Root Nationlajmlajme ITVrimat e zeza mund të thithin lëndë të padukshme që ngadalëson lëvizjen e yjeve

Vrimat e zeza mund të thithin lëndë të padukshme që ngadalëson lëvizjen e yjeve

-

Për herë të parë, shkencëtarët mund të kenë zbuluar prova indirekte se një sasi e madhe e materies së errët të padukshme rrethon vrimat e zeza. Zbulimi, nëse konfirmohet, mund të jetë një zbulim i madh në studimin e materies së errët.

Vrimat e zeza

Lënda e errët përbën rreth 85% të të gjithë materies në univers, por është pothuajse plotësisht e padukshme për astronomët. Kjo ndodh sepse, ndryshe nga materia që përbën yjet, planetët dhe gjithçka rreth nesh, materia e errët nuk ndërvepron me dritën dhe nuk mund të shihet.

Për fat të mirë, materia e errët ndërvepron në mënyrë gravitacionale, gjë që i lejon studiuesit të konkludojnë praninë e materies së errët duke parë efektin e saj gravitacional në një "përfaqësues" të materies së zakonshme. Në një studim të ri, një ekip shkencëtarësh nga Universiteti i Arsimit i Hong Kongut përdori yjet që rrotulloheshin rreth vrimave të zeza në sistemet binare si "përfaqësues" të tillë.

Ekipi vëzhgoi ndërsa orbitat e dy yjeve ngadalësoheshin, ose ngadalësoheshin pak, me rreth 1 milisekondë në vit ndërsa lëviznin rreth vrimave të zeza shoqëruese, të përcaktuara A0620-00 dhe XTE J1118+480. Ekipi arriti në përfundimin se ngadalësimi ishte rezultat i materies së errët që përfshiu vrimat e zeza dhe krijoi fërkime dhe gravitet të konsiderueshëm për yjet ndërsa ata rrotulloheshin rreth partnerëve të tyre më masivë.

Duke përdorur simulimet kompjuterike të sistemeve të vrimave të zeza, ekipi aplikoi modelin dinamik të fërkimit të materies së errët, i përdorur gjerësisht në kozmologji, i cili supozon një humbje të caktuar të momentit nga objektet që ndërveprojnë gravitacionalisht me lëndën e errët. Simulimet treguan se shkalla e zbërthimit të vëzhguar të orbitave korrespondon me parashikimet e modelit të fërkimit. Shkalla e vëzhguar e zbërthimit të orbitës është rreth 50 herë më shumë se vlerësimi teorik, që është rreth 0,02 milisekonda zbërthimi orbital në vit për binarët pa lëndë të errët.

"Ky është studimi i parë ndonjëherë që përdor 'modelin e fërkimit dinamik' për të konfirmuar dhe vërtetuar ekzistencën e materies së errët rreth vrimave të zeza," thotë Jang Man Ho (hapet në një skedë të re), udhëheqës i grupit dhe profesor i asociuar i Departamentit të Mjedisi i Shkencave të Natyrës dhe Studimeve Mjedisore në aplikimin tuaj.

Rezultatet e studimit, të publikuara më 30 janar në The Astrophysical Journal Letters, ndihmojnë për të konfirmuar një teori të gjatë në kozmologji se vrimat e zeza mund të thithin materien e errët që u afrohet mjaftueshëm atyre. Kjo çon në një rishpërndarje të materies së errët rreth vrimave të zeza, duke krijuar një "goditje densiteti" në afërsi të tyre të menjëhershme, e cila mund të ndikojë në mënyrë delikate orbitat e objekteve përreth.

Vrimat e zeza

Chan shpjegoi se përpjekjet e mëparshme për të studiuar lëndën e errët rreth vrimave të zeza mbështeteshin në emetimin e dritës me energji të lartë në formën e rrezeve gama, ose pulsimet në hapësirë ​​të njohura si valë gravitacionale. Këto emetime shkaktohen nga përplasja dhe bashkimi i vrimave të zeza, një ngjarje e rrallë në univers që mund t'i bëjë astronomët të presin një kohë të gjatë për të dhëna të mjaftueshme.

Ky hulumtim u jep shkencëtarëve një mënyrë të re për të studiuar lëndën e errët të shpërndarë rreth vrimave të zeza, e cila mund t'i ndihmojë ata të jenë më aktivë në kërkimin e tyre. Ekipi synon të kërkojë binare të ngjashme të vrimave të zeza për të studiuar në të ardhmen.

"Ky hulumtim hap një drejtim të ri të rëndësishëm për kërkimet e ardhshme mbi lëndën e errët," tha Chan. "Në vetëm një galaktikë, Rrugën e Qumështit, ka të paktën 18 sisteme binare të ngjashme me objektet në studimin tonë, të cilat mund të ofrojnë informacion të pasur që do të ndihmojë në zbulimin e misterit të materies së errët."

Lexoni gjithashtu: 

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani