StattiPajisjet ushtarakeSi do ta ndryshojnë rrjedhën e luftës në Ukrainë sistemet raketore M142 HIMARS dhe M270?

Si do ta ndryshojnë rrjedhën e luftës në Ukrainë sistemet raketore M142 HIMARS dhe M270?

-

Sistemet e artilerisë raketore M142 HIMARS dhe M270 janë të afta të hedhin në erë shumë gjëra, e në disa kushte edhe urën e Krimesë. Sot do të flasim në detaje për këto RSZV.

A ka ushtria ukrainase tashmë sisteme raketash me shumë lëshime M142 HIMARS dhe M270? Po, dhe dorëzimi i freskët në Ukrainë do të bëhet në javët e ardhshme. Është shumë e rëndësishme që Ukraina të përshpejtojë dëbimin e agresorit nga territori i saj. Rreth saj më poshtë.

M142 HIMARS dhe M270 MLRS

Lexoni gjithashtu: Gjithçka për obusin M155 777 mm dhe predhën e drejtuar M982 Excalibur

M142 HIMARS dhe M270 MLRS janë të ndryshëm, por kanë shumë të përbashkëta

Ne vendosëm t'i përshkruajmë këto dy lloje raketash në një artikull, sepse M142 HIMARS dhe M270 ndajnë shumë karakteristika në shumë mënyra. Jo vetëm sepse dërgimi i tyre në Ukrainë u njoftua në të njëjtën kohë, dhe jo sepse Lockheed Martin është përgjegjës për prodhimin e tyre.

M270MLRS

Në fakt, M142 HIMARS është një version më i lirë dhe më i lehtë (~25 kundrejt ~16 tonë) i M270 MLRS MLRS, i zhvilluar në fund të viteve 70 të shekullit të kaluar, i cili në një kohë u transferua në shumë vende të NATO-s (Gjermani , Francë, Itali, Britani e Madhe). Nga rruga, rreth 850 instalime të tilla janë ende në shërbim me Ushtrinë Amerikane.

M270MLRS

Të dy raketahedhësit bien nën një lloj të caktuar artilerie raketore, këto janë të ashtuquajturat sisteme të raketave vetëlëvizëse salvo. Kjo do të thotë se, nga njëra anë, ata kanë rritur lëvizshmërinë, sepse mund të lëvizin "vetë", dhe nga ana tjetër, ata janë në gjendje të sulmojnë dhe godasin pozicionet e armikut në të njëjtën kohë me një numër të paparë raketash. të cilat janë shumë, shumë të vështira për t'u kundërshtuar.

M270MLRS

Ekuipazhi i M142 HIMARS dhe M270 MLRS përbëhet nga 3 persona (shofer, operator armësh dhe komandant) të cilët mbrohen me siguri nga një kabinë e blinduar.

Dallimi kryesor midis dy sistemeve është pjesa e poshtme mbi të cilën bazohet instalimi dhe diapazoni i raketave që mund të lëshojnë, pasi M270 ka dyfishin e numrit të raketave se M142 (12 raketa kundrejt 6). Pra, M142 është një sistem raketash artilerie shumë i lëvizshëm (prandaj dhe shkurtimi HIMARS) që është i montuar në një shasi me rrota. Dhe M270 është një sistem zjarri i raketave në një bazë gjurmuese.

Lexoni gjithashtu: "Neptunët" goditën kryqëzuesin "Moska": Gjithçka rreth këtyre raketave të lundrimit kundër anijeve

Raketat dhe lëshuesit M142 HIMARS dhe M270 MLRS

M270MLRS

Të dy lëshuesit mund të lëshojnë vetëm 1 ose 2 raketa ATACMS, por më së shpeshti përdorin predha të familjes M XX 227 mm, me aftësinë për të gjuajtur raketa të shumta njëkohësisht. Këto mund të jenë llojet e mëposhtme të raketave:

 • Raketë e padrejtuar M26 me një rreze veprimi prej 32 km me një kokë lufte grumbulluese që përmban 644 nën-raketa M77 dhe një version M26A1 me rreze të gjerë (45 km) me 518 nën-raketa
 • Raketë e drejtuar inerciale M30 me korrigjim GPS me një rreze prej më shumë se 60 km dhe me 404 nënshtresa M85
 • Raketa e drejtuar M31, e cila është një variant i M30 për goditjen e objektivave në zonat urbane dhe malore me një rreze veprimi prej rreth 70 km.

Këto njësi artilerie vetëlëvizëse janë të pajisura edhe me MGM-140 ATACMS (Sistemi Taktik i Raketave të Ushtrisë), i prodhuar gjithashtu nga Lockheed Martin, i cili përdor pikërisht raketat ATACMS të zhvilluara në 1989. Prandaj, të dy sistemet kanë efikasitet mbresëlënës dhe një distancë maksimale deri në 300 dhe 500 km. Në praktikë, kjo do të thotë se një raketë (M142) ose dy (M270) 610 mm ATACMS mund të zëvendësojnë shumë fishekë 227 mm.

M270MLRS

Raketat ATACMS peshojnë 1674 kilogramë (koka e luftës peshon 560 kg) dhe kanë një gjatësi gati 4 m dhe një shpejtësi maksimale 3 Mach (~1 km/s). Falë sistemit të integruar të navigimit inercial me mbështetje GPS, ata janë në gjendje të godasin objektivat me saktësi të lartë. Është interesante se kjo raketë përdoret ekskluzivisht në M142 HIMARS dhe M270 MLRS. Përveç kësaj, përkundër faktit se raketa është tashmë 26 vjeç, ajo ende bën përshtypje me aftësitë e saj. Gjatë kësaj kohe, ajo mori gjithsej tre përmirësime (nga MGM-140A Block I në MGM-168 Block IVA).

M270MLRS

Me raketa 227 mm, në varësi të modifikimit të tyre, sistemet M270 MLRS dhe M142 HIMARS mund të godasin objektivat në një distancë prej 32-70 km, dhe me raketën GMLRS-ER me rreze të gjatë veprimi edhe në një distancë prej 150 km. Është për të ardhur keq që këto municione filluan të prodhohen vetëm në vitin 2022.

Lexoni gjithashtu: ndryshimblade: Drone kamikaze amerikane për mbrojtjen e Ukrainës

M270MLRS

Karakteristikat e M270 MLRS

 • Pesha: 25 ton
 • Gjatësia: 6,85 m
 • Gjerësia: 2,97 m
 • Lartësia: 2,59 m
 • Ekuipazhi: 3 persona
 • Kalibri: 227 mm
 • Numri i raketave: 12×227 mm, ose 2×MGM-140 ATACMS
 • Shpejtësia e zjarrit: 18 të shtëna në minutë
 • Gama efektive e qitjes: 32-70 km (raketat 227 mm), deri në 300 km (MGM-140 ATACMS), deri në 499 km (Raketat Precision Strike)
 • Motori: Cummins naftë
 • Fuqia: 500 kf
 • Gama e lëvizjes: 480 km
 • Shpejtësia maksimale: 64 km/h

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

M142 HIMARS

Karakteristikat teknike të M142 HIMARS

 • Pesha: 16,25 ton
 • Gjatësia: 7 m
 • Gjerësia: 2,4 m
 • Lartësia: 3,2 m
 • Ekuipazhi: 3 persona
 • Kalibri: 227 mm
 • Numri i raketave: 6×227 mm, ose 1×MGM-140 ATACMS
 • Shpejtësia e zjarrit: 18 të shtëna në minutë
 • Gama efektive e qitjes: 32-70 km (raketat 227 mm), deri në 300 km (MGM-140 ATACMS), deri në 499 km (Raketat Precision Strike)
 • Gama e lëvizjes: 480 km
 • Shpejtësia maksimale: 85 km/h

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Përmbledhje e MANPADS Starstreak

M270MLRS

Karakteristikat teknike të raketës MGM-140 ATACMS

 • Pesha: 1670 kg
 • Gjatësia: 4 m
 • Diametri: 610 mm
 • Gama maksimale e qitjes: 300 km, deri në 499 km (precision Strike Missile)
 • Hapësira e krahëve: 1,4 m
 • Tavani: 50 km
 • Shpejtësia maksimale: 3 Mach (1 km/s)
 • Kontrolli: navigacion inercial dhe GPS
 • Platformat: M270 MLRS, M142 HIMARS

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Si mund të ndryshojnë rrjedhën e luftës sistemet M142 HIMARS dhe M270 MLRS?

Mund të dëgjosh shumë mendime për këtë lloj artilerie, dhe jo domosdoshmërisht pozitive, veçanërisht në lidhje me përdorimin e tyre në vendbanimet e shkatërruara nga lufta. Megjithatë, në dekadat e fundit, me prezantimin e raketave M30 dhe M31 GMRLS të drejtuara nga GPS (110 dollarë), artileria raketore ka pësuar një ndryshim rrënjësor. Ato janë bërë shumë më të sakta dhe tejkalojnë ndjeshëm gamën e artilerisë tradicionale të obusit. Përveç kësaj, efekti i përdorimit të tyre është vërtet mbresëlënës.

M142 HIMARS

Nga ana tjetër, aktualisht ka edhe raketa ATACMS, çdo lëshim i të cilave kushton rreth 800 mijë dollarë, por që mund të godasin objektivat në një distancë deri në 000/300 kilometrat e lartpërmendura, që do të thotë se Ukraina mund të fillojë të bombardojë bazat kryesore ruse jo vetëm në territoret e pushtuara agresori, por edhe drejtpërdrejt në territorin e agresorit, madje edhe nga një pozicion i sigurt. Për shembull, objektivat mund të jenë ura e Krimesë apo edhe bazat e Ministrisë së Mbrojtjes në territorin e vetë Federatës Ruse. Dhe kjo është një fazë krejtësisht tjetër e luftës, mundësi të tjera. Aktualisht, Forcat e Armatosura të Ukrainës janë të armatosura vetëm me komplekse Point U me një rreze veprimi deri në 500 km.

M142 HIMARS dhe M270 MLRS

Në këtë fazë të luftës, një rol të madh luajnë ende raketat moderne të drejtuara antitank dhe dronët, funksionimin e të cilave mund ta shohim në video të shumta. Por është artileria ajo që tradicionalisht bën më shumë punë, megjithëse është e vështirë të shikosh pamje spektakolare të shkatërrimit të objektivave, sepse gjuajtja kryhet në një distancë të gjatë në pozicione të paracaktuara bazuar në koordinata.

M142 HIMARS

Shfaqja e M142 HIMARS dhe M270 MLRS në arsenalin e ushtrisë sonë mund të ndryshojë rrënjësisht rrjedhën e luftës në favor të Ukrainës. Këtu ka disa aspekte. E para dhe kryesore. Ukrainasit do të marrin MLRS moderne të aftë për t'i rezistuar sistemeve të raketave ruse, kështu që rusët nuk do të jenë më në gjendje të bombardojnë, për shembull, vendlindjen time Kharkiv pa u ndëshkuar. Ata do ta dinë me siguri se përgjigja, dhe një përgjigje shumë e fuqishme, nuk do të vonojë shumë. Një aspekt tjetër është psikologjik. Deri më tani, Orkët ishin të bindur se armët tona ishin të paaftë për të goditur objektivat e tyre në rreze të gjatë, por M142 HIMARS dhe M270 MLRS mund ta ndryshonin plotësisht këtë. Psikologjia në luftë nuk është një faktor më pak i rëndësishëm sesa aftësitë teknike të armëve. Dhe mbrojtësit tanë tashmë i kanë dëshmuar gjithë botës se shpirti i tyre luftarak është i pathyeshëm, se ata janë në gjendje jo vetëm të mbrohen, por edhe të kundërsulmojnë efektivisht, duke i dhënë goditje të fuqishme armikut që iku nga Kievi dhe Sumy, dhe së shpejti edhe në zona të tjera të frontit.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Automjetet e blinduara Australiane Bushmaster

Edhe pse pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Le të digjen të gjithë në ferr! Gjithçka do të jetë Ukrainë! Lavdi Ukrainës! Lavdi Forcave të Armatosura!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu: Krahasimi i F-15 Eagle dhe F-16 Fighting Falcon: Të mirat dhe të këqijat e luftëtarëve

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani