StattiPajisjet ushtarakeArmët e fitores së Ukrainës: armë moderne vetëlëvizëse PzH 2000

Armët e fitores së Ukrainës: armë moderne vetëlëvizëse PzH 2000

-

Forcat e Armatosura të Ukrainës tani definitivisht mund të mbështeten në një nga përforcimet më të pritura - instalimet e artilerisë vetëlëvizëse PzH 2000. Lexoni më shumë rreth kësaj ACS.

Ministrja gjermane e Mbrojtjes Christine Lambrecht ka “folur” për herë të parë për transferimin e këtyre makinerive, kur ka njoftuar se Berlini do të transferojë armët vetëlëvizëse kundërajrore Gepard dhe do të trajnojë gjuajtësit ukrainas në përdorimin e PzH 2000, i cili do të jetë ofruar nga Amsterdami. Partnerët tanë perëndimorë po e ndihmojnë Ukrainën në çdo mënyrë të mundshme në luftën e saj kundër shkeljes së Moskës.

Stërvitja e ushtrisë sonë mund të bëhet në Poloni ose Gjermani. Përveç kësaj, qeveria gjermane po negocion edhe me vendet e Evropës Lindore për furnizimin me tanke në Ukrainë. Gjermania mund t'u sigurojë këtyre vendeve tanke moderne nëse ata pranojnë të dërgojnë pajisjet e tyre të epokës sovjetike në Ukrainë.

Gjatë muajit të parë të pushtimit të Ukrainës, kolonat e blinduara ruse hasën në prita efektive të këmbësorisë ukrainase të pajisur me armë portative antitank në pyjet dhe periferitë e Kievit. Kjo taktikë doli të ishte shumë efektive në ato kushte.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Megjithatë, tani komanda ruse ka përqendruar forcat e saj në Lindjen e Ukrainës, e cila ka terren relativisht të hapur, kështu që në kushtet e terrenit të sheshtë, këmbësoria ukrainase me raketa portative nuk mund të mposht batalionet e mekanizuara ruse pa mbështetje artilerie. Forcat e armatosura ukrainase tani do të kenë nevojë për më shumë tanke dhe artileri të lëvizshme për të goditur objektivat në rreze të gjatë pa vënë në rrezik personelin.

Prandaj, instalimet moderne të artilerisë vetëlëvizëse PzH-2000 me siguri mund të ndihmojnë Ukrainën të kryejë një kundërofensivë efektive në Donbas. Pra, le të njihemi me këtë teknikë.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: armë kundërajrore vetëlëvizëse gjermane Gepard

Howitzer vetëlëvizës 155 mm PzH 2000

PzH 2000 (Panzerhaubitze 2000) është një obus vetëlëvizës 155 mm i zhvilluar për Ushtrinë Gjermane nga Krauss-Maffei Wegmann (KMW) në bashkëpunim me nënkontraktorin kryesor Rheinmetall Landsysteme.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Zhvillimi i PzH 2000 (Panzerhaubitze) filloi në 1987. Ai u zhvillua në bazë të programit ndërkombëtar SP70, i cili u anulua në vitet 1980 për shkak të problemeve me financimin. Prototipi i parë i PzH 2000 u prezantua në 1993. Fillimisht, ushtria gjermane planifikoi të porosiste 1254 topa të rinj vetëlëvizës, por në vitin 1996, për shkak të përfundimit të Luftës së Ftohtë, u nënshkrua një kontratë për vetëm 185 sisteme artilerie. Sistemet e para iu dorëzuan ushtrisë gjermane në 1998.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Ushtria vlerësoi shumë MANPADS Piorun

Cilësi gjermane në gjithçka

Kërkesat strikte të vendosura nga klienti gjerman për sistemet e armëve artilerie, të cilat janë ende në përdorim në mbarë botën, madje u tejkaluan në disa aspekte kyçe. Që në fillim u bë e qartë se PzH 2000 kishte një potencial të madh. Paralelisht me fazën e zhvillimit, një gamë e gjerë e aftësive të kësaj arme iu demonstrua partnerëve të NATO-s në prezantime të shumta ndërkombëtare. Ndër të tjera, goditja e objektivave të detit në lëvizje me të shtëna të sakta të vetme u demonstrua me shumë sukses në Suedi në vitin 1996, gjë që hapi mundësi krejtësisht të reja operacionale për artilerinë klasike. Testet e suksesshme, duke përfshirë një demonstrim në vitin 1997 të aftësive MRSI (qëllimi i kombinimeve të ndryshme të predhave-ngarkimeve nga e njëjta armë që mund të godasë të njëjtin objektiv në të njëjtën kohë), si dhe një demonstrim i një rrezeje efektive prej më shumë se 40 km, konfirmoi pretendimet ambicioze se PzH 2000 do të shfaqej në shërbim me shumë vende të NATO-s.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

PzH 2000 plotëson të gjitha kërkesat ndërkombëtare për sistemet e armëve artilerie dhe mund të konsiderohet produkti më i mirë i industrisë gjermane të mbrojtjes, dhe KMW është kontraktori kryesor i sistemit. Dorëzimi i sistemit të parë serik PzH 2000 GR në Greqi në maj të vitit 2003 shënoi fillimin e pajisjes së ushtrive të vendeve të tjera të NATO-s me këto obusa. Përveç Greqisë (24 PzH 2000), ka kontrata me Holandën (57) dhe Italinë (70). Në vitin 2014, Kroacia nënshkroi një marrëveshje për blerjen e 16 PzH 2000. Dërgesat e para do të kryheshin midis 2015 dhe 2016 dhe ato hynë në shërbim në 2019. Lituania porositi 21 PzH 2000 në vitin 2015, këto obusa hynë në shërbim me ushtrinë lituaneze në 2019. Armët vetëlëvizëse gjermane kanë qenë gjithashtu në shërbim me forcat e armatosura të Katarit që nga viti 2015. Në dhjetor 2018, Hungaria porositi 24 PzH 2000 të reja nga Krauss-Maffei Wegmann. Më 9 prill 2022, kompania gjermane KMW i ofroi Ukrainës blerjen e 100 obuseve PzH 2000. Ky sistem artilerie mori pjesë edhe në operacionet luftarake në Afganistan.

Lexoni gjithashtu: Armët kimike të Rusisë: Sa e rrezikshme është dhe cilat janë pasojat e mundshme

Versionet PzH 2000

Përveç variantit kryesor të armës vetëlëvizëse PzH 2000, ekziston edhe një PzH 2000M i modernizuar. Ky opsion, i cili zgjeron aftësitë në terren, është në shërbim të ushtrisë italiane. Ai forcon sistemin në skenarët e përdorimit ekstrem të nxehtësisë duke integruar sistemet e ftohjes së gjeneratorit dhe sistemet e ftohjes së gjirit të karikimit. Për më tepër, azhurnimi përmirëson sigurinë e ekuipazhit me një sistem shuarje zjarri në ndarjen e ekuipazhit, si dhe një kuti zjarri të përbërë nga një grup mjetesh që lejojnë pastrimin dhe mirëmbajtjen e mekanizmave të qitjes drejtpërdrejt gjatë qitjes.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Ekziston një opsion MONARC (Modular Naval Artillery Concept), i cili është një përpjekje për të instaluar një kullë pzH 2000 në një anije detare. Ai u testua në kuvertën e Frigatës "Hamburg" të klasit Sachsen.

AGM (Artillery Gun Module) Howiter vetëlëvizës 155 mm. Është një version i modifikuar i PzH 2000. Është zhvilluar si një shtesë e PzH 2000, për ato raste kur armët e rënda nuk janë të disponueshme, nuk rekomandohen ose janë shumë të shtrenjta. Ky sistem artilerie operohet nga një ekuipazh prej dy personash. Është një version shumë më i lehtë i PzH 2000, por ofron të njëjtin efektivitet. Prototipi i parë u instalua në shasinë e gjurmuar të M270 MLRS. Edhe pse kulla pa pilot AGM mund të integrohet me shasi të tjera, apo edhe të përdoret si një njësi e pavarur.

Howitzer vetëlëvizës Donar 155 mm, zhvillim i mëtejshëm i modulit të armës së artilerisë bazuar në shasinë BMP të gjurmuar ASCOD 2. Ky version është kryesisht i orientuar drejt eksportit.

Boxer RCH 155 është një tjetër modifikim i sistemit të artilerisë bazuar në transportuesin e blinduar të personelit Boxer 8×8. Ky instalim vetëlëvizës ruajti tiparet dhe karakteristikat operative të PzH 2000. U prezantua në vitin 2014.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Automjetet e blinduara Australiane Bushmaster

Armatimi i armëve vetëlëvizëse PzH 2000

Armatimi kryesor përbëhet nga një armë Rheinmetall e kalibrit 155 52 mm të gjatë, me një tytë kromi dhe një bulon ngritës gjysmë automatik me një karikator standard të integruar të kapsulës për 32 fishekë. Rheinmetall DeTec ka zhvilluar gjithashtu një sistem të ngarkimit të predhave modulare me gjashtë zona (MTLS), DM72, i cili ofron funksionim më të shpejtë, më pak konsumim të armëve, ndjeshmëri të reduktuar të ndezjes dhe rreze të përmirësuar. Në PzH 2000, ngarkesat e predhave formojnë deri në gjashtë module MTLS. Gama maksimale e armës L52 duke përdorur karikimet MTLS është 30 km me raundin standard L15A2 dhe deri në 40 km me raundet e përmirësuara.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Howitzer, i cili ka një fuçi të kromuar dhe të ngurtësuar me lazer, mishëron teknologjitë më moderne dhe përputhet plotësisht me "Memorandumin e Përbashkët Ballistik të Mirëkuptimit". Ky është një memorandum ndërkombëtar që përcakton dizajnin dhe parametrat e armëve dhe në këtë mënyrë lejon zjarr nga të gjitha sistemet e standardizuara të NATO-s. Platforma e qëndrueshme e qitjes dhe sistemi i drejtimit të armëve me precizion të lartë të armës PzH 2000 ju lejojnë të plotësoni kërkesat për një diapazon efektiv të qitjes në çdo kënd lartësie, me rrotullim 360º, me saktësi të lartë të goditjes edhe me një shpejtësi zjarri prej 10 fishekësh për. minutë. Elementi kryesor i PzH 2000 është një sistem ngarkimi automatik i predhave me energji elektrike dhe i kontrolluar në mënyrë dixhitale, i krijuar për të trajtuar predha 155 mm gjatë ngarkimit dhe shkarkimit të një karikatori me 60 raunde. Predha dorëzohen në tytë me anë të një pistoni pneumatik me rregullim të presionit të dashit në varësi të këndit të ngritjes në të gjithë gamën e kontrollit të armës. Anëtarëve të ekuipazhit u duhen më pak se 11 minuta për të mbajtur një ngarkesë të plotë luftarake prej 60 fishekësh 155 mm dhe numrin përkatës të ngarkesave. Përveç mënyrave plotësisht automatike të funksionimit, mënyrat e degradimit deri në manual janë të mundshme, në mënyrë që një shkallë e lartë zjarri dhe reagimi të mund të ruhet edhe në modalitetet rezervë. Një mitraloz kundërajror 7,62 mm është montuar në anën e portit të frëngjisë. Një bllok prej katër granatahedhësish tymi 76 mm është instaluar në secilën anë të armës në pjesën e përparme të frëngjisë. Frëngjia mund të rrotullohet 360° me lartësi +65° dhe shpërndarje -2,5 për armën.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Kontrolli dhe monitorimi i zjarrit

PzH 2000 mund të përdorë mënyrën automatike të funksionimit, duke përfshirë transmetimin e të dhënave nëpërmjet kanalit radio nga një sistem kontrolli i jashtëm. Funksionet autonome të kontrollit të zjarrit kryhen nga kompjuteri në bord MICMOS i furnizuar nga EADS (dikur DaimlerChrysler Aerospace). Në modalitetin automatik, objektivat mund të angazhohen nga një ekuipazh prej dy personash duke përdorur të dhënat e kontrollit të zjarrit të siguruara nga kompjuteri balistik.Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Ekzistojnë mënyra të ndryshme kontrolli rezervë për të siguruar stabilitetin e sistemit në rast të dështimit të komponentit. Si modaliteti më i ulët i kontrollit rezervë, disponohet një sistem kontrolli opto-mekanik rezervë.

Komandanti ka një periskop panoramik Leica PERI-RTNL 80, i cili përdoret për synimin gjatë gjuajtjes. PERI-RTNL 80 ka kanale shikimi ditën dhe natën dhe një gjetës rreze lazer. Topiku është i pajisur me një pamje Leica PzF TN 80 për ditë dhe natë për shënjestrimin e drejtpërdrejtë të armës.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Përmbledhje e MANPADS Starstreak

Projektimi dhe mbrojtja e armëve vetëlëvizëse PzH 2000

Trupi dhe kulla janë bërë nga forca të blinduara çeliku të gjitha të salduara, e cila siguron mbrojtje kundër zjarrit të armëve të vogla dhe fragmenteve të predhave. Selia e shoferit ndodhet në pjesën e përparme të djathtë të trupit, dhe njësia e fuqisë është në të majtë. Kulla është e pajisur me dy kapakë në çati. PzH 2000 mund të pajiset me forca të blinduara shtesë në çati për të rritur mbrojtjen kundër dëmtimit nga lart. Ekuipazhi mund ta instalojë shpejt duke përdorur pajisjet në bord.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Armatura ballore e PzH 2000 siguron mbrojtje kundër predhave 14,5 mm. Nëse është e nevojshme, mund të instalohen forca të blinduara reaktive anti-eksplozive. PzH 2000 është gjithashtu i pajisur me sisteme automatike të shuarjes së zjarrit dhe mbrojtjes NBC.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Lëvizshmëri e shkëlqyer e armëve vetëlëvizëse PzH 2000

Mbjellja e shkurtër e fuçisë, e cila rezulton nga vendosja e frëngjisë në pjesën e pasme të shasisë me rrota të përparme, e cila fuqizohet nga një motor 736 kW (1000 hp), siguron lëvizshmëri të shkëlqyer taktike dhe operacionale të krahasueshme me atë të një tanku luftarak të mesëm. . Pezullimi i rrotullimit ka shtatë rrota të dyfishta në secilën anë me tre rula mbështetës, një rrotë lëvizëse në pjesën e përparme dhe një rrotë tensioni në pjesën e pasme.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

PzH 2000 është i pajisur me një motor nafte MTU 881 që zhvillon një fuqi prej 1000 kf, i kombinuar me një transmetim automatik Renk HSWL 284 me 4 marshe përpara dhe 2 marsha mbrapa. PzH 2000 mund të lëvizë me një shpejtësi maksimale prej 60 km/h, me një distancë maksimale prej 420 km. Instalimi vetëlëvizës mund të kapërcejë pjerrësi deri në 50%, pengesa vertikale deri në 1 m, të lëvizë në një pjerrësi anësore 25% dhe të kalojë një kanal deri në 3 m të gjerë.

Lexoni gjithashtu: ndryshimblade: Drone kamikaze amerikane për mbrojtjen e Ukrainës

Pajisjet e armëve vetëlëvizëse PzH 2000

Shpesh pyetet se cili është origjinaliteti i kësaj arme vetëlëvizëse? Arma vetëlëvizëse PzH 2000 është padyshim një avantazh i madh këtu. Arma vetëlëvizëse është e pajisur me një pamje panoramike të ditës/natës me një distancues lazer dhe një pamje të drejtpërdrejtë të zjarrit ditën/natën. PzH 2000 është i vetmi sistem i armëve artilerie 155 mm që ka një kompjuter kontrolli zjarri me një NABK të integruar (Bërthama balistike e artilerisë së NATO-s) për llogaritjen e komandës autonome të zjarrit. Ngarkimi i të dhënave FCI dhe përcaktimeve përkatëse të municioneve thjeshton integrimin e llojeve të reja të municioneve specifike për një vend në kompjuterin e kontrollit të zjarrit në bord.

Armë vetëlëvizëse PzH 2000

Një kompjuter balistik në bord, një sistem matjeje dhe kontrolli i shpejtësisë së grykës dhe një sistem navigimi inercial i bazuar në GPS që përcakton pozicionin, kushinetën, lartësinë dhe pozicionin hapësinor të tytës e bëjnë PzH 2000 një sistem armësh plotësisht autonom. Gjatë lëvizjes, automjeti vetëlëvizës merr të dhëna të synuara nga posta komanduese e një niveli më të lartë nëpërmjet një kanali radio. Pas llogaritjes së të dhënave në bord për shkarkimin dhe ngarkimin, ekzekutohet komanda për gjuajtje, pas së cilës automjeti largohet nga pozicioni i tij i qitjes menjëherë pas gjuajtjes së predhës së fundit. Kjo aftësi për të gjuajtur breshëri dhe lëvizshmëri e lartë e bën praktikisht të pamundur që inteligjenca e armikut të japë një përgjigje në kohë me zjarr kundër baterive. Pajisjet standarde përfshijnë një sistem alarmi dhe shuarje zjarri për ndarjen e motorit dhe një sistem mbrojtjeje dhe ventilimi NBC për ndarjen e ekuipazhit.

Lexoni gjithashtu: "Neptunët" goditën kryqëzuesin "Moska": Gjithçka rreth këtyre raketave të lundrimit kundër anijeve

Karakteristikat teknike të armëve vetëlëvizëse PzH 2000

  • Armatimi: armë e kalibrit 155 52 mm e gjatë, mitraloz 7,62 mm
  • Armatura: mbrojtje kundër zjarrit nga armët e vogla dhe copëzat nga predha artilerie
  • Pesha e armëve vetëlëvizëse: në gjendje luftarake 55,33 ton
  • Shpejtësia maksimale: 60 km/h
  • Gama maksimale: 420 km
  • Përmasat: gjatësia 11,66 m, gjerësia 3,58 m, lartësia 3,46 m
  • Pajisjet: sistem kompjuterik kundër zjarrit, pamje panoramike e ditës/natës, gjetësi i rrezes lazer, shikimi i zjarrit të drejtpërdrejtë ditën/natën, sistem mbrojtjeje NBC
  • Ekuipazhi: 5 persona (komandant, shofer, gjuajtës, 2 ngarkues)
  • Vendi i prodhimit: Gjermani, KMW
  • Vendet e përdoruesve: Kroacia, Gjermania, Greqia, Hungaria, Italia, Lituania, Holanda, Katari, Ukraina.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka për obusin M155 777 mm dhe predhën e drejtuar M982 Excalibur

Pse Ukraina ka nevojë për instalime artilerie?

Siç doli, lufta ruso-ukrainase është gjithashtu një luftë artilerie. Në ditët e para, orkët kishin një avantazh të konsiderueshëm ndaj trupave tona, gjë që i lejoi ata të qëllonin jo vetëm në pozicionet e ushtarakëve tanë në front, por edhe të shkatërronin qytetet dhe fshatrat tona. Kjo u ndje veçanërisht nga vendlindja ime Kharkiv. Edhe dje, ju mund të dëgjonit vazhdimisht duele artilerie jashtë dritares sime. Tani më shpesh i fitojnë topat tanë, gjë që sigurisht i zemëron pushtuesit. Në raste të tilla, ata lëshojnë një sulm me raketa kundërajrore në zona të banuara, gjë që e pashë me sytë e mi dje.

Shfaqja e instalimeve moderne të artilerisë vetëlëvizëse ndryshon rrjedhën e dueleve të tilla. Rusët kanë mundësi të kufizuara për t'i luftuar ata, dhe kjo tashmë i jep një avantazh Forcave të Armatosura të Ukrainës. Djemtë tanë rrahën me mjeshtëri pushtuesit, duke i shkatërruar pozicionet, postet komanduese, tanket dhe mjetet e blinduara të tyre.

Tashmë mezi presim Fitoren tonë. Dhe ajo do të vijë patjetër, sepse e keqja duhet ndëshkuar. Gjithçka do të jetë Ukrainë! Lavdi Ukrainës! Vdekje armiqve! Orcs, digjeni në ferr!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi raketor antitank Stugna-P - tanket Ork nuk do të mbingarkohen

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani