StattiPajisjet ushtarakeArmët e fitores së Ukrainës: automjet i blinduar i armatosur rëndë AMX-10RC

Armët e fitores së Ukrainës: automjet i blinduar i armatosur rëndë AMX-10RC

-

U bë e ditur se Franca po dërgon një grup tjetër të mjeteve luftarake të blinduara AMX-10RC në Ukrainë. Gjithçka për këtë "shkatërrues tankesh" franceze.

Mundësia e dorëzimit të një transportuesi të blinduar mbrojtësve tanë u raportua në dhjetor të vitit të kaluar, por vetëm tani u bë e ditur se mbrojtësit tanë do t'i kenë patjetër. Ne vendosëm të zbulojmë më në detaje se çfarë është mjeti luftarak i blinduar AMX-10RC, i cili quhet edhe shkatërrues tankesh me rrota, apo edhe tank i lehtë.

AMX-10RC

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: Boksieri gjerman RCH 155 vetëlëvizës

Çfarë është interesante për transportuesin e personelit të blinduar AMX-10RC

Transportuesi i blinduar i personelit AMX-10RC ka disa karakteristika interesante që ia vlen të përmenden.
Një nga karakteristikat më të rëndësishme është lëvizshmëria e lartë. Nëse u besohet zhvilluesve, falë motorit të tij të fuqishëm dhe peshës relativisht të ulët, AMX-10 mund të arrijë shpejtësi deri në 90 km/h në autostradë dhe deri në 60 km/h jashtë rrugës. Kjo lejon që transportuesi i personelit të blinduar të lëvizë shpejt nëpër fushën e betejës dhe të sigurojë mbështetjen e nevojshme për këmbësorinë.

Duhet përmendur gjithashtu aftësia për të kryer operacione luftarake gjatë natës, sepse AMX-10RC është i pajisur me një pamje nate dhe ndriçim për kryerjen e operacioneve luftarake në kushte të dukshmërisë së kufizuar.

AMX-10RC

Sigurisht, për një transportues personeli të blinduar, fuqia e zjarrit është një faktor shumë i rëndësishëm. Këtu, automjeti i blinduar francez krenohet me një kompleks të fuqishëm armësh 105 mm dhe një mitraloz 7,62 mm, duke e lejuar atë të qëllojë në mënyrë efektive drejt objektivave të blinduara dhe këmbësorisë.

AMX-10RC ka dimensione të vogla: një gjatësi prej rreth 9 m (me armën përpara) dhe një lartësi më të vogël se 2,8 m, gjë që e lejon atë të manovrojë në kushte hapësire të kufizuar dhe të marrë pjesë në operacione në zona malore.

Një transportues personeli i blinduar mund të kryejë një sërë detyrash në fushën e betejës, duke përfshirë zbulimin, patrullimin, ruajtjen, mbështetjen e këmbësorisë dhe të tjera. Kjo tregon fleksibilitetin dhe shkathtësinë e tij. Këto karakteristika e bëjnë AMX-10RC një mjet efektiv të mbështetjes luftarake për këmbësorinë dhe shkatërrimin e objektivave të blinduara në fushën e betejës. Pra, për gjithçka në më shumë detaje.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

Historia e krijimit

Transportuesi i blinduar i personelit AMX-10RC u krijua në Francë në mesin e viteve 1970 nga kompania franceze e mbrojtjes GIAT Industries. Ky transportues i blinduar i personelit u zhvillua në bazë të një modifikimi të shasisë së transportuesit të personelit të blinduar AMX-10P, i cili ishte krijuar më parë për nevojat e ushtrisë franceze.

AMX-10RC u projektua si një mjet zbulimi i blinduar me një grup minimal armësh, të aftë për të vepruar në një distancë të konsiderueshme nga vija e përparme. Arma kryesore e AMX-10RC ishte arma 105 mm GIAT CN-105-57, e cila është e aftë të gjuajë predha konvencionale dhe kumulative në një distancë deri në 6 km.

AMX-10RC

AMX-10RC u shfaq për herë të parë në një ekspozitë në Paris në 1977, dhe prodhimi i këtyre transportuesve të personelit të blinduar filloi në 1981. Në total, u prodhuan më shumë se 300 njësi të AMX-10RC, të cilat u operuan me sukses nga ushtria franceze për shumë vite.

U krijuan gjithashtu modifikime të ndryshme të AMX-10RC, si modeli AMX-10RCR, i cili ishte i pajisur me një armë tanku dhe modifikimi AMX-10RC Sagaie, i cili ka të instaluar një sistem raketash antitank. Versioni bazë u eksportua në disa vende, duke përfshirë Spanjën, Greqinë dhe Marokun, dhe është ende një transportues i blinduar i njohur në botë. Tani ai po shkon në Ukrainë.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Rishikimi i tankut Leopard 2

Armatura dhe Mbrojtja AMX-10RC

Transportuesi i blinduar i personelit AMX-10RC ka mbrojtje kundër plumbave dhe copëzave, dhe gjithashtu është në gjendje të mbrojë ekuipazhin nga disa lloje minash dhe mjetesh shpërthyese. Armatura e AMX-10RC përbëhet nga lidhje alumini dhe çeliku, i cili siguron një ekuilibër optimal midis mbrojtjes dhe peshës së transportuesit.

AMX-10RC

AMX-10RC është i mbuluar me forca të blinduara nga 10 deri në 50 mm të trasha, e cila siguron mbrojtje kundër plumbave të kalibrave deri në 12,7 mm. Mbrojtje shtesë sigurohet nga panelet e blinduara të vendosura në anët e transportuesit. Përveç kësaj, AMX-10RC ka një sistem granate tymi që mund të mbrojë kundër raketave të drejtuara antitank.

Përveç mbrojtjes nga armët e vogla dhe minat, AMX-10RC ka mbrojtje kundër rrezatimit dhe ndotjes kimike. Ky transportues i blinduar i personelit ka një sistem filtrimi ajri që është në gjendje të mbrojë ekuipazhin nga substancat e rrezikshme gjatë sulmeve kimike ose bërthamore.

Në përgjithësi, AMX-10RC ka një nivel të mjaftueshëm mbrojtjeje për të mbrojtur ekuipazhin dhe pasagjerët nga shumica e kërcënimeve që mund të hasen në fushën e betejës.

Lexoni gjithashtu: Si do ta ndryshojnë rrjedhën e luftës në Ukrainë sistemet raketore M142 HIMARS dhe M270?

Motori dhe lëvizshmëria

Transportuesi i personelit të blinduar AMX-10RC është i pajisur me një motor nafte Hispano-Suiza, i cili ndodhet në pjesën e pasme. Ky motor zhvillon një fuqi prej 280 kf. dhe lejon AMX-10RC të arrijë një shpejtësi maksimale deri në 90 km/h në rrugë dhe deri në 60 km/h jashtë rrugës. Kjo e bën transportuesin e personelit të blinduar AMX-10RC një nga mjetet e blinduara më të shpejta në klasën e tij.

AMX-10RC

AMX-10RC është i pajisur me pezullim hidropneumatik me hapje dhe pjerrësi të ndryshueshme, e cila ju lejon të përshtateni shpejt dhe me efikasitet në lloje të ndryshme të terrenit. Përveç kësaj, ai mund të kapërcejë pengesat e ujit falë pajisjeve speciale të sigurisë që parandalojnë shfaqjen e forcave hidrodinamike që mund të dëmtojnë makinën.

Vlen gjithashtu të theksohet se mjeti i blinduar ka manovrim të lartë për shkak të dizajnit dhe peshës së tij të lehtë, e cila është rreth 16 ton. Është interesante se AMX-10 kontrollohet si një tank: boshtet e rrotave të tij nuk rrotullohen, dhe drejtimi i lëvizjes ndryshohet duke ndërruar marshin veçmas për rrotat e anëve të ndryshme të makinës. Kjo bën të mundur kthimin në vend dhe e bën karrocën më të thjeshtë dhe më kompakte. AMX-6RC 6×10 AWD është gjithashtu i pajisur me një sistem të centralizuar të fryrjes së gomave.

Lexoni gjithashtu: Rishikimi i Bayraktar TB2 UAV: ​​Çfarë lloj bishë është kjo?

Ekuipazhi AMX-10RC

AMX-10 ishte projektuar për të transportuar gjashtë persona - katër anëtarë të ekuipazhit dhe dy këmbësorë. Ekuipazhi përbëhet nga një shofer, një komandant, një operator radio dhe një gjuajtës. Selia e shoferit ndodhet në pjesën e përparme të makinës, pjesa tjetër e ekuipazhit ndodhet në kullë.

AMX-10RC

Komandanti ka në dispozicion një panel kontrolli dhe një sistem vëzhgimi që përfshin një periskop, një pamje optike dhe një kamerë termike. Gunner-gunner është përgjegjës për fuqinë e zjarrit të transportuesit dhe kontrollon topin.

AMX-10RC mund të transportojë ngarkesë shtesë me peshë deri në 500 kg. Kjo ju lejon të mbani pajisje shtesë, municione dhe materiale të tjera.

AMX-10RC

Përbërja e personelit të AMX-10 varet nga detyra specifike e kryer nga transportuesi i personelit të blinduar. Mund të përdoret për të ofruar mbështetje zjarri për njësitë e zbulimit dhe këmbësorisë dhe për të ofruar mbështetje luftarake për njësitë me detyra speciale.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: armë moderne vetëlëvizëse PzH 2000

Armët e fuqishme

AMX-10RC ka si armën kryesore një armë GIAT CN-105-105 57 mm, e cila është montuar në shasinë e transportuesit të personelit të blinduar. Kjo armë mund të gjuajë predha konvencionale ose predha kumulative që mund të depërtojnë në armaturën e automjeteve të blinduara të lehta. AMX-10 është gjithashtu i pajisur me një mitraloz 7,62 mm, i cili ndodhet në kullë, përveç kësaj, është e mundur të instalohen mitralozë 7,62 mm në anët e transportuesit të personelit të blinduar.

AMX-10RC

Topi GIAT CN-105-57 ka një rreze veprimi deri në 6 km, duke lejuar AMX-10RC të sigurojë mbështetje këmbësorie në një distancë të konsiderueshme nga vija e frontit. Për më tepër, transportuesi i personelit të blinduar është i pajisur me forca të blinduara shtesë në kullë dhe byk, i cili siguron një nivel të caktuar mbrojtjeje për ekuipazhin kundër armëve të vogla, mortajave dhe granatahedhësve.

AMX-10RC

Përveç armëve, AMX-10RC është gjithashtu i pajisur me një sërë sistemesh elektronike, duke përfshirë sistemet e navigimit dhe mbikëqyrjes, të cilat lejojnë ekuipazhin të marrë shpejt informacione rreth mjedisit përreth dhe kundërshtarëve të mundshëm.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: armë kundërajrore vetëlëvizëse gjermane Gepard

Pajisje shtesë AMX-10RC

Përveç armëve të fuqishme dhe mbrojtjes së mirë të blinduar, AMX-10RC ka pajisje shtesë që e lejojnë atë të jetë efektiv në fushën e betejës. Në veçanti, mund të pajiset me pamjet e natës, gjë që e lejon atë të kryejë detyra gjatë natës.

AMX-10RC

Duhet gjithashtu të theksohet se AMX-10 mund të pajiset me pajisje moderne navigimi që i lejojnë ekuipazhit të përcaktojë me saktësi vendndodhjen e tyre dhe të lundrojë shpejt në fushën e betejës. Të gjithë këta përbërës lejojnë që transportuesi i personelit të blinduar AMX-10RC të jetë shumë efektiv në fushën e betejës dhe të kryejë me sukses detyrat e zbulimit dhe mbështetjes së zjarrit të këmbësorisë.

Gjithashtu interesante: Armët e fitores së Ukrainës: Automjetet e blinduara të zbulimit Fennek

Specifikimet

 • Ekuipazhi: 4 persona (komandant, shofer, gjuajtës, operator radio)
 • Gjatësia: 9,1 m (me top)
 • Gjatësia e trupit: 6,24 m
 • Gjerësia: 2,98 m
 • Lartësia: 2,64 m
 • Pesha: 16,6 ton
 • Armatura: forca të blinduara prej çeliku 13 mm deri në 50 mm të trasha
 • Armatimi: 105 mm armë të lëmuar, mitraloz 7,62 mm
 • Motori: SACM V8 naftë (325 kf)
 • Shpejtësia maksimale: 90 km/h
 • Gama e lëvizjes në rrugë: 600 km
 • Gama jashtë rrugës: 450 km

AMX-10RC ka lëvizshmëri të lartë dhe mund të lëvizë me shpejtësi të madhe në çdo lloj terreni. Ai është gjithashtu i pajisur me sisteme speciale që i mundësojnë të lëvizë nëpër ujë, të kalojë pengesat ujore dhe të transportojë mallra. Të gjitha këto karakteristika lejojnë që AMX-10RC të kryejë me sukses detyrat që lidhen me zbulimin, mbrojtjen luftarake dhe veprime të tjera në fushën e betejës.

Lexoni gjithashtu: Armë Fitoret e Ukrainës: kompleksi i raketave anti-ajrore Aspide

Pse AMX-10RC quhet shkatërrues tankesh?

AMX-10 quhet shkatërrues tankesh për shkak të fuqisë së tij të zjarrit dhe aftësisë për të manovruar shpejt në fushën e betejës. Ai është i armatosur me një armë 105 mm që mund të depërtojë në armaturën e tankeve, si dhe një mitraloz 7,62 mm që siguron fuqi shtesë zjarri.

AMX-10RC ka shpejtësi dhe manovrim të lartë, falë të cilave mund të lëvizë shpejt nëpër fushën e betejës dhe të ndryshojë pozicionet, duke shmangur zjarrin e tankeve dhe njësive të tjera armike. Gjithashtu, ai ka forca të blinduara mjaft të mira, të cilat i lejojnë të mbrojë ekuipazhin nga shpërthimi i minave, predhave dhe granatave.

AMX-10RC

Në përgjithësi, AMX-10 është një transport luftarak mjaft i gjithanshëm që mund të kryejë një sërë detyrash në fushën e betejës. Megjithatë, për shkak të fuqisë së zjarrit dhe manovrimit, ai mund të jetë mjaft efektiv kundër tankeve të armikut dhe mjeteve të tjera të rënda luftarake.

Jam i sigurt se një pajisje e tillë e besueshme dhe e mbrojtur është shumë e nevojshme për mbrojtësit tanë në vijën e parë. Prandaj, ne u jemi sinqerisht mirënjohës partnerëve tanë perëndimorë, veçanërisht Francës, për mbështetjen dhe furnizimin e tyre me pajisje moderne ushtarake.

Ne besojmë te mbrojtësit tanë. Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Lavdi Forcave të Armatosura! Lavdi Ukrainës!

Lexoni gjithashtu:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

1 Koment
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
René
René
2 muaj më parë

Bëj jeito q tu enalteceste si qualidade do Amx-10, parezia ate q tu falavas do LeClerc Amx-32…esse “char de Combat” frances possui blindagem fraca e canhão 105mm (tanks modernos usam 120mm). Não é um cc pra usar na “zona gri”, aliás, tá tudo muito complicado para tanks hj em dia; Leopard 2A6 explodindo q nem garrafa de alkool.

Popullore tani