Oukitel WP21 Ultra
realme 10 4 G
StattiPajisjet ushtarakeArmët e fitores së Ukrainës: Rishikimi i tankut Leopard 2

Armët e fitores së Ukrainës: Rishikimi i tankut Leopard 2

-

Më në fund pritëm! Polonia i dorëzoi Ukrainës tanket e para të betejës Leopard 2. Sot do të flasim për këtë tank modern.

Lajmi se tanket e famshme gjermane Leopard 2 më në fund do të mbërrijnë në Ukrainë u përhap shpejt në hapësirën e informacionit jo vetëm të Ukrainës, por të gjithë botës. Fakti është se partnerët perëndimorë për herë të parë dolën vullnetarë për të dorëzuar tanke luftarake në Forcat tona të Armatosura. Janë këto armë që na duhen tani për t'i rezistuar sulmit rus, janë këto armë që nevojiten për operacionet mbrojtëse dhe kundërsulmuese për të çliruar territoret e pushtuara përkohësisht. Të gjithë e kanë kërkuar prej kohësh, por procesi u zvarrit për disa muaj. Dhe kështu ndodhi.

Leopard-2

Sot duam të flasim për tankun legjendar të betejës Leopard 2, historinë, opsionet, armët e tij. Ne do t'i kushtojmë vëmendje të veçantë versionit Leopard 2PL, i cili është në shërbim me Ushtrinë Polake, prandaj, me shumë mundësi, ata do të jenë të parët që do të mbërrijnë në Ukrainë.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: armë moderne vetëlëvizëse PzH 2000

Tanku më i suksesshëm i Luftës së Ftohtë

Leopard 2 është një tank kryesor luftarak i prodhuar nga Gjermania i projektuar dhe prodhuar nga Krauss-Maffei Wegmann, pasardhësi i tankut kryesor të betejës Leopard 1. Versioni Leopard 2A4 formon bazën e familjes moderne Leopard.

Leopard 2 ishte dhe konsiderohet si shenjë dalluese e ndërtimit të tankeve gjermane. Zhvillimi i tij mund të konsiderohet si vazhdimësi e traditave të shembujve më të mirë të ish Wehrmacht-it gjerman. Sidoqoftë, kjo nuk ishte e dhënë, pasi disa modele të automjeteve të blinduara gjermane të pasluftës ishin të pasuksesshme. Po, automjeti luftarak i këmbësorisë HS 30 ishte një dështim i plotë, prodhimi i tij u shoqërua me skandale korrupsioni dhe në kohën e ndërtimit, ky shkatërrues armësh ishte tashmë i vjetëruar.

Leopard-2

Natyrisht, e gjithë kjo nuk vlen për tankun Leopard 1. Megjithatë, tanku i parë i pasluftës nuk bëri përshtypje me besueshmërinë e armaturës. Ai u reduktua në gjërat thelbësore. Në kohën e zhvillimit të konceptit të këtij rezervuari, besohej se të ashtuquajturat predha termike, të cilat prenë çelikun me një rrymë plazme të nxehtë, do të depërtonin akoma në çdo armaturë, kështu që dukej e kotë të përdoreshin gjithnjë e më të trasha dhe pllaka të blinduara të rënda. Ky vlerësim doli të ishte i gabuar, dhe kështu ndodhi që Leopard 1 nuk i mbrojti tanket e modelit T nga predhat e tankeve sovjetike. Për më tepër, arma e saj kryesore e kalibrit 105 milimetra nuk mund të depërtonte në forca të blinduara ballore të tankeve të reja ruse në atë kohë.

Leopard-2

Në këtë situatë u zhvillua Leopard 2. Ai ishte më i madh, më i fortë dhe më i fuqishëm se paraardhësi i tij. Krahasuar me modelet konkurruese, konflikti kryesor midis mbrojtjes, lëvizshmërisë dhe fuqisë së zjarrit u zgjidh në mënyrë më bindëse këtu. Në dizajnin bazë, Leopard 2 qëndronte diku në mes midis tankeve sovjetike dhe tankeve të aleatëve perëndimorë. Modelet si T-72 janë dukshëm më të vogla, më të lehta dhe më të shkathëta. Abrams nga SHBA, nga ana tjetër, është më i rëndë dhe më pak i lëvizshëm.

Disa fakte interesante rreth zhvillimit të tankeve Leopard 2. Në vitin 1977, ushtria gjermane zgjodhi Krauss-Maffei si kontraktuesin kryesor për prodhimin serik të Leopard 2 dhe urdhëroi prodhimin e 1800 tankeve, 990 prej të cilëve do të ishin ndërtuar nga Krauss-Maffei dhe pjesa tjetër për t'u prodhuar 810 tanke u angazhuan nga kompania Rheinmetall. Pse e vendosi këtë Bundeswehr? Sepse nxitonin, sepse tanket duheshin urgjentisht. Tanku i parë i para-prodhimit Leopard 2 MBT u dorëzua në fund të vitit 1978 në terrenin e stërvitjes së ushtrisë gjermane, ku u testua dhe u miratua me sukses. Seriali i parë Leopard 2 u dha nga Krauss-Maffei në tetor 1979. Në vitin 1979 u dorëzuan vetëm gjashtë tanke, në 1980 tashmë 100, në 1981 - 220, dhe deri në vitin 1982 prodhimi ishte 300 tanke në vit. Aktualisht, Leopard 2 është në shërbim me vende si Austria, Kanadaja, Kili, Danimarka, Finlanda, Gjermania, Greqia, Holanda, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Singapori, Zvicra, Suedia, Spanja dhe Turqia, me gjithsej 3200 makineri. në modifikime të ndryshme.

Armët e fitores së Ukrainës: Rishikimi i tankut Leopard 2

Duke cituar informacionin e publikuar më 20 maj 2022, Republika Çeke konfirmoi dërgimin e tankeve Leopard 2A4 nga Gjermania në këmbim të transferimit të T-72 sovjetike në Ukrainë. Më 5 qershor 2022, Spanja njoftoi marrjen e 40 tankeve Leopard 2A4. Më 15 nëntor 2022, kompania gjermane Rheinmetall njoftoi dërgimin e Leopard 2A4 në Sllovaki. Më 19 dhjetor 2022, Ministria e Mbrojtjes e Sllovakisë mori tankun e parë Leopard 2A4 nga Gjermania. Dhe tani këto mjete luftarake do të vijnë edhe në Ukrainë.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: armë kundërajrore vetëlëvizëse gjermane Gepard

Një shumëllojshmëri opsionesh

Siç e përmenda më lart, prodhimi i Leopard 2 filloi në vitin 1978. Për një periudhë të gjatë, versione të ndryshme të këtij rezervuari u zhvilluan për klientë të ndryshëm. Për më tepër, modernizimet në shkallë të gjerë u kryen vazhdimisht. Pra, ka një numër të madh opsionesh në qarkullim sot, sepse jo të gjitha tanket e vjetra janë përditësuar gjithmonë. Përveç tankeve, të cilat janë plotësisht funksionale dhe në shërbim luftarak, ka edhe stoqe të mëdha makinerish të shkallëve të ndryshme të ruajtjes.

Leopard 2

Por megjithatë, le të shqyrtojmë shkurtimisht opsionet kryesore të Leopard 2:

 • versioni bazë Leopard 2: ky është versioni i parë i rezervuarit, i cili u zhvillua nga Krauss-Maffei Wegmann dhe u vu në shërbim me Bundeswehr.
 • Leopardi 2A1: Përmirësimi i parë i rezervuarit bazë Leopard 2, i cili mori një numër përmirësimesh të vogla, duke përfshirë instalimin e pamjes së një gjueti termike, mbrojtje të përmirësuar dhe municione të reja.
 • Leopardi 2A2: ky model i rezervuarit mori një pamje të re termike, një pllakë deflektori për periskopin dhe një kapelë të zgjeruar, e cila siguronte mbrojtje më të mirë për sistemin ekzistues të mbrojtjes RHC.
 • Leopardi 2A3: ndryshimi kryesor ishte shtimi i radiove dixhitale SEM80/90 (të instaluara në të njëjtën kohë në Leopard 1), si dhe kapakët e rimbushjes së municioneve të salduara.
 • Leopardi 2A4: versioni më i zakonshëm 2023 i familjes Leopard 2. Modelet Leopard 2A4 kanë ndryshime më të rëndësishme, duke përfshirë një sistem të automatizuar të shuarjes së zjarrit, një sistem kontrolli plotësisht dixhital të zjarrit i aftë për të trajtuar lloje të reja municionesh dhe një frëngji të përmirësuar me titan të sheshtë/ armaturë tungsteni. Më poshtë do të flas për këtë version më në detaje.
 • Leopardi 2A5: Varianti A5 mori forca të blinduara shtesë në formë pyke në pjesën e përparme të frëngjisë dhe në pjesën e përparme të anëve. Këto tanke gjithashtu morën disa përmirësime në përbërjen kryesore të armaturës. Pjesa e brendshme e rezervuarit mori mbrojtje shtesë për të zvogëluar fragmentet në rast të depërtimit të armaturës. E treta "e rëndë" e pragjeve anësore u zëvendësua me një të re, më të fortë të bërë nga një aliazh special.
 • Leopardi 2A6: Ky tank ishte i pari që mori armën 120 mm Rheinmetall L55 dhe një sërë ndryshimesh të tjera. Ekziston gjithashtu një version i Leopard 2A6M me mbrojtje të zgjeruar nga minat nën shasi dhe një numër përmirësimesh të brendshme për të rritur mbijetesën.
 • Leopard 2PSO: ky version u zhvillua posaçërisht për luftën urbane, e cila shpesh ndodh në operacionet paqeruajtëse. Leopard 2 PSO është i pajisur me mbrojtje më efektive të gjithanshme, një stacion armësh shtesë, aftësi të përmirësuara zbulimi, një deponi buldozeri, një tytë armë më të shkurtër, armë jo-vdekjeprurëse, aftësi për të vëzhguar nga afër (nëpërmjet sistemeve të kamerave), ka gjithashtu një prozhektues, lëvizshmëri të përmirësuar.
 • Leopard 2A6EX: një zhvillim i mëtejshëm i Leopard 2A6 ishte modeli i përmirësuar Leopard 2A6 EX, i cili u zhvillua nga një ndërmarrje private për tregun e eksportit. Ka një sërë përmirësimesh shtesë, duke përfshirë një termocentral ndihmës, një njësi klimatizimi dhe mbrojtje të përmirësuar të armaturës.
 • Leopard 2A7: ky opsion është krijuar për të funksionuar në konflikte me intensitet të ulët dhe të lartë, d.m.th., sa më afër kushteve të operacioneve ushtarake. Ky është një version më i avancuar i Leopard 2, i cili është duke u zhvilluar dhe përmirësuar edhe tani. Leopard 2A7 mori një numër përmirësimesh interesante. Në veçanti, mbrojtja e tankut u rrit me forca të blinduara modulare, dhe mbrojtja ballore u përmirësua me një grup të dyfishtë të armaturës në frëngji dhe në pjesën e përparme të bykut. Mbrojtja 360° nga RPG-të dhe mbrojtja kundër minave rrisin mbijetesën e rezervuarit në kushte urbane. Ky tank mund të gjuajë municione të programueshme me eksploziv të lartë dhe MG3 i montuar në frëngji është zëvendësuar nga një stacion beteje i stabilizuar me telekomandë FLW 200. Lëvizshmëria, stabiliteti dhe ndërgjegjësimi për situatën janë përmirësuar gjithashtu.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: Iris-T SLM - një sistem modern i mbrojtjes ajrore nga Gjermania

Armatimi Leopard 2A4

Siç premtova, vendosa t'i kushtoj vëmendje të veçantë në artikullin tim versionit më të zakonshëm të tankut gjerman të betejës Leopard 2A4.

Leopard 2

Leopard 2A4 është i armatosur me një armë të lëmuar 120 mm, e cila u zhvillua nga kompania Rheinmetall. Kjo lejon përdorimin e dy llojeve të municioneve, APFSDS-T dhe HEAT-MP-T. E para, APFSDS-T, ka një rreze efektive mbi 2000 m, ndërsa HEAT-MP-T ka një shkallë të lartë efektiviteti kundër një sërë objektivash. Të dy predha të stabilizuara kanë një kuti gjysmë të ndezshme me një bazë metalike, e cila hidhet në një kuti nën këllëf.

Leopard 2

Municioni i Leopard 2A4 përbëhet nga gjithsej 42 predha: 27 prej tyre janë të ruajtura në të majtë të mekanikut drejtues, dhe 15 janë të ruajtura në pjesën e majtë të frëngjisë, e cila është e ndarë nga pjesa e luftimit me një pajisje elektrike. dera. Në të majtë të armatimit kryesor është një mitraloz i dyfishtë 7,62 mm, dhe një mitraloz tjetër 7,62 mm ndodhet afër kapakut të ngarkuesit. Dy blloqe me katër granata-hedhës tymi 76 mm janë montuar në secilën anë të frëngjisë. Leopard 2A4 është i pajisur me një sistem të kompjuterizuar të kontrollit të zjarrit që ka një distancë maksimale prej 10 m me një saktësi deri në 000 m në këtë distancë. Sistemi i kombinuar lejon Leopard 20A2 të godasë objektivat në lëvizje në një distancë deri në 4 metra.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore MIM-23 Hawk

Motori Leopard 2A4 dhe lëvizshmëria

Rezervuari Leopard 2A4 mori një motor nafte MTU MB 873, i cili siguron një fuqi prej 1103 kW. Motori me naftë MTU MB 873 me një vëllim prej 47,6 litrash është me katër goditje, 12 cilindra, me turbocharging dhe ftohje të lëngshme. Falë një motori kaq të fuqishëm, Leopard 2A mund të arrijë një shpejtësi maksimale në autostradë prej 72 km/h me një distancë maksimale prej 550 km.

Leopard 2

Pezullimi rrotullues i Leopard 2A4 përbëhet nga shtatë rula mbështetës të dyfishtë me gomë në secilën anë me një rrotë tensioni në pjesën e përparme, një rrotë lëvizëse në pjesën e pasme dhe katër rula mbështetës. Rezervuari është në gjendje të kapërcejë një pjerrësi deri në 60% dhe një pjerrësi anësore deri në 30%.

Armatura e besueshme

Leopard 2A4 nuk është një tank i rëndë. Mund të konsiderohet një tank i mesëm, megjithëse ka forca të blinduara të fuqishme dhe mbrojtje të ndryshme moderne.

Trupi i Leopard 2A4 ka forca të blinduara me shumë shtresa dhe është i ndarë në tre ndarje: në pjesën e përparme ka një vend për shofer-mekanik, në qendër ka një njësi luftarake, dhe në pjesën e pasme ka njësi fuqie. Disa variante të Leopard 2A4 janë të pajisura me forca të blinduara shtesë për të rritur mbrojtjen e ekuipazhit kundër minave dhe pajisjeve shpërthyese të improvizuara. Shoferi ndodhet përpara në të djathtë. Kulla është instaluar në qendër të bykut, komandanti dhe gjuajtësi janë në të djathtë, dhe karikuesi është në të majtë.

Leopard 2

Komandanti është i pajisur me një kapak me një mbulesë të rrumbullakët që hapet prapa dhe periskopon për një pamje rrethore. Sistemi i karikimit ndodhet në anën e majtë të kullës.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

Pajisje moderne Leopard 2A4

Pas një sërë përmirësimesh dhe modifikimesh, ky version i tankut Leopard 2 u bë mjaft i popullarizuar dhe i përhapur.

Pajisjet standarde në Leopard 2A4 përfshijnë një parangrohës të furnizimit me energji elektrike, ngrohës të ndarjes së ekuipazhit, sistemin e shuarjes së zjarrit, pompat elektrike të shkarkimit të ujit dhe një kapelë emergjence në pjesën e poshtme të trupit pas shoferit. Leopard 2A4 është gjithashtu i pajisur me një sistem mbipresioni NBC, i cili siguron një mbipresion deri në 4 mbar (0,004 kp/cm²) brenda mjetit luftarak. Leopard 2A4 mund të kapërcejë pengesat ujore deri në 4 m të thella me një tub ose 1,2 m pa asnjë stërvitje dhe të kapërcejë pengesat vertikale mbi 1,1 m.

Lexoni gjithashtu: 

Versioni polak i Leopard 2PL

Por unë isha më i interesuar për versionin polak të Leopard 2PL, sepse tanket e para luftarake gjermane do të jenë nga Polonia. Ka shumë gjasa që ata të shfaqen të parët në forcat e armatosura të Forcave të Armatosura. Pra, le t'i njohim më mirë.

Leopard 2

Në vitin 2002, Gjermania i dhuroi Polonisë 128 tanke Leopard 2A4 nga magazinat e ushtrisë gjermane. Dhe në vitin 2013, Ministria gjermane e Mbrojtjes nënshkroi një kontratë me Poloninë, sipas së cilës mori 14 tanke të tjera Leopard 2A4, si dhe 105 tanke të reja Leopard 2A5 dhe automjete të blinduara rikuperimi Bergepanzer 2 nga magazinat e Bundeswehr.

Përmirësimi i Leopard 2A4 në versionin Leopard 2PL

Në vitin 2015, Ministria polake e Mbrojtjes zgjodhi kompaninë gjermane Rheinmetall për të modernizuar tanket e vjetra Leopard 2A4. Versioni i modernizuar u zhvillua nga Rheinmetall në bashkëpunim me një numër kompanish polake. Tanket e modernizuara u emëruan Leopard 2PL. Tanku i parë demonstrues u prezantua dhe u testua për herë të parë në terrenin e trajnimit në vitin 2016. Në vitin 2018, u nënshkrua një kontratë për të përmirësuar 142 tanke polake Leopard 2A4 në standardin Leopard 2PL. Tanket e para të modernizuara mbërritën në ushtrinë polake në vitin 2020. Dorëzimi është planifikuar të përfundojë deri në fund të vitit 2023.

Sa tanke janë në shërbim në Poloni?

Aktualisht, Ushtria Polake ka në shërbim njëmbëdhjetë batalione tankesh të pajisura plotësisht. Dy prej tyre janë të armatosur me tanke Leopard 2A5. Dy të tjera janë të pajisura me tanke Leopard 2A4, të cilat planifikohen të përmirësohen në standardin Leopard 2PL me kalimin e kohës. Ekzistojnë gjithashtu katër batalione të pajisura me tanke PT-91 Twardy dhe tre batalione të pajisura me tanke të vjetra sovjetike T-72M1. Gjithsej 233 tanke PT-91 dhe 120 tanke T-72M1 janë në shërbim të ushtrisë polake. 470 tanke të tjera T-72M1 janë në ruajtje.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

Përmirësimi i Leopard 2PL

Përmirësimi i Leopard 2PL është gjerësisht i ngjashëm me paketën e përmirësimit modular të Rheinmetall Revolution MBT për tanket kryesore të betejës Leopard 2A4. Tanku mori mbrojtje të përmirësuar të armaturës, një armë të përmirësuar, pamje të përmirësuara dhe disa sisteme të tjera. Sidoqoftë, përkundër të gjitha përmirësimeve, Leopard 2PL polak nuk është aq i fuqishëm sa Leopard 2A7 i përditësuar, i cili u modernizua nga kompania Krauss-Maffei Wegmann dhe hyri në shërbim me ushtrinë gjermane në 2014. Leopard 2PL humbet ndaj Leopard 2A7 në aspektet kryesore të mbrojtjes, fuqisë së zjarrit, saktësisë dhe sistemeve elektronike në bord.

Leopard 2

Por nëse e krahasojmë me Leopard 2A4, polak Leopard 2PL ka përmirësuar mbrojtjen e armaturës. Një grup i blinduar i përbërë AMAP (Mbrojtja e përparuar modulare e armaturës), e zhvilluar nga kompania gjermane IBD Deusebroth, është instaluar në kullë. Ky armaturë është pjesë e paketës së përmirësimit të Rheinmetall Revolution. Në krijimin e tij, përdoren materiale të reja nanoqeramike dhe lidhje moderne të titanit dhe çelikut. Ky armaturë siguron një nivel më të lartë mbrojtjeje kundër një game të gjerë kërcënimesh. Frëngjia e blinduar Leopard 2PL ofron më shumë mbrojtje se frëngji Leopard 2A5, por nuk mund të përputhet me nivelin e mbrojtjes së Leopard 2A7. Kompleti i armaturës është modular, kështu që modulet e dëmtuara të armaturës mund të zëvendësohen me të reja në terren. Është planifikuar që modulet e blinduara AMAP të prodhohen në Poloni me licencë.

Sidoqoftë, Leopard 2PL është pak më i rëndë se paraardhësi i tij. Ai peshon 60 tonë, krahasuar me 56,6 tonë të Leopard 2A4 origjinal. Rreth 3 tonë forca të blinduara shtesë u shtuan në frëngjinë e përparme dhe në anët e tankut. Sidoqoftë, byka nuk mori forca të blinduara shtesë për të mos tejkaluar kufirin e peshës prej 60 tonësh, të vendosur nga Ushtria Polake. Disa burime raportojnë se tanki është gjithashtu i pajisur me forca të blinduara shtesë nën byk për të përmirësuar mbrojtjen kundër minave dhe pajisjeve shpërthyese të improvizuara. Anëtarët e ekuipazhit të Leopard 2PL janë vendosur në sedilje të reja kundër goditjes.

Tanket polake Leopard 2A4 kanë byk nga fillimi i viteve 1980. Duket se këto raste nuk do të jenë në gjendje t'i rezistojnë municioneve moderne, si p.sh. predha me pendë nënkalibër shpuese të blinduar me një paletë të palosshme të klasës APFSDS.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: Boksieri gjerman RCH 155 vetëlëvizës

Armët moderne

Tanki Leopard 2PL mbajti armën me hapje të lëmuar 120 mm/L44 nga paraardhësi i tij. Sidoqoftë, tyta e armës u modifikua nga Rheinmetall për pajtueshmërinë me municionet me presion të lartë të zhvilluar rishtazi, siç janë municionet me eksploziv të lartë të programueshëm DM11 dhe fishekët e blinduar DM53 dhe DM63. Predha të programueshme ju lejojnë të goditni objektivat pas mbulesës dhe brenda ndërtesave. Këto raunde me shumë objektiva DM11 mund të përdoren gjithashtu kundër përqendrimeve të trupave armike, automjeteve të blinduara dhe helikopterëve me fluturim të ulët. Arma mund të shkrepë gjithashtu çdo municion tjetër tankist standard 120 mm të NATO-s. Topi ngarkohet manualisht nga një karikues. Gjithsej 42 predha janë brenda rezervuarit, si në Leopard 2A4. Në të njëjtën kohë, 15 predha ruhen në kullë dhe janë gati për përdorim. Pjesa tjetër e municionit ruhet brenda kutisë.

Leopard 2

Drejtuesit hidraulikë të kullës u zëvendësuan nga një makinë elektrike. Një modernizim i tillë rrit ndjeshëm mbijetesën pas depërtimit, pasi makina hidraulike përmban një lëng të ndezshëm.

Armatimi ndihmës përbëhet nga një mitraloz i dyfishtë 7,62 mm, një mitraloz tjetër 7,62 mm është montuar në çati.

Leopard 2PL ka pamje të përmirësuara dhe një sistem kontrolli zjarri. Komandanti përdor një pamje panoramike, e cila është e pajisur me një imazh termik të prodhimit polak dhe përmban një gjetës të rrezes lazer. Posta komanduese është e pajisur me një numër ekranesh dixhitale që shfaqin informacione të ndryshme.

Duket se Leopard 2PL është një i ashtuquajtur "gjuetar-vrasës", si të gjithë tanket kryesore moderne të betejës. Kjo do të thotë që tanku është i pajisur me pamje të dyfishta të pavarura dhe pajisje/softuer ndihmës të kontrollit të zjarrit që i lejon gjuetarit dhe komandantit të gjurmojë dhe të përfshijë dy objektiva të veçantë njëkohësisht. Natyrisht, frëngjia e armës nuk mund të drejtohet në dy drejtime në të njëjtën kohë, por lejon ekuipazhin e tankeve të gjurmojë njëkohësisht objektivin e dytë dhe të bëjë të gjitha llogaritjet e kontrollit të zjarrit ndërsa shkatërron objektivin e parë.

Ky proces ndodh kështu. Për të kërkuar objektiva, komandanti përdor një pamje panoramike. Pas zgjedhjes së një objektivi, arma drejtohet automatikisht në objektiv dhe gjuajtësi përfundon të gjithë procesin e synimit dhe qitjes. Gjatë kësaj kohe, komandanti është në kërkim të objektivit të radhës. Kjo metodë e humbjes ju lejon të kapni dhe goditni objektivat më shpejt.

Shoferi mori një hapësirë ​​të re shikimi natën për drejtimin e natës dhe një kamerë të pasme që e bën shumë më të lehtë kthimin mbrapa.

Lexoni gjithashtu: 

Përmirësime të tjera

Pavarësisht të gjitha përmirësimeve, sistemet e komunikimit Leopard 2PL mbetën të pandryshuara. Këtij tanku i mungon gjithashtu një sistem i menaxhimit të fushëbetejës.

Tanku kryesor i betejës Leopard 2PL kontrollohet nga një ekuipazh prej 4 vetash: komandanti, gjuajtësi, ngarkuesi dhe shoferi.

Leopard 2PL ruajti motorin e paraardhësit të tij. Fuqizohet nga një motor nafte MTU MB 873 Ka501 me turbocharged që zhvillon 1500 kf. Ky rezervuar përmban gjithashtu një njësi të energjisë ndihmëse Steyr (APU) që fuqizon të gjitha sistemet kur motori kryesor është i fikur. I njëjti termocentral modern ndihmës përdoret në Leopard 2A7 ultra-modern. Patenca është e njëjtë me paraardhësin e saj. Ky rezervuar mund të pajiset me një çantë kërcimi dhe të kapërcejë lumenj të cekët, liqene dhe pengesa të tjera ujore deri në 4 m të thella.

Lexoni gjithashtu: Armë Fitoret e Ukrainës: kompleksi i raketave anti-ajrore Aspide

Karakteristikat teknike të Leopard 2A4

 • Përmasat: gjatësia 7,7 m; gjerësia 3,7 m; lartësia 3 m
 • Armatura: forca të blinduara standarde me shumë shtresa, mbrojtje e përmirësuar e armaturës mbi pjesën e përparme të frëngjisë, pjesa e brendshme e frëngjisë është e pajisur me mbrojtje shtesë
 • Armatimi: mitraloz 120 mm L55, mitraloz dyfish 7,62 mm dhe mitraloz kundërajror 7,62 mm
 • Pesha: në gjendje luftarake 62 ton
 • Shpejtësia maksimale: 72 km/h
 • Gama e funksionimit: 500 km
 • Kapaciteti: 4 anëtarë ekuipazhi (komandant, gjuajtës, ngarkues dhe shofer)
 • Pajisje shtesë: vizion nate me rreze infra të kuqe, sistem mbrojtjeje NBC.

Sa kushton një tank Leopard 2? Këtu, natyrisht, gjithçka varet nga modifikimi. Për shembull, Leopard 2A6 i ri kushton rreth 6,79 milionë dollarë dhe çmimi i Leopard 2 A7+ mund të arrijë në 10 milionë dollarë.

Lexoni gjithashtu: Rishikimi i Bayraktar TB2 UAV: ​​Çfarë lloj bishë është kjo?

Pse na duhen tanket?

Ne dëgjuam për herë të parë për furnizimin e mundshëm të tankeve në një konferencë në Pentagon më 19 shtator, kur një përfaqësues i Ministrisë së Mbrojtjes së SHBA tha se tanket janë objekt negociatash me ukrainasit, por që atëherë Forcat e Armatosura të Ukrainës nuk kanë mori automjete të rënda të blinduara perëndimore.

Miratimi aktual i dorëzimit të Leopard 2 në Ukrainë nga SHBA ka treguar një qëndrim më aktiv për këtë çështje për Uashingtonin, i cili i ka bërë thirrje Berlinit të fillojë të ndihmojë Kievin me armë të rënda.

Dihet se gjatë gjysmëshekullit të fundit, tanket “i dorëzohen së shkuarës” pothuajse pas çdo konflikti ushtarak. Me shfaqjen e armëve të reja antitank të këmbësorisë shumë efektive si granatahedhësi amerikan FGM-148 Javelin ose NLAW britanik, si dhe pas përdorimit aktiv të dronëve që rregullojnë zjarrin e artilerisë në fushën e betejës, dhe vetë artileria duke përdorur predha precize, duket se tanku është kthyer në një objektiv në lëvizje, jo në një armë.

Leopard 2

Krahasuar me çdo goditje nga një granatëhedhës dhe ndonjë prej predhave më komplekse me precizion të lartë, kostoja e një tanku është pakrahasueshme më e lartë dhe ndonjëherë mund të shkatërrohet me një goditje.

Lufta e Rusisë kundër Ukrainës, ku të dyja palët postojnë video të shkatërrimit të tankeve në rrjetet sociale, është kthyer në një lloj vitrinë për granatahedhësit antitank, duke njollosur më tej reputacionin e tankeve.

Sidoqoftë, prodhuesit nuk e humbën interesin për tanket, dhe disa muaj pas fillimit të luftës, së pari kompania gjermane Rheinmetall, dhe më pas General Dynamics Amerikane paraqitën zhvillime të reja.

Fakti është se ende nuk ka alternativë ndaj tankut në fushën e betejës. Është qendra e një grupi goditjesh këmbësorie në çdo teatër operacionesh: në terren, në ndërtesa lokale, në terrene të vështira. Është e mundur të krijohet një mjet luftarak më i lirë për zgjidhjen e detyrave të ngushta - mbështetja e këmbësorisë në një sulm, luftimi i automjeteve të blinduara dhe fortifikimeve dhe mbrojtja e kufijve. Por rezervuari është i vetmi mjet universal i aftë për të zgjidhur të gjitha këto dhe shumë detyra të tjera.

Duhet kuptuar që vetëm shfaqja e tankeve Leopard 2 në fushën e betejës nuk do ta bëjë ushtrinë ukrainase më të fortë në një moment. Rezervuari është vetëm një pjesë e sistemit, përmirësimi i një komponenti të vetëm nuk e përmirëson automatikisht sistemin në tërësi. Mbrojtja ajrore, artileria, zbulimi, tanket - nëse përmirësojmë vetëm një komponent, nuk do të ketë rritje proporcionale. Por vetë shfaqja e pajisjeve të rënda dhe tankeve do të dëshmojë gjithashtu për mbështetjen e partnerëve perëndimorë, dëshirën e tyre për të na ndihmuar dhe besimin e tyre në Fitoren tonë.

Ne besojmë te mbrojtësit tanë. Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Lavdi Forcave të Armatosura! Lavdi Ukrainës!

Lexoni gjithashtu:

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

3 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani