Root Nationlajmlajme ITShkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të marrë energji të pastër nga ajri

Shkencëtarët kanë gjetur një mënyrë për të marrë energji të pastër nga ajri

-

Inxhinierët kanë demonstruar diçka të mahnitshme. Pothuajse çdo material mund të përdoret për të krijuar një pajisje që mbledh vazhdimisht energji nga ajri i lagësht.

Ky zhvillim nuk është ende gati për përdorim praktik, por sipas autorëve të tij, ai kapërcen disa nga kufizimet e korrësve të tjerë të energjisë. Gjithçka që kërkohet nga materiali janë nanopore me diametër më të vogël se 100 nanometra. Është rreth një e mijëta e gjerësisë së një floku të njeriut, kështu që është më e lehtë të thuhet se sa të bëhet, por shumë më e lehtë se sa pritej. Një material i tillë mund të mbledhë energji elektrike të krijuar nga pikat mikroskopike të ujit në ajrin e lagësht, thotë një ekip i udhëhequr nga inxhinieri Xiaomeng Liu i Universitetit të Masaçusets Amherst. Ata e quajtën zbulimin e tyre "efekti i përgjithshëm Air-gen".

"Ajri përmban një sasi të madhe të energjisë elektrike," thotë inxhinieri Jun Yao i Universitetit të Massachusetts Amherst. “Imagjinoni një re, e cila nuk është gjë tjetër veçse një masë pikash uji. Secila prej këtyre pikave përmban një ngarkesë dhe në kushtet e duhura, reja mund të prodhojë rrufe - por ne nuk dimë se si të kapim me besueshmëri energjinë elektrike nga rrufeja. Ajo që kemi bërë është krijimi i një reje të vogël të krijuar nga njeriu që prodhon energji elektrike për ne në mënyrë të parashikueshme dhe të vazhdueshme, në mënyrë që ne të mund ta korrim atë."

Nëse Air-gen tingëllon e njohur, kjo ndodh sepse ekipi ka zhvilluar më parë një korrës të energjisë ajrore. Megjithatë, pajisja e tyre e mëparshme bazohej në nanotela proteinike të rritura nga një bakter i quajtur Geobacter sulfurreducens. Por, siç doli, bakteri nuk është i nevojshëm.

"Pas zbulimit të Geobacter, ne kuptuam se aftësia për të gjeneruar energji elektrike nga ajri - atë që ne atëherë e quanim "efekti i gjenit të ajrit" - rezulton të jetë universale: fjalë për fjalë çdo material mund të mbledhë energji elektrike nga ajri nëse ka njëfarë pronë", shpjegon Yao. Kjo veti është nanoporet dhe madhësia e tyre varet nga rruga mesatare e lirë e molekulave të ujit në ajrin e lagësht. Kjo është distanca që një molekulë uji mund të përshkojë në ajër përpara se të përplaset me një molekulë tjetër uji.

Air-gen
Pajisja e gjenerimit të ajrit

Pajisja Air-gen është bërë nga një film i hollë materiali si celuloza, proteina mëndafshi ose oksid grafeni. Molekulat e ujit në ajër mund të depërtojnë lehtësisht në nanopore dhe të lëvizin nga pjesa e sipërme e filmit në pjesën e poshtme, por gjatë lëvizjes ato përplasen në anët e poreve. Ata transferojnë ngarkesën e materialit, duke krijuar një grumbullim të tij, dhe ndërsa më shumë molekula uji hyjnë në pjesën e sipërme të filmit, ka një çekuilibër të ngarkesës midis dy anëve.

Kjo çon në një efekt të ngjashëm me atë që shohim në retë që gjenerojnë rrufe: ajri në rritje krijon më shumë përplasje midis pikave të ujit në majë të resë, duke rezultuar në një tepricë të ngarkesës pozitive në retë më të larta dhe një tepricë të ngarkesës negative në retë e poshtme Në këtë rast, ngarkimi potencialisht mund të devijohet për të fuqizuar pajisje më të vogla ose të ruhet në një formë baterie.

Është ende në fazat e hershme tani. Filmi celuloz që ekipi testoi kishte një dalje të tensionit spontan prej 260 milivolt në mjedis, ndërsa një telefon celular kërkon një tension daljeje prej rreth 5 volt. Por hollësia e filmave do të thotë se ato mund të palosen në shkallë të pajisjeve Air-gen për t'i bërë ato më praktike.

Dhe fakti që ato mund të bëhen nga materiale të ndryshme do të thotë që pajisjet mund të përshtaten me mjedisin në të cilin do të përdoren, thonë studiuesit.

Hapi tjetër do të jetë testimi i pajisjeve në mjedise të ndryshme dhe puna për shkallëzimin e tyre. Por efekti i përgjithshëm i Air-gen është real dhe mundësitë që ai paraqet janë shpresëdhënëse.

Lexoni gjithashtu:

Burimishkencor
Artikuj të tjerë
Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

1 Koment
Më të rejat
Më të vjetrit Më popullorja
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet
Oleksandr
Oleksandr
3 muaj më parë

Retë e stuhive ngarkohen me tensionin e ndarjes nga jonosfera me një shpejtësi prej 2 deri në 000 volt në sekondë. Rreth orës. Mjaft për miliona vjet.
Termocentrali jonosferik You Tube ( model )

Redaktuar për herë të fundit 3 muaj më parë nga Oleksandr
Regjistrohu për përditësime
Popullore tani