Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
StattiPajisjet ushtarakeArmët e fitores së Ukrainës: M2 Bradley BMP

Armët e fitores së Ukrainës: M2 Bradley BMP

-

Ukraina do të marrë së shpejti një automjet luftarak të blinduar të këmbësorisë Bradley M2, si pjesë e paketës së ardhshme të ndihmës nga SHBA. Sot gjithçka ka të bëjë me këtë BMP të fuqishme.

Kohët e fundit, u bë e ditur se Pentagoni ka përcaktuar saktësisht se cili modifikim i Bradley M2 do të arrijë në Ukrainë. Mbrojtësit tanë do të marrin automjete luftarake të këmbësorisë Bradley M2 në versionin M2A2 ODS (Operation Desert Storm). Ky modifikim u zhvillua në bazë të përvojës së fituar gjatë luftës në Irak në 1991 (operacioni "Stuhia e Shkretëtirës"). Në rishikimin tonë, ne do të flasim për të gjitha modifikimet e Bradley M2, por do t'i kushtojmë vëmendje të veçantë modifikimit M2A2 ODS (Operation Desert Storm). Sepse është ajo që do të ndihmojë ushtarët e Forcave të Armatosura për t'i rezistuar pushtuesve rusë.

Bradley M2A2 ODS

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: Boksieri gjerman RCH 155 vetëlëvizës

Fakte interesante rreth Bradley M2 BMP

Bradley M2 është një automjet luftarak i këmbësorisë amerikane, i quajtur pas gjeneralit legjendar amerikan Omar Bradley. Ajo u krijua në vitet 1970 nën ndikimin e BMP-1 sovjetike dhe gjermane Marder. Ai u zhvillua si një alternativë më e mbrojtur dhe më e armatosur ndaj transportuesit të blinduar të personelit M113.

Bradley M2A2 ODS

Në vitin 1972, filloi puna për krijimin e një mjeti të ri luftarak të mekanizuar të këmbësorisë për Ushtrinë Amerikane. Pas një periudhe të gjatë projektimi, u shfaqën ndryshime në specifikimet, testet, një sistem prej dy automjetesh luftarake: Bradley M2 BMP dhe Automjeti Luftarak i Kalorësisë, i cili u quajt Bradley M3. Dorëzimi i Bradley M2, i cili filloi në vitin 1981, vazhdon edhe sot e kësaj dite, me më shumë se 4600 automjete luftarake të prodhuara.

Roli kryesor i Bradley M2 është të sigurojë transportin e njësive të motorizuara të këmbësorisë dhe mbështetjen e tyre me zjarr në fushën e betejës.

Lexoni gjithashtu: Armë Fitoret e Ukrainës: kompleksi i raketave anti-ajrore Aspide

Variantet e Bradley M2 BMP

Mjetet luftarake të këmbësorisë Bradley M2 për gati gjysmë shekulli të ekzistencës së tyre kanë kaluar shumë faza të modernizimit dhe përmirësimit dhe aktualisht janë një nga transportuesit e personelit të blinduar më të mbrojtur. Inxhinierët me të vërtetë arritën të krijonin një makinë me forca të blinduara të besueshme, të përmirësonin armatimin dhe pajisjet teknike të Bradley M2.

Bradley M2A2 ODS

Le të hedhim një vështrim më të afërt në opsionet Bradley M2:

 • Bradley M2: ky është modeli bazë i automjetit luftarak të këmbësorisë amerikane, i cili u lëshua për herë të parë në 1981 dhe u bë baza për modifikimet e mëvonshme.
 • Bradley M2A1: ky është një zhvillim i mëtejshëm i makinës standarde Bradley M2 me një lëshues të përmirësuar të raketave të drejtuara antitank TOW-2 të gjeneratës së re. Makina është e pajisur me blloqe të armaturës dinamike dhe një sistem të përmirësuar të mbrojtjes RHC.
 • Bradley M2A2: zhvilluar në vitin 1988. Ky variant mori një motor të modernizuar Cummins VTA-903-T600 me një kapacitet prej 600 kf. Makina ka pezullim të përforcuar dhe mbrojtje të përmirësuar të armaturës. Vrimat e zjarrit u hoqën nga anët e bykut ndërsa u shtuan panele të blinduara. Blloqe shtesë të armaturës dinamike mund të instalohen për të mbrojtur kundër predhave dhe raketave antitank. Kulmi i bykut u përforcua me fletë çeliku për të përmirësuar mbrojtjen kundër minave dhe u shfaq një panel i brendshëm. Harku i përparmë i Bradley M2A2 i reziston goditjes së municionit të blinduar 30 mm. Mbrojtja rrethore siguron zjarrin e mitralozëve të kalibrit të madh 14,5 mm. Por për shkak të peshës së rritur ndjeshëm, kjo makinë doli të ishte e pafuqishme. Shpejtësia maksimale në autostradë ishte 56 km/h. Gama pa karburant është ulur në 400 km. Ai gjithashtu pati një ndikim negativ në lëvizjen jashtë rrugës.
 • Bradley M2A2 ODS: një version i përditësuar i zhvilluar në 1995. Përmirësimet u bazuan në përvojën luftarake gjatë Luftës së Gjirit Persik të vitit 1991. Makinat e modernizuara ishin të pajisura me një matës rreze lazer të sigurt për sytë dhe një sistem navigimi taktik me një marrës GPS. Kishte gjithashtu një pajisje anti-raketë që mund të shkatërronte raketat me drejtim manual të gjeneratës së parë. Një përmirësim tjetër ishte sistemi i informacionit komandues në fushën e betejës. Një sistem imazhi termik u instalua në sediljen e shoferit për funksionim gjatë natës dhe në kushte të pafavorshme moti. Hapësira e brendshme e magazinimit është optimizuar dhe është shtuar një vend shtesë. Kroacia arriti një marrëveshje me SHBA për të blerë 89 automjete M2A2 ODS për 196,4 milion dollarë.Marrëveshja përfshinte 22 automjete shtesë për pjesë këmbimi. Pra, çmimi për njësi është mbi 2,2 milion dollarë për një Bradley M2A2 ODS të përdorur. Sipas informacioneve të fundit, është ky model që do të shkojë në Forcat e Armatosura të Ukrainës, ndaj më poshtë do të flasim për të më në detaje.
 • Bradley M2A3: ky është një version i mëtejshëm i modernizuar i prezantuar në 2002. Aktualisht, është ky version i mjetit luftarak të këmbësorisë Bradley që është në shërbim me ushtrinë amerikane. Shumica e modifikimeve të mëparshme të automjetit luftarak të këmbësorisë Bradley u modernizuan në këtë standard. BMP është e pajisur me armaturë dinamike të gjeneratës së re, një sistem të ri navigimi dhe ka disa përmirësime të tjera. Pesha e tepërt gjithashtu ndikon negativisht në lëvizshmërinë e makinës, përveç kësaj, nuk ishte e mundur të integroheshin aftësi të tjera sepse makina arriti kufirin e peshës.
 • Bradley M2A4 është një modernizim i mëtejshëm i mjeteve luftarake ekzistuese të këmbësorisë Bradley. Ka një motor të ri që zhvillon një fuqi prej 675 kf. Sisteme elektronike të avancuara. Në vitin 2018, u dha një kontratë për të përmirësuar disa BMP të vjetra M2A2 dhe M2A3 në standardin e ri M2A4. Dorëzimi i pajisjeve të përditësuara filloi në vitin 2020. Në vitin 2022, njësia e parë operacionale u pajis me automjete të modernizuara M2A4 Bradley. Ushtria amerikane planifikon të përmirësojë më shumë se 700 Bradley në standardin M2A4 deri në vitin 2029.
 • Makinë luftarake Bradley M3 (Automjeti luftarak i kalorësisë) kryen kryesisht rolin e mjetit të blinduar të zbulimit. Ai operohet nga një ekuipazh prej 3 personash dhe strehon 2 skautë të tjerë. Nga pamja e jashtme, ky version është shumë i ngjashëm me Bradley M2 BMP. 
 • Ekziston gjithashtu një version i përmirësuar i mjetit kundërajror me rreze të shkurtër M6 Linebacker në bazën e mjetit luftarak të këmbësorisë Bradley që mbante katër raketa tokë-ajër Stinger në vend të TOW ATGW. Ai hyri në shërbim me ushtrinë amerikane në 1997. Janë porositur gjithsej 99 makina M6 Linebacker. Megjithatë, në vitin 2006, këto makina u dekomisionuan për shkak të mungesës së kërcënimit ajror ndaj forcave të armatosura të SHBA. Një total prej 88 automjetesh M6 Linebacker u hoqën raketat e tyre Stinger dhe u konvertuan në BMP standarde M2A2.
 • Makinë e përparuar e vëzhgimit Bradley M7: ky variant u zhvillua për të zëvendësuar automjetin e përparuar të vëzhgimit M981. Bradley M7 në përgjithësi është shumë i ngjashëm me M2, por lëshuesi për raketat antitank TOW është zëvendësuar me pajisje shënjestrimi dhe sensorë të tjerë. Kjo makinë mund të lokalizojë objektivat në një distancë deri në 20 km. Nxit zjarr artilerie në objektiva të specifikuara ose drejton municione me precizion të lartë drejt tyre. Gjithashtu vlen të përmendet raketa-hedhësi M270 MLRS në një shasi Bradley.
 • M1283 transportues i blinduar i personelit: ky është një version pa frëngji i Bradley M2A3 me një strukturë të brendshme të ndryshme. Ai u zhvillua nga BAE Systems nën programin e US Armored Multi-Purpose Vehicle (AMPV) dhe përfundimisht hyri në shërbim. Ky transportues i blinduar i personelit zëvendëson transportuesit e vjetër të personelit të blinduar M113A3 në shërbim me ushtrinë amerikane. M1283 bazë është në dispozicion në variante të ndryshme.
 • Një version interesant i BMP Bradley është një ambulancë me një kullë të çmontuar, e cila është e pajisur me një shasi të modifikuar. Ajo definitivisht nuk do të ishte e tepërt për paramedikët tanë në vijën e parë.

Lexoni gjithashtu: Rishikimi i Bayraktar TB2 UAV: ​​Çfarë lloj bishë është kjo?

Çfarë dihet për Bradley M2A2 ODS

Ky version i BMP amerikan është ndërtuar plotësisht në bazë të Bradley M2, prandaj, në përgjithësi, është ky version me theks në modernizimin që duhet të merret parasysh.

M2A2 Bradley AIFV (Mjeti luftarak i këmbësorisë së blinduar) u prezantua në ushtrinë amerikane në 1988. Ky është një version i përmirësuar i makinës standarde Bradley M2A1. Përmirësimet përfshijnë sa më poshtë: rritja e mbijetesës së automjetit përmes rikuperimit të municioneve, mbrojtje e brendshme e armaturës së montimeve të çelësave, rreshta dhe lidhëse për një ekran të përmirësuar të tymit të automjetit, mbrojtje shtesë e armaturës për bykun dhe frëngjinë, një qefin balistik për pamjen rezervë të komandantit, dhe ngasja dhe pezullimi i përmirësuar. Ushtria amerikane gjithashtu ka përmirësuar pothuajse të gjithë Bradley M2A1 të mëparshme në standardin M2A2. Pas operacionit "Stuhia e Shkretëtirës", Bradley M2A2 u modernizua përsëri: u shfaq një matës lazer i dioksidit të karbonit të sigurt për sytë, një sistem pozicionimi global dhe busull, një sistem identifikimi luftarak dhe një imazh termik për shoferin.

Bradley M2A2 ODS

Dihet se 1423 makina Bradley M2A2 u sollën në standardin e ri, i cili u quajt Bradley M2A2 ODS (Operation Desert Storm).

Bradley M2A2 ODS

Për një kohë të gjatë, këto BMP ishin në shërbim vetëm me ushtrinë amerikane, por në gusht 2018, Forcat e Armatosura Libaneze morën grupin e parë të tetë automjeteve luftarake të këmbësorisë Bradley M2A2 ODS si pjesë e programit të ndihmës ushtarake të SHBA-së për Libanin. Në dhjetor 2019, qeveria amerikane njoftoi transferimin e gati 60 automjeteve luftarake të këmbësorisë Bradley M2A2 në konfigurimin ODS në Kroaci, sipas një deklarate të ministrit kroat të mbrojtjes Damir Krsticevic. Në qershor 2020, u zbulua se Greqia po merr gjithashtu Bradley M2A2 ODS nga SHBA.

Lexoni gjithashtu: 

Pamja dhe mbrojtja e Bradley M2A2 ODS

Paraqitja e Bradley M2A2 ODS është e ngjashme me versionin standard të Bradley M2A2, i cili, nga ana tjetër, mori gjithçka që është në versionin bazë të Bradley M2A1.

Pra, Bradley M2A2 është i pajisur me forca të blinduara të reja shtesë. Pllakat e blinduara u shtuan në pjesët ballore dhe anësore të bykut. Frëngjisë iu shtuan edhe fletë të blinduara për të rritur mbrojtjen. Brenda, municionet, minat dhe flakët u zhvendosën në pjesën e poshtme dhe të pasme të bykut për të zvogëluar ekspozimin ndaj zjarrit të armikut. Batanije të ngurta Kevlar, të quajtura copëza, u instaluan gjithashtu brenda për të ndaluar fragmente të blinduara, plumba dhe copëza që të fluturonin brenda me rezultate shkatërruese. Vrimat e qitjes së këmbësorisë në anët e bykës u mbyllën me armaturë të re të aplikuar, por dy vrimat në pjesën e bishtit u ruajtën. Mitralozi M240C tani ka një qefin mbrojtës dhe një mburojë gjysmë rrethore është ngjitur në pjesën e pasme të frëngjisë për të shtuar më shumë hapësirë ​​ruajtëse dhe gjithashtu për të parandaluar shpërbërjen e armaturës kur goditet nga një predhë armike.

Bradley M2A2 ODS

Ky armaturë shtesë dhe përmirësime të brendshme e rritën peshën e Bradley nga 25 në 33 ton. Armatura e re mbron Bradley-n nga raundet APDS dhe RPG (ose armë të ngjashme antitank) 30 mm. Stafi tani u rrit përsëri në shtatë persona, gjashtë prej të cilëve ulen përballë njëri-tjetrit në dy stola me nga 3 persona secili. Njeriu i shtatë ulet drejtpërdrejt pas shoferit, si në M2 ose M2A1.

Bradley M2A2 ODS

Automjeti luftarak i këmbësorisë Bradley M2 ka një trup të blinduar prej alumini të salduar. Harku i përparmë ka një konstruksion të laminuar të ndarë nga një aliazh alumini dhe çeliku. Versioni fillestar siguroi mbrojtje kundër predhave 14,5 mm shpuese të blindave. Versionet e modernizuara të BMP morën mbrojtje të plotë kundër municioneve të kalibrit nga 7,62 mm në 12,7 mm dhe fragmenteve të predhave të artilerisë. Më pas, niveli i mbrojtjes u rrit në të gjitha modelet e përditësuara. Automjetet e përmirësuara janë gjithashtu të pajisura me njësi të blinduara dinamike që mund t'i rezistojnë goditjeve RPG. Bradley M2 ODS BMP është gjithashtu i pajisur me një sistem mbrojtjeje të ekuipazhit kundër kërcënimeve radioaktive dhe kimike.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

Armatimi Bradley M2A2 ODS

Bradley M2A2 ODS ka saktësisht të njëjtin armatim si versioni i mëparshëm i M2A2. Automjeti luftarak i blinduar i këmbësorisë është i armatosur me armën 25 mm Bushmaster Chain Gun të kompanisë ATK Gun Systems, e cila qëllon si plumba depërtues të blinduar dhe me eksploziv të lartë. BMP ka gjithashtu një mitraloz 7,62 mm M240C të montuar në mënyrë koaksiale në të djathtë të armatimit kryesor. Në harkun e kullës janë instaluar edhe tetë granata-hedhës tymi, katër në secilën anë të armatimit kryesor. Automjeti është gjithashtu i armatosur me dy raketa-hedhës antitank të aftë për të gjuajtur raketa TOW-2 të montuara në të majtë të frëngjisë.

Bradley M2A2 ODS

Për të depërtuar në tanke të mbrojtura nga forca të blinduara dinamike, TOW-2 është e pajisur me një kokë lufte tandem. Raketa antitank Javelin zëvendësoi raketën e mëparshme Dragon në Bradley M2A2. Këtu është edhe ajo në vendin e saj. Dihet gjithashtu se Bradley M2A2 ODS BMP është i aftë të mbajë ose pesë raketa TOW ose tre raketa TOW dhe dy Javelins legjendare. Është interesante se gjatë operacioneve ushtarake amerikane në Irak nga viti 2003 deri në vitin 2011, automjetet e blinduara Bradley shkatërruan më shumë automjete të blinduara iraniane sesa tanket kryesore të betejës Abrams.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

Motori Bradley M2A2 ODS dhe lëvizshmëria

Bradley M2A2 ODS ishte i pajisur me një motor të ri të fuqishëm Cummins VTA-903 me 600 kuaj fuqi, nga 500 kuaj fuqi. e makinës serike origjinale Bradley M2A. Fuqia e rritur është e nevojshme për të përballuar peshën e shtuar të makinës, e cila gjithashtu është rritur në 27 ton. Bradley M2A2 ODS BMP i përditësuar mori një transmetim të ri dhe filtri i ajrit të marrjes u zgjerua për të përmbushur kërkesat shtesë të rrjedhës së ajrit të më shumë motor i fuqishëm. U instalua një tub me diametër më të madh dhe u bënë ndryshime në silenciatorin ekzistues të ajrit. Për të përballuar peshën e shtuar, pezullimit iu shtuan edhe shufra më të forta rrotullimi.

Bradley M2A2 ODS

Motori ndodhet përpara. Është çiftuar me një transmetim automatik. Bradley M2A2 ODS është një mjet amfib, për të cilin përdoret një barrierë lundruese. Lundrueshmëria mund të përmirësohet duke instaluar rezervuarë të fryrjes. Në ujë, automjeti luftarak i këmbësorisë Bradley drejtohet nga binarët rrotullues.

Automjeti luftarak i këmbësorisë Bradley M2A2 ODS është i aftë për një shpejtësi prej 56 km/h dhe ka një distancë operacionale maksimale deri në 400 km.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: armë moderne vetëlëvizëse PzH 2000

Pajisje shtesë Bradley M2A2 ODS

Shtesa më interesante është platforma e re komanduese Force XXI Battle Command Brigade and Below (FBCB2). Ky është një sistem i ndërgjegjësimit të situatës (sistemi i informacionit luftarak) që funksionon në bazë të Linux. Falë këtij sistemi, ju mund të gjurmoni njësitë tuaja dhe ato armike në hartë. Të gjitha informacionet dhe grumbullimi bëhen pothuajse në kohë reale bazuar në vendndodhjet e përditësuara të automjeteve miqësore në fushën e betejës.

Bradley M2A2 ODS

Të dhënat e vendndodhjes së forcës miqësore mblidhen përmes rrjetit radio taktik të linjës së shikimit të Sistemit të Raportimit të Vendndodhjes së Përmirësuar të Pozicionit (EPLRS) dhe rrjetit satelitor BFT (Blue Force Tracking). Informacioni paraqitet në mënyrë grafike dhe të dhënat shkëmbehen nëpërmjet mesazheve me tekst në vend të raporteve zanore.

Bradley M2A2 ODS

Interesante, versioni i përditësuar i Bradley M2A2 ODS mori një distancues lazer të teknologjisë së fundit ELRF me një distancë deri në 10 km, një sistem mbrojtjeje kundër raketave të gjeneratës së parë dhe një sistem navigimi taktik TACNAV me një marrës GPS. dhe busull dixhitale.

Bradley M2A2 ODS

Zhvilluesit gjithashtu u kujdesën për ekuipazhin e mjetit luftarak të këmbësorisë. Kështu, ata vendosën të zëvendësojnë karriget individuale në ndarjen e uljes me stola, pasi doli se është më e përshtatshme dhe më e shpejtë të largohesh nga makina. Ata madje u kujdesën për sistemin e ngrohjes së thatë pikërisht në PKM.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore MIM-23 Hawk

Karakteristikat teknike të Bradley M2A2 ODS

 • Përmasat: gjatësia 6,55 m; gjerësia 3,28 m; lartësia 2,97 m
 • Armatura: Armatura standarde me shumë shtresa. Mbrojtje kundër RPG-ve, predhave APDS të nënkalibrit shpues të blinduar 30 mm dhe fragmenteve të predhave 155 mm
 • Armatimi: top 25 mm M242, mitraloz i dyfishtë 7,62 mm M240C, 2 hedhës TOW dhe granatahedhës tymi 2×4
 • Pesha: në gjendje luftarake 27 ton
 • Shpejtësia maksimale: 56 km/h
 • Gama e funksionimit: 400 km
 • Kapaciteti: 3 anëtarë ekuipazhi + 6 ushtarë të forcave speciale
 • Pajisjet shtesë: Sistemi i mbrojtjes RHC, imazhe termike të shikimit të natës, fikëse zjarri automatike.

Aktualisht, dihet se rreth 500 personel ushtarak ukrainas tashmë po i nënshtrohen trajnimit për Bradley M2A2 ODS, i cili do të zgjasë për një muaj. Jam i sigurt se një mjet luftarak i tillë i besueshëm dhe i mbrojtur i këmbësorisë është shumë i nevojshëm për mbrojtësit tanë. Prandaj, ne u jemi sinqerisht mirënjohës partnerëve tanë perëndimorë për mbështetjen dhe furnizimin e tyre me armë moderne.

Bradley M2A2 ODS

Ne besojmë te mbrojtësit tanë. Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Lavdi Forcave të Armatosura! Lavdi Ukrainës!

Lexoni gjithashtu:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani