StattiPajisjet ushtarakeArma e fitores së Ukrainës: Iris-T SLM - një sistem modern i mbrojtjes ajrore nga Gjermania

Arma e fitores së Ukrainës: Iris-T SLM - një sistem modern i mbrojtjes ajrore nga Gjermania

-

Ukraina ka marrë tashmë disa sisteme të fuqishme raketore anti-ajrore Iris-T SLM. Këto armë tashmë po ndihmojnë për të mbrojtur qytetet e paepur të Ukrainës nga sulmet me raketa të armikut. Një ditë më parë u bë e ditur nga Spiegel se Gjermania do t'i japë Ukrainës një paketë tjetër, më të madhe, të ndihmës ushtarake që nga fillimi i luftës, e cila do të përfshijë disa nga këto komplekse dhe raketat e tyre. Sot bëhet fjalë për këtë sistem të mbrojtjes ajrore.

Iris-T
Imazhi i marrë nga ukrinform.ua

Mbrojtja ajrore e Ukrainës nuk është mjaft efektive

Aktualisht, përballja në frontet e luftës ruso-ukrainase zhvillohet kryesisht në nivelin e dueleve artilerie. Në të njëjtën kohë, përfshihen artileria e rëndë me fuçi dhe raketa. Pavarësisht se vlerësimet për sukseset e të dyja palëve ndryshojnë, fakti i epërsisë së lehtë të pushtuesve duhet pranuar ende. Po, ky avantazh po shkrihet çdo ditë dhe mbrojtësit tanë nuk i lejojnë më rashistët të veprojnë pa u ndëshkuar, por është ende aty. Prandaj, tani është jashtëzakonisht e rëndësishme të ruajmë qëndrueshmërinë e Forcave Ajrore të Ukrainës dhe t'i ofrojmë ushtrisë sonë pajisje efektive të mbrojtjes ajrore me rreze të shkurtër dhe të mesme.

Forcat e Armatosura të Ukrainës janë të armatosura me sisteme të ndryshme të mbrojtjes ajrore. Kjo është, para së gjithash, një familje e sistemeve sovjetike, dhe më vonë ruse, S-300 kundër raketave me rreze të gjatë veprimi, të krijuar posaçërisht për mbrojtjen kundër kërcënimeve të aviacionit dhe raketave, për mbrojtjen e objekteve të mëdha logjistike dhe bazave ushtarake. Për më tepër, Forcat e Armatosura të Ukrainës përfshijnë sistemet e mbrojtjes ajrore të nivelit të mesëm SA-6, sistemet e mbrojtjes ajrore të nivelit të mesëm Buk, sistemet e mbrojtjes ajrore SA-15 dhe sistemet e mbrojtjes ajrore me rreze të shkurtër SA-3. Profili i sistemeve kundërajrore mund të jetë i ndryshëm, por numri i tyre është i kufizuar, dhe disa janë sisteme të vjetruara me efektivitet të dyshimtë, veçanërisht kundër avionëve luftarakë dhe raketave moderne ruse. Ndihma e jashtme për të forcuar aftësitë mbrojtëse të Ukrainës përfshin sistemet portative raketore anti-ajrore Stinger AD SAM nga SHBA dhe Starstreak nga Britania e Madhe. Të dy këto sisteme janë sisteme të mbrojtjes ajrore me rreze të shkurtër veprimi që janë të dobishme për mbrojtjen ajrore me pikë ose të afërt dhe nuk janë të përshtatshme për të luftuar aeroplanët e shpejtë të aftë për të lëshuar municione përtej rrezes së dukshme ose për të goditur raketa balistike në lartësi të konsiderueshme, të cilat aktualisht janë më të mëdhatë. kërcënim ajror për Ukrainën.

Prandaj, zgjedhja ra në sistemin gjerman IRIS-T SLM. Le të njihemi më në detaje me këtë kompleks raketash kundërajrore.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Përmbledhje e MANPADS Starstreak

IRIS-T SLM - Sistemi i avancuar i mbrojtjes me rreze të mesme (MEADS)

IRIS-T SLM është komponenti në lartësi të ulët i sistemit MEADS të NATO-s, i cili është projektuar për të ofruar kundërmasa kundër instalimeve statike dhe forcave të lëvizshme, kundër avionëve me pilot/pa pilot, helikopterëve, raketave lundruese dhe balistike. Sistemi i mbrojtjes së avancuar me rreze të mesme (MEADS) është një zhvillim i përbashkët i SHBA-së, Gjermanisë dhe Italisë dhe synon të zëvendësojë sistemin raketor Patriot AD të përdorur nga SHBA dhe Gjermania, si dhe Nike Hercules AD Systems të Italisë. Një komponent tjetër i MEADS është sistemi PAC 3MSE (Rritja e Segmentit të Raketave), zhvillimi më i fundit i Lockheed Martin për sistemin Patriot SAM, misioni kryesor i të cilit është të kundërshtojë raketat balistike dhe ato të lundrimit. Gjermania zgjodhi MEADS për të zëvendësuar sistemet e saj raketore MIM-104 Patriot AD në mesin e 2015. Ukraina, megjithatë, ka shprehur interes vetëm për komponentin IRIS-T SLM, sipas të dhënave në dispozicion.

IRIS_T_SLM

Pretendohet se një bateri e vetme MEADS është e aftë të sigurojë mbrojtje ajrore mbi një zonë gati tetë herë më të madhe se zona që mund të mbrojë një bateri konvencionale Patriot. Kjo u bë e mundur falë përdorimit të radarëve të përmirësuar, mundësisë së lëshimit pothuajse vertikal dhe një rrezeje më të madhe raketash të përfshira në këtë kompleks. Radari shumëfunksional i kontrollit të zjarrit është një radar aktiv i skanuar elektronikisht (AESA) që ofron aftësi të saktë të gjurmimit dhe klasifikimit të objektivit. Një radar AESA përdoret për të drejtuar raketën, duke eliminuar nevojën për një grup të veçantë shënjestrimi, ky radar gjithashtu siguron identifikimin e vetë-të huajve (IFF). Radari MEADS me Frekuencë Ultra të Lartë (UHF) është një radar AESA 360 gradë që ofron mbulim të zgjeruar me aftësinë për të zbuluar kërcënime shumë të manovrueshme me nënshkrime të ulëta. Qendra e Operacioneve Taktike MEADS (TOC) ofron menaxhimin e fushëbetejës, si dhe funksionet e gjurmimit të C4I. Ka një arkitekturë të hapur të avancuar që lejon çdo kombinim sensorësh dhe lëshues të organizohet në një strukturë të vetme të mbrojtjes ajrore. Lëshuesi i një kompleksi të tillë transportohet lehtësisht, taktikisht i lëvizshëm dhe i aftë për rimbushje të shpejtë.

IRIS_T_SLM

Efektiviteti luftarak arrihet përmes aftësisë për të vendosur bateritë IRIS-T SLM në një zonë të gjerë dhe për të ofruar komandim dhe kontroll dinamik të raketave/hedhësve të shpërndara midis selisë dhe qendrave operacionale, edhe kur jeni në lëvizje, pa pasur nevojë të çaktivizoni këto sisteme.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Automjetet e blinduara Australiane Bushmaster

IRIS-T SLM AD: Historia e Dizajnimit të Sistemit

Sistemi SAM AD me rreze të mesme IRIS-T Surface Launched, i montuar në një automjet të lëvizshëm, është prodhuar nga kompania gjermane Diehl BGT Defense. IRIS-T SLM është një version i përmirësuar i raketës së drejtuar IRIS-T, i cili hyri në shërbim në dhjetor 2005. Zhvillimi i sistemit filloi në 2007, dhe dy vjet më vonë raketa përfundoi me sukses fluturimin e saj të parë provë! Prototipi i parë operacional u testua me sukses kundër UAV-ve në dhjetor 2012. Sistemi i mbrojtjes ajrore u miratua për prodhim në vitin 2017 me një urdhër pothuajse të njëkohshëm për forcat mbrojtëse të Norvegjisë dhe Suedisë.

IRIS_T_SLM

Testet përfundimtare të efektivitetit operacional u kryen nga Diehl Defense në fund të vitit 2021. IRIS-T SLM u konfigurua me një arkitekturë të sistemit të hapur, e cila siguron fleksibilitet maksimal për integrimin në strukturat e përbashkëta të mbrojtjes ajrore të vendeve përdoruese, si dhe për përditësimin/modernizimin e pajisjeve të vjetruara. Me aftësitë e tij, IRIS-T SLM mund të integrohet lehtësisht në sistemet aktuale dhe të ardhshme të mbrojtjes ajrore me bazë tokësore dhe rrjetet e gjurmimit C4I.

Lexoni gjithashtu: "Neptunët" goditën kryqëzuesin "Moska": Gjithçka rreth këtyre raketave të lundrimit kundër anijeve

Çfarë është IRIS-T SLM?

IRIS-T SLM është një sistem i mbrojtjes ajrore vertikale të lëshimit me kontejnerë, i montuar në automjet MAN 8×8, i cili thuhet se kërkon dy operatorë dhe vetëm 10 minuta për t'u vendosur. Mund të mbajë dhe lëshojë deri në tetë raketa, si lëshuesit e tjerë MEADS. Versionet ekzistuese përfshijnë IRIS-T SLS (gamë e shkurtër veprimi) dhe IRIS-T SLM (varg i mesëm) dhe IRIS-T SLX (varg i zgjeruar) i cili është ende në zhvillim e sipër.

IRIS_T_SLM

Sistemi përfshin raketa, një lëshues dhe një radar 360D AESA për të gjitha kushtet e motit për mbikëqyrje 360º dhe gjenerimin e të dhënave të synuara. Për të kontrolluar zjarrin ndodhet një TOS (qendër operacioni taktik), e pajisur me komunikimin e duhur. Sistemi mund të godasë njëkohësisht disa objektiva me mbulim XNUMXº falë radarit të mbikqyrjes me performancë të lartë. IRIS-T SLM mishëron parimin e pavarësisë nga automjeti nga pikëpamja e integrimit, domethënë, të gjithë komponentët janë të pajtueshëm për sa i përket dimensioneve dhe lidhësve me kontejnerë standardë dhe mund të transportohen me ajër, rrugë/hekurudhor dhe anije.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Koka luftarake dhe motori

Sistemi gjerman i mbrojtjes ajrore është i pajisur me një kokë lufte me fragmentim me eksploziv të lartë që peshon 11,4 kg. Ai nxitet nga një motor rakete solide me një shkallë të vetme që përmban një sistem të integruar të Kontrollit të Vektorit të Shtytjes (TVC) që siguron devijimin/përshpejtimin maksimal anësor menjëherë pas nisjes, duke mundësuar angazhime me rreze relativisht të shkurtër dhe duke kontribuar në manovrimin paraprak dhe zonën minimale të vdekur (1 km ) raketa Termocentrali së bashku me mbulimin e hundës aerodinamike të raketës ju lejojnë të arrini një rreze maksimale fluturimi prej 40 km në një lartësi përgjimi prej 20 km.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Kontrolli dhe navigimi

Raketa është e pajisur me një sistem GPS dhe një sistem navigimi inercial (INS) për navigim autonom. Kanali i transmetimit të të dhënave të radiofrekuencës lejon transmetimin e të dhënave udhëzuese nga radari i kontrollit të zjarrit gjatë fluturimit, i cili mundëson drejtimin e radarit me rreze të gjatë në mes të kursit. Meqenëse raketa nuk ka radarin e vet gjurmues dhe radarin e valës milimetrike, kjo i siguron asaj mbrojtje kundër kapjes nga sistemet e kthimit të radarit të avionëve armik.

IRIS_T_SLM

Raketa ka një sistem pasiv infra të kuqe për t'u kthyer (IIR), i cili merr përsipër drejtimin përfundimtar të raketës në afërsi të objektivit, duke i lejuar raketës të bëjë një afrim me saktësi të lartë ndaj objektivit përfundimtar me një probabilitet shumë të lartë për të goditur. Sistemi IIR ka gjithashtu një aftësi shumë të lartë të përpunimit të imazhit dhe për këtë arsye nuk ka gjasa të shpërqendrohet nga ndezjet dhe reflektorët.

Lexoni gjithashtu: ndryshimblade: Drone kamikaze amerikane për mbrojtjen e Ukrainës

Karakteristikat teknike të sistemit të mbrojtjes ajrore IRIS-T SLM

  • Pesha: 89 kg
  • Gjatësia: 3 m
  • Diametri: 127 mm
  • Kokë luftarake: 11,4 kg, fragmentim me eksploziv të lartë
  • Motori: karburant i ngurtë
  • Gama maksimale: deri në 40 km
  • Lartësia maksimale e synuar: deri në 20 km
  • Kostoja: afërsisht 430 dollarë për njësi

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Ushtria vlerësoi shumë MANPADS Piorun

Raketë e drejtuar tokë-ajër IRIS-T SL

Më vete, do të doja të flisja për raketën e drejtuar sipërfaqe-ajër IRIS-T SL, sepse ndonjëherë ngatërrohej me vetë sistemin e mbrojtjes ajrore IRIS-T SLM.

IRIS-T SL (Surface Launched) është një raketë e re e lëvizshme e drejtuar me rreze të mesme e zhvilluar dhe prodhuar nga Diehl BGT Defense për të përmbushur nevojat e mbrojtjes ajrore me rreze të mesme veprimi të Forcave Ajrore Gjermane.

Raketa e re është efektive kundër të gjitha llojeve të avionëve, helikopterëve, raketave lundruese, armëve të drejtuara, raketave ajër-tokë, raketave kundër anijeve, raketave anti-radar dhe të kalibrit të madh. Ai gjithashtu ka një probabilitet të lartë për të qenë efektiv kundër avionëve luftarakë pa pilot dhe kërcënimeve të tjera të vogla të lëvizshme në rreze shumë të shkurtër dhe të mesme.

IRIS_T_SL

IRIS-T SL është një version i përmirësuar i raketës së drejtuar IRIS-T, i cili hyri në shërbim në dhjetor 2005.

Diehl BGT Defense iu dha një kontratë nga Zyra Federale e Bundeswehr-it për Pajisjet, Teknologjinë e Informacionit dhe Përdorimin (BAAINBw) për të zhvilluar raketën e re të drejtuar IRIS-T SL me një raketë-hedhës për mbrojtjen taktike ajrore të forcave të armatosura gjermane në 2007.

Raketa lëshuese vertikale e lehtë dhe e përputhshme IRIS-T SL mund të lëshohet posaçërisht nga raketat lëshuese IRIS-T SLM/SLS.

Ai gjithashtu mund të integrohet me sistemet ekzistuese dhe të ardhshme të mbrojtjes ajrore aleate nëpërmjet një ndërfaqe të dhënash plug-and-play. Raketa ka rritur manovrimin. Hedhësja e raketave mund të godasë disa objektiva në të njëjtën kohë.

Raketa e drejtuar ruhet në një enë të përforcuar me tekstil me fije qelqi që përdoret për transport dhe lëshim. Hedhësja e raketave IRIS-T SLM mund të vendosë deri në tetë raketa të tilla.

Raketa ka një kokë të para-fragmentuar dhe siguron mbrojtje 360° kundër sulmeve ajrore gjatë mbrojtjes. Raketa drejtohet nga një motor rakete i avancuar i pajisur me një sistem të integruar të kontrollit të vektorit të shtytjes. Ai është i pajisur me një kapuç aerodinamik për të arritur një rreze të zgjeruar prej rreth 40 km dhe mund të përfshijë objektiva që fluturojnë në një lartësi prej rreth 20 km.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i raketave vetëlëvizëse antitank Stugna-P - tanket e ork nuk janë të tejmbushura

Konkurrentët IRIS-T SLM

IRIS-T SLM shpesh krahasohet me sistemin e raketave kundërajrore Buk-M1-2 të zhvilluar nga sovjetikët, i cili gjithashtu mund të kundërshtojë raketat e lundrimit, bombat e drejtuara, avionët, helikopterët dhe UAV-të me një gamë të ngjashme maksimale të angazhimit prej 40 km. Bateria e raketës "Buk" përbëhet nga një lëshues transporti dhe instalimi (TPU) dhe dy automjete TPU dhe radar (TELAR). Vetë radari përdoret për të zbuluar objektivat.

Gjithashtu vlen të përmendet Sistemi Indian i Mbrojtjes Ajrore me Rreze të Mesme (MRSAM), i cili u zhvillua bashkërisht nga Industritë e Hapësirës Ajrore Izraelite (IAI) dhe DRDO, ka një rreze prej 70 km, duke plotësuar në thelb boshllëkun në interceptorët e mesëm të forcave të armatosura indiane. Raketa praktikisht mund të quhet indiane, sepse rreth 70% e përbërësve të saj prodhohen në këtë vend. Është një interceptor supersonik me një kokë lufte 60 kg HEPF, i aftë për të vepruar gjatë gjithë orës dhe mund të angazhojë disa objektiva njëkohësisht në të gjitha kushtet e motit. Sistemi raketor anti-ajror hyri në shërbim me Forcat e Armatosura të Indisë vetëm në shtator 2021.

Pse Ukraina tregoi interes për IRIS-T SLM?

Sistemi i mbrojtjes ajrore S-300 SAM është i aftë të angazhojë avionë me pilot/pa pilot dhe raketa lundrimi (versionet e mëvonshme të S-300 janë gjithashtu të afta të përgjojnë raketa balistike). Numri i baterive S-300 në fillim të luftës në Ukrainë, sipas vlerësimeve të ndryshme, ishte nga 100 në 200, megjithatë, Rusia pretendon se ka shkatërruar të paktën gjysmën e këtyre sistemeve. Kjo do të thotë se një numër i tillë sistemesh të mbrojtjes ajrore nuk është i mjaftueshëm për të plotësuar nevojat e vendit për mbrojtje të gjithanshme të objekteve/objekteve kritike. Sistemi SA-3 SAM, me një rreze deri në 25 km dhe një lartësi goditjeje deri në 14 km, në varësi të variantit, nuk mund të konsiderohet plotësisht një sistem i mbrojtjes ajrore me rreze të mesme, dhe për këtë arsye është vetëm pjesërisht efektiv kundër ajrit. sulmet. SA-15 gjithashtu i përket kategorisë së sistemeve të mbrojtjes ajrore me rreze të shkurtër veprimi me një rreze maksimale prej 12-16 km. Megjithëse SA-6 është një sistem i mbrojtjes ajrore me rreze të mesme dhe të gjatë, numri i disponueshëm në Ukrainë është padyshim i pamjaftueshëm. Sistemi i mbrojtjes ajrore vetëlëvizëse Buk, pasardhësi i SA-6, është një sistem i fuqishëm dhe modern i raketave me rreze të mesme veprimi që mund të kundërshtojë raketat e lundrimit dhe objektivat ajrore me pilot/pa pilot. Ukraina përdor raketa Buk 9K37M me një rreze maksimale prej 35 km dhe një lartësi përgjimi prej 22 km. Besohet se forcat e armatosura të Ukrainës kishin afërsisht 100 raketa Buk në fillim të luftës (numrat mund të ndryshojnë), nga të cilat një numër i konsiderueshëm ndoshta humbën në luftime.

IRIS_T_SLM

Reduktimi i burimeve të mbrojtjes ajrore të Ukrainës dhe fakti që Rusia po përdor gjithnjë e më shumë bombardimet ajrore dhe sulmet me raketa balistike tokë-tokë e kanë detyruar Ukrainën të kërkojë nga partnerët tanë perëndimorë blerjen e sistemeve IRIS-T SL SLM në mënyrë që të plotësojnë boshllëqet e dukshme në mbrojtjen ajrore të vendit. Ukraina ka shprehur interes për të blerë deri në 10 sisteme të tilla.

IRIS_T_SLM

Asambleja Federale e Gjermanisë miratoi dërgimin e armëve të rënda në Ukrainë më 28 prill 2022. Më 9 maj 2022, kancelari gjerman Olaf Scholz tha se vazhdimi i agresionit rus e detyroi Gjermaninë të shqyrtonte çështjen e furnizimit të sistemeve të mbrojtjes ajrore në Ukrainë. Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Lavdi Ukrainës! Lavdi Forcave të Armatosura!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu: Krahasimi i F-15 Eagle dhe F-16 Fighting Falcon: Të mirat dhe të këqijat e luftëtarëve

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

4 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Copyright
Copyright
12 dite me pare

pse te vidhni nje infografik nga Ukrinform, madje duke e prere. Kjo nuk është profesionale

Eugene Beerhoff
Eugene Beerhoff
12 dite me pare
Përgjigju  Copyright

Faleminderit, shtoi një nënshkrim.

Jean-Marie TOUTAIN
Jean-Marie TOUTAIN
1 muaj me pare

Grand Merci pour Cette burim d informacione shkëlqyese teknike në lidhje me sistemet e mbrojtjes dont les pays europeens ont subitement grand besoin depuis suite aux agressions de Poutine en Ukraine….

Vladyslav Surkov
Admin
Vladyslav Surkov
1 muaj me pare

Merci à l'Europe pour son soutien et son aide à l'Ukraine!

Popullore tani