Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
StattiPajisjet ushtarakeArma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

Arma e fitores së Ukrainës: sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale

-

Franca sot i shpallur për transferimin në Ukrainë të dy baterive të sistemeve moderne të mbrojtjes ajrore Crotale. Ne do të shqyrtojmë se çfarë ata janë të aftë në këtë artikull.

Situata e ditëve të fundit dëshmoi se Ukraina ka nevojë të dëshpëruar për komplekset raketore kundërajrore për të mbrojtur hapësirën ajrore. Raketat dhe raketat balistike, dronët kamikaze janë bërë një problem i vërtetë për qytetet dhe fshatrat paqësore të Ukrainës. Udhëheqësit e Ukrainës iu drejtuan vazhdimisht partnerëve të tyre perëndimorë për ndihmë dhe duket se më në fund na dëgjuan. Kjo është arsyeja pse Franca vendosi të sigurojë forcat e armatosura të Ukrainës me pajisjet më të fundit të mbrojtjes ajrore. Po flasim për sistemet raketore anti-ajrore Crotale që do të na ndihmojnë të luftojmë kundër raketave armike, avionëve dhe dronëve kamikaze.

Crotale

Dihet se pala franceze do t'i sigurojë Ukrainës sistemet kundërajrore Crotale në versionin më modern të Crotale NG, të zhvilluar në vitet '90. Le të njihemi më hollësisht me këtë SAM.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: kompleksi raketor anti-ajror Aspide

Historia e krijimit të sistemit të mbrojtjes ajrore Crotale

Sistemi i raketave anti-ajrore Crotale i përket sistemeve me rreze të shkurtër. Fillimisht, ky SAM u krijua për nevojat e Afrikës së Jugut. Në vitin 1964, Afrika e Jugut urdhëroi kompaninë Thomson-Houston (më vonë Thomson-CSF, dhe tani Thales) të zhvillonte një sistem mbrojtës pikash. Zhvillimi u financua kryesisht nga Afrika e Jugut dhe pjesërisht nga qeveria franceze. Sistemi u zhvillua në fund të viteve 1960 dhe u dorëzua në Afrikën e Jugut midis 1971 dhe 1973. Emri lokal i këtij SAM është Kaktus. Forcat Ajrore Franceze shpejt urdhëruan këtë sistem për mbrojtjen e aeroportit, duke e quajtur atë sistemi Crotale. Ai hyri në shërbim në vitin 1972 dhe deri në vitin 1978, ishin dorëzuar 20 bateri.

Crotale është një nga sistemet më të suksesshme të mbrojtjes ajrore të krijuar ndonjëherë. Ky sistem i mbrojtjes ajrore është ende në zhvillim dhe ka qenë në prodhim për më shumë se 40 vjet. U krijua një gamë e gjerë e modifikimeve të tij, ekziston edhe një version i lëvizshëm i tokës dhe i anijes. Aktualisht, ky sistem i mbrojtjes ajrore është në shërbim me 15 vende.

Crotale

Crotale është një sistem mbrojtës pikash i krijuar për të mbrojtur objektet kritike si fushat ajrore, bazat ushtarake, depot e municioneve, etj. Crotale u krijua për të luftuar një sërë objektivash ajrore në rangun e lartësive mesatare, të ulëta dhe jashtëzakonisht të ulëta.

Njësia e Përvetësimit dhe Koordinimit Crotale (ACU) bazohet në shasinë e blinduar Hotchkiss P4R 4×4. Sistemi i mbrojtjes ajrore është i pajisur me një radar kapjeje, kështu që mund të zbulojë objektivat, t'i gjurmojë dhe identifikojë ato (sistemi shtëpi-alien). ACU mund të zbulojë deri në 30 objektiva dhe të gjurmojë 12 objektiva njëkohësisht. Gama e zbulimit është 18,4 km. Gama e gjurmimit është 17 km.

Crotale

Një bateri tipike Crotale përbëhet nga dy ose tre automjete TELAR dhe një automjet radar. TELAR dhe njësia e mbledhjes dhe koordinimit të informacionit janë të lidhura me kabllo. Ato gjithashtu mbështeten nga makina për mirëmbajtje dhe mbështetje. Rimbushja e të katër raketave zgjat 2 minuta. Crotale vjen në disa variante.

Lexoni gjithashtu: "Neptunët" goditën kryqëzuesin "Moska": Gjithçka rreth këtyre raketave të lundrimit kundër anijeve

Variantet e sistemit të mbrojtjes ajrore Crotale

Me kalimin e viteve, janë zhvilluar disa modifikime të sistemit të mbrojtjes ajrore Crotale. Këtu është një përmbledhje për secilën prej tyre:

 • Crotale 1000. Ky është sistemi bazë mbrojtës i pikës Crotale i bazuar në automjetin e blinduar P4R 4×4. Ekziston edhe një version i tërhequr për mbrojtjen ajrore të objekteve të palëvizshme. TELARS dhe ACU janë të ndërlidhura me kabllo. U shfaq në vitin 1969.
 • Crotale 2000. Ky version u shfaq në 1973. Ka një kanal televiziv shtesë, i cili mundësoi pritje dhe gjurmim të përmirësuar.
 • Crotale 3000. Versioni u shfaq në 1978. Crotale 3000 ka aftësi shtesë të avancuara të gjurmimit me veçorinë e shtuar Auto TV Tracking.
 • HQ-7, kopje kineze. Në 1978-1979, Kina importoi disa sisteme Thomson-CSF Crotale për vlerësim dhe inxhinieri të kundërt. Kloni i parë kinez u prodhua në 1983. Prodhimi i tij filloi në fund të viteve 1980. Ndonjëherë quhet edhe Sino-Crotale.
 • Shahab Tagheb, një sistem raketor anti-ajror iranian me rreze të shkurtër veprimi. U prezantua në vitin 1999. Dihet se ky sistem raketor kundërajror është zhvilluar me mbështetjen e Kinës dhe nëpërmjet transferimit të teknologjisë HQ-7.
 • Shahina, një version i zhvilluar për Arabinë Saudite. U shfaq në vitin 1980. Në vitin 1975, Arabia Saudite urdhëroi një numër të këtyre sistemeve raketore. Sidoqoftë, Shahine bazohet në shasinë e tankut AMX-30 dhe ka përmirësuar lëvizshmërinë dhe mbrojtje dukshëm më të mirë të armaturës. Roli i tij kryesor ishte sigurimi i mbrojtjes ajrore plotësisht të lëvizshme për njësitë e blinduara të mekanizuara.
 • Crotale 4000. Lidhjet kabllore midis njësive u zëvendësuan nga një linjë radio për transmetimin e të dhënave. TELARS mund të vendosen deri në 3 km nga njësia e grumbullimit dhe koordinimit. Dhe deri në 10 km midis ACU-ve më të afërta. Radari ka mjete të avancuara të kundërmasave elektronike.
 • Crotale 5000. Ky është një modernizim i sistemeve franceze Crotale. U shfaq në vitin 1985. Ky sistem përfshin një gjurmues optik. Sistemi i mbrojtjes ajrore ka gjithashtu një radar të avancuar me një rreze zbulimi prej 18 km.
 • Crotale NG (Gjenerata e ardhshme). Ky version u shfaq në vitin 1990. Ky është një version i ripunuar shumë i bazës Crotale. Raketat kanë rreze fluturimi 11 km, shpejtësi maksimale 3,5 Mach dhe rreze sulmi 8 m. Përveç kësaj, raketat janë më të manovrueshme. Sistemi i kontrollit të radarit dhe zjarrit u përmirësua, çdo TELAR individual është i aftë të funksionojë në mënyrë autonome. Mund të montohet në një rimorkio të tërhequr me 3 boshte ose në shasi të ndryshme.
 • Crotale Mk3 është modifikimi më i fundit i Crotale NG. U shfaq në vitin 2008. Raketa u përmirësua. Sistemi i mbrojtjes ajrore ka një rreze veprimi prej 16 km dhe mund të arrijë objektivat në një lartësi deri në 9 km. Sistemi ka një radar të ri vëzhgimi.

Sot do të flasim për dy modifikimet e fundit.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: Iris-T SLM - një sistem modern i mbrojtjes ajrore nga Gjermania

Çfarë detyrash mund të kryejë sistemi i mbrojtjes ajrore Crotale NG?

Versioni më i fundit i Crotale NG (Gjenerata e ardhshme) është një sistem i mbrojtjes ajrore me rreze të shkurtër dhe me shumë sensorë i zhvilluar nga Thales Air Defense (ish Thomson-CSF Airsys).

Misioni i këtij sistemi është mbrojtja e përhershme ose gjysmë e përhershme e objekteve kritike të vijës së përparme ose njësive ushtarake, si dhe zonave individuale, kundër kërcënimeve ajrore si avionët me krahë fiks, helikopterët sulmues, raketat e lundrimit, raketat taktike dhe të gjata. -sulmet e ngopjes së diapazonit.

Crotale

Sistemi Crotale NG siguron situatën e ajrit dhe vlerësimin e kërcënimit, diapazonin e zgjeruar të zbulimit, identifikimin e njohur-të huaj, zbulimin e shumëfishtë të objektivave dhe kapjen dhe gjurmimin automatik të objektivit në të gjitha kushtet e motit. Aftësia për të shkëmbyer të dhëna siguron integrimin e Crotale NG në skemën globale të mbrojtjes ajrore.

Një nënndarje prej katër instalimesh Crotale NG funksionon në një mënyrë të koordinuar duke përdorur shkëmbimin e automatizuar të të dhënave ndërmjet kompjuterëve. Sipas vlerësimit të kërcënimit dhe vendndodhjes relative të katër instalimeve, kompleksi godet objektivin nga pozicioni më i mirë.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

Projektuar dhe zhvilluar nga Crotale NG

Sistemi i modernizuar i mbrojtjes ajrore Crotale NG hyri në prodhim në vitin 1990 dhe është në shërbim me ushtrinë finlandeze (20 sisteme), si dhe me Forcën Ajrore Franceze (12 sisteme të instaluara në strehimore) dhe Marinën Franceze.

Thales nënshkroi një kontratë me Greqinë në qershor 1999 për 11 sisteme Crotale NG, nëntë për Forcën Ajrore dhe dy për Marinën. Sistemi iu shit gjithashtu Arabisë Saudite dhe Omanit.

Crotale

Në shkurt 2000, Thales dhe Samsung mori një kontratë të përbashkët për programin K-SAM Pegasus (Chun Ma) për Republikën e Koresë (bazuar në një raketë koreane tokë-ajër). Kontrata parashikonte prodhimin e 48 sistemeve të mbikëqyrjes dhe kontrollit të zjarrit Crotale NG, dhe një kontratë tjetër u dha në dhjetor 2003.

Në mars 2001, Thales Air Defense (ish Shorts Missile Systems) iu dha një kontratë për prodhimin e raketës VT1. Në qershor 2018, Forcat e Mbrojtjes Finlandeze testuan me sukses armën Crotale NG të integruar me kamerën e avancuar të imazhit termik Thales Catherine XP.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi raketor antitank Stugna-P - tanket Ork nuk do të mbingarkohen

Sistemi i mbrojtjes raketore Crotale NG

Sistemi i mbrojtjes raketore Crotale NG përfshin sensorë radarë dhe infra të kuqe për të siguruar gjurmimin më të mirë të objektivave ajrore. Nënsisteme të ndryshme janë integruar në një makinë, duke e bërë Crotale një platformë të qëndrueshme dhe kompakte për lëvizje.

Crotale

Gama e veprimeve që sistemi mund të kryejë përfshin zbulimin, përgjimin dhe përgjigjen ndaj kërcënimeve të armikut si mjetet ajrore pa pilot, raketat, avionët dhe helikopterët. Sistemi i raketave mund të mbrojë objektet stacionare ose të lëvizshme të infrastrukturës ushtarake dhe civile nga kërcënimet ajrore.

Përditësimi më i fundit për Crotale NG përfshin një kamerë të avancuar të imazhit termik për imazhe të besueshme në kohë reale ditën dhe natën.

Crotale

Pesha e pjesës luftarake të sistemit të mbrojtjes ajrore është 14 kg. Sistemi i armëve mund të lëshojë një kokë lufte me një shpejtësi maksimale prej 3,5 Mach për të përfshirë objektivat deri në 11 km larg.

Dihet se sistemi i mbrojtjes Crotale NG përdoret tashmë nga Finlanda, Franca, Greqia, Arabia Saudite, Omani dhe Koreja e Jugut.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Cilat raketa janë në shërbim?

Sistemi i mbrojtjes ajrore Crotale NG është i pajisur me një raketë tokë-ajër me rreze të shkurtër VT-1, e cila është projektuar si për vendosje në tokë ashtu edhe në det.

Një raketë standarde është 3 m e gjatë, peshon 84,5 kg dhe është e pajisur me një motor rakete të fortë. Është ai që i siguron raketës një shpejtësi maksimale prej 3,5 Mach (1190 m/s) dhe një rreze fluturimi prej 11 km. Raketa mund të godasë helikopterë, aeroplanë, raketa lundrimi, raketa ajër-tokë dhe raketa kundër rrezatimit. Gama minimale e qitjes është 500-700 m Mund të arrijë objektivat në lartësinë 5,5 km. Raketa ka një kokë lufte me eksploziv të lartë (HE-FRAG) me peshë 15 kg me siguresa kontakti dhe pa kontakt. Probabiliteti për të goditur një raketë është 80%. Nëse dy raketa lëshohen në të njëjtin objektiv, probabiliteti i goditjes është 96%.

 

Crotale VT1

Raketa VT-1 ka një nivel të lartë manovrimi, mund të lëvizë me një shpejtësi prej 3,5 Mach, gjë që bën të mundur mbulimin e 8 km në 10,3 sekonda.

Radarët dhe sensorët elektro-optikë përdoren për drejtimin në vijën e shikimit. Raketa është e armatosur me një kokë lufte të fokusuar të shpërthimit dhe veprimit të fragmentimit, i cili inicohet nga një detonator pa kontakt me frekuencë radio. Koka e luftës siguron një rreze shpërthimi prej 8 m.

Njësia e kontrollit dhe mbikëqyrjes së zjarrit të sistemit raketor të mbrojtjes ajrore është e pajisur me një grup me shumë sensorë, duke përfshirë elektro-optikë pasive dhe radar me një sistem të integruar kundërmasash elektronike për të përfshirë objektivat ajrore në kushte të pafavorshme të luftës së dendur elektronike dhe mjediseve armiqësore në fushëbeteja, lufta bërthamore, biologjike dhe kimike, tymi dhe pluhuri

Crotale

Kompleti i sensorëve përfshin një radar puls-Doppler të brezit S që mund të kryejë mbikëqyrje sektoriale, funksione kërkimi në fluturim dhe ka një antenë të integruar IFF. Karakteristikat e ECCM përfshijnë lobet anësore të ulëta, reagimin e frekuencës, kompresimin e pulsit, CFAR (shkalla konstante e alarmit të rremë) dhe më shumë. Rrezja e veprimit është 20 km me mbulim lartësie nga 0 m deri në 5000 m.

Radari me një puls LWT Ku-band Doppler në sistemin e raketave ka një gjerësi rrezeje prej 1,20° dhe një rreze veprimi deri në 30 km.

Sistemi i gjurmimit optiko-elektronik përfshin një kamerë termike me imazhe termike me një fushë shikimi të dyfishtë dhe zmadhim elektronik që siguron 8,1 ose 2,7° në azimut dhe 5,4 ose 1,8° në kënd shikimi. Gama deri në 19 km.

Crotale

Kamera CCD me dritën e ditës ka një fushë shikimi prej 2,4° në azimut dhe 1,8° në kënd shikimi. Gama e zbulimit të kamerës është deri në 15 km. Një lokalizues infra të kuqe i instaluar nën kamerën CCD përdoret për të gjurmuar raketat.

Të gjitha funksionet nga zbulimi i objektivit deri tek gjurmimi janë të automatizuara për të arritur kohën e reduktuar të reagimit. Koha e reagimit është zakonisht gjashtë sekonda midis zbulimit të parë dhe lëshimit të raketës. Pas lëshimit të raketës, softueri operativ zgjedh sensorin më të mirë të gjurmimit të raketës bazuar në të dhënat e marra nga të gjithë sensorët. Operatori ka mundësinë të zëvendësojë sensorin e zgjedhur automatikisht nga softueri.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Sistemi i mbrojtjes ajrore me rreze të gjatë Crotale Mk3

Thales ka zhvilluar Crotale Mk3, variantin më të fundit me rreze të gjatë të Crotale NG. Crotale Mk3 ka një rreze maksimale efektive prej 16 m dhe një lartësi prej 000 m. Mundësuar nga radari i ri i mbikqyrjes me shumë rreze Shikra 9D (i ardhur nga radari i kërkimit Thales Hollandez SMART-S Mk000), Crotale Mk3 formon sistemin Thales Multishield të projektuar për të mbrojtur objektet kritike dhe teatrot e luftës.

Crotale

Crotale Mk3 u testua për herë të parë në shkurt 2007 në rrezen e raketave DGA Center d'Essais des Landes (CELM) në Biscarrosse në Francën jugperëndimore. Ai kapi dhe shkatërroi objektivin në një distancë prej më shumë se 14 metra. Në janar 000, një sistem raketor Crotale Mk2008 kapi dhe shkatërroi me sukses një UAV Banshee në një lartësi prej 3 m dhe një rreze prej 970 m në luftim në 8 sekonda. Gjatë fazës së dytë të gjuajtjes testuese, Crotale MK000 shkatërroi një objektiv që fluturonte në një lartësi prej 11 m dhe në një distancë prej 3 m.

Lexoni gjithashtu: Krahasimi i F-15 Eagle dhe F-16 Fighting Falcon: Të mirat dhe të këqijat e luftëtarëve

Karakteristikat kryesore të kompleksit

 •  Gama e dëmtimit: 500-10 metra
 • Lartësia e lezionit: 15-6000 metra
 • Godit objektivat që fluturojnë me shpejtësi deri në 1800 km/h
 • Numri i përgjithshëm i raketave: 8
 • Pesha e raketës: 73 kilogramë
 • Lloji i kokës: fragmentimi, veprimi i drejtimit
 • Pesha e kokës: 14 kg
 • Drejtimi i raketave: komandë radio ose optike.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Ushtria vlerësoi shumë MANPADS Piorun

Pse Ukrainës i duhen kaq shumë sistemet e mbrojtjes ajrore dhe raketave?

Përgjigja duket të jetë e qartë, por ushtria dhe ekspertët ukrainas dhe perëndimorë kanë debatuar për muaj të tërë se cilat sisteme të mbrojtjes ajrore janë më efektive në zmbrapsjen e sulmeve ruse, duke pasur parasysh të gjitha specifikat teknologjike dhe të tjera të luftës ruse kundër Ukrainës. Opinionet ndryshojnë. Fakti është se sistemet e mbrojtjes ajrore janë efektive në luftën kundër aeroplanëve dhe helikopterëve, por me raketa, dhe veçanërisht me dronët kamikaze, gjithçka është shumë më e vështirë.

Sa i përket raketave, ka shumë faktorë që mund të ndikojnë në efektivitetin e shkatërrimit të tyre: si lloji i raketave ashtu edhe distanca nga e cila janë lëshuar. Për shembull, në Kharkivin tim të lindjes, mbrojtja ajrore kishte probleme me Iskanderët dhe modernizoi S-300 për shkak të vendndodhjes së afërt të lëshuesve. Raketat fluturojnë drejt nesh për një periudhë shumë të shkurtër kohore, vetëm 30 deri në 45 sekonda. Është pothuajse e pamundur t'i rrëzosh ato, megjithëse sistemet tona të mbrojtjes ajrore kanë vërtetuar se ndonjëherë është e mundur.

Dronët kamikaze janë të ndryshëm. Së pari, shpenzimi i sistemeve të shtrenjta të mbrojtjes ajrore për të rrëzuar dronët "të lirë" është ekonomikisht i padobishëm, por është i nevojshëm. Së dyti, dronët mund të trajtohen në mënyra të tjera. Këta mund të jenë radarë të lëvizshëm, sensorë SIGINT (Inteligjencë Signal), sensorë optikë elektrikë dhe madje edhe sensorë akustikë. Ekzistojnë gjithashtu sisteme të impresionit të dronëve: një prizë GPS, barriera për dronët në formën e përshtypjes radio-elektronike. Mund të kapen edhe me rrjeta. Është ende e mundur të godasësh dronët me lazer me energji të lartë. Nuk po flas për EW me fuqi të lartë. Nuk kemi absolutisht asgjë nga të gjitha sa më sipër. Dhe askush nuk e ka të plotë, sepse kjo është një lloj i ri lufte. Prandaj i rrahën sa të munden.

Pra, ne kemi nevojë të dëshpëruar për mbrojtjen ajrore dhe pajisjet e mbrojtjes raketore në çdo formë. Sa më shumë të ketë, aq më efektive do të jetë mbrojtja e qyteteve dhe fshatrave tona, si dhe objekteve kritike të infrastrukturës. Sistemi francez i mbrojtjes ajrore Crotale patjetër do të jetë i dobishëm, falënderim kaq i sinqertë për Francën nga i gjithë populli ukrainas.

Lexoni gjithashtu: 

Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Ne besojmë në Fitoren tonë! Vdekje armiqve! Lavdi Ukrainës! Lavdi Forcave të Armatosura!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Popullore tani