StattiPajisjet ushtarakeArma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore MIM-23 Hawk

Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore MIM-23 Hawk

-

Spanja do të transferojë sistemet e përditësuara të mbrojtjes ajrore MIM-23 Hawk në Ukrainë. Çfarë është interesante për këtë sistem dhe si do të ndihmojë në mbrojtjen e hapësirës ajrore të Ukrainës?

Mbyllja e hapësirës ajrore u bë prioritet që në fillimet e pushtimit rus. Kjo çështje u bë veçanërisht e mprehtë pas ngjarjeve të 10 tetorit, kur qytetet e Ukrainës iu nënshtruan granatimeve masive nga raketat dhe dronët. Përfaqësuesit e qeverisë dhe presidenti i Ukrainës kanë kërkuar vazhdimisht nga partnerët tanë perëndimorë që të transferojnë sistemet e mbrojtjes ajrore dhe të mbrojtjes raketore për të mbrojtur objektet kritike nga raketat dhe dronët rusë. Lajmi se qeveria spanjolle vendosi të na sigurojë sistemin e mbrojtjes së hapësirës ajrore MIM-23 Hawk u prit shumë pozitivisht në Ukrainë.

MIM-23 HAWK

MIM-23 Hawk është një sistem shumë interesant dhe efektiv i mbrojtjes ajrore, i cili deri vonë ishte pothuajse sistemi kryesor i mbrojtjes ajrore të SHBA-së, gjë që e bën atë shumë të dëshirueshëm për Ukrainën. Le të zbulojmë se çfarë ka të veçantë sistemi MIM-23 Hawk dhe si do të ndihmojë në forcimin e mbrojtjes së hapësirës ajrore të vendit tonë.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

Çfarë është interesante për sistemin MIM-23 Hawk

Hawk ishte raketa e parë kundërajrore e drejtuar me rreze të mesme e vendosur nga ushtria amerikane dhe sistemi më i vjetër SAM në përdorim nga ushtria amerikane deri në vitet 1990.

HAWK (Homing All the Way Killer) MIM-23 është një sistem raketash tokë-ajër për të gjitha kushtet për lartësitë e ulëta dhe të mesme, i projektuar dhe prodhuar nga kompania amerikane e mbrojtjes Raytheon.

MIM-23 HAWK

Zhvillimi i sistemit të kërkimit të radarëve gjysmë aktivë me rreze të mesme HAWK filloi në 1952 dhe në korrik 1954 Ushtria Amerikane i dha Raytheon një kontratë zhvillimi në shkallë të plotë për raketën. Northrop duhej të siguronte lëshuesin dhe karikuesin, radarët dhe sistemin e kontrollit të zjarrit. Qitjet e para testuese u zhvilluan në qershor 1956 dhe faza e zhvillimit përfundoi në korrik 1957. Aftësia Fillestare Operacionale (IOC) e bazës HAWK, MIM-23A, u arrit në gusht 1960 kur sistemi hyri në shërbim me Ushtrinë Amerikane. Në vitin 1959, u nënshkrua një Memorandum Mirëkuptimi midis Francës, Italisë, Holandës, Belgjikës dhe NATO-s, kështu që sistemi HAWK u bë sistemi kryesor për bllokun e NATO-s. Më vonë, Gjermania dhe SHBA nënshkruan një marrëveshje për prodhimin e përbashkët të sistemit në Evropë. Gjithashtu, u lidh një marrëveshje e veçantë granti për dërgimin e sistemeve evropiane në Spanjë, Greqi dhe Danimarkë, si dhe marrëveshje për shitje direkte të sistemeve amerikane në Japoni, Izrael dhe Suedi. Shitjet në Japoni shpejt çuan në një marrëveshje bashkëprodhimi që filloi në 1968. Në të njëjtin rajon, SHBA bëri gjithashtu dërgesa grantesh të HAWK në Tajvan dhe Korenë e Jugut.

MIM-23 HAWK

Detyra kryesore e sistemit është të luftojë kundër objektivave ajrore që fluturojnë shpejt, pikërisht nga sipërfaqja e tokës. Sistemi i përket klasës së sistemeve raketore anti-ajrore.

Fillimisht, rrezja e sistemit ishte 25 km në objektiva me një lartësi prej 14 km, por në versionet e mëvonshme filloi të përdoret një raketë me aftësi të përmirësuara. Tani kompleksi i raketave anti-ajrore është i aftë të godasë objektivat në një distancë deri në 40 km dhe në një lartësi prej 18 km.

Predha mund të zhvillojë një shpejtësi maksimale prej 2,4 Mach (817 m/s), dhe një kokë e copëtuar prej 54 kg është përgjegjëse për dëmtimin efektiv të objektivit. Ai lëshohet nga një lëshues i tërhequr ose vetëlëvizës që përmban tre raketa.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Variantet e sistemit të mbrojtjes ajrore HAWK

 • HAWK Faza I: Faza I përfshin zëvendësimin e CWAR me AN/MPQ-55 CWAR të përmirësuar (ICWAR) dhe përmirësimin e konfigurimit AN/MPQ-50 PAR në PAR të Përmirësuar (IPAR) duke shtuar një MTI dixhitale (treguesi i objektivit në lëvizje). Sistemet e para të fazës I PIP u përdorën midis 1979 dhe 1981.
 • HAWK Faza II: Faza II u zhvillua në 1978 dhe u vu në veprim midis 1983 dhe 1986. Përmirësoi AN/MPQ-46 HPI në standardin AN/MPQ-57 duke zëvendësuar disa pjesë të elektronikës së bazuar në tub vakum me qark modern të gjendjes së ngurtë dhe shtoi një TAS optik (Sistemi shtesë i përcjelljes). TAS, i caktuar OD-179/TVY, është një sistem gjurmimi elektro-optik (televiziv) që rrit performancën dhe mbijetesën e Hawk në mjedise me ECM të lartë.
 • HAWK Faza III: Zhvillimi i PIP i Fazës III filloi në 1983 dhe u përdor për herë të parë nga ushtria amerikane në 1989. Faza III ishte një përmirësim i madh që përmirësoi ndjeshëm harduerin dhe softuerin për shumicën e komponentëve të sistemit, CWAR AN/MPQ-62 i ri. Ai shtoi aftësinë e zbulimit të objektivit me një skanim të vetëm dhe përmirësoi HPI në standardin AN/MPQ-61 duke shtuar sistemin e sulmit të njëkohshëm në lartësi të ulët HAWK (LASHE). Është sistemi LASHE që lejon sistemin e mbrojtjes ajrore Hawk të kundërshtojë sulmet e ngopjes duke përgjuar njëkohësisht disa objektiva të nivelit të ulët. Radari ROR u hoq nga njësitë e Fazës III Hawk.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

Dizajni MIM-23 Hawk

Sistemi Hawk përbëhet nga një numër i madh komponentësh. Këta elementë zakonisht montoheshin në rimorkio me rrota, duke e bërë sistemin gjysmë të lëvizshëm. Transporti dhe lëshimi i raketës Yastrub kryhet nga lëshuesi i trefishtë M192 i tërhequr.

MIM-23 HAWK

Në vitin 1969, u prezantua lëshuesi vetëlëvizës SP-Hawk, i cili u instalua në M727 të gjurmuar (M548 i modifikuar), por projekti u mbyll në gusht 1971.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi raketor antitank Stugna-P - tanket Ork nuk do të mbingarkohen

Raketat MIM-23 për sistemet e mbrojtjes ajrore HAWK

Raketa mundësohet nga një motor me shtytje të dyfishtë me një fazë nxitimi dhe një fazë mbështetëse. Raketat MIM-23A ishin të pajisura me motorin M22E8, i cili funksionon për 25-32 sekonda. Por raketat pasuese MIM-23B dhe më të rejat janë të pajisura me një motor M112 me një fazë nxitimi prej 5 sekondash dhe një fazë të qëndrueshme prej rreth 21 sekondash. Motori M112 ka më shumë shtytje, gjë që rrit madhësinë e tufës. Raketa ka një trup të hollë cilindrik dhe katër krahë të gjatë në formë delta me korda të prera që shtrihen nga mesi i trupit deri në një bisht pak të ngushtuar. Çdo krah ka një sipërfaqe kontrolli të pasmë.

MIM-23A ka një gamë minimale përplasjeje prej 2 km, një gamë maksimale të përfshirjes 25 km, një lartësi minimale përplasjeje 60 metra, një lartësi maksimale të përfshirjes 11 km dhe është e pajisur me një kokë lufte 54 kg me eksploziv të lartë/fragmentim.

MIM-23B ka një gamë minimale përplasjeje prej 1,5 km, një gamë maksimale të përfshirjes 35 km, një lartësi minimale përplasjeje 60 m, një lartësi maksimale të përplasjes 18 km dhe një kokë lufte me eksploziv të lartë/fragmentim 75 kg. Ka edhe raketa të tjera të avancuara si MIM-23C, MIM-23D, MIM-23E/F, MIM-23G/H, MIM-23K/J dhe MIM-23L/M.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Radari dhe sistemet e kontrollit

Versioni më i fundit i baterisë Hawk Phase-III përfshin:

 • Radar për marrjen e pulsit PAR AN/MPQ-50. PAR është mjeti kryesor për zbulimin e avionëve në lartësi të mëdha dhe të mesme. Frekuenca e brezit C lejon që radari të funksionojë në çdo mot. Radari përfshin një tregues dixhital lëvizës (MTI) për të siguruar zbulim të ndjeshëm të objektivit në zonat me zhurmë të lartë dhe një shkallë të përsëritur të pulsit për të minimizuar efektet e shpejtësive të verbëra. PAR përfshin gjithashtu disa funksione ECCM dhe përdor një konfigurim transmetuesi pa ajër. Në konfigurimin e Fazës III, PAR nuk ndryshon.

MIM-23 HAWK

 • Radar me valë të vazhdueshme (CWAR). Sistemi i valëve të vazhdueshme me brez X AN/MPQ-55 përdoret për zbulimin e objektivit. Pajisja dorëzohet e montuar në rimorkio e saj celulare. Pajisja merr objektivat në një azimut 360 gradë, duke siguruar të dhëna mbi shpejtësinë radiale të objektivit dhe të dhënat e papërpunuara të rrezes.

MIM-23 HAWK

 • Radar i ndriçimit me fuqi të lartë HPIR. Radarët e hershëm AN/MPQ-46 Illuminator me fuqi të lartë (HPIR) kishin vetëm dy antena të mëdha enësh krah për krah, një për transmetim dhe një për marrjen. Radari i ndriçimit me fuqi të lartë HPIR lokalizon dhe gjurmon automatikisht objektivat e specifikuara sipas azimutit, lartësisë dhe rrezes. Ai gjithashtu shërben si një njësi ndërfaqe që transmeton azimutin dhe këndet e vendit të nisjes të llogaritura nga Përpunuesi Automatik i të Dhënave (ADP) në Qendrën e Koordinimit të Informacionit (ICC) te IBCC ose Pika e Përmirësuar e Komandës së Togës (IPCP) te tre lëshuesit.

MIM-23 HAWK

 • Radar vetëm me rreze ROR. Radari i pulsit (AN/MPQ-37 ose AN/MPQ-51 Faza II) aktivizohet automatikisht nëse radari HPIR nuk mund të përcaktojë diapazonin, zakonisht për shkak të ndërhyrjeve. ROR është i vështirë për t'u bllokuar sepse funksionon vetëm për një kohë të shkurtër gjatë fejesës dhe vetëm kur ka bllokime.

MIM-23 HAWK

 • Sistemi qendror i kontrollit të baterisë BCC. Sistemi BCC ofron lehtësira për ndërfaqen njeri/makinë. Oficeri i Kontrollit Taktik (TCO) drejton të gjitha operacionet e BCC dhe mban kontrollin taktik mbi të gjitha veprimet vijuese. TCO mbikëqyr të gjitha funksionet dhe ka autoritetin dhe aftësinë të mundësojë ose çaktivizojë çdo pjesëmarrje dhe të ndryshojë prioritetet e përcaktuara. Asistenti i Menaxhimit Taktik ndihmon TCO-në në zbulimin, identifikimin, vlerësimin dhe koordinimin me ekipet e larta. Konsola e kontrollit taktik u siguron këtyre dy operatorëve informacionin e nevojshëm për objektivin dhe statusin e baterisë, si dhe kontrollet e nevojshme.

MIM-23 HAWK

 • Qendra e Koordinimit të Informacionit të ICC. ICC është qendra e të dhënave të kontrollit të zjarrit dhe komunikimit operacional për baterinë. Ofron përgjigje të shpejtë dhe të qëndrueshme ndaj objektivave kritikë. Zbulimi automatik, renditja e kërcënimeve, IFF (Transmetuesi i Identifikimit Home-Foreign) i ndjekur nga funksionet automatike të caktimit dhe nisjes së objektivit sigurohen nga ICC. ICC përmban një ADP (përpunues automatik të të dhënave), pajisje terminale të baterisë dhe pajisje komunikimi. Përpunuesi automatik i të dhënave përbëhet nga një përpunues elektronik i të dhënave (EDP) dhe një njësi marrëse e të dhënave (DTO). DTO formon një ndërfaqe midis pajisjeve të tjera të sistemit dhe EDP. Me përjashtim të hyrjeve nga lexuesi i gjendjes së ngurtë dhe daljeve në printer, i gjithë komunikimi me qendrën e vendimeve kryhet përmes njësisë marrëse të të dhënave. Një përpunues elektronik i të dhënave është një kompjuter dixhital i militarizuar me qëllim të përgjithshëm i përshtatur posaçërisht për këtë rol.

MIM-23 HAWK

 • Posta komanduese e njësisë PCP. Përdoret si qendër e kontrollit të zjarrit dhe post komandimi për AFU (Njësia e Zjarrit Ajror). Mund të përdoret gjithashtu për të zëvendësuar qendrën e koordinimit të informacionit. Posta e komandës së njësisë PCP ofron përpunim manual dhe automatik të objektivit, njohje, komunikim brenda bllokut, brenda baterisë dhe mbrojtjes ajrore të komandës dhe stafit, si dhe lehtësira treguese dhe kontrolli zjarri për një ekuipazh prej tre personash. Është në thelb një qendër e koordinimit të informacionit të ICC me një ekran taktik dhe tastierë kontrolli beteje, një njësi qendrore komunikimi, një panel tregues statusi dhe një përpunues automatik të të dhënave. Ekrani taktik dhe konsola e kontrollit të betejës ofrojnë ndërfaqen njeri-makinë për AFP (Togën e Zjarrit Sulmues).

MIM-23 HAWK

 • Launcher M192 (LCHR). Ky montim mbështet deri në tre raketa gati për gjuajtje dhe aktivizohet vetëm në fillim të një cikli zjarri. Kur butoni i zjarrit aktivizohet në qendrën e kontrollit të baterisë ose në qendrën e kontrollit manual, disa funksione lëshimi kryhen njëkohësisht: lëshuesi kthehet në azimutin dhe këndet e vendosura të lartësisë, energjia furnizohet për të aktivizuar xhiroskopët e raketave, sistemet elektronike dhe hidraulike. lëshuesi aktivizon motorin e raketës dhe lëshon raketën. Lëshuesi është i pajisur me një mbyllje elektronike dhe sensorë që ju lejojnë të gjuani në çdo situatë pike.

MIM-23 HAWK

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Ushtria vlerësoi shumë MANPADS Piorun

Përdorimi luftarak

Sistemi Hawk përbëhet nga shtatë komponentë kryesorë. Qendra e Koordinimit të Informacionit dhe Qendra e Kontrollit të Baterisë kryejnë funksione kritike të komandës dhe kontrollit, duke përfshirë përpunimin automatik të të dhënave, identifikimin e huaj nga shtëpia dhe transmetimin dixhital të zërit dhe të dhënave. Radari pulsues AN/MPQ-35 ose AN/MPQ-50 (Hawk Faza II) (PAR) është një radar kërkimi 20 rpm për zbulimin e objektivit në lartësi të lartë/mesme. Radari i marrjes së valëve dhe impulseve të vazhdueshme AN/MPQ-34 ose AN/MPQ-55 (Faza II e Hawk) (CWAR) siguron zbulimin e objektivit në lartësi të ulët dhe të mesme, ndërsa Ndriçuesi i Fuqisë së Lartë gjurmon dhe ndriçon objektivat AN/MPQ (HIPIR) - 33-39 ose AN/MPQ-46 (Faza I Hawk) ose AN/MPQ-57 (Faza II Hawk) ose AN/PQ-61 (Faza III Hawk). Raketa MIM-23 Hawk kryen një funksion të angazhimit të objektivit, duke siguruar mbrojtje të fuqishme kundër avionëve dhe rotorit, raketave të lundrimit dhe raketave taktike balistike me rreze të shkurtër veprimi. Lashuesit, përveç funksionit të drejtimit të raketave, mbështesin komandat para nisjes dhe transportojnë raketat në situata taktike.

MIM-23 HAWK

Një bateri tipike HAWK përbëhet nga një radar PAR, një radar CWAR, dy radarë HPIR, një radar ROR, një qendër informacioni dhe koordinimi ICC, një qendër kontrolli baterie BCC, një tastierë kontrolli të zjarrit sulmues AFCC, një post komandimi i togës PCP, dy kontrolle. lëshues, dhe gjashtë lëshues M192 me 18 raketa.

MIM-23 HAWK

Bateria e Fazës III HAWK përbëhet nga një radar PAR, një radar CWAR, dy radarë HIPIR, një qendër shpërndarjeje zjarri FDC, një marrës IFF Identification Friend or Foe, gjashtë lëshues dixhital DLN me 18 raketa.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: kompleksi raketor anti-ajror Aspide

Karakteristikat teknike të MIM-23 Hawk

 • Lloji: raketë tokë-ajër me lartësi të ulët dhe të mesme
 • Sistemi i drejtimit: radar gjysmë aktiv në shtëpi me proporcional
  navigacion
 • Shpejtësia e raketës: 2,7 Mach
 • Drejtimi: motor rakete me lëndë djegëse të ngurtë me shtytje të dyfishtë
 • Pesha e instalimit: MIM-23A – 584 kg, MIM-23B – 627,3 kg
 • Koka raketore: MIM-23A – 54 kg veprim fragmentimi me eksploziv të lartë; MIM-23B – 75 kg copëtim me eksploziv të lartë
 • Gama e funksionimit: MIM-23A - nga 2000 në 32000 m, MIM-23B - nga 1500 m në 40000 m
 • Dimensionet e raketës: gjatësia 5,08 m; diametri 0,37 m; hapja e krahëve 1,19 m.

Si rezultat i sulmeve të fundit me raketa nga rusët në Ukrainë, po vuan jo vetëm infrastruktura kritike, por edhe popullsia civile e qyteteve dhe fshatrave. Mjetet e mbrojtjes ajrore tani janë jashtëzakonisht të rëndësishme për vendin tonë. Sistemi MIM-23 Hawk definitivisht nuk do të jetë i tepërt, ndaj ne e presim me padurim dhe falënderojmë partnerët tanë perëndimorë.

Lexoni gjithashtu: 

Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Ne besojmë në Fitoren tonë! Lavdi Ukrainës! Lavdi Forcave të Armatosura! Vdekje armiqve!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani