Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITAstrofizikanët kanë nisur një gjueti për një vrimë të zezë të madhe

Astrofizikanët kanë nisur një gjueti për një vrimë të zezë të madhe

-

Dy astrofizikanë nga Qendra për Astrofizikën Harvard-Smithsonian kanë propozuar një mënyrë të re për të vëzhguar një objekt që duket të jetë supermasivi i dytë më i afërt me Tokën. vrimë e zezë. Ndodhet në galaktikën xhuxh Leo I në konstelacionin e Luanit dhe masa e tij është 3 milionë herë më e madhe se dielli.

Rreth kësaj super masiv Vrima e zezë u zbulua nga një grup i pavarur astronomësh në fund të vitit të kaluar. Ekipi vëzhgoi yjet që po përshpejtoheshin ndërsa i afroheshin qendrës së galaktikës, duke treguar praninë e një vrime të zezë. Megjithatë, ishte e pamundur të përfytyrohej drejtpërdrejt rrezatimi nga një vrimë e zezë. Tani astrofizikanët Fabio Pacucci dhe Avi Loeb propozojnë një mënyrë të re për të verifikuar ekzistencën e saj.

Leo unë

“Vrimat e zeza janë të pakapshme dhe ndonjëherë u pëlqen të luajnë fshehurazi me ne”, thotë Fabio Pacucci. – Rrezet e dritës nuk mund të largohen nga horizontet e tyre të ngjarjeve, por mjedisi rreth tyre mund të jetë jashtëzakonisht i ndritshëm nëse materiali i mjaftueshëm bie në pusin e gravitetit të tyre. Por nëse një vrimë e zezë nuk grumbullon masë, ajo nuk lëshon dritë dhe nuk mund të zbulohet me teleskopët tanë."

Gjithashtu interesante:

Kjo nuk është e lehtë në kushtet e Leo I, sepse kjo galaktikë xhuxh është pothuajse e lirë nga gazi, i cili është i nevojshëm për shtim. "Ne supozuam se sasia e vogël e masës e humbur nga yjet që enden rreth vrimës së zezë mund të sigurojë shkallën e grumbullimit të nevojshëm për ta vëzhguar atë," shpjegon Pacucci. - Yjet e vjetër bëhen shumë të mëdhenj dhe të kuq, ne i quajmë yje gjigantë të kuq. Dhe zakonisht kanë erëra të forta që bartin një pjesë të masës së tyre në mjedis. Hapësira rreth vrimës së zezë në Leo I duket se përmban mjaft yje të lashtë për ta bërë atë të vëzhgueshme."

Vrimë e zezë

“Vëzhgimi i një vrime të zezë supermasive mund të jetë një zbulim revolucionar”, thotë Avi Loeb. - Kjo do të ishte vrima e dytë e zezë supermasive më e afërt pas asaj në qendër të galaktikës sonë, me një masë shumë të ngjashme, por e vendosur në një galaktikë që është një mijë herë më pak masive se Rruga e Qumështit. Ky fakt sfidon gjithçka që dimë se si evoluojnë galaktikat dhe vrimat e zeza të tyre qendrore supermasive.”

Gjithashtu interesante:

Vitet e kërkimeve tregojnë se shumica e galaktikave masive kanë një vrimë të zezë supermasive në qendër, dhe masa e saj është një e dhjeta e përqindjes së masës totale të sferoidit të yjeve që e rrethojnë atë. "Në rastin e Leo I," vazhdon Loeb, "ne do të prisnim një vrimë të zezë shumë më të vogël. Në vend të kësaj, Leo I duket se përmban një vrimë të zezë disa milionë herë më të madhe se masa e Diellit dhe e ngjashme me atë që gjendet në Rrugën e Qumështit."

Leo unë

Astrofizikanët kanë kaluar kohë në Observatorin e Rrezeve X Hapësinore Chandra dhe Observatorin e Astronomisë së Radios në Nju Meksiko dhe tani janë duke analizuar të dhënat e reja. “Një vrimë e zezë lëshon shumë rrezatim për të mbetur e pazbuluar për një kohë të gjatë”, thotë Fabio Pacucci.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimifiz

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani