StattiPajisjet ushtarakeArmët e fitores së Ukrainës: armë vetëlëvizëse M109 Paladin

Armët e fitores së Ukrainës: armë vetëlëvizëse M109 Paladin

-

Forcat e Armatosura të Ukrainës kanë marrë tashmë instalime artilerie vetëlëvizëse 155 mm nga partnerët tanë perëndimorë M109 Paladin. Dhe sot u bë e njohur, se paketës së re të ndihmës për vendin tonë iu shtuan edhe 18 të tjerë nga këta obus të fuqishëm amerikanë.

Në luftën moderne, artileria e rëndë është ende një armë shumë efektive, megjithëse shumë teoricienë parashikuan se ajo do të vjetërohej vite më parë. Por në kombinim me teknologjinë moderne, kjo armë është kthyer në një rrezik të vërtetë vdekjeprurës për armiqtë. Këtë mund ta shihnim gjatë luftës me Rusinë. Deri vonë, pushtuesit shkatërruan pa mëshirë ndërtesa banimi në Kharkivin tim të paepur, të paepur, por me paraqitjen në ushtrinë tonë të obuseve të reja moderne 155 mm të modelit të NATO-s, situata ndryshoi rrënjësisht.

Topakët tanë, duke përdorur të gjithë fuqinë e këtyre obuseve dhe mjeteve teknike të fundit, si p.sh. Aplikacioni Arta GIS, për të cilat diskutuam me hollësi së fundmi, i shkaktojnë armikut goditje shkatërruese. Ishin veprimet e suksesshme të njësive të artilerisë që i lejuan mbrojtësit tanë të zmbrapsnin Rashistët nga Kharkiv, për t'i shkaktuar goditje të fuqishme në Donbas dhe në Ukrainën jugore. Dhe ky është vetëm fillimi.

Kur shkrova një artikull për Howitzer M777, më pas përmendi se shumë ekspertë të "divanit" ishin indinjuar që nuk na u dhanë instalime artilerie vetëlëvizëse 155 mm M109 Paladin. Sot, Ministri i Mbrojtjes i Ukrainës, Oleksiy Reznikov, njoftoi se armët e fuqishme në modifikimin e fundit tashmë janë në shërbim të Forcave të Armatosura dhe ky është një lajm jashtëzakonisht i këndshëm për ne.

M109A7-Paladin

Le të hedhim një vështrim më të afërt në artilerinë vetëlëvizëse M155 Paladin 109 mm të prodhimit amerikan.

Lexoni gjithashtu: Artileria moderne është super arma e Ukrainës. Dhe pse është Elon Musk këtu?

Pse është M109 Paladin opsioni më i mirë për Ukrainën?

Sistemi i artilerisë Paladin M109A7 i gjeneratës së ardhshme, i prodhuar nga BAE Systems, është një përmirësim i sistemit të artilerisë me armë M109A6 Paladin, i provuar nga beteja. Sistemi i përmirësuar i artilerisë siguron mbështetje kryesore të zjarrit gjatë ekzekutimit të detyrave të ndryshme luftarake në kushte të ndryshme, gjë që rrit ndjeshëm efektivitetin e tyre.

M109A7-Paladin

Në tetor 2013, Ushtria Amerikane nënshkroi një kontratë 688 milionë dollarësh me BAE Systems për prodhimin e sistemeve të artilerisë Paladin M109 me opsionin për të blerë gjithsej 66 komplekse që përbëhen nga obus vetëlëvizës dhe transportues për rimbushjen e municioneve. Në maj 2014, filloi prodhimi eksperimental i sistemit të artilerisë së gjeneratës së re, dhe tashmë në 2018 - prodhimi masiv.

https://youtu.be/uMHw3jMG8bY

Si pjesë e kontratës fillestare me vlerë 195 milionë dollarë, BAE Systems prodhoi 18 sisteme artilerie të përbëra nga obusi M109A7 dhe transportuesi i municionit të gjurmuar M992A3, i cili hyri në shërbim me ushtrinë amerikane në prill 2015. Dhe në tetor 2015, BAE Systems mori një kontratë me vlerë 245,3 milionë dollarë për furnizimin e 30 komplekseve shtesë.

Në dhjetor 2017, BAE Systems mori një kontratë me vlerë 413,7 milionë dollarë për të përfunduar fazën e testimit dhe për të filluar prodhimin serik të obusit M109A7.

M109A7-Paladin

Howitzer vetëlëvizës M155 Paladin 109 mm është aktualisht arma më e re e llojit të saj në ushtrinë amerikane. Dhe kjo do të thotë që gjuajtësit ukrainas morën armë moderne, jo armë të vjetra vetëlëvizëse të çmontuara.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka për obusin M155 777 mm dhe predhën e drejtuar M982 Excalibur

Historia e krijimit dhe zhvillimit të armëve vetëlëvizëse M109 Paladin

M109A7 është një sistem i ri artilerie për Ushtrinë Amerikane dhe është një version i përmirësuar i M109A6. Ky sistem njihej më parë si M109A6 PIM ose Paladin Integrated Management. Prototipi i parë u prezantua në 2007. Jozyrtarisht, M109A7 ende quhet Paladin. Prototipet M109A7 kaluan provat qeveritare dhe në vitin 2013 ky sistem artilerie u miratua për prodhim serik. BAE Systems u kontraktua për të përmirësuar sistemet e para M109A6 në standardin M109A7. Ushtria amerikane planifikoi të merrte një flotë prej 580 obusi M109A7 dhe të njëjtin numër mjetesh mbështetëse të blinduara shoqëruese. Siç pritej, pas modernizimit, këto sisteme artilerie vetëlëvizëse duhet të zgjasin deri në vitin 2050.

M109A7-Paladin

M109A7 SPH i ri përdor disa nga teknologjitë e zhvilluara fillimisht për obusët vetëlëvizës XM2001 Crusader dhe XM1203 NLOS-C.

Lexoni gjithashtu: "Neptunët" goditën kryqëzuesin "Moska": Gjithçka rreth këtyre raketave të lundrimit kundër anijeve

Dizajni dhe tiparet e sistemit të artilerisë M109A7 Paladin

Disa civilë i referohen këtij instalimi vetëlëvizës si një tank, sepse është një mjet i mekanizuar i gjurmuar. Por mos bëni një gabim të tillë, sepse kemi të bëjmë me një armë të lëvizshme artilerie fushore me tytë të gjatë.

Programi i përmirësimit të Menaxhimit të Integruar Paladin (PIM) përfshin përmirësime në sistemin e bykut, frëngjisë, motorit dhe pezullimit, duke siguruar besueshmëri, mbijetesë dhe efektivitet më të madh në krahasim me sistemin e artilerisë M109A6. Sistemi i modernizuar është në gjendje të sigurojë mbështetje të qëndrueshme ndaj zjarrit në çdo kusht moti. Arma është e pajisur me një sistem kontrolli dixhital të zjarrit dhe një sistem të përmirësuar karikimi dhe është montuar në një shasi me elementë pezullimi dhe një transmetim nga M2 "Bradley" BMP. Kulla mund të rrotullohet 360°.

M109A7-Paladin

M109A7 ka një gjatësi të përgjithshme prej 9,7 m, një gjerësi prej 3,9 m, një lartësi prej 3,7 m dhe një peshë bruto maksimale prej 35 kg. Instalimi i modernizuar mori një arkitekturë dixhitale të trungut dhe një sistem të integruar dixhital të kontrollit të zjarrit, një sistem navigimi dhe një kompjuter me programe komplekse diagnostikuese.

M109A7-Paladin

Sistemi i ri i artilerisë mund të zgjedhë dhe të zërë pozicionet e qitjes, si dhe të zhbllokojë automatikisht dhe të drejtojë armën gjatë lëvizjes.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Armatimi M109 Paladin

Ky sistem artilerie është i armatosur me të njëjtin obus 155 mm/L39 si M109A6 i mëparshëm. Sidoqoftë, ACS tani është i pajisur me një ngarkues të ri të automatizuar. Kjo do të thotë, sistemi i artilerisë Paladin M109A7 është i armatosur me një armë M155 284 mm me një montim arme M182A1 dhe ngarkim automatik. Mund të qëllojë me një shpejtësi të qëndrueshme prej një gjuajtje në minutë, ndërsa shpejtësia maksimale e tij e zjarrit është 4 të shtëna në minutë. Gama maksimale e qitjes së predhave standarde është 24 km, dhe e raketave - 30 km. M109A7 mund të lëshojë gjithashtu predhën e drejtuar me saktësi M982 Excalibur me një rreze maksimale deri në 40 km.

M109A7-Paladin

Kjo do të thotë, obusi vetëlëvizës Paladin mund të përdorë jo vetëm municione standarde, por edhe me precizion të lartë, përfshirë Excalibur, dhe është i pajisur me një sistem shënjestrimi të saktë.

Sistemi i modernizuar i artilerisë është i pajisur me një sistem automatik të kontrollit të zjarrit me një sistem të integruar navigimi dhe pozicionimi inercial. Ai është gjithashtu i pajisur me një sistem referimi të grykës. Pas mbërritjes në pozicionin e qitjes, sistemi përcakton në mënyrë të pavarur vendndodhjen e armëve vetëlëvizëse, përpunon informacionin rreth objektivit dhe lëshon të dhëna për gjuajtje.

M109A7-Paladin

M109A7 Paladin ka një kohë të shkurtër reagimi dhe rivendosjeje. Kjo bën të mundur fillimin e menjëhershëm të lëvizjes pas një goditjeje, gjë që ju lejon të shmangni zjarrin kundër baterisë së armikut. Sapo M109A7 Paladin të zhvendoset në një pozicion të ri, do të jetë gati të shkrepë përsëri brenda 60 sekondave. Një lëvizje e tillë siguron fuqi të fuqishme zjarri të armëve vetëlëvizëse.

Lexoni gjithashtu:

Karakteristikat e mbrojtjes M109 Paladin

Armatura e këtij obusi vetëlëvizës siguron mbrojtje kundër zjarrit të armëve të vogla dhe fragmenteve të predhave të artilerisë. Mund të pajiset me një grup shtesë të armaturës, si dhe me një grup forca të blinduara të një niveli më të lartë mbrojtjeje. Frëngjia është e pajisur me një rreshtim Kevlar, i cili siguron mbrojtje kundër fragmenteve dhe predhave me eksploziv të lartë. Ashtu si të gjitha armët vetëlëvizëse moderne, M109A7 Paladin është i pajisur me një sistem mbrojtjeje NBC, një çantë mbrojtëse gjuetie (GPK) dhe një sistem automatik të shuarjes së zjarrit (AFES).

M109A7-Paladin

Ky howitzer është gjithashtu i pajisur me sistemin Blue Force Tracker për të ofruar njohje "shtëpi-i huaj". Makinat e reja elektrike dhe komponentët e transmisionit, si dhe sistemi i ajrit të kondicionuar, mundësohen nga një sistem elektrik modular i zakonshëm 600 volt në bord. Çdo obus vetëlëvizës M109A7 shoqërohet nga një mjet transportues municioni përkatës M992A3.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Motori M109 Paladin dhe lëvizshmëria

Ashtu si paraardhësi i tij, obusi vetëlëvizës M155A109 Paladin 7 mm është i pajisur me një motor Cummins 600 kf. nga automjeti standard luftarak Bradley. Megjithatë, kalimi në një kullë elektrike kërkonte një ristrukturim të rëndësishëm të sistemit të energjisë së makinës. Motorri 600 kuaj fuqi furnizon sisteme të ndryshme në bord me 70 kW DC dhe 600 V / 28 V. Pezullimi i rrotullimit M109A7 në të dyja anët përbëhet nga shtatë rrota mbështetëse të dyfishta gome me një rrotullues udhëzues përpara dhe një rrotë tensionuese në pjesën e pasme. Nuk ka rula mbështetës.

M109A7-Paladin

Modulariteti i sistemit të energjisë do të thotë që nëse ndonjë nga motorët e brendshëm dështon, ata mund të zëvendësohen në terren në më pak se 15 minuta. Konkretisht, kjo do të thotë që ekuipazhi i obusit mund të përballojë në mënyrë të pavarur problemin dhe të vazhdojë detyrën luftarake, në vend që të shkojë në pjesën e pasme për riparime. Shasia e re është prodhuar dhe montuar nga komponentët M2/M3 Bradley BMP (p.sh. motori, komponentët e transmisionit, ingranazhet, etj.). Edhe pse kjo ka rezultuar në një rritje të peshës së përgjithshme prej rreth 5%, efekti i kombinuar i përdorimit të një shasie të re dhe komponentëve më të fuqishëm të sistemit të lëvizjes i jep Paladin PIM aftësinë për të operuar me një peshë më të rëndë se pesha e tij aktuale maksimale bruto prej rreth 39t/ 35,4t. M109 ka një kapacitet rezervuari karburanti prej 545 litrash dhe një distancë nga toka prej 0,4 m. Arma vetëlëvizëse mund të kalojë një kalim në një thellësi maksimale 1,05 m dhe të kryqëzojë kanale me një thellësi prej 1,8 m. Pjerrësia dhe pjerrësia anësore e makina janë përkatësisht 60% dhe 40%, shpejtësia me shpejtësinë e rrugës është 61 km/h, dhe diapazoni është 322 km.

M109A7/M992A3

Ekuipazhi i M109A7 Paladin përbëhet nga 4-6 persona (komandant, shofer, gjuajtës, ndihmës gjuajtës, 2 karikues), në varësi të detyrave. Selia e shoferit është në pjesën e përparme të bykut në të majtë të motorit, dhe gjuajtësi ndodhet në pjesën e majtë të frëngjisë. Pozicioni i komandantit, i vendosur në kullën në të djathtë, është i pajisur me një pajisje vëzhgimi periskopike, një frëngji rrotulluese të mitralozit të kalibrit të madh dhe një kapelë.

Lexoni gjithashtu: TOP-10 pajisjet ruse "analogovnet" të shkatërruara nga Forcat e Armatosura

Specifikimet

  • Armatimi: arme M155 284 mm me montim arme MA182A1 dhe mbushje automatike, mitraloz i rëndë 12,7 mm në çati
  • Armatura: alumini i mbështjellë i gjithanshëm për bykun dhe forca të blinduara Kevlar për frëngjinë, mbrojtje kundër zjarrit të armëve të vogla dhe fragmenteve të predhave të artilerisë
  • Pesha e armëve vetëlëvizëse: në gjendje luftarake 35 kg
  • Shpejtësia maksimale: 61 km/h
  • Gama maksimale: 322 km
  • Përmasat: gjatësia 9,7 m, gjerësia 3,9 m, lartësia 3,7 m
  • Pajisjet: sistem kompjuterik kundër zjarrit, pamje panoramike e ditës/natës, shikimit të zjarrit të drejtpërdrejtë ditën/natën, gjetës rreze lazer, sistem mbrojtjeje NBC
  • Ekuipazhi: 4-6 persona
  • Prodhuesi: BAE Systems, SHBA

Shfaqja e një instalimi të tillë të fuqishëm të artilerisë vetëlëvizëse në vijën e parë të luftës ruso-ukrainase do t'i lejojë mbrojtësit tanë të japin goditje të fuqishme në pozicionet e pushtuesve, të cilat mund të ndikojnë ndjeshëm në rrjedhën e konfrontimit, sepse Forcat tona të Armatosura kanë vërtetuar tashmë më shumë se një herë se dinë të luftojnë dhe të shkatërrojnë në mënyrë efektive një luzmë pushtuesish.

Tani pushtuesit rusë patjetër do të kenë probleme. Çdo gjuajtje e armës vetëlëvizëse të fuqishme M109A7 Paladin do ta afrojë Fitoren tonë! Dhe patjetër do të jetë, sepse ne besojmë në Forcat tona të Armatosura, ne besojmë në fuqinë e shpirtit tonë dhe aftësinë e djemve tanë për të shkatërruar armikun. Dhe orkët digjen në ferr!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu: 

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Popullore tani