Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
StattiPajisjet ushtarakeArmët e fitores së Ukrainës: sistemet e mbrojtjes ajrore vetëlëvizëse Avenger

Armët e fitores së Ukrainës: sistemet e mbrojtjes ajrore vetëlëvizëse Avenger

-

Më në fund, u bë e ditur se Forcat e Mbrojtjes Ajrore të Ukrainës kanë forcuar armët e tyre vetëlëvizëse SAM AN/TWQ-1 Avenger. Çfarë mund të këtë SAM?

Avenger

Forcat e Armatosura të Ukrainës kanë nevojë të dëshpëruar për komplekse raketore kundërajrore për të mbrojtur hapësirën ajrore. Prandaj, fakti që SHBA i dha Ukrainës sisteme raketore anti-ajrore vetëlëvizëse AN/TWQ-1 AvengEpo, u bë një lajm shumë i këndshëm. Çfarë lloj sistemi i mbrojtjes ajrore është, çfarë mund të bëjë dhe çfarë përfitimi do t'i sjellë Ukrainës? Pra, le të hedhim një vështrim më të afërt në kompleksin e raketave anti-ajrore vetëlëvizëse AN/TWQ-1 Avenger.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: kompleksi raketor anti-ajror Aspide

Çfarë është interesante për AN/TWQ-1 Avenger

Avenger është një kompleks raketor anti-ajror i lëvizshëm me rreze të shkurtër. Ai siguron mbrojtje të lëvizshme të njësive tokësore kundër helikopterëve me fluturim të ulët, aeroplanëve, mjeteve ajrore pa pilot dhe raketave të lundrimit. Kompleksi i raketave anti-ajrore u zhvillua nga kompania private Boeing Aerospace Company (tani Kompania Boeing). Zhvillimi filloi në fillim të viteve 1980. Për herë të parë SAM AN/TWQ-1 Avenger u testua me sukses nga Ushtria Amerikane në 1984. Dhe sistemet e para të prodhimit hynë në shërbim me Ushtrinë Amerikane në 1990 dhe zëvendësuan armët anti-ajrore M163 Vulcan dhe M167. Ai u miratua gjithashtu nga Trupat Detare të SHBA. Variantet e eksportit të sistemit raketor anti-ajror u shitën gjithashtu në Bahrein, Kili, Egjipt, Lituani, Tajvan dhe Emiratet e Bashkuara Arabe. Janë ndërtuar gjithsej 1800 sisteme të tilla të mbrojtjes ajrore. Rreth 950 sisteme janë ende funksionale. Në vitin 2022, u njoftua se një numër i caktuar i sistemeve të mbrojtjes ajrore Av do të dorëzohej në Ukrainëengpër të mbrojtur kundër pushtimit rus.

Avenger

Sistemi i mbrojtjes ajrore Avenger është një element kritik i arkitekturës së Mbrojtjes Ajrore të Zonës Përpara të Ushtrisë Amerikane (FAAD), e cila përfshin C2I, radarë, platforma dhe raketa. Kulla e xhiro-stabilizuar Avenger me raketat Stinger është montuar në një shasi 4×4 HMMWV (High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle) dhe gjithashtu mund të funksionojë në një konfigurim autonom ose të montohet në automjete të ndryshme ushtarake. Sistemi Avenger mund të montohet në lloje të tjera shasi, të gjurmuara dhe me rrota, dhe gjithashtu është plotësisht në ajër.

Avenger

Lexoni gjithashtu: Sistemi anti-drone Smartshooter i Izraelit: Çfarë është dhe si funksionon?

Modernizimi i Avenger AN/TWQ-1:

 • viti 2004. Prova e shtizës nga një frëngji e modifikuar Avenger
 • viti 2007. Mitralozi i integruar dhe i testuar i kalibrit Bushmaster 50
 • viti 2007. Një armë lazer me energji të lartë që përdoret për të neutralizuar municionet e pashpërthyera në rrezen e ndalimit
 • viti 2008. Një armë lazer me energji të lartë që përdoret për të neutralizuar mjete të vogla ajrore pa pilot
 • viti 2008. Mitraloz i lehtë i integruar dhe i testuar 25 mm
 • viti 2009. Një armë lazer me energji të lartë që përdoret për të neutralizuar mjete të vogla ajrore pa pilot. Mund të neutralizojë gjithashtu municionet e pashpërthyera në rrezen e përleshjes

Avenger

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Armët kundërajrore që mbrojnë qiejt tanë

Armatimi Avengështë AN/TWQ-1

Makina elektrike e frëngjisë është e njëjtë me atë në mjetin luftarak Bradley dhe është prodhuar nga General Dynamics, Pittsfield, Massachusetts. Avenger mbart tetë raketa të mbrojtjes ajrore me rreze të shkurtër Raytheon Stinger në dy lëshues të montuar në të dyja anët e frëngjisë. Frëngjia (një instalim për montimin dhe vendosjen e një mitralozi në luftim) mund të vendoset gjithashtu si një njësi autonome fikse. Konfigurimi bazë përbëhet nga një frëngji gjuetie me njësi raketash të montuara në secilën anë.

Avenger

Çdo pod raketë, i cili është një lëshues standard, mund të mbajë katër raketa FIM-92 Stinger që mund të shkëputen dhe lëshohen në një konfigurim MANPADS. Raketa ka një rreze synimi të jashtëm deri në 4800 m dhe mund të ndeshet me një objektiv armik në lartësi të ulët në një distancë deri në 3800 m. Frëngjia mund të lëshojë raketat e saj nga një ndalesë ose duke lëvizur me një shpejtësi maksimale prej 35 km/ h.

Avenger

Kujtojmë se FIM-92 Stinger është një raketë me dy faza të ngurta e vetë-drejtuar me drejtim infra të kuqe. Kjo armë i përket llojit “gjuaj dhe harro”. Ajo ka një shpejtësi maksimale prej 2,2 Mach dhe është e pajisur me një kokë lufte HE-FRAG. Gama e qitjes dhe lartësia e fluturimit varen nga modeli i raketës. Gama maksimale e qitjes është nga 4 në 8 km, lartësia maksimale është nga 3,5 në 3,8 km. Ky sistem ka një probabilitet të lartë për t'u goditur nga një raketë e vetme. Gjatë provave, Avenger arriti të godiste 171 objektiva nga 178. Një grup i plotë prej 8 raketash të rimbushshme bartet brenda automjetit. Raketat ringarkohen manualisht brenda 3 minutave.

Avenger

Avenger është gjithashtu i armatosur me një mitraloz automatik me një tytë 12,7 mm M3P 50-kalibër për të mbuluar zonën e vdekur të raketave dhe për të përfshirë objektivat tokësore. Mitralozi, i prodhuar nga kompania belge Fabrique Nationale Herstal, është montuar në traun e djathtë të këmbëzës dhe karikatori i municionit është i fiksuar në anën e djathtë të frëngjisë nën tytën e armës. Është e mundur të transportohen 200 fishekë. Arma ka një makinë rripi dhe ftohje ajri.

Avenger

Avenger është i pajisur me një sistem shumë të automatizuar të kontrollit të zjarrit. Sistemi i mbrojtjes ajrore ka gjithashtu një gjurmues optik dhe një sistem shikimi me rreze infra të kuqe. Ato përdoren për të marrë objektiva. Është krijuar gjithashtu një sistem identifikimi "vet-i huaj". Të dhënat alternative të synimit sigurohen nga radarët e avancuar të mbrojtjes ajrore.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: MANPADS FIM-92 Stinger

Sistemi i kontrollit të zjarrit

Sistemi i kontrollit të zjarrit është shumë i automatizuar, me hyrje automatike të avancimit dhe këndit të ngritjes gjatë lëshimit të raketës. Stacioni i gjuajtësit ka një pamje optike projeksioni CA-562 të prodhuar nga divizioni CAI Recon/Optical. Indikacionet e aktivizimit të kokës së kthimit (GOS), daljes nga kapsula dhe leja për të ndezur janë projektuar në xhamin e shikimit. Rrotullat e drejtuara konfirmojnë se GOS është drejtuar drejt objektivit që gjurmuesi po gjurmon.

Avenger

Objektivat merren duke përdorur ose një pamje optike ose një pamje infra të kuqe Raytheon AN/VLR-1 Avenger FLIR. Sensori FLIR është montuar në rrezen e majtë të nisjes. FLIR ka tre mënyra - të gjerë, të ngushtë (në varësi të fushës së shikimit) dhe modalitetin e shiut.

Avenger

Elektronikë komandimi Avenger (ACE), i cili prodhohet nga General Dynamics, është kompjuteri kryesor i sistemit të mbrojtjes ajrore Avenger. Vetë njësia e kontrollit është e vendosur nën tastierë në vendin e gjuajtësit.

Avenger

Distanca me lazer CO 2 e sigurt për sytë e Raytheon ofron të dhëna të rrezes që përpunohen nga elektronika e kontrollit. Gjurmuesi automatik i videos (AVT), i prodhuar nga DBA, ndodhet nën tastierën e gjurmuesit dhe kutia e tij e gjurmimit ndodhet mbi ekranin FLIR. Gjurmimi automatik rregullon objektivin dhe dërgon një sinjal gjurmimi në ACE për të kontrolluar frëngjinë sipas këndit dhe koordinatave të azimutit. Është instaluar gjithashtu sistemi AN/PPX-3B IFF (identifikimi i shtëpisë-të huaj).

Lexoni gjithashtu: "Neptunët" goditën kryqëzuesin "Moska": Gjithçka rreth këtyre raketave të lundrimit kundër anijeve

Projektimi dhe mbrojtja e sistemit të mbrojtjes ajrore Avengështë AN/TWQ-1

Kompleksi i raketave kundërajrore Avenger është instaluar në një automjet të lehtë me shumë qëllime me rrota me lëvizshmëri të lartë të tipit HUMVWV. Ekuipazhi i këtij sistemi të mbrojtjes ajrore përbëhet nga dy persona - një shofer dhe një operator gjuetar. Shoferi ulet në të majtë dhe përveçse ka të gjitha kontrollet e nevojshme për të përdorur HMMWV, ka komunikim të plotë edhe me gjuajtësin në frëngji. Të gjitha sistemet zanore, intercom/radio dhe zilet e sistemit ofrohen nga zhvilluesi.

Avenger

Lexoni gjithashtu: ndryshimblade: Drone kamikaze amerikane për mbrojtjen e Ukrainës

Lëvizshmëria ZRK Avengështë AN/TWQ-1

Falë mjetit të lehtë me rrota shumëfunksionale të tipit HUMVWV, kompleksi i raketave kundërajrore Avenger AN/TWQ-1 ka lëvizshmëri të lartë. Vetë sistemi HUMVEE Avenger është i pajisur me një motor nafte me tetë cilindra (V-8) me ftohje të lëngshme. Automjeti me rrota ka lëvizje të përhershme me katër rrota dhe fuqia dërgohet në të katër rrotat nëpërmjet një kuti transferimi me dy shpejtësi.

Avenger

Ashtu si mjetet e tjera ushtarake taktike, HMMWV është e pajisur me një sistem elektrik 24 volt, ka dy bateri 12 volt të lidhura në seri. Bateritë janë të vendosura nën sediljen e pasagjerit. Makina zhvillon një shpejtësi prej 90 km/h në rrugët e asfaltuara dhe ka një shpejtësi maksimale të rekomanduar në të gjithë vendin prej 40 km/h. Automjeti HUMVEE është përshtatur për të punuar në ujë deri në 0,9 m të thellë pa trajnim të veçantë. Kur pajiset me Deep Water Fording Kit, HMMWV mund të funksionojë në ujë deri në 1,8 m të thellë.

Vetë pesha e makinës është 3 kg, kështu që "Avenger" mund të transportohet me avion transporti ushtarak S-900 "Hercules" ose të pezullohet nga helikopterët e tipit UH-130, CH-60, CH-46 dhe CH-47. .

Lexoni gjithashtu: Rishikimi i Bayraktar TB2 UAV: ​​Çfarë lloj bishë është kjo?

Telekomandë

Me interes është njësia e kontrollit në distancë (RCU), e cila është gjithashtu e prodhuar nga General Dynamics. Ai shfaq të njëjtat të dhëna të disponueshme për gjuajtësin, duke përfshirë ekranin e monitorit FLIR. Kjo i lejon ekuipazhit të kryejë operacione luftarake nga pozicione të largëta në një distancë deri në 50 m nga instalimi nëse është e nevojshme.

Avenger

Lexoni gjithashtu: Armët kimike të Rusisë: Sa e rrezikshme është dhe cilat janë pasojat e mundshme

Pajisje shtesë

Moduli luftarak Avenger është i pajisur me një gjurmues optik dhe një sistem të pamjes së përparme me rreze infra të kuqe. Ato përdoren për të kapur objektiva. Është krijuar gjithashtu një sistem identifikimi "vet-i huaj". Avenger mund të lidhet me sistemin e komandës, kontrollit, komunikimit dhe inteligjencës së mbrojtjes ajrore të skajit të përparmë (FAAD C3I), i cili lejon që të dhënat nga radarët e jashtëm dhe mesazhet të transmetohen në njësinë e zjarrit për të paralajmëruar dhe sinjalizuar gjuajtësin. Nënsistemi Slew-to-Cue (STC) i lejon komandantit ose gjuajtësit të zgjedhë një objektiv për t'u përfshirë siç raportohet nga FAAD C3I nga një ekran konzole udhëzuese bazuar në sistemin e kontrollit PCU VT Miltope Pony. Pasi të zgjidhet një objektiv, frëngjia mund të rrotullohet automatikisht në drejtim të objektivit me përfshirje të kufizuar të gjuajtësit.

Avenger

Për të thjeshtuar ciklin e rindërtimit të shasisë dhe kostot fillestare të blerjes, përbërësit standardë të automobilave si motori, transmisioni, kutia e transferimit dhe drejtimi përdoren kudo që është e mundur. Kjo do të thotë, çdo pjesë e makinës mund të zëvendësohet drejtpërdrejt në pozicionin luftarak, gjë që do të kursejë kohë për punë riparimi dhe parandaluese.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: MRAP turke Kirpi

Karakteristikat teknike të sistemit të mbrojtjes ajrore Avenger

 • Armatimi: tetë raketa FIM-92C Stinger dhe një mitraloz 12,7 mm
 • Armatura: pa mbrojtje
 • Dimensionet e veturës: gjatësia – 4,95 m; gjerësia – 2,18 m; lartësia - 2,59 m
 • Pesha e makinës: 3 kg
 • Ekuipazhi: shoferi dhe gjueti
 • Shpejtësia e udhëtimit: shpejtësia maksimale në rrugë është 105 km/h
 • Raketa: rreze maksimale - 3800 m, minimumi - 200 m; lartësia maksimale e fluturimit mbi nivelin e detit - 3800 m; pesha e kokës është 1 kg
 • Aksesorët: Kompjuteri i kontrollit të zjarrit AFCC, sistemi i navigimit në tokë, terminali portativ, njësia e telekomandës (RCU).

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Pse Ukraina ka nevojë për një kompleks të tillë raketash anti-ajrore?

Në kushtet e granatimeve të vazhdueshme masive ruse të të gjithë territorit të Ukrainës, kjo pyetje as që ka nevojë për përgjigje. ZRK Avenger është i shkëlqyeshëm në trajtimin e dronëve, të cilët na bezdisin shumë. Për më tepër, luftëtarët tanë janë njohur mirë me raketat FIM-92 Stinger. Jam i sigurt se sistemi i mbrojtjes ajrore Avengdo të ndihmojë ushtrinë tonë të luftojë në mënyrë efektive objektivat ajrore, duke përfshirë dronët bezdisshëm iranianë. Vetë shfaqja e një kompleksi të tillë raketore kundërajrore tregon se partnerët tanë perëndimorë po përpiqen në çdo mënyrë të mundshme të na ndihmojnë të mbrojmë infrastrukturën kritike nga sulmet e pushtuesve rusë.

Avenger

Ne besojmë te mbrojtësit tanë. Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Vdekje armiqve! Lavdi Ukrainës! Lavdi Forcave të Armatosura!

Lexoni gjithashtu: 

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani