Root Nationlajmlajme ITNjë astrobiolog sugjeron kërkimin e shenjave të jetës jashtëtokësore në pluhurin kozmik

Një astrobiolog sugjeron kërkimin e shenjave të jetës jashtëtokësore në pluhurin kozmik

-

Astrobiologu nga Universiteti i Tokios Tomonori Totani propozoi një teori interesante - ai ka një ide për të zgjeruar kërkimi i jetës përtej Tokës duke studiuar pluhurin kozmik. Në letrën e tij, ai sugjeron se pluhuri kozmik mund të fshehë shenjat e jetës që janë "rrëzuar" nga planetët e tjerë nga ndikimet e asteroideve.

Pavarësisht përpjekjeve për vite me rradhë, studiuesit ende nuk kanë gjetur prova të jetës përtej Tokës. Një fakt i tillë fatkeq është i mundur për dy arsye. E para është se në thelb nuk ka jetë tjetër që mund të gjendet atje. E dyta është pak më optimiste - thjesht na mungon teknologjia për ta gjetur atë në një distancë kaq të madhe.

Një astrobiolog sugjeron kërkimin e shenjave të jetës jashtëtokësore në pluhurin kozmik

Një pjesë e problemit, thotë Tonomori Totani, është vështirësia e të mësuarit ekzoplanetet, të cilat janë miliona kilometra larg nesh. Prandaj, ai ofron një qasje alternative - studimin e pluhurit kozmik që ka arritur në Tokë. Shkencëtari thotë se një pluhur i tillë mund të gjendet në fushat e akullit rreth poleve, ose ndoshta në atmosferë.

Ai vëren se asteroidet goditja e planetëve në të gjithë Rrugën e Qumështit është një dukuri shumë e zakonshme dhe sa herë që ndodh, ndikimet krijojnë mbeturina. Në përplasjet më të forta, disa mbeturina mund të hidhen me një forcë të tillë që ato të çlirohen nga fusha gravitacionale e planetit të tyre dhe të fluturojnë në hapësirë. Dhe nëse ka jetë në këtë planet, disa nga këto prova mund të hidhen së bashku me mbeturinat si grimca pluhuri kozmik.

Pluhuri i hapësirës

Tomonori Totani sugjeron se madhësia optimale e kokrrave të pluhurit kozmik është rreth 1 mikrometër - grimca të tilla të vogla do të ishin mjaft të mëdha për të mbajtur shenja jete, por mjaft të vogla për të udhëtuar larg planetit të tyre dhe për të kapërcyer gravitetin e yllit të tyre. Ata gjithashtu mund të udhëtojnë mjaft shpejt për të arritur në planetë të largët si Toka.

Shkencëtar të numëruara, që afërsisht 100 elementë të tillë bien në Tokë çdo vit, dhe sugjeroi se ato mund të përmbajnë gjurmë të jetës që kanë origjinën në botë të tjera dhe mund të analizohen për biosinshkrime.

Lexoni gjithashtu:

Burimifiz

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani