëjë me cloud dhe AI

Natyrisht, nuk ka dyshim se në vend të kompjuterëve në shtëpitë tona, së shpejti do të shfaqen terminale që do të na lejojnë të lidhemi vetëm me një superkompjuter të madh që kryen llogaritjet për të gjithë njerëzit në Tokë. Epo, do të ketë gjithnjë e më shumë superkompjuterë të tillë: nga kompani të ndryshme dhe në kontinente të ndryshme. Gjithçka tregon për faktin se gjigantë të tillë teknologjikë si Microsoft po përpiqen për këtë.

Natyrisht, kjo kohë nuk do të vijë shpejt: faza e parë në këtë rrugë do të jenë sistemet hibride, domethënë si Windows 12 dhe, ndoshta, disa nga pasardhësit e tij. Supozimi këtu është mjaft i thjeshtë: llogaritjet më komplekse, kryesisht ato që lidhen me punën e inteligjencës artificiale, do të kryhen në cloud dhe rezultatet e tyre, pas përpunimit të mëtejshëm, do të dërgohen në kompjuterin e përdoruesit si një zgjidhje e gatshme. .

Panos Panay Microsoft

 

Siç vuri në dukje Panos Panai, nënkryetar ekzekutiv dhe shefi i produkteve të Microsoft: “Inteligjenca artificiale është teknologjia përcaktuese e kohës sonë, ndryshe nga çdo gjë që kam parë ndonjëherë. Po ndryshon industrinë, po përmirëson jetën tonë të përditshme në shumë mënyra - disa i shihni, disa jo - dhe ne jemi në një pikë kthese. Kjo është ajo ku llogaritja cloud-to-user bëhet më e zgjuar, më personale, duke përdorur fuqinë e inteligjencës artificiale. Tani, AMD është gjithashtu në krye të teknologjisë AI me procesorët e saj Ryzen 7040 së bashku me Windows 11. Ky është hapi ynë i radhës në këtë udhëtim së bashku.

Inteligjenca artificiale do të ripërcaktojë mënyrën se si bëni gjithçka në Windows - fjalë për fjalë. Ashtu si këto modele të mëdha gjeneruese, mendoni për modelet gjuhësore, modelet e gjenerimit të kodeve, modelet e imazhit. Këto modele janë kaq të fuqishme, kaq të mrekullueshme, kaq të dobishme, kaq personale. Megjithatë, ato janë gjithashtu shumë intensive llogaritëse, kjo është arsyeja pse ne nuk mund ta bënim atë më parë. Nuk kemi parë kurrë më parë ngarkesa kaq intensive të punës në këtë shkallë, dhe ato janë këtu. Ju duhet një sistem operativ që mjegullon kufirin midis cloud dhe harduerit të përdoruesit, dhe kjo është ajo që ne po bëjmë tani.”

Siç mund ta shihni, Panai beson se është inteligjenca artificiale ajo që do të jetë në gjendje të ndryshojë botën tonë, perceptimin tonë për mjedisin, ruajtjen e të dhënave personale, etj.

Lexoni gjithashtu:

Windows 12 dhe problemet me popullaritetin

Dikush mund të pyesë, thonë ata, Windows 12 nuk ka dalë ende, dhe ju tashmë e dini se do të ketë probleme në këtë fushë? Unë mund t'i përgjigjem kësaj thjesht: "Po, e di". Në fund të fundit, puna e inteligjencës artificiale dhe cloud është një gjë mjaft e shtrenjtë. Kështu, në një farë kuptimi, Microsoft do të duhet të paguajë jo aq shumë për vetë sistemin, por për përdorimin e tij, dhe do të jetë, përkundrazi, një model abonimi.

Dritaret 12

Sigurisht, në fillim kjo mund të jetë thjesht një tarifë për aftësitë shtesë të AI, por shumë njerëz do të ndjejnë një hap në një drejtim që nuk u përshtatet atyre. Një problem tjetër është interneti. Shumë njerëz në botë ende nuk kanë akses në një lidhje konstante, të pakufizuar dhe me shpejtësi të lartë. Në fakt, shumë përdorues bëjnë pjesë në këtë kategori, sepse në disa vende interneti celular është më i miri në të cilin mund të mbështeten dhe ndonjëherë edhe ai internet ka probleme.

Dritaret 12

Problemi i fundit dhe jo më pak i rëndësishëm është se shumë njerëz duan që kompjuteri i tyre të jetë një njësi e pavarur që mund të funksionojë vetë. Numri shumë i madh i shërbimeve të rrjetit të Windows 10 ka bërë që njerëzit të braktisin Windows 7, por kalimi në Windows 11, qoftë edhe falas, nuk është tamam tërheqës për shumicën e përdoruesve. Në rastin e Windows 12, ku ky ndryshim duhet të jetë edhe më i dukshëm, problemi i mungesës së interesit mund të dalë vërtet i madh. Për më tepër, nuk ka gjasa që tranzicioni të jetë falas, që do të thotë se për ca kohë sistemi i ri operativ do të tërheqë vetëm entuziastët dhe, ndoshta, zhvilluesit e softuerit. Pa dyshim, pak njerëz do të duan të blejnë Windows 12 për hir të përditësimit. Dhe kjo mund të çojë në probleme financiare për Microsoft.

Gjithashtu interesante: Si të shpejtoni në mënyrë efektive Windows 11

Windows 12 - a ka ndonjë frikë?

Epo... jo domosdoshmërisht. Siç e përmenda më parë, shumë përdorues kanë ende probleme me aksesin në internet. Por shumica prej nesh tani punojnë vetëm në veglat e internetit, duke përdorur kryesisht telefonat inteligjentë për komunikim. Për shembull, kompjuteri im personal aktualisht vepron si terminal dhe e gjithë puna kryhet në rrjet. Dhe ky nuk është problem tani.

Dritaret 12

Sigurisht, kjo për faktin se puna ime është e bazuar në internet. Unë madje zhvilloj leksione dhe klasa në internet. Unë gjithashtu përgatis artikuj ose menjëherë në administratorin e burimit tonë, ose në Dokumentet e Google ose Word, ndërsa ruaj gjithçka në renë e OneDrive. Ndoshta nëse puna ime do të ishte në një fushë tjetër, ndoshta do të preferoja mjetet offline për të pasur kontroll të plotë mbi rezultatet e punës sime. Megjithatë, me kalimin e viteve, jam mësuar me cloud-in si mjedisin kryesor në të cilin funksionoj me qetësi. Meqë ra fjala, kështu jetojnë dhe punojnë shumica prej nesh tani.

Dritaret 12

Por e pranoj se ndoshta do të ia vlente të kishe një laptop ose PC krejtësisht të pavarur nga mjetet e rrjetit, diku në fund të një sirtari duke pritur për situata të papritura, si dështimi i serverëve të Google, Microsoft, pa të cilin i gjithë mjedisi im i punës thjesht zhduket. . Por, deri më tani, kjo nuk ka ndodhur kurrë.

Edhe unë, një adhurues prej kohësh i Windows dhe Microsoft, nuk jam i sigurt se do të jem i interesuar të paguaj një abonim për Windows 12 të ri. Po, aftësitë e AI janë shumë interesante, por a ia vlen të shpenzoj paratë e mia? Ka ende më shumë pyetje sesa përgjigje.

Lexoni gjithashtu: 

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

3 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani