Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITAmazon, Meta dhe Google po investojnë në mënyrë aktive në energjinë "e pastër".

Amazon, Meta dhe Google po investojnë në mënyrë aktive në energjinë "e pastër".

-

Industria teknologjike në SHBA është lider në zhvillimin e energjisë diellore dhe të erës. Kështu, investitorët më të mëdhenj të korporatave në energjinë "e gjelbër" në vend janë shndërruar në tekno-gjigantë Amazona, MetaGoogle.

Kjo është sipas një raporti të Shoqatës Amerikane të Energjisë së Pastër (ACPA). Të dhënat e tij pohojnë gjithashtu se industria e teknologjisë aktualisht (ndoshta për arsye të dukshme) po jep një shembull të shkëlqyer për të tjerët, duke blerë 48% të të gjithë energjisë së pastër.

Fuqia e Gjelbër

Gjatë dekadës së fundit, sasia e energjisë së pastër të blerë nga korporatat në industrinë e energjisë, telekomunikacionit, ushqimit dhe pijeve është rritur me një mesatare prej 73% në vit, me investime të përhapura në 49 shtete, Uashington dhe Puerto Rico. Ndoshta edhe më befasuese është se 35% e kapacitetit të kontraktuar të blerë nga korporatat erdhi nga Teksasi, një shtet i njohur për bumin e tij të naftës në fillim të shekullit të XNUMX-të.

Ky detaj në raportin e ACPA është treguesi i dytë që industria e naftës në SHBA mund të jetë drejt dështimit në vitin 2023. Më herët, gazetarët e Business Today raportuan se të dhënat e industrisë treguan një rënie të kërkesës për lëndë djegëse fosile në të gjithë vendin. Me sa duket, korporatat amerikane po kuptojnë gradualisht se energjia e pastër është një investim i domosdoshëm, ndonëse afatgjatë. Deri më sot, më shumë se 300 korporata kanë nënshkruar kontrata për 77,4 gigavat (GW), të mjaftueshme për të fuqizuar 1 qendra të dhënash ose 000 milionë shtëpi.

Pavarësisht këtyre investimeve marramendëse, më shumë se gjysma e kësaj energji ende nuk është vënë në funksion. Megjithatë, një zëdhënës i ACPA tha për mediat se kjo duhet të ndodhë "brenda tre viteve të ardhshme". Dhe angazhime të tilla vetëm mund të mirëpriten. Megjithatë, aq sa dikush do të donte t'i atribuonte etikën gjigantëve të tillë si Amazon, Meta chi Google, të cilët së fundmi janë përfshirë në polemika rreth lirim, abuzimi i të dhënave dhe të ardhurat nga reklamat, motivimi kryesor pas tranzicionit të kompanive të mëdha të teknologjisë mund të jetë mjaft i thjeshtë.

Green Energy

Në raportin e ACPA thuhet se kostoja e investimit në energjinë e pastër duket se më në fund është bërë mjaft e ulët që kompanitë të fillojnë të marrin pjesë në proces. Gjatë dekadës së fundit, kostoja e energjisë diellore dhe erës kanë rënë përkatësisht me 71% dhe 47%, dhe ndërsa kostoja e marrëveshjeve të blerjes së energjisë (PPAs) do të rritet në vitin 2022, ndërmarrjet amerikane do të kenë ende 20 GW energji të pastër deri në fund të vitit, me 4 GW më shumë se më parë.

Por vlen të theksohet se edhe nëse arsyeja e tranzicionit të SHBA-së drejt energjisë së pastër nuk është aq fisnike, është ende ngushëlluese të dihet se një përpjekje ndër-industri për kalimin në burime të rinovueshme të energjisë do të jetë më e mirë për planetin tonë në planin afatgjatë. .

Raporti thotë gjithashtu se projektet diellore janë tani përpara erës si zgjedhja kryesore për blerësit e korporatave, me impiantet diellore të shërbimeve që përbëjnë 58% të energjisë elektrike të pastër të prodhuar sipas kontratave me korporatat. Projektet me blerësit e korporatave mbështesin ekonomitë lokale duke ofruar afërsisht 143 milionë dollarë taksa shtetërore dhe lokale dhe 147 milionë dollarë në qira të tokës për fermerët dhe pronarët vendas. Ato gjithashtu parandalojnë rreth 47 milionë tonë emetim karboni çdo vit.

Gjithashtu interesante:

Burimiteknik

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani