StattiPajisjet ushtarakeSistemi anti-drone Smartshooter i Izraelit: Çfarë është dhe si funksionon?

Sistemi anti-drone Smartshooter i Izraelit: Çfarë është dhe si funksionon?

-

U bë e ditur se forcat e mbrojtjes ajrore të Ukrainës kanë filluar të përdorin sistemin izraelit SMARTSHOOTER, i cili do të ndihmojë në kapjen e dronëve kamikaze.

Qytetet dhe fshatrat e Ukrainës, infrastruktura energjetike e vendit tonë iu nënshtruan sulmeve masive nga dronët kamikaze iranianë Shahed 136. Edhe pse nuk janë veçanërisht të shkathët dhe të shpejtë, ata ende ndonjëherë janë në gjendje të kapërcejnë sistemin tonë të mbrojtjes ajrore. Prandaj, nuk është për t'u habitur që Ministria e Mbrojtjes e Ukrainës po kërkon mënyra dhe mjete për të luftuar këta dronë. Vëmendja tërhoqi zhvillimin e kompanisë izraelite SMARTSHOOTER, e cila ka zgjidhje interesante për të luftuar dronët e këtij lloji.

SMARTSHOOTER

Sot do të flasim për mjete efektive nga kjo kompani nga Izraeli, por së pari disa fjalë për vetë SMARTSHOOTER.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Armët kundërajrore që mbrojnë qiejt tanë

Disa fjalë për SMARTSHOOTER

Smart Shooter është një kompani e pavarur teknologjike me bazë në Izraelin verior, e themeluar në vitin 2011 për të zhvilluar sisteme të avancuara për të përmirësuar saktësinë dhe vdekjen e armëve të vogla të përdorura nga profesionistët ushtarakë dhe të zbatimit të ligjit në mbarë botën.

SMARTSHOOTER

Kompania është një projektues, zhvillues dhe prodhues i sistemeve inovative të kontrollit të zjarrit të klasit botëror që rrisin ndjeshëm saktësinë dhe vdekjen e armëve të vogla. Me përvojë të gjerë në zhvillimin e zgjidhjeve unike për luftëtarët, teknologjia SMART SHOOTER rrit efektivitetin e misionit me aftësinë për të përfshirë dhe shkatërruar me saktësi objektivat tokësore, ajrore, statike ose lëvizëse, ditën ose natën.

SMARTSHOOTER

Ekipi inxhinierik me përvojë i kompanisë kombinon elektro-optikën, teknologjitë e vizionit kompjuterik, softuerin e integruar në kohë reale, ergonominë dhe inxhinierinë e sistemeve për të ofruar zgjidhje me kosto efektive dhe të lehta për t'u përdorur për t'u përdorur në konfliktet e armatosura të sotme.

SMART SHOOTER e ka selinë në Yagur, Izrael dhe filialin e tij amerikan, Smart shooter Inc. ndodhet në Maryland. Smart Shooter gjithashtu ka zyra në Düsseldorf (Gjermani) dhe Canberra (Australi).

SMARTSHOOTER-SHKAKTUAR

Lexoni gjithashtu: Rishikimi i Bayraktar TB2 UAV: ​​Çfarë lloj bishë është kjo?

Çfarë është sistemi i kontrollit të zjarrit Smart Shooter SMASH?

Familja e sistemeve të kontrollit të zjarrit Smart Shooter SMASH (FCS) janë sisteme inteligjente të synimit të armëve për sulmin kinetik dhe neutralizimin e luftëtarëve, automjeteve dhe dronëve armik.

SMARTSHOOTER-SHKAKTUAR

Kompania izraelite Smart Shooter Ltd ka një familje shumë interesante të pamjeve inteligjente/optikave luftarake ose "sistemet e kontrollit të zjarrit" (FCS) për përfshirjen e objektivave në lëvizje - SMASH, i cili është pak si DefenseReiew nga familja e sistemeve inteligjente TrackingPoint. Por sistemi SMASH ka konceptin e vet dhe ia vlen të merret në konsideratë. Familja e sistemeve të kontrollit të zjarrit Smart Shooter SMASH përfshin SMASH 2000, SMASH 2000 Plus, SMASH AD dhe SMASH X4. Dy sisteme montimi janë gjithashtu të disponueshme për ta: SMASH HOPPER dhe SMASH HOPPER P. Së fundmi, kompania prezantoi një armë të avancuar robotike që mund të montohet në UAV të ndryshëm të vegjël dhe platforma të tjera ajrore pa pilot - SMASH Dragon. Interesant është edhe projekti i një roboti taktik autonom, i zhvilluar në bashkëpunim me Roboteam, i pajisur me një stacion armësh të bazuar në inteligjencën artificiale, i cili drejton automatikisht objektivin dhe e godet me saktësi maksimale.

SMARTSHOOTER SMASH

Në përgjithësi, SMASH FCS montohet drejtpërdrejt në shinat e sipërme MIL-STD-1913 "Picatinny" të një pushke ose karabine, dhe zgjedhja e një FCS specifike SMASH do të diktohet nga kërkesat e misionit. Nëse ju nevojitet vetëm një sistem për të shënjestruar luftëtarët e armikut dhe mjetet tokësore, mund të shkoni te SMASH 2000. Nëse dëshironi gjithashtu aftësinë për të shkatërruar dronët, atëherë ndoshta duhet të shkoni te SMASH 2000 Plus.

 

SMARTSHOOTER SMASH

Për një FCS më të sofistikuar për "eliminimin kinetik" të dronëve me fluturim të ulët që mund të komunikojnë me sistemet C4I, sistemet e menaxhimit luftarak dhe sensorët e jashtëm, zgjidhni SMASH AD. Dhe së fundi, nëse keni nevojë për një optikë 4x për të goditur objektivat në lëvizje në distancë të gjatë, atëherë SMASH X4 është zgjidhja më e mirë për ju.

Le të njihemi me secilin element të këtij sistemi.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: kompleksi raketor anti-ajror Aspide

Sistemi i kontrollit të zjarrit SMASH (FCS)

Familja e zgjidhjeve Smart Shooter SMASH në terren u ofron përdoruesve të fundit një sistem me një goditje, një goditje, duke krijuar një avantazh të rëndësishëm për këmbësorët dhe duke revolucionarizuar në fund botën e armëve të vogla dhe optikës.

SMARTSHOOTER SMASH

Sistemi i kontrollit të zjarrit SMASH neutralizon shpejt dhe me saktësi objektivat dhe rrit saktësinë dhe vdekjen e pushkës së sulmit, duke siguruar sigurinë e forcave miqësore dhe duke reduktuar viktimat kolaterale. Me teknologji unike që lejon ndërlidhjen e elementeve të fushës së betejës, SMASH krijon një rrjet mikrotaktik që përmirëson shumë ndërgjegjësimin e situatës në kohë reale dhe siguron që e gjithë toga të ketë një pamje të përbashkët operacionale.

SMARTSHOOTER SMASH

Sistemi i kontrollit të zjarrit SMASH (FCS) është një zgjidhje shtesë e jashtme që mund të integrohet në çdo lloj pushke ushtarake. Pasi përdoruesi identifikon një objektiv (qoftë në mënyrë të pavarur ose me drejtimin e sistemit të zbulimit) dhe mbyllet me të, SMASH gjurmon lëvizjen e tij dhe sinkronizon lëshimin e goditjes për të siguruar një goditje të shpejtë dhe të saktë në objektiv. SMASH mund të përdoret si një zgjidhje e pavarur ose në kombinim me sisteme të tjera për të ofruar mbrojtje efektive në shumë nivele.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

SMASH 2000

SMASH 2000 është një sistem kontrolli zjarri i provuar nga beteja, i krijuar për të siguruar që çdo e shtënë të godasë objektivin e saj, ditën ose natën, dhe të mbajë forcat miqësore të sigurta.

SMARTSHOOTER-SMASH 2000

Algoritme të veçanta të përvetësimit dhe gjurmimit të objektivit janë të integruara me softuer të sofistikuar të përpunimit të imazhit në një zgjidhje harduerike të besueshme dhe me kosto efektive. Zgjidhjet e kontrollit të zjarrit SMARTSHOOTER janë krijuar për t'u dhënë luftëtarëve dhe oficerëve të zbatimit të ligjit një avantazh taktik vendimtar në pothuajse çdo skenar operacional, duke maksimizuar vdekjen e forcës dhe efektivitetin operacional në çdo takim.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

SMASH 2000 PLUS

SMASH 2000 Plus bazohet në sistemin SMASH 2000, por përfshin grupin e plotë të funksioneve të sistemit të kontrollit të zjarrit SMASH me modalitetin e shtuar të avancuar Counter-UAS, i cili siguron një goditje të fortë të saktë në dron ose në çdo objektiv tokësor statik ose në lëvizje.

SMARTSHOOTER-SMASH 2000 PLUS

SMASH 2000 Plus është i përshtatshëm për mbrojtjen e kufijve, formacioneve paraushtarake dhe objekteve strategjike.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

SMASH 3000

SMASH 3000 është sistemi më i ri dhe më i avancuar i kontrollit të zjarrit nga SMARTSHOOTER. Të gjitha zgjidhjet operative dhe teknike nga versionet e mëparshme janë inkorporuar në sistem, duke e bërë atë edhe më efikas, duke ulur ndjeshëm peshën dhe madhësinë.

SMARTSHOOTER-SMASH 3000

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore MIM-23 Hawk

SMASH X4

SMASH X4 kombinon një pamje optike 4x me aftësitë e kontrollit të zjarrit SMARTSHOOTER për zbulimin, njohjen dhe identifikimin e kërcënimeve me rreze të gjatë.

SMARTSHOOTER-SMASH X4

SMASH 4M përmban gjithashtu një rrjetë të gdhendur, duke lejuar shkrepjen pa bateri. Gjetësi i diapazonit të laserit (LRF) i integruar opsional ju lejon të matni diapazonin duke përdorur ose një funksion të iniciuar nga përdoruesi ose si një hyrje në sistem për saktësi të shtuar. Sistemi integron aftësitë Lock-Track-Hit për të përfshirë objektivat statike dhe dinamike në kushte komplekse të qitjes dhe skenarë taktikë.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

SHKALL AD

SMASH AD përfshin një gjetës të integruar të rrezes lazer (LRF). Sistemi SMASH AD gjithashtu mund të marrë dhe të shfaqë informacionin e objektivit nga një sensor i jashtëm, radar ose sistem zbulimi.

SMARTSHOOTER-SMASH AD

Përdoruesi identifikon objektivin (në mënyrë të pavarur ose me ndihmën e sensorëve të jashtëm) kur kontrollon diapazonin e objektivit përmes LRF. Pasi një objektiv është i kyçur, sistemi e gjurmon automatikisht atë ndërsa përdoruesi tërheq dhe mban këmbëzën derisa sistemi i Kontrollit të Zjarrit (FC) të lëshojë një raund me saktësi të lartë. Zhvilluesit e SMASH AD premtojnë heqje të saktë, të shpejtë, të sigurt dhe të thjeshtë të kërcënimeve. Kjo armë është pothuajse e pagabueshme, me një efikasitet mbi 95%, duke e bërë atë pothuajse të përsosur për të luftuar jo vetëm këmbësorinë, por edhe dronët.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka për obusin M155 777 mm dhe predhën e drejtuar M982 Excalibur

HOPER SHKRIMI

Por zhvilluesit shkuan më tej dhe krijuan stacione të ndryshme interesante të kontrollit të zjarrit. I pari ishte sistemi SMASH HOPPER, i cili është një stacion armësh i lehtë i kontrolluar nga distanca (RCWS) që përdor teknologjinë SMASH Fire Control. SMASH HOPPER u jep operatorëve mundësinë për të përfshirë në distancë objektivat tokësore dhe mjetet ajrore të vogla pa pilot.

Kombinimi i peshës së lehtë dhe madhësisë kompakte e bëjnë sistemin SMASH HOPPER ideal për zonat urbane, kufijtë, infrastrukturën e ndjeshme dhe terrenin e vështirë. HOPPER mund të instalohet në disa konfigurime, duke përfshirë trekëmbësh, direk fiks, anije sipërfaqësore dhe automjete. Aftësitë e gjurmimit dhe bllokimit lejojnë sistemin të mbajë një bllokim gjatë manovrimit në tokë ose në det.

HOPER SMARTSHOOTER

SMASH HOPPER gjithashtu mund të integrohet në një sistem komandimi dhe kontrolli ekzistues, duke u dhënë operatorëve mundësinë për të transmetuar ose marrë objektiva përmes rrjeteve ekzistuese të komunikimit.

HOPER SMARTSHOOTER

Ky stacion armësh me peshë të lehtë dhe me telekomandë mund të montohet në një mjet taktik të blinduar dhe të angazhojë me sukses objektivat lëvizëse si në tokë ashtu edhe në ajër nga mbi 300 metra larg. Me peshë rreth 15 kg, SMASH Hopper është një sistem kompakt që është i lehtë për t'u vendosur. Gjëja më interesante është se ai kontrollohet nga një operator nga një distancë e sigurt ose nga brenda një automjeti të mbrojtur. Smart Shooter është i pajisur me një mekanizëm ndezës të sigurt dhe ofron aftësinë për të punuar ditën dhe natën me skanimin automatik dhe zbulimin e objektivit.

Lexoni gjithashtu: ndryshimblade: Drone kamikaze amerikane për mbrojtjen e Ukrainës

HOPPER SMASH P

Stacioni i armëve me telekomandë portative SMASH HOPPER P Ultralight (RCWS) duke përdorur SMASH Fire Control është një version i lehtë i SMASH HOPPER.

SMASH HOPPER P u ofron ushtarëve në fushën e betejës së sotme një risi unike – një stacion armësh portativ ultra të lehtë me telekomandë që mund të transportohet, montohet dhe operohet nga një person. SMASH HOPPER P mund të përdoret në një gamë jashtëzakonisht të gjerë të skenarëve operacionalë, duke u ofruar ushtarëve një zgjidhje vdekjeprurëse, të saktë dhe të fshehtë.

SMARTSHOOTER HOPPER P

Kombinimi i peshës së lehtë dhe madhësisë kompakte të SMASH HOPPER P e bën sistemin ideal për kushte të vështira, si dhe për situata ku kërkohet performancë e ulët. Sistemi mund të funksionojë në një gamë jashtëzakonisht të gjerë të skenarëve operacionalë.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Përmbledhje e MANPADS Starstreak

Dragoi SMASH

Sistemi SMASH Dragon u prezantua për herë të parë nga kompania në janar 2022. Është një armë robotike e avancuar që mund të montohet në drone të ndryshëm dhe platforma të tjera ajrore pa pilot.

SMASH Dragon i telekomanduar është i pajisur me algoritmet e zotërimit të zbulimit dhe gjurmimit të objektivit të SMASH, si dhe me aftësi të avancuara vizioni kompjuterik që sigurojnë përfshirje të shpejtë dhe të saktë ajrore.

Sistemi anti-drone Smartshooter i Izraelit: Çfarë është dhe si funksionon?

Falë përpunimit të avancuar të të dhënave, sistemi i inteligjencës artificiale identifikon dhe dallon në mënyrë autonome lloje të ndryshme objektivash, si një person ose një automjet, pavarësisht nëse ato janë në lëvizje apo statike.

Kompania tha se sistemi ka kaluar me sukses testet luftarake dhe tani është në fazat përfundimtare të zhvillimit.

Michal Mor, CEO i SMART SHOOTER vuri në dukje: "Teknologjia SMASH e Smart Shooter siguron eliminimin e saktë të kërcënimeve në tokë, ajër dhe det. Tani ne jemi të ngazëllyer për të ofruar të njëjtën teknologji të saktë të angazhimit të objektivit, të provuar nga beteja, të montuar në një platformë ajrore pa pilot që mund të kontrollohet nga një distancë. Kur bëhet fjalë për dronët, pesha e platformës është një faktor kritik pasi ndikon në qëndrueshmërinë dhe koston e misionit, dhe ne jemi krenarë të njoftojmë se SMASH Dragon ultra i lehtë i plotëson këto kritere".

Një projekt interesant i përbashkët midis Steadicapter dhe Smart Shooter është helikopteri pa pilot Golden Eagle, një RUAS novator me aftësi precize gjuajtjeje duke përdorur teknologjinë SMASH.

SMARTSHOOTER-SASH Dragon

Bazuar në platformën Black Eagle 50E të provuar nga beteja, Golden Eagle kombinon teknologjinë e bazuar në AI me sistemin SMASH Dragon të Smart Shooter. Teknologjia e bazuar në AI ofron ndërgjegjësim të shkëlqyeshëm të situatës dhe klasifikim dhe gjurmim autonom të objektivave të shumtë, ndërsa SMASH Dragon, një armë robotike e kontrolluar nga distanca, gjurmon objektivin dhe siguron goditje të saktë.

E lehtë, jashtëzakonisht ekonomike, e lehtë për t'u përdorur dhe mirëmbajtur, Golden Eagle ka qëndrueshmëri të lartë dhe ofron aftësi vertikale për ngritje dhe ulje për suksesin e misionit.

Lexoni gjithashtu: Rishikimi i Bayraktar TB2 UAV: ​​Çfarë lloj bishë është kjo?

Robot automatik taktik me revole inteligjente SMASH

Në qershor 2022, SMARTSHOOTER dhe Roboteam prezantuan një zgjidhje të integruar të një roboti taktik autonom të pajisur me një stacion armësh të bazuar në AI që synon automatikisht dhe angazhon objektivin me saktësinë maksimale. Roboti kontrollohet nga distanca duke përdorur një sistem kontrolli që lejon operatorin të vëzhgojë nga distanca terrenin dhe zjarrin. Për më tepër, duke qenë se qëllimi SMARTSHOOTER është i aftë të synojë me saktësi UAV-të, zgjidhja e integruar mund të shërbejë si një pajisje taktike përgjimi me dron në fushën e betejës. Roboti mund të përdoret gjithashtu në skenarë urbanë, misione patrullimi dhe për mbrojtjen e kufirit.

SMARTSHOOTER-SHKAKTUAR

Zgjidhja e integruar është rezultat i kombinimit të robotit TIGR të Roboteam dhe SMASH Hopper të SMARTSHOOTER, një stacion armësh i lehtë i kontrolluar nga distanca (LRCWS). TIGR (Transportable Interoperable Ground Robot) është një robot taktik i projektuar për asgjësimin e mjeteve shpërthyese, trajtimin e materialeve të rrezikshme dhe misionet e zbulimit. Lartësia e saj është 95 cm, peshon rreth 75 kg dhe mund ta bartin dy persona. Karakteristika të tjera përfshijnë manovrimin e lartë në kushte të vështira terreni, në çdo mot, si dhe aftësinë për të ngjitur shkallët. Lëvizjet e tij karakterizohen nga 5 gradë lirie, gjë që e bën shumë fleksibël në menaxhimin e armëve, roboti është gjithashtu i pajisur me kamerë HD dhe vizion nate.

Por tani për tani ky është një projekt eksperimental që ende nuk ka marrë pjesë në operacione luftarake, madje as në Izrael.

SMARTSHOOTER-SASH Dragon

Deri më tani, nuk ka të dhëna të sakta se çfarë saktësisht do të marrë Ukraina për të luftuar dronët, por vetë fakti i bashkëpunimit me SMARTSHOOTER frymëzon shpresën se do të marrim sistemin inovativ të kontrollit të zjarrit SMASH (FCS). Kjo do t'u japë një avantazh luftëtarëve tanë në vijën e parë, dhe gjithashtu do të ndihmojë në luftimin efektiv të dronëve kamikaze.

Lexoni gjithashtu: 

Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Ne besojmë në Fitoren tonë! Lavdi Forcave të Armatosura! Lavdi Ukrainës!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

2 Comments
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Shilingë
Shilingë
7 muaj më parë

A ishte e nevojshme dhe interesante për dikë?

Vladyslav Surkov
Admin
Vladyslav Surkov
7 muaj më parë
Përgjigju  Shilingë

A mund të jetë kjo vetëm ajo që na nevojitet tani kundër Shahidëve të ngadaltë dhe të ulët? Në Kiev, policët qëlluan një person me armë të vogla.

Popullore tani