StattiDritaretSi të ndaloni gjurmimin e të dhënave tuaja në Windows 11

Si të ndaloni gjurmimin e të dhënave tuaja në Windows 11

-

Nuk dëshironi që Windows 11 të gjurmojë të dhënat tuaja dhe t'i ndajë ato me palët e treta? Atëherë duhet ta lexoni këtë artikull.

Në botën e sotme teknologjike, të dhënat tuaja janë një burim i vlefshëm. Shumë kompani e përdorin atë për të pasur një pasqyrë të saktë se si i përdorni produktet dhe shërbimet e tyre, por vetëm nëse jepni pëlqimin tuaj. Ashtu si versionet e mëparshme të sistemit operativ të Microsoft-it, Windows 11 gjithashtu ka të meta të rëndësishme në mbrojtjen e privatësisë së përdoruesve të tij. Përveç kësaj, ky sistem i ri transferon shumë të dhëna të përdoruesit në serverë microsoft. Megjithatë, ju mund t'i jepni fund kësaj.

Përveç kësaj, sistemi operativ më i fundit nga Microsoft mbledh dhe analizon të dhënat e telemetrisë dhe informacionin statistikor. Shumë cilësime të lidhura janë tashmë aktive si parazgjedhje dhe vetëm disa prej tyre mund të çaktivizohen kur konfiguroni për herë të parë një llogari përdoruesi gjatë instalimit të sistemit operativ.

Windows 11 - Telemetria

Do t'ju duhet të bëni disa cilësime manuale për të moderuar Windows 11 dhe në këtë mënyrë të parandaloni mbledhjen e të dhënave tuaja. Ju mund të jeni njohur tashmë me këtë procedurë nga Windows 10, por në Windows 11 të ri, vendndodhja e disa menuve ka ndryshuar dhe duhet të rregullohet për më shumë privatësi.

Si ta bëjmë atë? Ne do t'i kalojmë cilësimet hap pas hapi, me ndihmën e të cilave do të rrisim nivelin e mbrojtjes së të dhënave të përdoruesit në Windows 11 në një nivel të pranueshëm. Fatkeqësisht, nuk është e mundur të detyrosh Microsoft të mos mbledhë fare të dhënat tuaja.

Lexoni gjithashtu: Përditësimi i Windows 11 22H2 Moment 3: çfarë të presësh?

Si të shikoni gjurmimin e të dhënave në Windows 11?

Para se të fshini ndonjë gjë, është mirë të merrni një ide për llojin e të dhënave që mbledh Windows 11. Nuk mund t'i qaseni vetë shumicës së tyre, por të dhënat diagnostikuese janë një përjashtim.

Vlen të dihet se, në fakt, këto janë të dhëna që Microsoft përdor për të përmirësuar funksionimin e Windows 11. Kështu thonë zhvilluesit. Sikur duhet një mision. Ata duan të shohin problemet tuaja në funksionimin e OS dhe t'i zgjidhin ato menjëherë.

Për të parë disa gjurmime të të dhënave në Windows 11 ju duhet:

 1. Shkoni në "Cilësimet", ku është e hapur "Privatësia dhe siguria".Windows 11 - Telemetria
 2. Në nënndarje "Lejet e Windows" hapu "Diagnostifikimi dhe rishikimet".Windows 11 - Telemetria
 3. Në seksionin "Shiko të dhënat diagnostikuese" ndizni çelësin përballë "Aktivizo shikuesin e të dhënave diagnostikuese".Windows 11 - Telemetria
 4. Klikoni më poshtë "Hap shikuesin e të dhënave diagnostikuese".Windows 11 - Telemetria
 5. Sistemi operativ do të hapë Microsoft Store dhe do të ofrojë shkarkim për herë të parë "Shikuesi i të dhënave diagnostikuese". Windows 11 - TelemetriaAty do të gjeni të gjithë informacionin e nevojshëm për të dhënat diagnostikuese. Pas shkarkimit, thjesht hapni aplikacionin.Windows 11 - Telemetria

Në aplikacion, do të gjeni një listë të të gjitha të dhënave që mbledh Microsoft për të përmirësuar Windows 11. Si parazgjedhje, zgjidhet skeda Diagnostics, por mund të shkoni te Raportet e problemeve për të parë se çfarë problemesh janë gjetur.

Duhet të theksohet se Shikuesi i të Dhënave Diagnostike nuk jep pamjen e plotë, por sigurisht që do të jetë shumë i dobishëm për ata që duan të dinë saktësisht se çfarë po merr Microsoft.

Gjithashtu interesante: Windows 12: si është, çfarë të presësh dhe çfarë të kesh frikë

Si të çaktivizoni koleksionin e të dhënave diagnostikuese në Windows 11

Siç kemi zbuluar tashmë, jo të gjitha të dhënat diagnostikuese mund të shihen dhe fiken, por është e mundur të çaktivizohen ato shtesë. Ky është kryesisht historia e shfletimit të uebit, përdorimi i aplikacionit dhe raporte më të detajuara mbi gabimet e sistemit operativ. Mund të bëhet në disa hapa të thjeshtë.

 1. Ne hapim përsëri "Cilësimet", ku shkojmë në nënndarje "Privatësia dhe siguria". Këtu duhet të shkojmë në seksionin tashmë të njohur "Diagnostifikimi dhe rishikimet".
 2. Sigurohuni që çelësi të jetë pranë artikullit "Dërgo të dhëna diagnostike opsionale" fikur Duhet të theksohet se kjo nuk ju lejon të bëheni anëtar i programit të vlerësimit të Windows.Windows 11 - Telemetria
 3. Klikoni "Përmirësimi i përdorimit të stilolapsit dhe futja e tastierës", dhe më pas sigurohuni që edhe çelësi këtu të jetë i fikur.Windows 11 - Telemetria
 4. Pastaj shkoni te seksioni "Aftësitë e personalizuara", ku duhet të fiket edhe çelësi.Windows 11 - Telemetria
 5. Ju keni mundësinë për të fshirë të gjitha të dhënat opsionale diagnostike. Për ta bërë këtë, hapni seksionin "Fshi të dhënat diagnostikuese", ku klikoni mbi "Hiq".

Tani të paktën disa nga të dhënat diagnostikuese që Windows 11 ka mbledhur për ju do të fshihen.

Lexoni gjithashtu: Ditari i një plaku të mërzitur: Inteligjenca Artificiale

Si të çaktivizoni gjurmimin e reklamave në Windows 11

Në botën e sotme, reklamimi luan një rol shumë të rëndësishëm. Të gjitha kompanitë e teknologjisë po përpiqen të fitojnë para nga reklamat e personalizuara. Këto janë para të mëdha, fitime të mëdha, kështu që nuk është çudi që Windows 11 po përpiqet gjithashtu të përdorë të dhënat tuaja për t'ju shfaqur reklama të personalizuara dhe informacione të tjera. Sigurisht, përdoruesit nuk e pëlqejnë atë. Ka shumë ankesa dhe ankesa, por nuk duhet të pajtoheni me to. Thjesht duhet të dini se si të çaktivizoni gjurmimin e reklamave në Windows 11. Për ta bërë këtë, duhet:

 1. Hapur "Cilësimet" - "Privatësia dhe siguria", ku shkoni te seksioni "Gjeneral".Windows 11 - Telemetria
 2. Fikeni çelësin këtu "Lejo që aplikacionet të më shfaqin reklama të personalizuara duke përdorur ID-në time të reklamave".
 3. E njëjta gjë duhet bërë pranë pikës "Lejo faqet e internetit të kenë qasje në listën time të gjuhëve për të shfaqur përmbajtjen sipas vendndodhjes sime".
 4. Mos harroni të fikni edhe çelësin pranë artikullit "Lejo që Windows të gjurmojë nisjet e programeve për të përmirësuar menunë "Start" dhe rezultatet e kërkimit".Windows 11 - Telemetria

Vlen të përmendet se çaktivizimi i këtyre cilësimeve nuk do të heqë reklamat. Do të shikosh sërish të njëjtën sasi reklamash, por ato do të jenë të përgjithshme dhe jo të bazuara në sjelljen tënde. Kjo do t'ju lejojë të paktën të mbani preferencat tuaja personale.

Lexoni gjithashtu:

Duhet të çaktivizoni historikun e aktivitetit në Windows 11

Veçoria e historisë së aktivitetit të Windows 11 përmban të dhëna për mënyrën se si i përdorni aplikacionet dhe shërbimet, si dhe të dhëna për faqet e internetit që keni vizituar. Kjo e bën të lehtë dhe të shpejtë për të mbajtur gjurmët e asaj që keni bërë kohët e fundit. Ky është gjithashtu një lloj koleksioni i të dhënave dhe preferencave tuaja, por mund të çaktivizohet. Për këtë:

 1. Hapur "Cilësimet" - "Privatësia dhe siguria".
 2. Në seksionin "Lejet e Windows" zgjidhni "Regjistri i aktiviteteve".Windows 11 - Telemetria
 3. Hapur "Regjistri i veprimeve", ku fikni çelësin "Ruaj regjistrin e aktivitetit në këtë pajisje".Windows 11 - Telemetria

Tani Windows 11 nuk do të ruajë të dhëna për programet dhe shërbimet që përdorni dhe cilat faqe interneti shfletoni.

Lexoni gjithashtu: Çfarë është CorePC - Gjithçka rreth projektit të ri nga Microsoft

Si të çaktivizoni Gjeni pajisjen time në Windows 11

Find My Device është i shkëlqyeshëm për të gjetur një kompjuter të humbur, por ai mbështetet në mbledhjen e rregullt të të dhënave të vendndodhjes. Shumë përdorues nuk e pëlqejnë këtë, kështu që nëse dëshironi ta çaktivizoni këtë veçori, duhet:

 1. Shkoni në "Cilësimet" - "Privatësia dhe siguria".
 2. Në seksionin "Siguria" hapu "Pajisja e kërkimit".Windows 11 - Telemetria
 3. Duhet të fikni çelësin "Pajisja e kërkimit".Windows 11 - Telemetria

Nëse zakonisht i keni të çaktivizuara shërbimet e vendndodhjes, ky hap nuk është i nevojshëm. Microsoft nuk mund të gjurmojë vendndodhjen e pajisjes tuaj nëse nuk i keni dhënë akses.

Me rëndësi! Duhet të kuptohet që nëse pajisja juaj humbet, nuk do të jeni në gjendje ta gjeni ose të kyçni nga distanca të dhënat në të. Prandaj, ia vlen të mendoni përpara se të çaktivizoni këtë funksion shumë të dobishëm.

Lexoni gjithashtu: 7 Përdorimet më interesante të ChatGPT

Pastroni ndjekjen e aktivitetit të llogarisë tuaj Microsoft

Të dhënat e lidhura me llogarinë tuaj të Microsoft mund të jenë mbledhur nëpër pajisje të shumta. Edhe nëse nuk i përdorni më këto pajisje, ato vazhdojnë të mbledhin të dhëna. Prandaj, duhet të pastroni menjëherë ndjekjen e aktivitetit të llogarisë tuaj Microsoft. Ja se si ta bëni atë:

 1. Shkoni në llogari.microsoft.com dhe regjistrohuni duke përdorur adresën tuaj të emailit dhe fjalëkalimin.
 2. Klikoni "Privatësia" në krye të dritares. Mund t'ju duhet të kontrolloni dy herë të dhënat tuaja.Windows 11 - Telemetria
 3. Në seksionin "Menaxhimi i të dhënave për aktivitetin tuaj" klikoni çdo seksion dhe zgjidhni "Pastro gjithçka..."Windows 11 - Telemetria
 4. Klikoni "Qartë" për konfirmim.
 5. Përsëriteni për çdo seksion tjetër ku janë mbledhur të dhënat.

Sistemi operativ i pajisjes suaj tani nuk do të gjurmojë më aktivitetin e llogarisë suaj të Microsoft.

Lexoni gjithashtu: Microsoft Cloud PC: Nuk dëshironi Windows nga cloud?

Çaktivizo mbledhjen e të dhënave nga Microsoft Edge

Shfletuesi i parainstaluar Edge ju lejon të bllokoni faqet e internetit nga përdorimi i gjurmuesve dhe ka tre cilësime për të zgjedhur. Ja se si ta konfiguroni:

 1. Hapni shfletuesin tuaj Microsoft Edge, prekni tre pikat në këndin e sipërm djathtas, lëvizni poshtë dhe zgjidhni "Opsione".Windows 11 - Telemetria
 2. Shkoni te seksioni "Privatësia, kërkimi dhe shërbimet" në panelin e majtë.Windows 11 - Telemetria
 3. Sigurohuni që çelësi pranë artikullit të jetë i ndezur "Parandalimi i gjurmimit".
 4. Zgjidhni nga tre opsione: Themelore, E balancuar dhe e rreptë.Windows 11 - Telemetria

E ekuilibruar është zgjidhja më e mirë për shumicën e njerëzve, pasi do të ndalojë gjurmimin nga sajte të panjohura, por nuk do të ndikojë në veçoritë bazë.

Sigurisht, ka mënyra më radikale për të parandaluar që Windows 11 të mbledhë të dhënat tuaja. Le të merremi edhe me to.

Gjithashtu interesante: Si të shpejtoni në mënyrë efektive Windows 11

Përdorimi i një profili lokal

Do të keni më shumë opsione për mbrojtjen e të dhënave nëse identifikoheni me një llogari përdoruesi lokal në vend të një llogarie Microsoft. Këtë mund ta bëni si gjatë konfigurimit të parë të pajisjes tuaj ashtu edhe në çdo moment të përshtatshëm. Vlen të kujtohet se mund të humbni disa të dhëna që janë shkarkuar gjatë përdorimit të një llogarie Microsoft. Nëse ende vendosni të kaloni në përdorimin e një llogarie përdoruesi lokal, atëherë për këtë ju duhet:

 1. Shkoni në "Cilësimet" në seksionin "Llogaritë" Windows 11 - Telemetriadhe të hapur "Informacioni yt".Windows 11 - Telemetria
 2. Përdorni opsionin atje "Identifikohu me një llogari lokale".Windows 11 - Telemetria
 3. Më pas Windows do t'ju kërkojë të futni PIN-in ose fjalëkalimin e llogarisë tuaj Microsoft.Windows 11 - Telemetria
 4. Ju gjithashtu duhet të zgjidhni një fjalëkalim të ri për llogarinë lokale.

Tani do të jeni në gjendje të identifikoheni në Windows 11 duke përdorur një llogari lokale të përdoruesit.

Gjithashtu interesante: Ditari i një plaku të mërzitur: Bing kundër Google

Çaktivizimi i telemetrisë

Nëse dëshironi të parandaloni plotësisht dërgimin e të dhënave telemetrike te Microsoft, thjesht çaktivizoni shërbimin përkatës "DiagTrack". Për këtë ju duhet:

 1. Përdorni një shkurtore të tastierës Windows + Rpër të hapur dritaren "Lancimi". Mund të hapet gjithashtu duke klikuar me të djathtën mbi "Fillimi" dhe zgjidhni opsionin e kërkuar.
 2. Shkruani komandën atje services.mscWindows 11 - Telemetria
 3. Do të hapet një dritare "Shërbimet", ku duhet të gjeni shërbimin "Përdoruesi i lidhur dhe telemetria" (Përvojat e lidhura të përdoruesit dhe telemetria).Windows 11 - Telemetria
 4. Klikoni dy herë mbi të dhe instaloni "Lloji i fillimit" mbi "I paaftë".

Ju gjithashtu duhet të keni parasysh se Windows 11 është një sistem i lidhur me renë kompjuterike, që do të thotë se mbështetet në shërbimet në internet për të funksionuar siç duhet. Për shembull, menyja Start duhet të dijë për aktivitetin tuaj në mënyrë që të tregojë rekomandime. Kërkimi i Windows kërkon një lidhje me shërbimet e Microsoft për të shfaqur rezultatet e kërkimit në ueb dhe përmbajtje të tjera. Veçoria Widgets lidhet me rrjetin MSN për të shfaqur kanalet tuaja të personalizuara dhe informacionin e motit. Dhe Windows Update kërkon një lidhje interneti për të shkarkuar dhe instaluar përditësime.

Tani ju e dini se si të ndaloni, ose më mirë të reduktoni, gjurmimin e të dhënave tuaja në Windows 11.

Lexoni gjithashtu:

Yuri Svitlyk
Yuri Svitlyk
Djali i maleve Karpate, një gjeni matematikor i panjohur, një "avokat i Microsoft", një altruist praktik, një i majtë
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

1 Koment
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Qepë të qëruar
Qepë të qëruar
3 muaj më parë

Dhe a është vërtet e fikur gjithçka? Sepse në win10 nuk arrita kurrë ta fikja plotësisht dhe shërbimet e telemetrisë ktheheshin me çdo përditësim.

Në përgjithësi, çfarë dreqin? Ju jeni duke blerë një produkt softuer që jo vetëm ju shet diçka shtesë në formën e reklamës, por gjithashtu ju shet me të gjitha të dhënat.

Popullore tani