Root Nationlajmlajme ITDARPA dha kontrata për të projektuar varkën fluturuese Liberty Lifter me rreze të gjatë

DARPA dha kontrata për të projektuar varkën fluturuese Liberty Lifter me rreze të gjatë

-

Këtë javë, DARPA (Agjencia e Projekteve të Avancuara të Kërkimit të Departamentit të Mbrojtjes të SHBA) njoftoi nënshkrimin e kontratave me dy kompani avionësh për të zhvilluar një hidroavion që do të jetë në gjendje të lëvizë në një lartësi prej më pak se 30 m mbi sipërfaqe me një ngarkesë prej 90 ton dhe një distancë prej më shumë se 12 mijë km.

Plani i ekranit
Koncepti i Atomikës së Përgjithshme

Sipas një deklarate nga DARPA, General Atomics në bashkëpunim me Maritime Applied Physics Corporation dhe Aurora Flight Sciences në bashkëpunim me Gibbs & Cox dhe ReconCraft fituan kontrata për të filluar projektimin dhe zhvillimin e prototipit të avionit mallrash Liberty Lifter.

Plani i ekranit
Koncept nga Aurora Flight Sciences

Liberty Lifter në thelb do të jetë një varkë fluturuese me karakteristikat e një avioni transporti, që i ngjan për nga madhësia dhe ngarkesa e avionit transportues C-17 Globemaster III. Ai do të duhet të ngrihet dhe të ulet në valët e detit 4 pikë dhe fluturimet e gjata në valët e detit deri në 5 pikë. Përveç fluturimit pranë sipërfaqes, avioni do të duhet të lëvizë i qetë në një lartësi prej rreth 3 km mbi nivelin e detit.

Plani i ekranit

Prodhimi i aeroplanëve duhet të përdorë prodhim me kosto të ulët, të ngjashme me ndërtimin e anijeve. Në fazën e parë të kontratës, të dy skuadrat do të zhvillojnë një avion që do të mbajë dy automjete sulmi amfibe detare ose gjashtë kontejnerë ngarkesash 6 këmbësh pak mbi kreshtat e valëve duke përdorur fizikën e efektit tokësor. Avionët me krahë të palëvizshëm që fluturojnë afër tokës sillen sikur të ishin duke fluturuar në një jastëk ajri midis tokës. Avionët që përjetojnë efektin tokësor përdorin më pak energji për të shtyrë ajrin me shpejtësi të lartë dhe, nga ana tjetër, përdorin më pak energji për të fluturuar.

Plani i ekranit

Të dyja kompanitë kanë 18 muaj për të përmirësuar konceptet e tyre. Ekipi i General Atomics propozoi një dizajn me dy byk me një krah të mesëm për të optimizuar stabilitetin e ujit dhe aftësinë detare. Ai përdor një termocentral të shpërndarë duke përdorur dymbëdhjetë motorë turbobosht. Konkurrentët e tyre, Aurora Flight Sciences, bazohen në një trup tradicional hidroavioni që i ngjan një varke, me një krah të lartë dhe tetë motorë turboprop. Në mesin e vitit 2024, dy kompanitë pritet të paraqesin propozimet e tyre me dizajn të detajuar, planet e prodhimit dhe demonstrimet e Liberty Lifter X-Plane në shkallë të plotë.

Plani i ekranit
Raketa sovjetike ekranoplan "Lun"

Ekranoplan për përdorim ushtarak dikur u tentua nga Bashkimi Sovjetik si pjesë e programit Ekranoplan, aeroplan mallrash me shpejtësi të lartë për flotën e Balltikut dhe Detit të Zi, por në vitet 1980 platformat u lanë mënjanë.

Lexoni gjithashtu:

Burimibuzë

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani