Root Nationlajmlajme ITNjë vrimë e zezë përbindësh mund të ketë vrarë fuqinë e formimit të yjeve të një galaktike të tërë

Një vrimë e zezë përbindësh mund të ketë vrarë fuqinë e formimit të yjeve të një galaktike të tërë

-

Vëzhgimet e reja nga teleskopi hapësinor James Webb tregojnë se galaktika GS-9209, pas miliona vitesh produktivitet, u “shuar” papritur nga forca misterioze. Një teleskop ka zbuluar galaktikën më të vjetër të njohur që ndaloi papritur dhe në mënyrë misterioze formimin e yjeve dhe shkencëtarët besojnë se vrima e zezë masive në qendër të saj mund të jetë fajtore.

vrimë e zezë Galaktika, e quajtur GS-9209, formoi shumicën e yjeve të saj gjatë një shpërthimi hiperaktiv të aktivitetit midis 600 milion dhe 800 milion vjet pas Big Bengut. Më pas, mbi 12,5 miliardë vjet më parë, ai u ndal papritur. Studiuesit publikuan zbulimin e teleskopit hapësinor James Webb më 26 janar, kështu që ai ende nuk i është nënshtruar rishikimit nga kolegët.

“Ajo që është veçanërisht e habitshme është se sa shpejt kjo galaktikë ndaloi formimin e yjeve pas Big Bengut. Në Universin lokal, shumica e galaktikave masive pushuan së ekzistuari si rezultat i një procesi të ngadaltë që ne besojmë se mori miliarda vjet, "tha autori kryesor i studimit Adam Carnall, një astrofizikan në Observatorin Mbretëror në Edinburg, Skoci, në një intervistë për Live Science. .

Shkencëtarët vunë re për herë të parë GS-9209 në fillim të viteve 2000. Gjatë pesë viteve të fundit, astronomët kanë përdorur teleskopë me bazë tokësore për të studiuar gjatësi vale të ndryshme të dritës së emetuar nga galaktika, duke e shënuar atë si një galaktikë që potencialisht është shuar. Por valët infra të kuqe të nevojshme për të matur distancën e galaktikës dobësohen nga atmosfera e Tokës, kështu që shkencëtarët kishin nevojë për një teleskop hapësinor shumë të fuqishëm për të studiuar moshën e saj.

Ky është teleskopi hapësinor James Webb (JWST). Observatori hapësinor prej 10 miliardë dollarësh u krijua për të lexuar kapitujt më të vjetër të historisë së universit në pamjet më të zbehta të dritës të kapur nga sensorët infra të kuqe të teleskopit, pasi ato janë shtrirë nga miliarda vjet udhëtim përmes hapësirës dhe kohës në zgjerim. Studimi i JWST i GS-9209 zbuloi se galaktika e largët lindi 600 milionë vjet pas Big Bengut në një shpërthim masiv të formimit të yjeve. Në një 200 milionë vjet të shkurtër kozmik, galaktika ka prodhuar mjaft yje të nxehtë për t'u përshtatur me Rrugën e Qumështit të sotëm me një masë prej 40 miliardë masash diellore. Pastaj, 800 milionë vjet pas Big Bengut, galaktika e lashtë papritmas ra në heshtje.

vrimë e zezë“Në mënyrë tipike, galaktikat që shohim sot kishin akses në pesë herë më shumë gaz ose më shumë se sa formuan yjet. Ky rezultat dhe disa të tjerë fillojnë të tregojnë se raporti ishte disi më i lartë në universin e hershëm, "tha Carnall.

Pas këtij shpërthimi aktiviteti, studiuesit besojnë se GS-9209 u mbyll papritur nga vrima e zezë supermasive që fshihej në zemrën e saj. Këto vrima të zeza lindin nga kolapsi i yjeve gjigantë dhe rriten duke thithur vazhdimisht gaz, pluhur, yje dhe vrima të tjera të zeza. Vrima e zezë në qendër të GS-9209 ka të ngjarë të jetë rritur mjaftueshëm për t'u bërë një kuazar. Kuazarët janë vrima të zeza gjigante me sasi masive të lëndës që nxehen mjaftueshëm për të dëbuar retë e gazit në shpërthime drite që janë një trilion herë më të shndritshme se yjet më të shndritshëm.

"Nëse keni një vrimë të zezë masive dhe materia bie në të, ajo shkakton shumë energji që të emetohet nga ajo grumbull," thotë Carnall. “Ky është në thelb i vetmi proces që ne mendojmë se është i aftë të injektojë energji të mjaftueshme në gazin e një galaktike në një periudhë të shkurtër kohore ose për ta ngrohur atë në mënyrë që të mos shembet dhe të formojë më shumë yje, ose për të pastruar plotësisht galaktikë e gazit që formojnë yje. ".

Tani që ata kanë bërë vëzhgimet e tyre të para të GS-9209, studiuesit planifikojnë të studiojnë galaktikën në më shumë detaje me Teleskopin Ekstremisht të Madh të Observatorit Jugor Evropian (ELT), i cili është planifikuar për vëzhgimet e para në 2028.

Lexoni gjithashtu: 

Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani