Motoçikletë Edge 30 Neo
realme 10 4 G
Root Nationlajmlajme ITQendrat e të dhënave të gjigantëve të teknologjisë së shpejti do të ngrohin shtëpinë tuaj

Qendrat e të dhënave të gjigantëve të teknologjisë së shpejti do të ngrohin shtëpinë tuaj

-

Me shumë shqetësime në lidhje me emetimet dhe varësinë energjetike nga vendet e tjera, shumë vende evropiane po e kthejnë vëmendjen te teknologjitë ekzistuese të ngrohjes së shtëpive. Në Evropë, tashmë ka shumë qendra të përpunimit të të dhënave të gjigantëve më të mëdhenj të teknologjisë, të cilat konsumojnë sasi të mëdha energjie për të ftohur kompjuterët dhe serverët.

Sasia e madhe e nxehtësisë e gjeneruar si një nënprodukt i ruajtjes së sasive gjithnjë në rritje të të dhënave zakonisht hiqet me kondicionerët ose kullat ftohëse. Pra, kjo nxehtësi në të vërtetë shpërdorohet. Megjithatë, gjithnjë e më shumë qendra të të dhënave përdorin nxehtësinë e mbetur për të ngrohur ndërtesat dhe strukturat.

Në Danimarkë, Meta ka përdorur tashmë ngrohjen e mbetur nga qendra e saj e të dhënave në Odense që nga viti 2020. Dhe ata shpresojnë të ngrohin ekuivalentin e 11 shtëpive vitin e ardhshëm. Microsoft, Apple dhe Amazon po planifikojnë lëvizje të ngjashme, dhe Alphabet po kërkon gjithashtu të eksplorojë mundësi të ndryshme. Tashmë 10 qendra të dhënash holandeze janë të lidhura me sistemet e ngrohjes publike, të cilat shpërndajnë nxehtësinë e tepërt në ndërtesat dhe strukturat aty pranë. Pesëmbëdhjetë të tjera ka të ngjarë të shtohen në të ardhmen.

Qendra e të dhënave meta

Përdorimi i qendrave të të dhënave për ngrohjen e shtëpive ka një sërë përparësish. Së pari, zvogëlon kërkesën për lëndë djegëse fosile, të cilat gjithsesi përdoren për të ngrohur shumicën e shtëpive evropiane. Përveç kësaj, ekziston gjithashtu potenciali për të reduktuar emetimet e CO2. Qendrat e të dhënave tashmë shpesh mundësohen nga burime të rinovueshme të energjisë si energjia diellore dhe e erës.

Ka raporte nga Franca dhe Danimarka, ku autoritetet kombëtare dhe disa lokale ofrojnë stimuj tatimorë për përdorimin më efikas të nxehtësisë së tepërt. Do të ketë edhe leje ndërtimi që do të kenë parasysh ripërdorimin e nxehtësisë së tepërt.

Përveç ngrohjes së shtëpive, qendrat e të dhënave përdoren edhe për ngrohjen e serave. Kjo u lejon kultivuesve të kultivojnë një sërë kulturash gjatë gjithë vitit. Sipas Jeroen Berks për Wholegrain Digital, themeluesi i qendrës holandeze të të dhënave, qendra 180 kW mund të ngrohë sera deri në 5 m000 në dimër. Mjafton të rriten 2 ton domate.

Përdorimi i qendrave të të dhënave për ngrohjen e shtëpive dhe ndërtesave po bëhet gjithnjë e më popullor në Evropë. Dhe pritet që ajo të rritet vetëm në vitet e ardhshme. Kjo është një mënyrë ekonomikisht e dobishme dhe miqësore me mjedisin për të siguruar ngrohje për të gjitha llojet e ndërtesave dhe shtëpive. Dhe tregon se si mund të përdoret teknologjia për të zgjidhur disa nga problemet me të cilat përballet ky kontinent dhe, në fakt, pjesa tjetër e planetit.

Ju mund ta ndihmoni Ukrainën të luftojë kundër pushtuesve rusë. Mënyra më e mirë për ta bërë këtë është të dhuroni fonde për Forcat e Armatosura të Ukrainës përmes Savelife ose përmes faqes zyrtare NBU.

Lexoni gjithashtu:

Burimiteknik

Artikuj të tjerë

Regjistrohu
Njoftoni për
mysafir

0 Comments
Shqyrtime të ngulitura
Shiko të gjitha komentet

Regjistrohu për përditësime

Popullore tani