Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
Stattisistemit operativPërvoja personale: Chromebook për punë - e vërtetë?

Përvoja personale: Chromebook për punë - e vërtetë?

-

Në rrugën e çdo samurai të korporatës, ndoshta ekziston një pikë e tillë gjysmë e rrugës, në të cilën ekziston një dëshirë për të hequr qafe atë të madhe, të lirë, të papërshtatshme, të varur me kufizime administrative, të ofruara nga kompjuteri i kompanisë-punëdhënës, dhe ta ndryshoni atë në diçka me të cilën do të ishte e përshtatshme dhe e këndshme për të punuar. Shumë njerëz në këtë rast, pa u menduar, do të shkojnë dhe do të blejnë një MacBook të ri, nëse jo shumë. Megjithatë, do të ketë nga ata që duan të mashtrojnë, për të gjetur paratë që shkelin Apple, aplikacion më i mirë, dhe si kompjuter për punët e përditshme, mund të gjesh diçka jo më të keqe, por shumë më të lirë. Kjo histori është për ta.

Gjithashtu interesante:

Të gjithë ndoshta kanë dëgjuar për laptopët me sistemin operativ Chrome OS të Google, ose "chromebooks", madje disa mund t'i kenë parë ato. Dihet se këta kompjuterë janë të lirë dhe gjoja mjaft të mirë. Shtrohet pyetja - a është e mundur të përdoret ky në vend të një laptopi të vogël në Windows si kompjuteri kryesor për punën në zyrë dhe jetën jashtë zyrës.

Për suksesin e kësaj ngjarjeje, është e rëndësishme të kuptojmë se në çfarë konsiston puna dhe jeta. Në rastin tim, është kryesisht komunikim - postë, mesazhe, thirrje, video-konferenca. Tjetra - llogaritjet, tabelat me të dhënat teknike dhe të biznesit, raportet e prodhimit, specifikimet e produktit. Dokumentet - udhëzime, “data fletë”, përshkrime, detyra teknike, epika. Përgatitja e prezantimeve dhe fjalimeve me ta. Leximi i vizatimeve dhe diagrameve në PDF. Skemat e vizatimit, diagramet strukturore. Marrja dhe shënimi i pamjeve të ekranit. Testimi i aplikacioneve Smart City Web, Windows dhe Android, puna me to në projekte reale, trajnimi i klientëve. Shumë pak shikim muzikor dhe video (për të parën, ka një smartphone, për të dytën - një TV). Nuk ka lojëra. Epo, duke lexuar lloj-lloj marrëzish në internet dhe rrjete sociale, ku mund të shkojmë pa të.

Me një "bagazh" të tillë mora një HP Chromebook 13 G1 të hollë, elegant, metalik (dhe çuditërisht të lirë!), duke i dhënë për riparim laptopin e korporatës Windows, i cili zgjati për tre muaj të gjatë, por jashtëzakonisht interesant dhe udhëzues.

Hapat e parë

Ndoshta, nuk ka kuptim të përshkruani në detaje ndërfaqen e Chrome OS, ku dhe çfarë butona ka dhe nga ku zvarritet. Vlen të përmendet vetëm se ky sistem është absolutisht i lehtë për t'u përdorur - më i lehtë nga të gjithë të disponueshëm sot, më i lehtë se Android, dhe sigurisht - se Windows ose MacOS. Në disa raste, thjeshtësia kthehet në mungesë të aftësive të caktuara, por bilanci i përgjithshëm është ndoshta pozitiv - ka më shumë avantazhe sesa disavantazhe. Sidoqoftë, ka një sërë veçorish të ndërfaqes që ia vlen t'u kushtohet vëmendje në kontekstin tonë.

Nuk ka "tavolinë pune" si e tillë

Ekrani që shihni kur gjithçka mbyllet dhe minimizohet është bosh dhe do të jetë gjithmonë bosh. Nuk mund të vendosni shkurtore të programit, skedarë ose miniaplikacione në të. Problemi pret si ata që janë mësuar të përdorin desktopin si një vend depozitimi për skedarët më të fundit të marrë ose të krijuar (si unë), ashtu edhe ata që ushqejnë dhe lustrojnë "pultin" e kompjuterit të tyre, ku gjithçka është në vendin e vet dhe ka. asgjë e tepërt. Të gjithë do të duhet të ndryshojnë zakonet e tyre të desktopit.

Chromebook

Cilësimet janë "maqui" dhe të pandryshueshme

Pjesa më e madhe e ndërfaqes Chrome OS është marrë nga MacOS, dhe kjo është diçka e mirë. Nuk ka "klik me të djathtën", por ka një prekje me dy gishta që sjell një meny konteksti. Disa nga kombinimet e tastierës erdhën nga Windows (për shembull, Ctrl+C dhe Ctrl+V sakramentale), por shumica erdhën nga Mac (në veçanti, ndërrimi i gjuhës së hyrjes me kombinimin Ctrl+Space). Por gjëja kryesore nuk është kjo. Surpriza më e madhe ishte fakti se këto gjeste dhe kombinime nuk mund të rikonfigurohen. Po, në përgjithësi. Në cilësimet, mund të gjeni vetëm një tabelë me një listë të kombinimeve të çelësave dhe të përpiqeni ta mësoni atë. Sidoqoftë, megjithëse përdor në mënyrë aktive shkurtoret, ato nuk janë kuptimi i jetës sime dhe jam mësuar me ato 5-6 që janë vazhdimisht në lëvizje brenda një dite.

Gjithashtu interesante:

Të gjitha operacionet me skedarët e shkarkuar janë të qarta

Në Windows, mësoheni me faktin që kur një skedar arrin në mesazher, ose ka një lidhje shkarkimi në një faqe interneti, mjafton të klikoni dhe skedari do të hapet. Në të njëjtën kohë, sistemi e shkarkon atë në heshtje në dosjen e paracaktuar, në ndonjë dosje të përgjithshme ose Shkarkime. Jo kështu në Chrome OS. Këtu, nëse klikoni mbi skedarin në messenger ose shfletues, sistemi do të hapë dritaren e shkarkimit dhe do të pyesë se ku ta ruajë atë. Nga njëra anë, është transparent dhe i sinqertë, plus që parandalon rritjen e pakontrolluar të deponive të fshehura të skedarëve të vjetër dhe të harruar që hanë hapësirën në disk. Nga e dyta - shpërqendron dhe mërzit në procesin e punës. Qëndrimi im ndaj këtij tipari është neutral, me një nuancë të lehtë negativiteti.

Vetëm një kopje ekzekutive e secilit program

Ashtu si Android, sistemi nuk ju lejon të hapni kopje të shumta ose dritare të të njëjtit aplikacion - kur përpiqeni të klikoni përsëri në ikonën e aplikacionit, ai thjesht do ta transferojë përdoruesin në dritaren tashmë të hapur. Nuk do të funksionojë këtu, si në Windows ose MacOS, të hapësh tre Excel dhe të krahasosh numrat midis tyre ose të tërhiqësh copa tabelash. Megjithatë, askush nuk ju pengon të hapni dhjetë skeda me të njëjtin aplikacion ueb në shfletues. Këto veçori lënë gjurmë në shumë gjëra - nga zakonet e përdoruesve deri te përzgjedhja e programit. Sipas mendimit tim, kjo veçori është padyshim e keqe dhe kufizon përdorimin e Chrome OS.

Menaxhimi i shkëlqyer i energjisë

Kromi "i zhveshur" zgjohet menjëherë, ju duhet vetëm të hapni kapakun, nuk keni nevojë të shtypni asnjë buton. Kur kapaku mbyllet, ai menjëherë bie në gjumë. Gjumi është shumë i shëndetshëm, një Chromebook mund të humbasë disa për qind të baterisë brenda natës. Në këtë drejtim, Chrome OS është më afër Android ose iOS sesa me sistemet desktop - MacOS dhe veçanërisht Windows. Dhe është në dispozicion menjëherë dhe falas, nuk ka nevojë të kërceni me një dajre rreth profilit të konsumit të energjisë. Me kalimin e kohës, në veçanti, të kesh një Android Telegram në sfond dhe pesë skeda të hapura në shfletues, chromebook nuk është më aq i lehtë për t'u ngritur. Megjithatë, kjo është ende një nga pikat e saj të forta.

Lehtësi e padurueshme e formatimit

Një Chromebook, si një pajisje Android, mund të rivendoset lehtësisht në cilësimet e fabrikës, për këtë ju vetëm duhet të gjeni komandën e duhur në cilësimet. Kjo është e përshtatshme kur e transferoni laptopin për përdorim nga një person tjetër ose e shesni atë. Për më tepër, ka funksione të pronarit si Powerwash, i cili fshin me forcë të gjithë skedarët e përdoruesit nga ruajtja e integruar dhe të gjitha cilësimet e tij. Ky është një plus. Por ka edhe një minus yndyrë - Powerwash mund të aktivizohet kur përditësohet OS, dhe madje edhe vetëm kur rindizet. Përditësova dy herë Chrome OS, pasi Powerwash pastronte gjithçka, herën e dytë skedarët mbetën në vend. Nuk e kuptova plotësisht se si funksiononte, kështu që zhvillova një fobi të përhershme rreth rindezjeve dhe përditësimeve. Ky është një minus, dhe për mendimin tim, është më i madh se pluset.

Zgjerime dhe aplikime

"Me çfarë do t'i hap skedarët?" është një nga pyetjet më të zakonshme të një fillestari që po mendon të blejë një Chromebook. Unë do të përgjigjem po - mos kini frikë nga kjo. Me arsenalin e llojeve të ndryshme të programeve të disponueshme në Chrome OS, me shumë mundësi do të hapni ndonjë skedar. Frika për një tjetër…

Tre lloje aplikacionesh janë gjerësisht të disponueshme në pajisjet moderne Chromebook - shtesat e shfletuesit Chrome, aplikacionet Chrome OS dhe aplikacionet Android. Dy të parat janë të disponueshme në Web Store. Shtesat (Zgjerimet e Chrome) lansohen përmes artikullit përkatës në menynë e shfletuesit, hapen në një skedë të shfletuesit, nuk shfaqen në menunë e sistemit të aplikacioneve dhe nuk hapen në një dritare të veçantë.

Chromebook

Aplikacionet (Chrome OS Applications), nga ana tjetër, shfaqen si shkurtore në menynë e përgjithshme të programit dhe hapen në dritare të veçanta me ikonën e tyre në shiritin e detyrave. Megjithatë, ka shumë përjashtime nga këto rregulla. Kështu që, Skype, duke qenë një shtesë, nuk ka ikonën e vet në menunë e programit, por funksionon në një dritare të veçantë dhe shfaqet në shiritin e detyrave, dhe, të themi, Microsoft Word Online, përkundrazi, niset nga menyja e programit, por funksionon vetëm në një skedë shfletuesi dhe nuk shfaqet në shiritin e detyrave. 

Chromebook

Sot, ndoshta shumica e pajisjeve Chromebook mund të ekzekutojnë aplikacione Android dhe janë të pajisur me klientin Google Play. Lista e aplikacioneve në dyqan, natyrisht, është e filtruar, janë të disponueshme vetëm ato që Google beson se janë të përshtatshme për këtë lloj pajisjeje. Sidoqoftë, nuk vërehet një rrallim i konsiderueshëm për shkak të kësaj, gjithçka që, për mendimin tim, është e arsyeshme për t'u përdorur në një krombook është atje. Programet instalohen pa probleme, shtohen në menu, nisen dhe funksionojnë. Në modalitetin e seancës, d.m.th. "hapur - bëri të nevojshme - u mbyll" - praktikisht nuk ka pyetje.

Chromebook

Problemet shfaqen kur filloni të përdorni aplikacionet Android në sfond. Këtu, puna e tyre është larg idealit. Ata hanë kujtesën, ngadalësojnë veten dhe ngadalësojnë të gjithë sistemin. po bien Ndonjëherë ata tërheqin me vete të gjithë pjesën tjetër të aplikacioneve që funksionojnë. Ndonjëherë të gjitha aplikacionet dhe shfletuesi po funksionojnë. Problemet janë pothuajse të pashmangshme nëse e lini një Chromebook me disa aplikacione Android që funksionojnë të flejë dhe zgjohet - ai patjetër do të zgjohet për një ose dy minuta dhe jo të gjitha aplikacionet që funksionojnë do të zgjohen.

Si rezultat, aplikacionet e Chrome OS duhet të preferohen kur zgjidhni përzgjedhjen tuaj të aplikacionit. Në versionin Android, shmangni patjetër gjërat që duhet të funksionojnë në sfond - lajmëtarët, emailet, shërbimet komunale, lojtarët. Duke u kthyer atje ku filluam - nuk duhet të keni frikë se mos mund të hapni një dokument të caktuar, por nga fakti se do të jetë e papërshtatshme ta bëni atë 100 herë në ditë, ditë pas dite dhe në sfond.

Gjithashtu interesante:

Rruga drejt reve

Ndoshta, përvoja më pozitive që jep komunikim të ngushtë me një Chromebook është një ndryshim në filozofinë e ruajtjes së skedarëve.

Së pari, Chrome OS vjen me menaxherin e vet të skedarëve që parazgjedh për qasje të drejtpërdrejtë në Google Drive. Aplikacioni duket i ngjashëm me Windows Explorer, ata që janë mësuar të përdorin këtë program mund të fillojnë menjëherë të punojnë me Google cloud. Supozohet se nuk ka asgjë të pazakontë në këtë qasje - i njëjti Windows Explorer përmban qasje të krijuar në mënyrë të ngjashme në OneDrive. Sidoqoftë, në Microsoft është i organizuar në një mënyrë pak më ndryshe - atje është në dispozicion një dosje lokale në Explorer, e cila sinkronizohet vazhdimisht me cloud, dhe Chrome OS punon drejtpërdrejt me skedarët në cloud. Sidoqoftë, kjo nuk është e rëndësishme, por thjeshtësia dhe lehtësia e aksesit - është gati "jashtë kutisë", nuk kërkon cilësime, funksionon qartë dhe me besueshmëri. Në rastin tim, ajo ndryshoi qëndrimin e përgjithshëm ndaj ruajtjes së reve (për mua, zënka me ndërfaqet e tyre në internet ishte gjithmonë e papërshtatshme) dhe më inkurajoi t'i përdor ato në mënyrë më aktive.

Chromebook

Së dyti, kostoja e lirë e një kompjuteri, pavarësisht nëse është një Chromebook ose një kompjuter Windows, kërkon automatikisht një sasi të vogël ruajtjeje të integruar. Chromebook-ët nuk kanë hard disk të integruar dhe hapësirë ​​ruajtëse 512 GB ose 1 TB disponohet vetëm në konfigurime të vetme, më të shtrenjta. Plus, për shkak të Powerwash, të dhënat në median e integruar janë në rrezik, një lëvizje e gabuar gjatë një përditësimi ose rindezjeje dhe Chrome OS do të fshijë gjithçka. Zvarritja e disqeve flash ose e një disku të jashtëm me vete është një kënaqësi shumë e dyshimtë. Prandaj, zgjedhja është e thjeshtë - ose blini një MicroSD (i cili gjithashtu nuk është ende fakt se gjithçka do të përshtatet), ose kaloni në cloud. Ndoshta, qasja më e arsyeshme është të ndash të gjithë arkivin e skedarëve, dhe atë që nevojitet në mënyrë kritike, pavarësisht nga Interneti, për të mbajtur në një kartë memorie, dhe pjesën tjetër - në re.

Një tjetër plus i menaxherit të skedarëve të integruar të Chrome OS është se ju lejon të lidhni sistemet e skedarëve të ruajtjes së re të tjera me lehtësi të ngjashme. Mjafton të shkarkoni një program të quajtur File System for... për shërbimin përkatës nga Dyqani në internet. Unë personalisht lidha Dropbox dhe OneDrive në këtë mënyrë, duket se Box.com dhe Yandex.Disk janë gjithashtu të mundshme. Epo, qershia mbi tortë - Unë arrita të lidh një hapësirë ​​ruajtëse të korporatës bazuar në ownCloud në një mënyrë të ngjashme, kushtoi 15 minuta leximi i manualit, instalimi i të njëjtit mjet të sistemit të skedarëve dhe një udhëtim te administratorët, dhe kjo vetëm sepse Kam harruar fjalëkalimin e ruajtjes. Por unë i transferova të gjithë skedarët e mi të punës në renë kompjuterike të korporatës, munda t'i ndaja ato me kolegët dhe pata qasje të ngjashme të lehtë në skedarët e përbashkët të kolegëve.

Chromebook

Në kërkim të mënyrës më të përshtatshme për të menaxhuar skedarët, kam provuar shumë menaxherë skedarësh, kryesisht në formën e aplikacioneve Android. Megjithatë, të gjithë doli të ishin të papërshtatshëm. Disa ishin thjesht të trazuar. Të tjerët siguruan vetëm një dritare dhe Chrome OS nuk do të lejonte ekzekutimin e një kopjeje të dytë. Jam mësuar të punoj me dritaret e Windows Explorer dhe doli që menaxheri i skedarëve të integruar është i vetmi nën Chrome OS që funksionon në mënyrë të ngjashme, domethënë, ju lejon të hapni dy ose më shumë dritare midis të cilave ju mund të tërhiqni skedarët. Ai u ndal aty.

Chromebook

Në kontakt

Në veprimtarinë e një menaxheri produkti, puna me mesazhe dhe transferimi i skedarëve është pothuajse më e rëndësishme sesa përpunimi i dokumenteve dhe fletëllogaritjeve. Prandaj, para së gjithash, ia vlen të kuptoni se cilët mesazherë dhe programe të postës elektronike janë të disponueshme për Chrome OS dhe sa vlejnë.

Më e vështira, ndoshta, me e-mail. Përvoja e përdoruesit të Windows thotë se ia vlen të gjesh një aplikacion në të cilin të regjistrosh llogaritë e punës dhe personale, si The Bat ose Outlook, dhe gjithçka do të jetë mirë. Epo, nuk do të ndodhë me Chrome OS.

Unë përdor postën personale në Google Mail dhe postën e korporatës në platformën Zimbra. Të dy postuesit kanë ndërfaqe në ueb dhe mund të funksionojnë në skedat e shfletuesit Chrome. Duke parë përpara, do të them se kjo është mënyra e vetme për të punuar me ta pak a shumë normalisht në një Chromebook. 

Chromebook

 

Shumica absolute e programeve të postës që mund të punojnë me disa shërbime arbitrare janë aplikacione Android. Midis tyre, nuk ishte e mundur të gjeje një që do t'ju lejojë të lidhni Gmail dhe Zimbra, dhe në të njëjtën kohë do të funksiononte në mënyrë të qëndrueshme. Gmail për Android është ndoshta kampioni botëror për punët e kota nën Chrome OS. Megjithëse lejonte që të dyja llogaritë të konfiguroheshin normalisht, ai vazhdimisht ngadalësohej, rrëzohej rregullisht dhe ndonjëherë tërhiqte pjesën tjetër të aplikacioneve që funksiononin së bashku me të, duke përfshirë shfletuesin Chrome.

Chromebook

BlueMail doli të mos ishte më i mirë - ai ishte akoma i lidhur me gjysmë zemre me llogarinë e Google, por nuk ishte në gjendje të lidhej me atë të punës në Zimbra, të gjitha përpjekjet përfunduan në mbyllje urgjente ose ngrirje të programit.

Chromebook

AquaMail nuk është e-maili i vetëm universal në formën e një aplikacioni Chrome OS. Me të vërtetë nuk ka probleme me stabilitetin e punës me të, funksionon normalisht me shërbime të palëve të treta, por nuk është mik me Google Mail - platforma nuk e lejoi kurrë këtë klient të marrë masat e saj të sigurisë. Dhe dizajni i saj i ndërfaqes vjen nga vitet '90, gjë që nuk e shton dëshirën për të përdorur këtë program.

Chromebook

Microsoft Outlook sigurisht që meriton lëvdata të veçanta. Në Windows, ky është padyshim postuesi më i mirë që punon lirshëm me shumë llogari, serverë të mail arbitrar, ka një bazë të dhënash të plotë të postës lokale me bashkëngjitje dhe një kërkim morfologjik të zgjuar, i cili (për mendimin tim) e bën renditjen e tij të panevojshme - mund të gjesh gjithçka. shpejt. Pra, ajo që është e disponueshme në Chrome OS nuk është as një hije e zbehtë e këtij aplikacioni. Outlook për Android, siç doli, është në gjendje të punojë vetëm me shërbimet falas gmail.com dhe hotmail.com, si dhe shërbime "mashtruese" të korporatave (epam.ua ose mhp.ua), ndër të cilat, natyrisht, infomir .com nuk është i pranishëm. Nuk ju ndihmon as blerja e Microsoft 365, nuk mund të lidhni as një server arbitrar atje.

Chromebook

Alternativa e dytë është Outlook.com. Si çdo gjë tjetër nga Microsoft, aplikacioni online është shumë më funksional se ai Android. Megjithatë, pasi punoi normalisht me Gmail, ai nuk lejoi që të konfigurohej aksesi në infomir.com. 

Chromebook

Nëse me postën si rezultat na duhej të ktheheshim në rrënjë dhe të vazhdonim punën në shfletues, atëherë me klientët e mesazheve fotografia doli të ishte më inkurajuese.

Skype

Ekziston një shtesë "amtare" për Chrome, e cila niset nga menyja e shtesave, por funksionon në një dritare të veçantë dhe krijon një "buton" të veçantë në shiritin e detyrave. Shtesa funksionon shkëlqyeshëm në të gjitha aspektet – me mesazhe individuale, grupe, thirrje individuale dhe grupore, video thirrje të të gjitha llojeve, ndarjen e ekranit, transferimin e skedarëve.

ChromebookTelegram

Vetëm klientët jozyrtarë ofrohen si aplikacione Chrome OS. Ata punojnë në mënyrë të besueshme dhe të qëndrueshme, por kanë disavantazhet e tyre specifike. Më e keqja është puna e gabuar me skedarët e marrë, aplikacionet nuk dinë të shkruajnë një skedar të ri me të njëjtin emër mbi të vjetrin, të mos shkruajnë të gjithë skedarin (humbin një pjesë të të dhënave) ose ta dëmtojnë atë. Prandaj, më duhej të instaloja një aplikacion Android. Doli se funksionon çuditërisht saktë, përballon mirë mesazhet, grupet, thirrjet dhe transferimet e skedarëve. Ngadalësohet pak, megjithëse jo kritik, dhe vuan nga disa sëmundje të vogla tipike për aplikacionet Android nën sistemin operativ Chrome - nuk e njeh tastierën e laptopit si të integruar (si rezultat, nuk mund të dërgojë një mesazh duke shtypur Enter). dhe nuk lejon futjen e të dhënave nga clipboard me kombinimin Ctrl + V në paraqitjen ukrainase ose ruse, duke u përpjekur të futni ndonjë karakter të veçantë (për futje, duhet të kaloni në anglisht). Megjithatë, ju mund të jetoni me këto mangësi, dhe si rezultat, Android Telegram Jam mësuar me të në librin tim të kromit.

Chromebook

WhatsApp

Nuk ka asnjë klient zyrtar në formën e një aplikacioni Chrome OS. Ekziston një version Android, por nuk është aspak i përshtatshëm për t'u përdorur në një laptop, pasi nuk mund të funksionojë si një llogari shtesë në një llogari të gatshme, por përpiqet të regjistrojë një të re. Prandaj, më është dashur të ndalem në aplikacionin jozyrtar për Chrome OS WhatsChrome, dhe kjo zgjedhje nuk ka zhgënjyer kurrë. aplikacioni sillet saktësisht si WhatsApp zyrtar për Windows - gjithçka është e saktë, nuk ngadalësohet dhe nuk ka probleme.

Chromebook

Viber

Nuk ka aplikacione për Chrome OS, as aftësi për të punuar me shërbimin në shfletues. Ekziston një aplikacion për Android, por nuk funksionon siç duhet - nuk ngarkoi librin e adresave, as mesazhet, vetëm grupet dhe më pas pa një histori mesazhesh. Fatkeqësisht, do të duhet të hiqni dorë nga ky shërbim kur punoni nën sistemin operativ Chrome.

Sidoqoftë, problemi kryesor kur punoni me mesazherë nuk është aq shumë prania ose mungesa e aplikacioneve, por sistemi i njoftimeve për ngjarje të reja të zbatuara në Chrome OS. Në Windows ose MacOS, ikona e mesazherit që ka marrë mesazhin theksohet vizualisht në shiritin e detyrave dhe numri i mesazheve të palexuara gjithashtu shkruhet në të. Chrome OS nuk ka asgjë nga këto. Të gjitha njoftimet shfaqen për ca kohë në këndin e poshtëm djathtas të ekranit dhe më pas dërgohen në listën e përgjithshme. Ekrani tregon vetëm numrin e artikujve në këtë listë, e cila përfshin gjithashtu mesazhet e sistemit, njoftimet me postë dhe të tjera.

Gjithashtu interesante:

Me fjalë të tjera, duke parë shiritin e detyrave në Windows, gjithmonë shihni se cili mesazher ka mesazhe të reja dhe sa ka. Kjo nuk është e dukshme në Chrome OS. Duhet ose të hapni manualisht aplikacionet një nga një dhe të shihni se çfarë po ndodh atje, ose (thjesht mos qeshni) të merrni telefonin inteligjent dhe të shikoni njoftimet atje. Më pas ngjituni përsëri në Chromebook dhe përgjigjuni mesazheve, shikoni dhe dërgoni skedarë. Marazmus. Nuk mund të rikonfigurohet, kështu që puna me të dërguarit në një Chromebook do të shkaktojë gjithmonë shqetësime të tilla. 

Chromebook

Një klasik i zhanrit të zyrës

Epo, le të vazhdojmë të punojmë me aplikacionet e zyrës - Word, Excel, PowerPoint dhe analogët e tyre. 

Do të vërej menjëherë: nëse punoni me paketën e zyrës së Google (Dokumentet, Fletët, Prezantimet dhe të tjerët), atëherë gjithçka do të jetë mirë me Chromebook-un tuaj. Aplikacionet funksionojnë në skedat e shfletuesit saktësisht si në Windows ose MacOS, nën Chrome OS e gjithë kjo është të paktën jo më pak e përshtatshme dhe e shpejtë. Vetëm Google Keep u bë një aplikacion për diçka, por duket tamam si në një shfletues. Si një bonus, ju mund të manipuloni skedarët e Google Office në menaxherin e skedarëve në të njëjtën mënyrë siç manipuloni dokumentet e MS Office në Windows Explorer. Sidoqoftë, kopjimi i një dokumenti në formatin e zyrës së Google nuk do të funksionojë askund përveç Google Drive.

Por do të jetë argëtuese me Microsoft Office.

Ju thjesht mund të hapni një skedar DOCX/XLSX/PPTX dhe të shihni se çfarë ka pa asnjë problem pa instaluar asnjë aplikacion. Chrome OS ka një shtesë për këtë Redaktimi i Zyrës për Dokumentet, Fletët dhe Diapozitivët. Është ngulitur fort në shfletues, nuk do të jetë e mundur ta hiqni atë. Me ndihmën e tij, jo vetëm që mund të shikoni, por edhe të modifikoni dhe ruani skedarë. Sidoqoftë, nuk do t'ju këshilloja të tundoheshit nga ky djathë falas - zgjerimi ende përpunon saktë dokumentet e thjeshta, por gjithçka që është pak më e ndërlikuar - shtrembëron, thyen dhe regjistron në këtë formë. Kam pasur disa raste kur kam humbur një pjesë të të dhënave në tabelë për shkak të mos funksionimit të duhur të Office Editing, pas së cilës kam hequr dorë nga përdorimi i tij.

Epo, le të shkojmë te mjetet zyrtare të Microsoft. Dy prej tyre janë të disponueshme për Chrome OS - një grup aplikacionesh për Android dhe aplikacione online Live.com (aka Office.com, aka Office 365, ose Microsoft 365). Megjithatë, ekziston edhe aplikacioni Office, i cili de facto funksionon si qendër për Android ose aplikacionet online, ndaj nuk do ta shqyrtojmë veçmas.

Pyetja e parë që do të bëni kur instaloni aplikacionet Android Office është "Ku janë të gjitha mjetet?". Në të vërtetë, aftësitë e versioneve Android të Word, Excel dhe PowerPoint janë shumë të kufizuara. Shiritat e tyre të veglave janë shumë më të thjeshta se të ngjashmet në Windows ose MacOS, dhe mjetet nuk janë thjesht të fshehura, por mungojnë. Për shembull, përpiquni të gjeni një "fshesë" ose "furçë" të njohur (mjet kopjimi i formatit) - nuk do të keni sukses. Dhe ky është vetëm shembulli më i thjeshtë. Asgjë nuk do të ndryshojë nëse paguani për Microsoft 365 dhe kaloni nga versionet falas në "aplikacionet premium" - mjetet do të jenë të njëjta, i vetmi ndryshim është se mund të ruani skedarë të redaktuar.

Ekziston gjithashtu një problem me skedarët në versionet Android të Word/Excel/PowerPoint nën Chrome OS. Nga të gjitha depozitat e mundshme, ata shohin vetëm dy - të integruar dhe OneDrive, ju mund të harroni aftësinë për të hapur skedarë nga Google Drive ose cloud i korporatës. Por gjëja më e keqe është se funksioni i ruajtjes së skedarëve është jashtëzakonisht i ngatërruar, dhe shpesh mund të kaloni kohë duke redaktuar një dokument, ta ruani atë (aplikacioni do ta konfirmojë me kënaqësi këtë) dhe pastaj ta hapni në formën e tij origjinale, duke humbur të gjithë punën tuaj.

Chromebook

Ne shtojmë këtu problemet e zakonshme për aplikacionet Android nën Chrome OS - frenat, përplasjet, pamundësia për të hapur dy kopje të aplikacionit (thoni lamtumirë zakonit të hapjes së disa dokumenteve menjëherë dhe transferimit të të dhënave midis tyre) - dhe shohim që me versionet Android të Word/Excel/PowerPoint në një Chromebook nuk bëjnë asgjë Një herë Google do të ndërtojë Parallels Desktop në Chrome OS për Microsoft Office, por jo saktësisht.

Një tjetër mundësi janë versionet online të aplikacioneve klasike. Këtu do të jemi të lehtësuar për të gjetur grupe të plota mjetesh, si dhe stabilitetin e dëshiruar të punës, shpejtësinë dhe besueshmërinë e skedarëve të ruajtjes.

Sidoqoftë, jo gjithçka është e qetë edhe këtu.

Së pari, Word/Excel/PowerPoint Online punojnë VETËM me skedarët cloud të OneDrive. Prandaj, thjesht klikimi i dyfishtë mbi një skedar kudo, ose klikimi i një lidhjeje për një skedar në mesazher ose e-mail, nuk do të funksionojë - do t'ju duhet ta tërhiqni atë në OneDrive. Dhe meqenëse shtojca e sistemit të skedarëve OneDrive në menaxherin e skedarëve nuk funksionon në mënyrë të përsosur, atëherë skedari i redaktuar do të duhet të tërhiqet nga OneDrive atje ku mund të dërgohet pa defekte - të paktën në kujtesën e integruar të pajisjes.

Së dyti, aplikacioneve në linjë nuk mund të caktohen mbajtës për skedarët DOC/DOCX në Chrome OS. Kjo do të thotë që kur doni të bëni diçka me një dokument të Office, nuk duhet ta goditni atë nga zakoni, por me vetëdije të kaloni të gjithë zinxhirin e veprimeve për ta dorëzuar atë në OneDrive dhe për ta hapur atë në një aplikacion të Microsoft. Është tepër rraskapitëse. Së fundi, së treti, natyra online e aplikacioneve do të thotë që edhe këto gëzime të dyshimta nuk do të jenë të disponueshme për ju nëse Interneti dështon.

Chromebook

Chromebook

Unë as nuk provova zyra alternative - ato ekzistojnë të gjitha si aplikacione Android, dhe çfarë do të thotë kjo nën Chrome OS, mendoj se të gjithë tashmë e marrin me mend.

Olio

Për të qenë i drejtë, unë kam pasur përvojën më të keqe me Microsoft Office në Chrome OS nga të gjitha aplikacionet, dhe të gjitha llojet e tjera të mjeteve të menaxhimit të zyrës funksionojnë më mirë në një shkallë ose në një tjetër.

Çdo gjë që rrotullohet në shfletues funksionon apriori mirë. Para së gjithash, kjo është pothuajse e gjithë "zyra e re" - Jira, Confluence, Notion, Slack, Trello. Në të njëjtën mënyrë, nuk ka probleme me versionet e shfletuesit të të gjitha llojeve të konferencave, duke përfshirë videon - Zoom, Google Meet/Duo, Skype për Biznes, Cisco Web Meetings - e gjithë kjo funksionon qartë dhe me efikasitet. Vlen vetëm të kihet parasysh se edhe në librat kromi "premium", prodhuesit përpiqen të grumbullojnë një ueb-kamerë të lirë me një imazh kokrra të kokrra.

Si një mjet i thjeshtë vizatimi, duke zëvendësuar Paint, në mënyrë që në mënyrë konvencionale të bëni një pamje të ekranit, të vizatoni një shigjetë në të dhe të shkruani "Çfarë dreqin?", Google Pictures bën një punë të mirë. Punon pak më ndryshe se Paint, por aftësitë janë plus ose minus të njëjta.

Chromebook

Është i përshtatshëm për të përdorur një desktop në distancë për të punuar me aplikacione korporative absolutisht të mpirë mendjen, nëse, natyrisht, infrastruktura IT e punëdhënësit e lejon këtë. Microsoft Remote Desktop funksionon mirë nën Chrome OS (nëse nuk e lini të funksionojë për një kohë të gjatë). Unë hyra - dhe mund, të themi, të modifikoj specifikimet e llambave në 1C.

Më në fund, ekziston një mundësi për të instaluar aplikacione Android nga skedarët APK, kështu që nëse programuesit tuaj kanë zhvilluar diçka krejtësisht "e-tech", le ta portojnë atë në Android. Ashtu si me Androidin e vërtetë, për të instaluar një aplikacion që nuk është nga Google Play, duhet të kërceni me një dajre. Në HP Chromebook me pjerrësinë e tij të ndërmarrjes, do t'ju duhet të rindizni sistemin operativ në modalitetin e zhvilluesve. Sidoqoftë, kam dëgjuar se është më e lehtë në librat e tjerë chromebook, mjafton vetëm të aktivizoni opsionin përkatës në cilësimet e sistemit. Si shembull, këtu është një aplikacion për vendosjen e dritave inteligjente, të cilin e instalova nga vetë APK.

Chromebook

Duke përmbledhur rezultatet (ato janë "Në fund të thatë", ato janë "Në vend të përfundimeve", ato janë përfundime)

Pyetja "A është një Chromebook i përshtatshëm për mua si një kompjuter për punë?" në fakt është formuluar si më poshtë: “Në çfarë mase mund të refuzoj të punoj me Microsoft Office?”. Sigurisht, nëse puna konsiston në hapjen e dokumentit, rishikimin e tij dhe shkrimin në mesazher "epo, sapo shikova diagonalisht, gjithçka duket se është në rregull", atëherë nuk do të ketë probleme. Sidoqoftë, krijimi i vazhdueshëm i dokumenteve të reja ose redaktimi i tyre me ruajtje, ose përdorimi i disa funksioneve të avancuara - e gjithë kjo do të jetë më e vështirë në Chrome OS. Unë mendoj se një dokument në ditë është tashmë kufiri në të cilin një Chromebook do të sjellë më shumë probleme sesa kënaqësi. Prandaj, nëse nuk mund të minimizoni komunikimin me Microsoft Office, është më mirë të mos rrezikoni të kaloni në Chrome OS.

Këmbana e dytë e alarmit është nëse keni shumë lajmëtarë të çastit të hapur gjatë gjithë kohës dhe ju pëlqen të luani ping pong të korporatës, duke u përpjekur t'i përgjigjeni çdo mesazhi përpara se ta merrni atë. Për shkak të sistemit të qenësishëm të njoftimeve të Chrome OS, ekziston rreziku që të mos i vini re me kohë të gjitha mesazhet e palexuara. Megjithatë, vështirësitë këtu nuk janë aq kritike sa me MS Office.

Më në fund, për punë normale, kur disa skeda të shfletuesit janë të hapura, tre lajmëtarë po funksionojnë dhe ju ende po përpiqeni të bëni diçka në aplikacion, një Chromebook me një sasi minimale RAM prej 8 GB është i përshtatshëm. Më pak - do të ngadalësohet. Sa i përket procesorit, mendoj se Core i5 duhet të jetë i mjaftueshëm me një diferencë. Unë personalisht kam provuar Chrome OS në një Intel Pentium 4405Y dhe do të them se është një kënaqësi mjaft e dyshimtë. Mund të supozoj me kujdes se një Core m3 ose i3 do të ishte një kompromis i arsyeshëm. Sa i përket ruajtjes, shumë varet nga nevojat tuaja specifike dhe organizimi i ruajtjes së skedarëve. Megjithatë, më pak se 128 GB nuk ka gjasa të jetë e rehatshme. E gjithë kjo do të thotë se të gjithë ata libra kromi me qindarkë për 100-300 dollarë nuk janë për ju.

Lexoni gjithashtu:

Pra, nëse shumica e detyrave tuaja të punës kryhen në aplikacionet e Google dhe aplikacionet në ueb, dhe aplikacionet e rënda të korporatave aksesohen nëpërmjet desktopit në distancë, mendoj se mund të provoni me siguri një laptop me Chrome OS. Pixelbook Go të reja, të rinovuara ose të përdorura, Pixel Slate, HP Chromebook x360, Chromebook të rangut të mesëm dhe të nivelit të lartë Acer, ASUS, Dell, HP ose Lenovo me vlerë 7-12 mijë hryvnias - pikërisht ajo që nevojitet për raste të tilla.

Roman Kharkhalis
Roman Kharkhalis
Produkti, fanatik, dashnor i veglave dhe dashnor i maceve, entuziast i kompjuterit me stilolaps, shtëpi inteligjente dhe përgjithësisht gjithçka e re dhe interesante. Një ish-gazetar profesionist i IT-së, edhe pse nuk ka ish...

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

2 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani