Root Nationlajmlajme ITBluesky i Jack Dorsey krijon "Tregun e Algoritmit"

Bluesky i Jack Dorsey krijon "Tregun e Algoritmit"

-

alternativë Twitter Bluesky i Jack Dorsey është ende vetëm me ftesë, por drejtuesit e tij po ndajnë gjithnjë e më shumë vizionin e tyre për një platformë me burim të hapur. Në të renë blog CEO Jay Graber tha se Bluesky synon të krijojë një "treg algoritmi" që do t'i lejojë përdoruesit të kontrollojnë se si përmbajtja filtrohet dhe renditet.

Bluesky"Për zhvilluesit, një treg i hapur algoritmesh do të ofrojë lirinë për të eksperimentuar me algoritme dhe për t'i publikuar ato në mënyrë që çdokush t'i përdorë ato," shkroi Graber. "Për përdoruesit, aftësia për të personalizuar furnizimin e tyre do t'i kthejë ata në kontrollin e burimit të tyre më të vlefshëm - vëmendjen e tyre."

Bluesky fillimisht u konceptua si një projekt anësor Twitter, i cili synonte të krijonte një standard të ri, të decentralizuar për platformat e rrjeteve sociale. Por ai zyrtarisht u shkëput nga Twitter në vitin 2021 dhe që atëherë ka rimbushur radhët e kloneve Twitter, e cila u shfaq pas marrjes së kompanisë nga Elon Musk.

Ashtu si me Bluesky, ideja e një tregu algoritmik duket të jetë në një fazë relativisht të hershme. Sipas Graber, Bluesky aktualisht është duke punuar në një API të furnizimit për zhvilluesit, si dhe një "sistem përzgjedhjeje rekomandimi" që përfundimisht do t'i lejojë përdoruesit të shikojnë burimet e rekomandimeve të palëve të treta që ata mund t'i integrojnë në burimin e tyre të rekomandimeve.

Bluesky

Vlen të përmendet se Dorsey ishte një mbështetës i gjatë i "përzgjedhjes algoritmike" dhe madje parashtroi idenë e tregut algoritmik kur ai ishte ende në krye. Twitter. Në postimin e tij, Graber vuri në dukje se lejimi i përdoruesve të zgjedhin algoritmin e tyre, duke përfshirë furnizimin e rekomandimeve, mund të zgjidhë problemin e "reagimit kundër manipulimit algoritmik të furnizimit të rekomandimeve të njerëzve".

Lexoni gjithashtu: 

BurimiEngadget

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani