StattiteknologjitëZgjerimi i RAM-it në një smartphone: çfarë është dhe si funksionon

Zgjerimi i RAM-it në një smartphone: çfarë është dhe si funksionon

-

Sot, modelet janë gjithnjë e më të zakonshme Telefonat inteligjentë Android, të cilat kanë një funksion të zgjerimit të RAM-it. Kjo është kryesisht prerogativë e pajisjeve të lira dhe me buxhet të mesëm që kanë një sasi të vogël RAM, gjë që e bën të vështirë për ta përballimin e detyrave me burime intensive. Çfarë është RAM virtuale, si funksionon, ku gjendet dhe nëse mund ta kthejë një smartphone në një "raketë" - lexoni në artikullin tonë.

OZP

Çfarë është zgjerimi i RAM-it në një smartphone?

RAM-i i telefonit inteligjent është një memorie dixhitale që përdoret për të ruajtur të dhënat e proceseve aktualisht në proces, përdoret gjithashtu nga procesori dhe sistemi operativ në punën e tij. E thënë thjesht, RAM-i është një nga ata elementë që është përgjegjës për shpejtësinë e pajisjes dhe performancën e saj. Sa më shumë RAM, aq më e lehtë "drejtimi" i lojërave dhe programeve kërkuese dhe aq më mirë smartfoni përballet me shumë detyra.

Sasia e RAM-it ndikon në çmimin e një smartphone, kjo është arsyeja pse pajisjet buxhetore shpesh pajisen me një sasi të vogël memorie - për shembull, 3 ose 4 GB. Në fillim të funksionimit, një sasi modeste RAM praktikisht nuk mund të ndikojë në performancën e smartphone - pajisja mund të funksionojë në mënyrë të zgjuar dhe të qëndrueshme. Por me kalimin e kohës, shumë procese fillojnë të kërkojnë gjithnjë e më shumë burime, dhe përditësimi i softuerit në versionet më të reja, duke përfshirë përditësimin e sistemit operativ, mund të "ulë" ndjeshëm shpejtësinë e punës. Pra, rezulton se keni blerë një smartphone të gjallë dhe të freskët, por në një vit ai fillon të bëhet mjaft i shurdhër dhe i varur.

Zgjerimi i RAM-it

Për të eliminuar këtë problem, shumë zhvillues sot ofrojnë zgjerim dinamik të memories. Nëse ofrohet ky funksion, do të thotë që telefoni inteligjent mund të rezervojë një sasi (zakonisht nga 1 deri në 8 GB) memorie të përhershme për qëllime operacionale. Nga rruga, një teknologji e ngjashme (skedar faqe) është përdorur në PC për një kohë të gjatë, dhe çipi arriti në telefonat inteligjentë relativisht kohët e fundit.

Gjithashtu interesante:

Si është rregulluar RAM-i virtual

RAM-i virtual nuk mund të zëvendësojë plotësisht harduerin, por mund ta lehtësojë dukshëm atë. Gjë është se shpejtësia e diskut të brendshëm dhe RAM janë të ndryshme - RAM zë pozicionin kryesor për sa i përket shpejtësisë së shkrimit dhe leximit të të dhënave.

Kështu, RAM-i virtual mund të marrë përsipër një sërë detyrash për të liruar hapësirën RAM për procese dhe programe që kërkojnë më shumë burime. Nëse bëjmë një analogji, është e ngjashme me mënyrën se si zgjerojmë kujtesën e përhershme me ndihmën e një karte memorie. Disa të dhëna dhe aplikacione mund të ruhen në një flash drive, ndërsa disa (veçanërisht ato të sistemit) duhet të ruhen ekskluzivisht në diskun e brendshëm.

Zgjerimi i RAM-it

A gjendet në të gjithë telefonat inteligjentë Android?

Kujtesa dinamike nuk është një funksion i paracaktuar për të gjithë telefonat inteligjentë Android, ajo është e pranishme vetëm në disa modele të disa prodhuesve. Për shembull, variantet e telefonave inteligjentë me memorie dinamike mund të gjenden në Poco, Vivo, Realme, Oppo, Oukitel, realme dhe markave të tjera. Në karakteristikat teknike të modeleve të tilla, në seksionin "RAM" zakonisht shkruajnë 6 GB+2 GB, 4 GB+1 GB, etj.

Si të rritet RAM në një smartphone

Pra, ne kemi përcaktuar tashmë se mundësia e zgjerimit të RAM-it nuk është e disponueshme në çdo pajisje. Por nëse smartphone juaj mbështet RAM dinamik, nuk është e vështirë ta rrisni atë. Le të shqyrtojmë një shembull realme 10 Pro Plus.

  • Në cilësimet, kërkoni artikullin "Rreth pajisjes", ai ndodhet në fund të listës. Duke klikuar mbi të, mund të shihni karakteristikat kryesore të smartphone - emrin e modelit, versionin e softuerit, emrin, sasinë e memories flash, procesorin, kamerat dhe, në veçanti, sasinë e RAM-it.
  • Trokitim në RAM dhe para nesh hapen cilësimet e përdorimit të memories virtuale. Në këtë model, ju mund të zgjidhni sasinë e zgjerimit të RAM-it nga 4 në 8 GB.
  • Ne vendosëm volumin e kërkuar, rindizni pajisjen - dhe kjo është ajo.

Në vend të përfundimeve

A mund të themi se memoria dinamike në një smartphone është e barabartë me një sasi të madhe RAM harduerike si parazgjedhje? Nëse krahasoni 6 GB RAM real dhe 4 GB RAM + 2 GB memorie virtuale, atëherë, natyrisht, në rastin e parë, smartphone do të jetë më produktiv dhe më i shkathët. Por, në të njëjtën kohë, RAM-i dinamik mund të zgjerojë aftësitë e telefonave inteligjentë me kosto të ulët pa ndryshuar koston e tyre.

Në çdo rast, prania e RAM-it virtual është shumë më e mirë se mungesa e saj, veçanërisht kur bëhet fjalë për pajisjet me fuqi të ulët. Dhe për pajisjet e avancuara me 8 GB RAM ose më shumë, prania e RAM dinamike do të shërbejë si një shtesë e mirë për të ardhmen - sepse në vitet e ardhshme vështirë se do t'ju duhet të përballeni me ngadalësime dhe ngecje.

Lexoni gjithashtu:

Eugenia Faber
Eugenia Faber
Adhurues i veglave me përvojë. Besoj se kafeja, macet dhe një film cilësor janë të përshtatshme në çdo rrethanë. I nderuar (ose jo aq) i aftë i sektit DIY, duke pushuar me një furçë dhe një pistoletë ngjitëse në duar.
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Popullore tani