Root Nation Statti Pajisjet ushtarake Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

Arma e fitores së Ukrainës: sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS që mbron Uashingtonin

U bë e ditur se Ukraina mori sistemin norvegjez të mbrojtjes ajrore NASAMS. Sot do të flasim në detaje për këtë mjet të mbrojtjes ajrore që mbron presidentët amerikanë.

Sipas informacioneve të fundit, qeveria amerikane ka transferuar tashmë sistemet e mbrojtjes ajrore NASAMS në Ukrainë. Shtetet e Bashkuara e blenë këtë sistem norvegjez posaçërisht për të mbështetur mbrojtjen ajrore të Ukrainës. Ky nuk është çdo sistem, por një sistem kundërajror që mbron edhe Uashingtonin.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: sistemi raketor antitank Stugna-P - tanket Ork nuk do të mbingarkohen

Çfarë është interesante për sistemin e mbrojtjes ajrore NASAMS?

Sistemi i avancuar i raketave anti-ajrore norvegjeze NASAMS është sistemi i parë operacional në botë i mbrojtjes ajrore me bazë tokësore me rreze të shkurtër dhe të mesme.

Sistemi i mbrojtjes ajrore KONGSBERG/Raytheon NASAMS ka një arkitekturë në qendër të rrjetit që mund të kryejë disa operacione të njëkohshme luftarake. Aftësitë e tij përtej rrezes vizuale (BVR), si dhe uniformiteti i lartë, lejojnë integrimin me pajisje të tjera dhe sisteme të mbrojtjes ajrore. Rrjeti NASAMS zgjeron zonën e mbrojtjes dhe rrit aftësinë e përgjithshme luftarake të forcave të armatosura.

Sistemi i raketave kundërajrore (NASAMS) kombinon lëshuesit norvegjezë dhe sistemet e kontrollit me raketën amerikane AIM-120 me rreze të mesme të avancuar ajër-ajër (AMRAAM). Ai është i aftë të godasë 72 objektiva njëkohësisht.

NASAMS nuk është një shkurtim i rastësishëm, ai qëndron për Sistemin Norvegjez të Avancuar të Raketave Sipërfaqja në Ajr, d.m.th. "sistemi i avancuar norvegjez anti-ajror". Puna për të filloi në vitet 1990, kur kompania norvegjeze Kongsberg Defense & Aerospace bashkoi forcat me kompaninë amerikane Raytheon për të krijuar një sistem kundërajror me rreze të mesme për Forcën Ajrore Mbretërore Norvegjeze.

NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) është një sistem raketor i mbrojtjes ajrore me rreze të mesme dhe të gjatë i zhvilluar dhe prodhuar nga kompania norvegjeze Kongsberg Defense & Aerospace në bashkëpunim me Raytheon të Shteteve të Bashkuara. Pas zbatimit të Norvegjisë në vitin 2015, katër vende të tjera të NATO-s dhe BE-së kanë blerë NASAMS. Sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS përdor raketat Raytheon AMRAAM, por gjithashtu mund të operojë raketa të tjera me rreze të shkurtër dhe të mesme, të tilla si raketat L-70, RBS 70 dhe HAWK. Prodhuesi konfirmoi gjithashtu integrimin me Armët e Energjisë së Drejtuar (DEW) dhe sistemet me rreze të gjatë si Patriot.

NASAMS është krijuar për të identifikuar, angazhuar dhe shkatërruar avionët, helikopterët, raketat e lundrimit dhe mjetet ajrore pa pilot (UAV), si dhe të mbrojë asetet e vlefshme dhe qendrat e popullsisë nga kërcënimet ajrore dhe sulmet e artilerisë dhe MLRS. Për herë të parë, NASAMS u shfaq në shërbim të forcave të mbrojtjes ajrore të Norvegjisë, më pas u eksportuan në Spanjë, SHBA, Holandë dhe Finlandë. Më vonë, ky sistem kundërajror u zhvillua për Omanin, Lituaninë dhe Indonezinë. Për më tepër, Polonia, Greqia, Suedia dhe Turqia përdorin zgjidhjet e Komandës dhe Kontrollit KONGSBERG për sisteme të ndryshme armësh. Më 13 mars 2019, Departamenti i Shtetit i SHBA vendosi të miratojë shitjen e mundshme të huaj në Australi të sistemit AIM-120C-7 të avancuar të raketave ajër-ajër me rreze të mesme (AMRAAM) dhe pajisjeve përkatëse me një kosto të vlerësuar prej 240,5 milionë dollarë. Në qershor 2019, u njoftua se India ka shfaqur interes për blerjen e sistemit raketor anti-ajror NASAMS-II. Më 10 shkurt 2020, Departamenti i Shtetit i SHBA miratoi shitjen e mundshme në Indi të një Sistemi të Integruar të Mbrojtjes Ajrore (IADWS), i cili përfshin NASAMS-II, me një kosto të vlerësuar prej 1,867 miliardë dollarë. Në nëntor 2020, Hungaria konfirmoi blerjen e NASAMS për 1 miliard dollarë.Ukraina tani do t'i bashkohet atyre.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Ushtria vlerësoi shumë MANPADS Piorun

Variantet e sistemit të mbrojtjes ajrore NASAMS

Duhet të theksohet se gjenerata e parë e NASAMS u vu në veprim në 1998. Sidoqoftë, zhvillimi i sistemit vazhdoi dhe në vitet 2000 u zhvillua një version i përmirësuar, NASAMS 2, i cili hyri në shërbim në 2006 dhe në 2010, NASAMS 3, i cili hyri në shërbim në 2019.

Pavarësisht nga varianti, NASAMS është një sistem i mbrojtjes raketore tokë-ajër me rreze të mesme dhe të gjatë të rrjetit. Si ndryshojnë këto modifikime nga njëra-tjetra? Para së gjithash, është një sistem kontrolli luftarak, sisteme komunikimi dhe radarë, i gjithë rrjeti i sensorëve dhe radarëve është ndërtuar në platforma të ndryshme për efikasitet më të madh.

Por dallimet më të rëndësishme kanë të bëjnë me përdorimin e llojeve të ndryshme të raketave dhe lëshuesve. Fillimisht, këto ishin dy raketa - AIM-120 AMRAAM me një rreze veprimi deri në 25 km (horizontale) dhe 40 km në versionin me rreze të zgjeruar, por në versionin NASAMS 3 me lëshues të përmirësuar, u shfaqën raketa më të lira me rreze të shkurtër, për shembull, AIM-9X Sidewinder Block II dhe IRIS-T (varg deri në disa kilometra).

Duhet të theksohet se në praktikë, edhe në versionin e fundit, NASAMS nuk mbron nga të gjitha kërcënimet, megjithëse mund të trajtojë dronët, aeroplanët, helikopterët apo edhe raketat supersonike të lundrimit. Por ajo nuk është mjaft efektive kundër raketave balistike, si "Iskander", sepse nuk mund të përgjojë në fazat e hershme të fluturimit të raketës, por vetëm në fazën e fundit, pra menjëherë para goditjes. Përveç kësaj, është jashtëzakonisht e shtrenjtë për t'u mirëmbajtur, me raketat AIM-120 që kushtojnë midis 180 dhe 000 dollarë.Megjithëse, natyrisht, kjo nuk ka shumë rëndësi kur jetët njerëzore janë në rrezik. Por, për fat të mirë, raketat e përmendura janë mjaft të zakonshme në magazinat e SHBA-së dhe vendeve të NATO-s (madje edhe Polonisë), ndaj transferimi i tyre në Ukrainë nuk do të jetë një problem i veçantë.

Lexoni gjithashtu: ndryshimblade: Drone kamikaze amerikane për mbrojtjen e Ukrainës

Sistemi i nisjes

NASAMS është i pajisur me tre lëshues, secila prej të cilave mbart deri në gjashtë raketa të gatshme për gjuajtje në kontejnerë transporti-hedhës. Qëllimi i lëshuesit me shumë raketa NASAMS është të transportojë, drejtojë dhe lëshojë raketa me karakteristika të ndryshme. Të gjithë ata janë montuar në të njëjtën hekurudhë lëshimi brenda kontejnerëve mbrojtës. Çdo lëshues NASAMS mbart deri në gjashtë raketa AIM-120 AMRAAM dhe është i lidhur me postën e komandës FDC (Qendra e Shpërndarjes së Zjarrit) nëpërmjet lidhjes radio dhe/ose telit në terren. Lëshuesi celular mund të vendoset dhe kontrollohet nga distanca në një distancë deri në 25 km nga qendra e kontrollit.

Lëshuesi mund të lëshojë gjashtë raketa AIM-120 AMRAAM në pak sekonda në gjashtë objektiva të ndryshëm, duke siguruar angazhime të shumta të njëkohshme të objektivave luftarake. Mund të instalohen deri në 12 lëshues me 72 raketa dhe të gjitha raketat do të jenë gati për të qëlluar pothuajse menjëherë.

Në pozicionin e qitjes, platforma me lëshuesin ulet në tokë dhe mund të vendosen katër fole hidraulike për të stabilizuar lëshuesin gjatë gjuajtjes. Në një konfigurim të përbërë nga 12 lëshues dhe deri në 72 raketa të ngarkuara, të gjitha raketat mund të gjuhen në objektiva individualë në më pak se 15 sekonda.

Lexoni gjithashtu: Vrasësit e heshtur të luftës moderne: UAV-të më të rrezikshme ushtarake

Më shumë rreth raketave

AIM-120 AMRAAM u zhvillua si një raketë e drejtuar ajër-ajër për të gjitha motet e përdorur për mbështetje zjarri në F-15, F-16, F/A-18, F-22, F-4F, Sea Harrier, Harrier avion II Plus, Eurofighter, JAS-39 Gripen, JA-37 Viggen dhe Tornado. Raketa me shpejtësi të lartë AIM-120 prodhohet në disa variante. AIM-120B mori aftësinë për t'u riprogramuar drejtpërdrejt në kontejnerin e transportit, dhe AIM-120C mori një sistem udhëzues inercial të përmirësuar, ka një rreze të rritur dhe manovrim shumë të lartë për të kundërshtuar objektivat që përfshijnë manovra evazive.

Versioni më i fundit në terren, AIM-120C7, përfshin një antenë të përditësuar, marrës dhe algoritme të reja softuerësh për t'iu kundërvënë kërcënimeve të reja. Përdorimi i elektronikës kompakte bëri të mundur zvogëlimin e gjatësisë së ndarjes së instrumentit dhe përdorimin e hapësirës së liruar për karburant shtesë. Kjo bëri të mundur rritjen e rrezes së qitjes. Ky version i raketës përdoret nga ushtria norvegjeze, kështu që ekziston mundësia që ajo të vijë në Ukrainë. Lëshuesit e shumëfishtë të raketave mund të lëshojnë gjithashtu raketën AIM-9-X Sidewinder dhe RIM-162 - ESSM. Kjo raketë është e aftë të godasë objektivat në një distancë deri në 40 km dhe në një lartësi deri në 14 km.

Lexoni gjithashtu: Gjithçka rreth dronëve General Atomics MQ-9 Reaper

Lëvizshmëria e sistemit të mbrojtjes ajrore NASAMS

Në ushtrinë norvegjeze, platforma lëshuese kryhet në një shasi Scania 113H 6×6, por në ushtritë e tjera mund të bartet në lloje të ndryshme shasi, si Sisu për Finlandën dhe IVECO për Spanjën. Platforma lëshuese është projektuar duke pasur parasysh lehtësinë e transportit. Të gjithë elementët mund të transportohen me helikopterë, në anije Break-bulk ose Roll-On Roll-Off dhe dimensionet e tyre nuk e kalojnë profilin e tunelit të Bernës.

Instalimi mund të transportohet në lloje të ndryshme kamionësh. Vetë instalimi është i pajisur me një sistem hidraulik për ngarkim dhe shkarkim nga kamioni dhe për pozicionim të saktë. Sistemi mund të mundësohet nga një gjenerator ose kamion dhe mund të funksionojë në modalitetin gjysmë automatik ose manual. Kjo i siguron asaj lëvizshmëri të lartë gjatë përdorimit.

Lexoni gjithashtu: Arma e fitores së Ukrainës: Iris-T SLM - një sistem modern i mbrojtjes ajrore nga Gjermania

Radari dhe posta komanduese

Njësia standarde e mbrojtjes ajrore NASAMS ka një dizajn modular që përfshin një post komandimi të quajtur Qendra e shpërndarjes së zjarrit FDC, një radar aktiv 3D AN/MPQ64F1 Sentinel, një sensor elektro-optik pasiv dhe infra të kuqe dhe një numër lëshuesish për kontejnerët e raketave me AMRAAM raketa. Zakonisht katër njësi NASAMS kombinohen në një rrjet baterish.

Qendra e Kontrollit të Zjarrit është një modul i dëshmuar i mbrojtjes ajrore BMC4I (Battle Command, Control, Communications, Computers and Intelligence) që ofron pajisje të avancuara për misionet aktuale dhe të ardhshme të mbrojtjes ajrore.

Sistemi i mbrojtjes ajrore NASAMS ishte i pajisur me një radar MPQ-64 F1. Është një sistem grupimi me faza XNUMXD me brez X për zbulimin, gjurmimin, identifikimin, klasifikimin dhe njoftimin automatik të kërcënimeve ajrore.

Secili nga radarët është në gjendje të zëvendësojë të tjerët. Qendra e kontrollit të zjarrit mund të marrë udhëzime për shënjestrimin nga selia dhe të lëshojë të dhëna për lëshuesit individualë. Të gjitha raketat mund të gjuhen në objektiva të ndryshëm brenda 12 sekondave.

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Përmbledhje e MANPADS Starstreak

Karakteristikat teknike të sistemit të mbrojtjes ajrore NASAMS

 • Gama është nga 2,5 në 40 km
 • Lartësia e objektivit është nga 30 m në 21 km
 • Koha e përgjigjes - 10 s
 • Koha e vendosjes/kolapsit – 15/3 min
 • Shpejtësia e objektivit është deri në 1000 m/s

Raketa AIM-120 AMRAAM:

 • Pesha e raketës është 152 kg
 • Koka luftarake - 22,7 kg
 • Gjatësia – 3,7 m
 • Diametri - 18 cm
 • Shpejtësia - 1361 m/s
 • Mbingarkesa - 40 g

Lexoni gjithashtu: Armët e fitores së Ukrainës: Automjetet e blinduara Australiane Bushmaster

Pse është kaq e rëndësishme për Ukrainën që të marrë një sistem të mbrojtjes ajrore NASAMS?

Ditët e fundit janë shfaqur shumë video tronditëse, ku mund të shohim skena dramatike të sulmeve ndaj qyteteve të Ukrainës, pra ndaj civilëve, me përdorimin e raketave ruse të të gjitha llojeve. Presidenti i Ukrainës u kërkoi partnerëve tanë furnizimin e sistemeve të reja, pasi sistemet dhe raketat sovjetike të mbrojtjes ajrore (për shembull, Buk-M1) ende të disponueshme në Ukrainë janë të vjetruara dhe jo shumë efektive në luftimin e kërcënimeve moderne.

Ky apel nuk u shpërfill dhe partnerët tanë perëndimorë u përgjigjën. Deri më tani, nuk dihet me siguri se sa bateri do të transferohen në Ukrainë (edhe pse po flisnim për dy) dhe ku do të vendosen. Meqenëse NASAMS ka një rreze më të shkurtër se MIM-104 Patriot më i famshëm (25 kundrejt 90-160 km), do të nevojiten më shumë bateri për të mbuluar të njëjtën zonë. Megjithatë, nuk ka dyshim se vendit tonë i nevojiten jo pak bateri dhe as një duzinë, por disa dhjetëra sisteme të tilla për të “fjetur i qetë” përpara kërcënimit të rusëve me përdorimin e raketave balistike dhe të lundrimit.

Por sado të vendoset, padyshim që do të bëhet një problem i madh për Rusinë. Kur avionët kanadezë F-18 luftuan kundër NASAMS gjatë një stërvitje stërvitore në 1999, ata nuk arritën të godasin një lëshues të vetëm, ndërsa NASAMS paraprakisht "rrezoi" 18 objektiva të konfirmuar. Dyshoj se Rusia do të bëjë më mirë.

Lexoni gjithashtu: 

Pushtuesit nuk kanë ku t'i shpëtojnë hakmarrjes. Ne besojmë në Fitoren tonë! Vdekje armiqve! Lavdi Ukrainës! Lavdi Forcave të Armatosura!

Nëse dëshironi të ndihmoni Ukrainën të luftojë pushtuesit rusë, mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet