StattiteknologjitëFAQ RN: Ne shpjegojmë fibra optike, Toslink, S/PDIF, CableExpert dhe më shumë

FAQ RN: Ne shpjegojmë fibra optike, Toslink, S/PDIF, CableExpert dhe më shumë

-

Ata prej jush që kanë montuar një kompjuter ose të paktën një herë kanë parë panelin e pasmë të lidhësve në një motherboard moderne, do të kujtojnë lidhësin e çuditshëm drejtkëndor të emërtuar S/PDIF. Por pak njerëz e dinë se ky është më i vjetri nga lidhësit në këtë panel, me përjashtim të mini-jack. Ky është një lidhës për një kabllo me fibër optike Toslink. Dhe tani do t'ju tregoj se çfarë kanë të përbashkët Toslink dhe S/PDIF dhe si lidhen ato me kabllot nënujore të internetit dhe HDMI si p.sh. Cablexpert CCBP-HDMI-AOC-50M. Që kushton 8 hryvnias.

CableExpert

Çfarë është fibra optike?

Kablloja me fibër optike është një kabllo transparente nëpër të cilën kalon drita. Në fakt, gjithçka. Ai ndryshon nga një kabllo standarde bakri në atë që informacioni nuk transmetohet nga sinjalet elektronike, por nga pulset e dritës.

CableExpert

Ju vetë ka shumë të ngjarë të keni parë një fibër optike në imazh të paktën një herë. A ju kujtohen këto llambat e tifozëve sovjetikë? Parimi kryesor i funksionimit të tyre është se fijet e hollë të fibrës transparente, për shkak të ndryshimit në thyerjen e dritës midis fibrës dhe ajrit, "transportojnë" dritën pa një humbje të dukshme të shkëlqimit.

CableExpert

Avantazhet dhe disavantazhet e fibrave optike

Me tutje. Problemi kryesor me kabllot konvencionale është rezistenca. Atomet e metaleve parandalojnë lëvizjen e elektroneve, kështu që sinjali humbet forcën me distancën dhe ka nevojë për ndihmë shtesë. Nëse keni dëgjuar ndonjëherë për kabllot aktive, kjo është ajo. Dhe në të njëjtën kohë, kabllot aktive janë disa dhjetëra metra të gjatë.

CableExpert

Dhe imagjinoni sa përforcim do të nevojitej për të funksionuar internetin në fund të oqeanit, duke lidhur Evropën dhe Amerikën? Kjo është arsyeja pse fibra optike përdoret si kabllo interneti në distanca të gjata. Në fakt, ju mund ta shpenzoni atë si një internet. Teknikisht, amplifikimi dhe optika janë të nevojshme - por jo për shkak të rezistencës.

CableExpert

Për më tepër, ndryshe nga kabllot, të cilët kanë kufij shpejtësie, dhe për të rritur shpejtësinë, shpesh është e nevojshme të ndërrohet kablloja, me fibër optike nuk ka fare kufi. Shpejtësia e transferimit të të dhënave do të varet nga sa shpejt burimi i dritës do të ndezë pjesët dhe bajtët që ju nevojiten, domethënë, ky nuk është kufiri i kabllit, por i pajisjes hyrëse-dalëse.

CableExpert

Kjo është arsyeja pse të gjitha rekordet botërore për shpejtësinë e internetit, duke përfshirë edhe atë aktual, e cila arrin në pothuajse dy PETA-bit në sekondë, u vendosën pikërisht mbi fibrën optike. Për të qenë më të saktë në lidhje me atë rekord, ishte 1,84 petabit, pra 240 terabajt për sekondë.

CableExpert

Shtojini kësaj edhe rezistencën absolute ndaj ndërhyrjeve elektromagnetike, mbrojtjes së përsosur nga lagështia, mungesës së nevojës për mbështetje teknike – vendoseni dhe harroni – si dhe pamundësisë për të përgjuar të dhënat, sepse për këtë duhet të kafshoni fizikisht në kabllo, gjë që do të çojë në humbja e sinjalit.

CableExpert

Fijet optike kanë tre disavantazhe. Këtu do të flas për dy kryesoret - çmimin dhe fleksibilitetin. Më saktë, mungesa e tij. Palosni telin e bakrit në izolim në gjysmë - do të vazhdojë të funksionojë. Mundohuni ta bëni këtë me fibra optike dhe do ta prishni atë. Dhe fibra optike është më e shtrenjtë sepse është më e vështirë për t'u prodhuar.

Toslink, S/PDIF dhe më shumë

Megjithatë, nëse mendoni se fibra përdoret vetëm në mjedisin e internetit, atëherë e keni gabim. Në thelb, çdo kabllo që përdor një përcjellës mund të zëvendësohet me fibër optike. Kjo pothuajse gjithmonë nuk është fitimprurëse, por është e mundur.

CableExpert

Aty ku është edhe e mundur edhe e dobishme, lindin gjëra si heronjtë e sotëm. Këto kabllo janë Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M dhe Cablexpert CC-OPT-3M. Ose një kabllo HDMI 50 metra me mbështetje Ethernet dhe një kabllo Toslink prej tre metrash.

CableExpert

Le të fillojmë me këtë të fundit, sepse ndoshta jeni shumë kurioz, pse është fare e nevojshme? Është i nevojshëm për S/PDIF, ose për Sony/Philips Formati i ndërfaqes dixhitale. Kjo është arsyeja pse prerja përpara, meqë ra fjala. S/PDIF është një standard i transmetimit optik të të dhënave nga viti 1980, i zhvilluar nga you-know-who për përdorim të teatrit në shtëpi.

Lexoni gjithashtu: Rishikimi Sennheiser MKE 600: Mikrofoni legjendar i topave!

Pika e rëndësishme është se S/PDIF është një protokoll i transferimit të të dhënave si USB 5Gb. USB ka shumë opsione zbatimi, por ne shohim më shpesh Type-A dhe Type-C. Me S/PDIF situata është edhe më e keqe, sepse ky standard mund të mbështetet si nëpërmjet HDMI ashtu edhe përmes tulipanëve RCA nëpërmjet kabllove koaksiale. Dhe përmes TOSLINK.

CableExpert

Si lidhet Toslink me gjithë këtë mirësi? Është thjesht një përshtatës nga një sinjal elektronik në një optik. Toslink u zhvillua nga Toshiba në 1983 dhe, siç mund ta shihni, gjendet ende në pllakat amë për daljen audio S/PDIF.

Lexoni gjithashtu: Rishikimi ASUS Gjeni ROG Crosshair X670E. Pllakë amë kompakte dhe e lezetshme

Ku saktësisht? Por pothuajse kudo. Fakti është se kablloja optike është shumë më e lirë se HDMI dhe mund të transmetojë, me pajisjet e duhura në hyrje dhe në dalje, shumë informacione. Në fakt, kablloja e vitit 1983 duhet të mbështesë, më falni, tingullin 7.1 me ndihmën e kompresimit, sepse vetë priza NUK NDRYSHOHET në 40 vjet.

CableExpert

Kjo është në fakt arsyeja pse pllakat amë prodhohen ende me një lidhës Toslink për të mbështetur S/PDIF. Ky protokoll ka aq shumë teknologji të vjetër audio sa nuk ka kuptim ta përshkruajmë atë. Vetëm dijeni se kjo është për pajtueshmërinë e pasme.

CableExpert

Sidoqoftë, Toslink ka pengesën e vet unike. Çuditërisht, kjo është gjatësia maksimale - 5 metra. Materiali optik brenda është plastik dhe jo industrial, por edhe i cilësisë konsumatore, dhe në vend të lazerëve të fuqishëm, Toslink thjesht përdor LED të lirë, kështu që drita shuhet relativisht shpejt.

CableExpert

Ekziston një përjashtim - CableExpert ka modele me gjatësi deri në 10 m. Por jo më shumë, për arsyet e përmendura. Dhe vetëm këtu kalojmë te kablloja, e cila nuk e ka këtë problem.

HDMI optike

Epo, si hyn HDMI këtu? Dhe në atë mënyrë që Toslink të mos jetë standardi i vetëm për transformimin e një sinjali dixhital në një optik. Versioni optik i HDMI përmban përshtatësin e vet brenda modulit lidhës. Çmontoni atë, me lejen tuaj. Nuk do ta bëj, sepse më shpesh të gjitha janë ngjitur fort dhe asgjë nuk do të jetë e dukshme.

CableExpert

Por këtu është një shembull - Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M. 50 metra, HDMI 2.0 dhe transmetim Ethernet. Edhe pse është shkruar në kuti, sikur të jetë një lloj veçori unike, por Interneti përmes HDMI pothuajse nuk është standard për HDMI që nga 1.4. Kjo do të thotë, nëse keni një version kabllor 1.4 dhe më të lartë, atëherë ai duhet të mbështesë internetin, ky nuk është problem. Problemi është të gjesh një pajisje dalëse dhe një pajisje hyrëse që ka këtë mbështetje.

CableExpert

Dhe fakti që kablloja është 50 metra e gjatë është gjithashtu e rëndësishme. Kabllot HDMI prej bakri nuk janë të afta për këtë, çdo kabllo më e gjatë se 5 metra do të kapë gjithnjë e më shumë ndërhyrje. Kjo nuk do të ndodhë me optikën. Në të njëjtën kohë, kabllot optike HDMI shpesh nuk janë me dy drejtime, domethënë, hyrja dhe dalja nuk janë të këmbyeshme.

CableExpert

Unë nuk do të pyes se kujt i duhen 50 metra HDMI, sepse dikush ka. Në vend të kësaj, unë do të flas për disavantazhin e tretë të kabllove optike. Vetëm një sinjal mund të transmetohet përmes optikës. Pa fuqi. Në fakt, për këtë arsye, USB optik është i pamundur, sepse 99% e pajisjeve nëpërmjet USB-së do të marrin gjithashtu Amper të energjisë, jo vetëm një sinjal përpara-prapa.

Rezultatet nga Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M

Si përfundim, fakti është se kabllot me fibra optike nuk do të zëvendësojnë ato të zakonshmet. Dhe arsyeja nuk është as në çmim, as në brishtësinë, dhe jo në lidhës. Dhe në universalitet. USB Type-C transmeton një sinjal dhe ngarkon laptopët, kushton një qindarkë dhe është i përshtatshëm për telefonat inteligjentë. Por provoni ta përdorni për të transmetuar internetin përtej oqeanit - dhe do të mbani mend pse ekziston fibra optike.

CableExpert

Prandaj, ju kujtoj - secilit të tijën. Duke përfshirë dhe Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M, dhe Cablexpert CC-OPT-3M. Sidoqoftë, shkruani në komente - ku mendoni se do të nevojitet HDMI 50 metra? A keni ndonjë ide praktike?

Video rreth Cablexpert CCBP-HDMID-AOC-50M

Lexoni gjithashtu:

Ku te blej

Denis Zaychenko
Denis Zaychenko
Unë shkruaj shumë, ndonjëherë për biznes. Unë jam i interesuar për lojëra kompjuterike dhe ndonjëherë në celular, si dhe për ndërtime PC. Pothuajse një estet, më pëlqen të lavdëroj më shumë sesa të kritikoj.
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Popullore tani